Fastighetsjuridik är ett brett område som kan verka för både bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare. Det är komplext eftersom så många olika delar ingår – men med rätt hjälp finns pengar att spara och tjäna.
– Vi befinner oss i en verklighet där ökade driftskostnader, räntor och energipriser gjort att föreningarna behöver arbeta mer aktivt med sin ekonomi. Vad finns det för möjligheter att öka intäkterna genom att se över sina befintliga hyresavtal och förhandla om hyror? Finns det outnyttjade ytor i fastigheten? Arbetar du fram bra avtal kommer det ge effekt i längden – och där har vi en hel avdelning som arbetar med denna typ av förhandlingar, säger Therése Andersson Kasinsky, fastighetsjurist och gruppchef på juridikavdelningen på Fastighetsägarna Service.
Therése Andersson Kasinsky har arbetat med fastighetsjuridik i mer än tio år, varav de senaste 5,5 åren på Fastighetsägarna Service. Juridikavdelningen består av ett team på över 30 personer som är specialister inom alla fastighetsjuridiska områden och kan därför liknas vid en fullservicebyrå inom fastighetsrätt.
– Det är väldigt stimulerande att arbeta på en stor juridikavdelning som sitter på expertis inom alla områden inom fastighetsjuridiken. Arbetet är väldigt roligt för en jurist eftersom det innefattar så många olika delar där vi känner att vi som team kan komma in och göra skillnad för en fastighetsägare eller en bostadsrättsförening.
– Det är roligt att varje arbetsdag samarbeta med fastighetsjurister som är specialister inom så många olika områden. Om vi inom bolaget har hand om förvaltningen av fastigheten blir det ytterligare en dimension där vi kommer nära kunden genom kundteamet, och kan stötta kunden.
Det fullserviceserbjudande som juridikavdelningen hos Fastighetsägarna Service tillhandahåller gör att man kan erbjuda fastighetsjuridisk hjälp till en rad olika aktörer och man biträder såväl privata och kommersiella fastighetsägare som bostadsrättsföreningar.
Behovet av fastighetsjuridisk hjälp är stort och kommer framöver att öka för många bostadsrättsföreningar i Stockholm. En stor andel av fastigheterna är byggda på 50-, 60-, och 70-talen, vilket innebär att tidsfristen för stambyte, fönster-, balkong- och fasadrenoveringar närmar sig – om de inte redan är här.
– Det är många bostadsrättsföreningar som står inför omfattande renoveringar och underhållsarbeten vilket kommer innebära utmaningar för dem. Det är där vi som fastighetsjurister kan komma in och göra skillnad. Det här är processer som kan vara besvärliga om man inte får saker och ting rätt från första början.
Vid till exempel ett stambyte finns fastighetsjurister med och hanterar hela kedjan.
– Från planeringen inför stämman med exempelvis kallelse, stämmounderlag och kontroll av majoritetskrav vidare till stämman där vi kan agera som stämmoordförande eller medverka som expertstöd i specifika frågor samt hanteringen av samtycke och godkännande från alla berörda. Vi finns även med som experter vid upphandling av entreprenör och bistår i förhandlingar och vid kontraktsskrivning inför och under själva genomförandet. Och sedan finns vi med genom hela resan för att kunna hantera eventuella frågor som uppstår längs vägen, säger Therése Andersson Kasinsky och poängterar att det är väldigt viktigt att få alla steg rätt från början.
– För det är betydligt dyrare att ta in någon som ska hjälpa till att lösa problem i efterhand.
Bland de bostadsrättföreningar som Fastighetsägarna Service biträder som partner återfinns bostadsrättsföreningen Dikten 2 i Solna. Föreningen har genomfört flera renoveringsprojekt och har haft Fastighetsägarna Service som följeslagare för att lösa både stora och små processer och frågor.
– Dikten 2 är ett bra exempel på hur vi vill jobba med våra kunder. Det är en stor förening med över 180 bostadsrätter och verksamhet inom fastigheten. Där har vi hjälpt dem med alla renoveringsprojekt parallellt med att vi har funnits med och bistått i frågor som uppstått i deras ordinarie arbete.
Tre tips till en BRF i behov av fastighetsjuridisk hjälp.
Ta kontakt.
Det är alltid bra att lyfta luren eller skicka ett mejl för att ta en första kontakt och bolla med en juridisk rådgivare. Då kan vi tydligare presentera vad vi kan hjälpa till med och hur vi kan göra det på bästa sätt.
Man ska inte dra sig för att ta den första kontakten.
Det finns värde i att ta hjälp.
Förutom vikten av att föreningen säkerställer att ni gör rätt finns det också möjligheter att spara eller tjäna pengar på att ta hjälp av en fastighetsjurist. Kan du få till bra hyresavtal, förhandla om hyresvillkoren och på så sätt få upp hyresintäkterna är det värt det i längden.
Viktigt att få saker och ting rätt från start.
Det är A och O att ha alla delar vad gäller avtal och processer korrekta från början vid större projekt i fastigheten så att man inte överraskas under arbetet eller efteråt.
Det är lätt att man lägger krokben för sig själv genom att tänka att man klarar saker själv och sedan tar man sig vatten över huvudet och behöver ta hjälp när det är för sent.
Läs mer om Fastighetsägarna Services erbjudande inom fastighetsjuridik.