Stockholms universitet vill stärka sin attraktionskraft genom att samla all sin verksamhet inom den Biologiska sektionen till ett och samma ställe. Akademiska Hus bygger därför en helt ny byggnad i direkt anslutning till det befintliga Arrheniuslaboratoriet, som tillsammans ska bilda ett viktigt kluster av laboratorieintensiva anläggningar inom universitetets biologiska och kemiska forskning.
– Dessa nya lokaler är oerhört viktiga för att vår verksamhet ska kunna utvecklas för framtiden. Idag hotar flera verksamheter att stagnera på grund av lokalbrist, så satsningen är mer än välkommen, säger Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet.
Den nya byggnaden får en total yta på 16 500 kvadratmeter och kommer att innehålla kontors- och labbmiljöer men även flera avancerade växtklimatkammare. I samband med nybyggnaden satsar Akademiska Hus även i en ny, samlad energilösning för värme och kyla som ska försörja hela Arrheniuskvarteren. Energilösningen baseras på ett marklager med cirka 150 borrhål och bedöms kunna minska den köpta fjärrvärmen med 5 000 megawattimmar per år.
– Arrheniuslaboratoriet bidrar kraftfullt till att utveckla vår Universitetshuvudstad för framtida utmaningar. Tack vare projektet blir kunskapsregionen Stockholm än mer lockande för nationella som internationella studenter och forskare, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Region Stockholm.
De två investeringarna är ett viktigt led i Akademiska Hus övergripande arbete med att minska mängden köpt energi med 40 procent från år 2000 fram till år 2025. De nya lokalerna vid Arrheniuslaboratoriet kommer dessutom att miljöklassas enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad.
Utbyggnaden av Arrheniuslaboratoriet och marklagret påbörjas omgående och inflyttning i de nya lokalerna respektive driftsättning av marklagret är beräknat till våren 2015.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.