Image
En sextett branschexperter ger här sin syn på vilka verktyg, aktiviteter och beslut som krävs för att uppnå de högt uppsatta klimatmålen, i synnerhet i samhällsbygnadssektorn.

Debatt: Påskynda fastighetsbranschens energieffektivisering

Energi/miljö En sextett branschexperter ger här sin syn på vilka verktyg, aktiviteter och beslut som krävs för att uppnå de högt uppsatta klimatmålen, i synnerhet i samhällsbygnadssektorn.


Byggsektorns miljöpåverkan minskar.

Byggsektorns miljöpåverkan minskar

Energi/miljö Bygg- och fastighetssektorn fortsätter stå för en stor del av vår miljö- och klimatpåverkan, visar Boverkets senaste miljöindikatorer. År 2022 minskade dock sektorns miljö- och klimatpåverkan jämfört med 2021.


Få koll på energioptimeringen – spara miljoner

Energi/miljö I Sverige står fastigheter för mer än 30 procent av den totala energiförbrukningen och det finns mycket man kan göra för att sänka den. Med rätt energioptimering kan din fastighet spara tio procent av sin energiförbrukning – ett viktigt steg både för miljön och för ditt driftnetto.


En nypublicerad rapport presenterar konkreta förslag om vad som krävs för att stärka cirkulära byggmaterialflöden.

Ny rapport sätter fokus på cirkulära byggmaterial

Energi/miljö Byggmaterialindustrierna publicerar nu en ny rapport om vägen mot cirkulära byggmaterialflöden. Rapporten presenterar bland annat konkreta förslag på vad som krävs för att stärka cirkulära byggmaterialflöden.


Sidofält bild

Stäng värderingsgapet – en förutsättning för AI

Energi/miljö Excel är ett trotjänarverktyg, men i dagens dataintensiva värld är det en bromskloss för utveckling. När data hanteras i kalkylblad skapas ofta fragmentering, fylld av manuella lösningar och inkonsekvenser. För att kunna nyttja och utveckla potentialen med AI behövs strukturerad och standardiserad data, skriver Pattern Geographics Caroline Meschke.


Johanna Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet.

Studie visar: renovering genererar intäkter snabbare

Energi/miljö Genom att bevara byggnaders stomme kan man minska klimatpåverkan med 60 procent och avfallsmängderna med nästan 80 procent jämfört med om man river och bygger nytt. Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort i Halland där man tittat på ombyggnation av skolor och jämfört olika alternativ. Man har också tittat på de ekonomiska vinsterna.
– När man renoverar och bygger till så genererar det betydande intäkter snabbare, berättar Johanna Andersson på IVL.


Från vänster, Anna Stenströmer, hr- och hållbarhetschef, och Jonas Svensson, fastighetsförvaltare Arlandastad Group.

Arlandastad inleder samarbete med Siemens

Energi/miljö Arlandastad Group har startat upp ett treårigt samarbete med Siemens. Samarbetet är ett led i Arlandastads mål att spara 10 procent energi per år.


Kristina Alvendal.

"Om inte industrin ställer om blir den inte konkurrenskraftig"

Energi/miljö Nyligen pratade Accelerationskontorets Kristina Alvendal på ett webbinarium om vikten för svensk industri att snabba på den gröna omställningen, en omställning som Sverige inte har hängt med i och som dessutom bromsas av tröghet i systemet. Här, menar Alvendal, kan Accelerationskontoret få hjulen att snurra fortare.
– Idag har vi statliga myndigheter som aktivt motverkar den gröna omställningen.


Linda Kjällén är hållbarhetschef på CBRE.

CBRE: Stora skillnader mellan hyresgästernas och fastighetsägarnas hållbarhetsmål

Energi/miljö Hyresgästerna vill se nettonollfastigheter 2030, medan fastighetsbranschen sätter målen tio, tjugo år längre fram. Ett stort glapp – men Linda Kjällen, hållbarhetschef på CBRE, ser investeringar i hållbarhet som viktiga för varumärkena och menar att det finns ekonomiska incitament till att satsa på miljön.
– 2030 är fem år bort. Då kommer suget efter nettonoll att vara stort bland hyresgäster.


Tomas Nord är processledare på ÖBKN - Östergötland Bygger Klimatneutralt (bilden är ett montage).

Så bygger Östergötland klimatneutralt

Energi/miljö En av de viktigaste frågorna som fastighetsbranschen står inför är hur utsläpp och miljöpåverkan ska minskas. Nu berättar Tomas Nord, processledare på Östergötland Bygger Klimatneutralt, hur organisationen gått till väga för att bryta ned nationella mål till lokal handling.


Akademiska Hus, Campus Solna. Illustration: Pixprovider

Akademiska Hus sätter nya klimatmål

Energi/miljö Akademiska Hus ska år 2040 ska ha reducerat sina utsläpp av växthusgaser med 90 procent. Lyckas man med detta kommer man att bli det fastighetsbolag i Sverige som först kommer att nå nettonollutsläpp.


SBTi har godkänt Regios klimatmål till 2030.

Regios klimatmål godkända av SBTI

Energi/miljö Science Based Targets initiative (SBTi) har godkänt Fastighets AB Regios klimatmål till 2030. Målen innebär en minskning av Regios utsläpp med 50 procent till 2030, jämfört med basår 2019.


Helena Olsson, vd för Centrum för AMP.

Centrum för AMP gör öde torg levande

Energi/miljö Stockholm Stad har tecknat en tvåårig överenskommelse med Centrum för AMP för att platsaktivera Jan Stenbecks Torg. Syftet är att skapa en mer levande och trygg plats samt att ta ett större grepp om stadsutvecklingen i Kista för att utveckla platser som kan upplevas som ödsliga. Men vilka är egentligen Centrum för AMP och vad innebär det att "platsaktivera" ett torg? Fastighetssverige har pratat med vd Helena Olsson.


200-bild

Klimatanpassning – missa inte hållbarhetsaffären

Energi/miljö Klimatrelaterade risker blir allt mer aktuella och det kommer att krävas investeringar och anpassningar för samhällen och fastigheter i riskområden. Möjligheten till finansiering påverkas och rapporteringskrav i form av EU-taxonomin och CSRD har blivit en del av den nya vardagen. Pattern Geographic reder ut.


Ramtin Massoumzadeh, prisad vd och medgrundare, Quandify.

Så möter du IMD-kravet och får 30 procent lägre vattenförbrukning

Energi/miljö Hur kan din fastighet dra ner på vattenförbrukningen, bli mer hållbar och samtidigt sänka kostnaderna? CubicMeter är en svensk innovation som stöttar tusentals fastigheter i Europa.
– Och ingen rörmokare behövs vid installation, berättar Ramtin Massoumzadeh, vd och medgrundare på Quandify.


– Småskaliga verksamheter behöver en gynnsam kontext för att växa fram, menar Johan Holmén, forskare inom hållbarhet på Chalmers.

Forskare om omställningen: "Allt är omöjligt tills det är gjort"

Energi/miljö Vilken betydelse har småskaliga verksamheter och hur de kan bidra till ett hållbart stadsliv i många dimensioner? Johan Holmén forskar på området hållbar systemomställning på Chalmers. Vilka praktiska beslut och lösningar anser han måste till för att våra lokala system ska bli konkurrenskraftiga och kunna utgå från de resurser som vi har?


Återbruk är inte nödvändigtvis synonymt med cirkulär ekonomi, menar Matters Groups vd och grundare Niclas Ihrén.

Krönika: Återbruk är inte cirkulär ekonomi

Energi/miljö Är återbruk samma som cirkulär ekonomi? Nja, inte nödvändigtvis, menar Niclas Ihrén, vd och grundare, Matters Group.


Kristin Östberg, inredningsarkitekt och initiativtagare till Hållbar Interiör.

Första Hållbar Interiör-märket delas ut i dag: "Konstigt att det inte funnits förut"

Energi/miljö I dag sjösätts Hållbar Interiör, den första miljömärkningen för hållbar utveckling och förvaltning av lokaler och interiörer. Fastighetssverige har pratat med Kristin Östberg som är en av dem som arbetat med att ta fram den enhetliga standarden.


Hållbar interiör är en miljömärkning som är tänkt att ta ett helhetsgrepp.

Ny miljömärkning lanseras

Energi/miljö Från och med den 26 september kan alla svenska verksamheter som äger eller nyttjar lokaler märka dem som hållbara med märkningen Hållbar interiör. Märkningen innebär att företag för första gången kan få en miljömärkning som omfattar hela interiören i en byggnad. Samtidigt lanseras appen Hint som vägleder användaren i processen med att få märkningen.


Lampförbudet är här: Så bör fastighetsägarna agera nu

Energi/miljö Över 20 miljoner armaturer i Sverige ska bytas ut enligt en ny EU-förordning. Fastighetsägare har en enorm uppgift framför sig. Men den är inte omöjlig – helhetslösningar finns att tillgå. Så här gör du enklast för att komma igång här och nu.