Image
Arrheniuslaboratoriet.
Arrheniuslaboratoriet. Bild: Nyréns Arkitektkontor.

Akademiska Hus investerar drygt halv miljard i Frescati

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus investerar just nu över 550 miljoner kronor i Stockholms universitets campusområde Frescati. Det är Arrheniuslaboratoriet som kraftigt expanderar med en helt ny byggnad samtidigt som en ny, smart energilösning installeras som ska försörja en stor del av campus med värme och kyla.
Publicerad den 25 Mars 2013
Arrheniuslaboratoriet. Bild: Nyréns Arkitektkontor.
Arrheniuslaboratoriet.

Stockholms universitet vill stärka sin attraktionskraft genom att samla all sin verksamhet inom den Biologiska sektionen till ett och samma ställe. Akademiska Hus bygger därför en helt ny byggnad i direkt anslutning till det befintliga Arrheniuslaboratoriet, som tillsammans ska bilda ett viktigt kluster av laboratorieintensiva anläggningar inom universitetets biologiska och kemiska forskning.

– Dessa nya lokaler är oerhört viktiga för att vår verksamhet ska kunna utvecklas för framtiden. Idag hotar flera verksamheter att stagnera på grund av lokalbrist, så satsningen är mer än välkommen, säger Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet.

Den nya byggnaden får en total yta på 16 500 kvadratmeter och kommer att innehålla kontors- och labbmiljöer men även flera avancerade växtklimatkammare. I samband med nybyggnaden satsar Akademiska Hus även i en ny, samlad energilösning för värme och kyla som ska försörja hela Arrheniuskvarteren. Energilösningen baseras på ett marklager med cirka 150 borrhål och bedöms kunna minska den köpta fjärrvärmen med 5 000 megawattimmar per år.

– Arrheniuslaboratoriet bidrar kraftfullt till att utveckla vår Universitetshuvudstad för framtida utmaningar. Tack vare projektet blir kunskapsregionen Stockholm än mer lockande för nationella som internationella studenter och forskare, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Region Stockholm.

De två investeringarna är ett viktigt led i Akademiska Hus övergripande arbete med att minska mängden köpt energi med 40 procent från år 2000 fram till år 2025. De nya lokalerna vid Arrheniuslaboratoriet kommer dessutom att miljöklassas enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad.

Utbyggnaden av Arrheniuslaboratoriet och marklagret påbörjas omgående och inflyttning i de nya lokalerna respektive driftsättning av marklagret är beräknat till våren 2015.

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Här gör Stockholms hetaste cafékedja nästa etablering

Uthyrning Öppnar nytt på hajpade gatan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige