Image

JLL

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i Stockholm och Göteborg.

För mer information, se www.jllsweden.se

Skrivet om JLL

Infrahubs säljer fastighet i Stigamo till Blackrock.

Blackrock köper logistikfastighet i Jönköping av Infrahubs

Transaktioner Infrahubs har tecknat avtal om att sälja en ny större logistikfastighet under uppförande i Jönköping till en fond förvaltad av Blackrock.


Grönstedska palatset.

Areim förvärvar kontorsfastigheten Grönstedska palatset i Hagastaden

Transaktioner Areim förvärvar kontorsfastigheten Städet 9, även kallat Grönstedska palatset, på Sankt Eriksgatan i Hagastaden, Stockholm. Fastigheten som byggdes 1923 består av 28 000 kvadratmeter uthyrningsbar area och är känd för att ha varit Vin & Sprits gamla huvudkontor. Areim planerar att vidareutveckla fastigheten och samtidigt ta vara på fastighetens karaktäristiska drag och historia.


Sickla Galleria.

Nya butiker och restauranger till växande Sickla

Uthyrning Stadsdelen Sickla i Stockholm växer med fler bostäder, kontor och handel. I mars öppnade Stockholms Auktionsverk på Marcusplatsen och under våren och sommaren slår dörrarna upp till flera nya butiks- och restaurangkoncept.


Magnus Pettersson.

JLL expanderar och förstärker inom logistik

Bolag JLL expanderar inom Leasing och förstärker teamet med Magnus Pettersson som Head of Industrial and Logistics Leasing.


Nova i Järva krog.

NCC tecknar hyresavtal med Lenovo i Nova

Uthyrning NCC har tecknat avtal med en ny hyresgäst om totalt cirka 660 kvadratmeter kontorsyta i fastigheten Nova, i Stockholmsstadsdelen Järva krog.


Nordika köper fastighet av Klara Norra Fastigheter, fackförbundet Unionens fastighetsbolag.

Nordika förvärvar kontorsfastighet i Stockholm

Transaktioner Nordika har ingått avtal om att förvärva kontorsfastigheten Fristaden 6 på Västra Kungsholmen från fackförbundet Unionens helägda fastighetsbolag, Klara Norra Fastigheter.


JLL får uthyrningsuppdrag av Convendum i Stockholm.

JLL får uthyrningsuppdrag av Convendum

Uthyrning JLL får uthyrningsuppdrag av Convendum omfattande 15 000 kvadratmeter kontor.


Erik Nyman.

Han blir JLL:s nya analyschef

Bolag JLL fortsätter att satsa på en profilering inom corporate finance och rekryterar Erik Nyman som Head of Research.


Daniel Anderbring, Head of Capital Markets på JLL och Pegah Abedini, Director på JLL.

Transaktionsmarknadens uppåtgående trend: "Starkare vilja att göra affärer"

Transaktioner 2023 var mer stolpe ut än stolpe in för transaktionsrådgivaren JLL, som ändå lyckades ro i hamn över dussinet affärer i en rad olika segment. Transaktionsduon Daniel Anderbring och Pegah Abedini vittnar om en tydlig förbättring på marknaden efter årsskiftet och lyfter här fram de heta och lite svalare segmenten när det gäller trolig transaktionsaktivitet framöver.


Niclas Höglund, avgående analyschef på JLL, tror att fastighetsbörsen återhämtar sig successivt under året och att det finns fler noterade bolag inom sektorn vid årets slut än vad det gör idag.

Analyschefen tror på fler noterade fastighetsbolag vid årets slut

Bolag JLL:s analyschef Niclas Höglund ser flera faktorer som talar för ett positivt år för fastighetsbolagen på börsen och väntar sig både fler nyemissioner, obligationer och att det kan finnas fastighetsbolag på börsen vid årets slut än vad det gör idag. Under JLL:s senaste Nordic Outlook berättade han mer om varför och vad som kommer driva utvecklingen på fastighetsbörsen 2024.


David Nilsson är uthyrningschef på JLL.

Uthyrningschefen: "Tror väldigt mycket på ökade rörelser 2024"

Uthyrning Tuff nettouthyrning, längre förhandlingar och ökade rörelser på marknaden. Uthyrningsmarknaden har förändrats en hel del det senaste året och här berättar JLL:s uthyrningschef David Nilsson och de senaste trenderna, vakansutmaningen och hur marknaden kommer utvecklas under 2024.


Mattias Baggfelt, chef för Debt & Financial Advisory på JLL, tror på ett 2024 där ränteläget successivt kommer bli bättre och där en första sänkning kommer någon gång kring maj/juni.

JLL:s expert: "Väldigt positivt på obligationsmarknaden just nu"

Ekonomi/Finansiering Inledningen av året har inneburit några bakslag för de korta och långa räntorna och sent som häromdagen kom det dåliga inflationssiffror från USA som påverkat den noterade delen av fastighetssektorn på ett negativt sätt. Men Mattias Baggfelt, chef för Debt & Financial Advisory på JLL, tror ändå på ett 2024 där ränteläget successivt kommer bli bättre och där en första sänkning kommer någon gång kring maj/juni.


JLL expanderar med två nya medarbetare

Bolag JLL expanderar ytterligare inom Project & Development Services och förstärker teamet med två nya medarbetare: Hanna Widéen och Nicholas Jessen.


Fleminggatan 20.

Folksamgruppen förvärvar fastighet på Kungsholmen i Stockholm

Ekonomi/Finansiering KPA Pension, som är en del i Folksamgruppen, har förvärvat fastigheten Brädstapeln 13 på Kungsholmen i Stockholm. Säljare är Europa, en paneuropeisk fondförvaltare inom fastigheter.


Daniel Gorosch.

Så ska Daniel Gorosch bygga upp Catella till nummer ett

Bolag I början av året meddelade Daniel Gorosch att han lämnade uppdraget som CCO på Colliers, en roll han tog efter förvärvet av Pangea. Nu har han tagit steget in på en av Catellas vd-stolar och ser stora möjligheter att återuppbygga bolagets marknadsandel i marknadsläget som råder.


Nyckelspelare lämnar JLL för tidigare arbetsgivare

Bolag Återvänder till bankvärlden efter fyra år hos rådgivare.


JLL har utsett Fanny Fröjd till Head of PM Corporates inom Project & Development Services (P&DS).

JLL utser Fanny Fröjd till Head of PM Corporates

Karriär JLL har utsett Fanny Fröjd till Head of PM Corporates inom Project & Development Services (P&DS). PM Corporates avser den delen av verksamheten som fokuserar på projektledning för att hjälpa kontorshyresgäster med sina lokalförändringsprojekt.


Geopolitiken sätter spår i de internationella investeringarna.

Så påverkas hotelltransaktions- och kapitalmarknaden av geopolitiken

Transaktioner Var kommer hotellkapitalet ifrån och hur rör det sig på marknaden? När JLL-chefen ska sammanfatta hur det geopolitiska spiller in på hur kapitalet rör sig så finns det ett antal olika marknader som man ska hålla ögonen på.


Niclas Höglund, analyschef på JLL, om fastighetsaktier på börsen.

Fastighetsbörsen som kärvar – därför dröjer vändningen: "Rekordhög rabatt"

Bolag Större delen av oktober har det varit rött för de flesta noterade fastighetsbolagen på de största listorna, och hittills år är det endast fyra bolag som kan redovisa en positiv utveckling på börsen. Den negativa utvecklingen har lett till rekordhöga rabatter i den noterade fastighetssektorn, och frågan är hur mycket mer bolagen kan sjunka innan den större vändningen kommer? För att försöka bevara detta och andra börsrelaterade frågor tar Fastighetssverige hjälp av JLL:s analyschef Niclas Höglund som ger både hoppfulla och dystra besked för framtiden.


Till vänster syns Dan Sandstedt, Head of Capital Markets på Newsec, i mitten Carolina Herling, Head of Investment på Savills och till höger Daniel Anderbring, Head of Capital Markets Sverige på JLL.

Rådgivartrion om nya transaktionsmarknaden: "Utmanande att stänga pågående affärer"

Bolag Idag avslutar Fastighetssverige kartläggningen där några av branschens största transaktionsrådgivare ger sin bild av hur de upplevt den historiskt svaga transaktionsmarknaden hittills under året. De berättar om de nya utmaningarna, möjligheterna och trenderna på marknaden. Idag har turen kommit till en trio rådgivare bestående av Newsec, JLL och Savills.


Niclas Höglund, analyschef på JLL, om fastighetsaktier på börsen.

Fastighetsbörsen halverad sedan toppen

Bolag De noterade fastighetsbolagen har tappat 49 procent av sitt värde från toppen i november 2021, men har samtidigt gått upp 20 procent från oktober förra året. JLL:s analyschef Niclas Höglund ger sin bild av fastighetsbörsen och varför han hade hoppats på lite bättre prestationer som en indikator för direktmarknadens riktning framöver.


Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Winsth: "Räknar med att räntan sänks först i september 2024"

Ekonomi/Finansiering Nordeas chefsekonom Annika Winsth deltog under JLL:s senaste Nordic Outlook som hölls under onsdagen. Hon var tydlig med att hon inte vill se några fler räntehöjningar från Riksbanken men att hon ser en uppenbar risk att det blir höjning inte bara i september utan även i november. Hon kommenterar även problemen på den svenska fastighetsmarknaden där hon eftersöker nyansering och en förståelse för varför marknaden fått så dåligt rykte internationellt.


KKR köper last-mile-logistik i Stockholm

Transaktioner KKR och Mirastar etablerar sig i Sverige genom förvärv av modern fastighet för "last-mile"-logistik i Stockholm. Transaktionen är KKR:s andra i Norden i år via sin Core+ Real Estate-strategi.


Panorama i Bredäng.

Heba och Åke Sundvall säljer fyra fastigheter till Resinova

Transaktioner Heba och Åke Sundvall har genom sina JV-bolag Doktoranden i Rosendal AB och VFG 4 AB tecknat avtal om överlåtelse av fyra fastigheter i Bredäng och Rosendal i Uppsala. Köpare är Resinova Bostads AB. Affären genomförs som två bolagsaffärer och tillträdet är 29 september 2023 respektive 1 december 2023.


Katarinahuset vid Slussen.

Internationell mediekoncern till Katarinahuset vid Slussen

Uthyrning Atrium Ljungberg har tecknat avtal om cirka 1 900 kvadratmeter med en internationell mediekoncern, som flyttar sitt svenska huvudkontor till Katarinahuset.


Niclas Höglund, analyschef på JLL, om fastighetsaktier på börsen.

JLL:s expert: Det talar för och emot fastigheter på börsen

Bolag Sedan oktober 2022 har fastighetssektorn på börsen sakta börjat återhämta sig efter slakten under fjolårets första nio månader, även om februari har varit en svajig månad. JLL:s analyschef Niclas Höglund ger här sin bild av vad som talar för respektive emot fastighetsaktierna just nu och framåt.


Fastigheten Väghyveln 6 får Blackrock som ny ägare.

Slättö säljer till Blackrock

Transaktioner Slättö Value Add I har genom logistikplattformen Evolv avyttrat en pågående logistikutveckling i Pilängen Logistics Park i Örebro till Blackrock Alternatives.


Svärdfisken 13 Olof Palmes gata 11.

Energiföretagen flyttar in hos IF Metall

Uthyrning JLL rådgivare vid uthyrning av 5 100 kvadratmeter kontor i Stockholm. Fastigheten Svärdfisken 13 på Olof Palmes gata 11 får därmed två nya hyresgäster.


Projekt Grace

JLL vinner uthyrningsuppdrag på Sveavägen

Uthyrning JLL har fått uthyrningsuppdrag avseende 6 300 kvadratmeter kontor av Mitsubishi Real Estate London & Europa Capital via NCAP – Nordic Investment & Capital Partners. Uppdraget avser projekt Grace i fastigheten Fyrkanten 11 på Sveavägen 32-36.


David Nilsson, Head of Leasing JLL

JLL får ny chef för Leasing

Karriär JLL utser David Nilsson till Head of Leasing. I sin nya roll ansvarar David för ett uthyrningsteam om åtta medarbetare.


Ella Svensson, Jesper Lindstrand och Alice Åslander.

JLL expanderar och rekryterar tre nya medarbetare

Bolag JLL expanderar inom Agency och förstärker med två nya medarbetare till Leasing och en medarbetare inom CAM.


Max Keysberg.

JLL utser Maximilian Keysberg till ny chef för Project & Development Services

Bolag JLL utser Max Keysberg som ny chef för Project & Development Services (P&DS) och förstärker samtidigt teamet med två nya medarbetare.


Genesta hyr ut 1 300 kvadratmeter i Svea Artilleri.

Genesta hyr ut 1 300 kvadratmeter

Uthyrning Tobii Dynavox, världsledaren inom kommunikationshjälpmedel har tecknat ett tioårigt hyresavtal om 1 300 kvadratmeter kontor i Svea Artilleri i Stockholm. Spacemaker representerade Tobii Dynavox medan JLL var rådgivare till fastighetsägaren Genesta i uthyrningsprocessen.


Så ser den svenska marknaden ut i jämförelse med den Europeiska enligt Joakim Nirup, Head of Debt & Financial Advisory, JLL

JLL: "Det här kommer bita marknaden i svansen"

Ekonomi/Finansiering Riksbanken och finansinspektionen har länge pekat ut den svenska fastighetssektorn som en riskfaktor i ekonomin. För Fastighetssverige berättar Joakim Nirup, Head of Debt & Financial Advisory på JLL, om vad som särskiljer marknaden i Sverige mot övriga Europa.


Niclas Höglund, analyschef på JLL, om fastighetsaktier på börsen.

Stora fastighetsraset på börsen i siffror: "Värsta sen finanskrisen"

Bolag Från en klar snittpremie vid årsskiftet till en substansrabatt på över 30 procent nio månader senare – fastighetssektorn har haft ett ras på börsen under 2022 som inte skådats sedan finanskrisens dagar 2008. Utvecklingen har dock också öppnat upp för billiga köplägen bland bolagen. JLL:s analyschef Niclas Höglund berättar mer om sektorns status just nu och framåt.


JLL ska hyra ut åt logistik åt Castellum i Brunna.

JLL ska hyra ut åt logistik åt Castellum i Brunna

Uthyrning JLL har fått uthyrningsuppdrag av Castellum avseende logistikfastighet i Brunna, Upplands-Bro. Uppdraget omfattar totalt 12 000 kvadratmeter lager som är under uppförande och arbetet inleds omgående.


Sara Vesterlund och Daniel Anderbring på JLL.

JLL:s dom över transaktionsmarknaden: "Hack i kurvan"

Bolag Osäkerheten kring vad som är rätt prisnivå har skapat den avvaktande transaktionsmarknaden som vi sett de senaste månaderna, och situationen lär vara ihållande ett tag till enligt JLL:s analytiker. Daniel Anderbring och Sara Vesterlund på bolagets Capital Markets-avdelning berättade mer om läget på transaktionsmarknaden och utsikterna framåt under JLL:s Nordic Outlook-presentation som hölls under onsdagen.


David Segerlund, Gabriel Bring och Fredric Andersson ansluter till JLL.

JLL expanderar och rekryterar trio inom värdering

Bolag JLL expanderar och förstärker sitt värderingsteam med tre nya medarbetare.


Simon McMullen.

JLL stärker sitt Corporate Finance-team

Bolag JLL expanderar och förstärker sitt Corporate Finance-team med en ny medarbetare.


URBZ Capital gör sitt första förvärv i Sverige.

Nederländska URBZ Capital premiärköper i Sverige

Transaktioner URBZ Capital gör sitt första förvärv i Sverige när man off market-köper en strategiska urban last mile-anläggning på uppdrag av Ivanhoé Cambridge.


JLL expanderar och rekryterar tre nya medarbetare inom Capital Markets

Bolag JLL expanderar och förstärker Capital Markets med tre nya medarbetare. Teamet utökas med en Senior Director och två Associates.


Theodor Jarnhammar, JLL.

JLL vinner uthyrningsuppdrag i centrala Stockholm

Uthyrning JLL har fått uthyrningsuppdrag i Stockholm avseende cirka 4 100 kvadratmeter kontor. Uppdraget avser fastigheten Svärdfisken 13 på Olof Palmes gata 11. Fastighetsägare är IF Metall och arbetet har påbörjats.


Theodor Jarnhammar, JLL.

JLL expanderar inom Capital Markets

Bolag Theodor Jarnhammar har arbetat fyra år inom JLL med fokus på kontor, industri- och logistikfastigheter. Nu får han en ny roll där han kommer att ansvara för att utveckla kontorssegmentet inom Capital Markets.


Foodora väljer Brädstapeln 13 på Fleminggatan 20 i Stockholm för sitt nya huvudkontor.

Foodoras nya huvudkontor till NCAP på Fleminggatan 20

Uthyrning Foodora flyttar in på drygt 4000 kvadratmeter i NCAP:s (Nordic Investment & Capital Partners) lokaler i fastigheten Brädstapeln 13 på Fleminggatan 20 på Kungsholmen i Stockholm.


Ica Fastigheter och Bonnier Fastigheter bildar Trecore Fastigheter

Transaktioner Ica Fastigheter och Bonnier Fastigheter bildar ett nytt samägt fastighetsbolag, Trecore Fastigheter. Initialt förvärvar bolaget 44 butiksfastigheter från Ica Fastigheter. Trecore Fastigheter ägs till hälften vardera av Ica Fastigheter och Bonnier Fastigheter. Syftet med bolaget är att förvärva och äga Ica-butiker i strategiska lägen där Ica är huvudsaklig hyresgäst.


Kontorsfastigheten Brädstapeln 13 i Stockholm.

JLL vinner uthyrningsuppdrag om 6 500 kvadratmeter kontor

Uthyrning JLL har fått uthyrningsuppdrag i Stockholm avseende 6 500 kvadratmeter kontor. Uppdraget avser fastigheten Brädstapeln 13 på Fleminggatan 20. Fastighetsägare är Europa Capital via NCAP – Nordic Investment & Capital Partners. Uthyrningsarbetet har påbörjats.


Skanska säljer Blå Port i Karlskrona.

HSB köper spjutspetsprojekt av Skanska

Transaktioner Skanska Hyresbostäder säljer sitt hittills mest långtgående projekt inom hållbarhet – Blå Port i Karlskrona. Köpare är HSB Sydost. Tillträde sker i samband med färdigställande som är planerat till det tredje kvartalet 2023.


Thermo Fishers huvudkontor får ny ägare.

Niam säljer i Finland

Transaktioner Niam har avyttrat Thermo Fishers finska huvudkontor och FOU-anläggning till ICG.


Axa köper stor nordisk logistikportfölj av NREP

Transaktioner Axa köper 515 000 kvadratmeter logistik fördelat på 20 fastigheter i Sverige, Norge, Danmark och Finland av NREP.


David Nilsson.

JLL stärker uthyrningsteamet

Bolag JLL expanderar och förstärker inom Office and Industrial Leasing med en ny medarbetare. David Nilsson har rekryterats till rollen som Director och kommer att fokusera på kontorsuthyrning.


Skanska säljer till Barings.

De vinner uthyrningsuppdrag för Barings nya logistikportfölj

Uthyrning Savills och JLL vinner uthyrningsuppdrag för Barings nyinförskaffade logistikportfölj.


Leijonsköldska palatset.

JLL får uthyrningsuppdrag för Leijonsköldska palatset

Uthyrning JLL har fått uthyrningsuppdrag av Vasaparken avseende fastigheten Pan 1 i Gamla stan i Stockholm, även kallad Leijonsköldska Palatset. Uppdraget omfattar kontor om cirka 3 000 kvadratmeter och arbetet inleds omgående.


Daniel Anderbring, Head of Capital Markets Sverige på JLL, om transaktionsmarknaden.

"Kommer bli ökat tryck på de här fastigheterna 2022"

Bolag Daniel Anderbring, Head of Capital Markets Sverige, synade transaktionsmarknaden när bolaget presenterade sin Nordic Outlook i förra veckan. Här berättar han mer om vilka segment som han tror kommer öka i attraktion på den svenska marknaden och nämner en typ av fastighetsinriktning där trycket bara fortsätter att öka med stort internationellt intresse.


Erik Skalin.

"Vakansgraden i Stockholms CBD är nu 6,7 procent"

Bolag JLL ser vissa ljusglimtar på kontorsmarknaden men sammantaget är läget fortfarande avvaktande efter en lång period av osäkerhet. När bolaget presenterade sin Nordic Outlook för hösten 2021 berättade bland annat Erik Skalin, Head of Agency, mer om hur situationen ser ut inför hösten, åt viket håll hyresmarknaden utvecklas och hur fastighetsägarna borde tänka kring kontoret när samhället öppnar upp ännu mer.


Theodor Jarnhammar.

Så ska JLL växa inom industri och logistik

Bolag JLL expanderar med nyrekryterade Johan Norberg för att satsa ytterligare på industri- och logistiksegmentet. Theodor Jarnhammar, ansvaring för uthyrning av industri- och logistikfastigheter, berättar för Fastighetssverige om varför och hur de ska växa.


JLL ökar sin industri- och logistiksatsning

Bolag JLL expanderar och förstärker inom Office and Industrial Leasing med en ny medarbetare. Johan Norberg har rekryterats för att vara med och bygga upp JLL:s industri- och logistiksatsning inom uthyrning- och utvecklingstjänster.


JLL får uthyrningsuppdrag av Bonnier Fastigheter.

JLL får uthyrningsuppdrag av Bonnier

Uthyrning JLL får uthyrningsuppdrag av Bonnier Fastigheter om cirka 9 000 kvadratmeter kontor i centrala Stockholm. Uppdraget omfattar sex fastigheter fördelade över tre olika delområden: Sveavägen, Torsgatan och Hornstull.


Visionsbild.

PP Pension hyr ut till Vetenskapsrådet på Kungsholmen

Uthyrning Statliga Vetenskapsrådet, som sedan 2008 suttit i AFA Fastigheters Klarabergshuset vid Centralstationen, lämnar cirka 4500 kvm för att flytta in i cirka 3000 kvadratmeter i PP Pensions utvecklingsprojekt Munklägret på Kungsholmen.


Elias Georgiadis.

Stenhus köper livsmedelsfastighet i Örebro

Transaktioner Stenhus köper 12 000 kvadratmeter av Areim i Örebro.


Ny jätteaffär av Heimstaden – köper för 3,1 miljarder i Polen

Transaktioner I fredags meddelade Heimstaden att man gjort entré på den brittiska marknaden med ett förvärv för 1,9 miljarder kronor. Nu slår man till med en ny jätteaffär ute i Europa när man köper 2 496 lägenheter i Polen från Budimex.


Oscar Engelbert.

Oscar Properties köper fyra fastigheter i Köping

Transaktioner Oscar Properties har tecknat avtal om att förvärva fyra fastigheter i Köping med inslag av bostäder från Sterner Stenhus. Förvärven finansieras genom en riktad emission om 15 miljoner kronor. Emissionskursen fastställs i samband med tillträdet. Driftnettot uppgår till cirka 7,8 miljoner kronor med ett underliggande fastighetsvärde om drygt 119 miljoner kronor.


SPP köper för 1,3 miljarder av JM

Transaktioner JM har tecknat avtal med SPP Fastigheter om försäljning av två hyresrättsfastigheter. Affären uppgår till cirka 1,3 miljarder kronor med ett resultat om cirka 390 miljoner kronor.


Mimmi Gade, Lucas Theander, Hilda Stensson och Henrik Wiksell är nya på JLL.

JLL rekryterar kvartett till Capital Markets

Karriär JLL expanderar och förstärker Capital Markets med fyra nya medarbetare. Teamet utökas med en director, två senior associate och en associate.


Stockholm.

Mediamarkt öppnar flaggskeppsbutik på Drottninggatan

Uthyrning Mediamarkt öppnar en flaggskeppsbutik på Drottninggatan i Stockholm. Clas Ohlson hyr ut cirka 3 500 kvadratmeter till Mediamarkt, i lokaler där Intersport tidigare var hyresgäst.


Norra Hamnen Kubiklager.

Genesta säljer logistik i Malmö

Transaktioner Genesta Property Nordic säljer lager- och logistikfastigheten Norra Hamnen Kubiklager i Malmö på uppdrag av GNRE Fund II, till den globala fastighetsinvesteraren Bentall Greenoak.


NREP köper av Skanska.

NREP köper för 720 miljoner i Stockholm

Transaktioner Skanska har sålt 220 hyresrättslägenheter i Barkarbystaden i Järfälla till NREP för cirka 720 miljoner kronor. Parkkvarteret, som är under uppförande, inkluderar garage och kommersiella lokaler i markplan.


Johan Tengelin.

"Vi är inte oroade för hyresmarknaden"

Bolag Magnolias vd Johan Tengelin kommenterade hyresmarknadens framtid, ombildningar och finansieringsmöjligheter för projekt under JLL:s webbinarium Nordic Outlook.


Thomas Persson, Head of capital markets i Norden och Niclas Höglund, analyschef på JLL var med och presenterade rådgivarens senaste Nordic Outlook-rapport.

Segmentet som för första gången lockar internationellt kapital

Bolag Pandemiåret 2020 har lett till en viss förändring i internationella investerares intressen på den svenska fastighetsmarknaden – och hyrorna för kontor i bästa läge i Stockholm har sjunkit för första gången på över ett decennium. Det här konstaterar JLL i sin senaste Nordic Outlook-rapport som rådgivaren presenterade närmare under ett webbinarium.


Niam köper av Citycon.

Niam köper för 1,5 miljarder i Stockholm

Transaktioner Citycon har ingått avtal om försäljning av en portfölj med tre stadsdelscentrum till den nordiska fastighetsinvesteraren Niam. De tre stadsdelscentrumen ligger i Tumba, Högdalen och Fruängen i Stockholm och köpeskillingen uppgår till cirka 1,5 miljarder kronor.


Svea Artilleri.

JLL får uthyrningsuppdrag av Genesta

Uthyrning JLL har fått uthyrningsuppdrag av Genesta Property Nordic avseende fastigheterna Svea Artilleri och Arton i centrala Stockholm. Uppdraget omfattar kontor om totalt 14 500 kvadratmeter och arbetet inleds omgående.


Fastighetssverige listar de tyngsta rekryteringarna under 2020.

De var de mest profilerade värvningarna 2020

Ranking Fastighetssverige har rankat branschens hetaste rekryteringar under 2020. Här är hela listan.


Stadsvillan säljer till Heimstaden Bostad i Eskilstuna.

Heimstaden Bostad köper 89 lägenheter i Eskilstuna

Transaktioner Heimstaden Bostad köper 89 befintliga bostäder fördelat på fem fastigheter i Eskilstuna. Det är det tredje förvärvet på kort tid som Heimstaden gör i Eskilstuna kommun. Säljare är Stadsvillan Eskilstuna AB.


Ioffice flyttar in i Klara Omega.

Coworkingaktör flyttar in i Klara Omega

Uthyrning Coworkingaktören Ioffice Business center har tecknat ett hyresavtal för ett helt våningsplan, om cirka 2 000 kvadratmeter, i Klara Omega. Fastigheten är belägen mitt i city på Klara Norra Kyrkogata och ägs av LO. JLL har varit rådgivare vid uthyrningen.


Mikael Åslund

JM bildar nytt JV-bolag för hyresrättsbostäder

Bolag JM skapar och ansvarar för en struktur för färdigutvecklade hyresrättsfastigheter där JM har ett åtagande att säkerställa långsiktig förvaltning. JM har ingått avtal med Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) och Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling (KK-stiftelsen) om ett gemensamt ägt bolag inför långsiktigt ägande av hyresrättsfastigheter som i första hand är upplåtna på tomträtt.


Klara Townhouse på Olof Palmes gata 23 i Stockholm.

JLL får uthyrnings- och utvecklingsuppdrag för Klara Townhouse

Uthyrning JLL har fått uthyrnings- och utvecklingsuppdrag för Klara Townhouse, Lagern 15 av LO. Fastigheten är centralt belägen, invid Norra Bantorget i Stockholm, på Olof Palmes gata 23.


Tomteboda.

Vaccinföretag flyttar till Tomteboda

Uthyrning Valneva Sweden, ett dotterbolag till vaccinföretaget Valneva SE, har tecknat ett tioårigt hyresavtal om cirka 4 000 kvadratmeter i Tomteboda. I den tidigare spårhallen kommer det svenska bolaget fylla vialer med covid-19-vaccin och koleravaccinet dukoral, samt distribuera paketerad produkt. Inflyttning är planerad under första kvartalet 2021. JLL har uthyrningsuppdraget för fastigheten.


Slättö säljer för 1,1 miljarder kronor i Hyllie.

Patrizia miljardköper av Slättö

Transaktioner Slättö har tecknat avtal avseende försäljning av 427 lägenheter i Hyllie, Malmö. Säljare är fonden Slättö Value Add I AB och köpare är en fond managerad av Patrizia. Beståndet är under uppförande och Patrizia tillträder vid färdigställande, som beräknas ske under det fjärde kvartalet 2021. Underliggande fastighetsvärde uppgår till cirka 1,1 miljarder kronor.


Ilija Batljan.

SBB köper för 2,3 miljarder i Finland

Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget i Norden köper en portfölj i Finland med i huvudsak äldreboenden och vårdboenden för 222 miljoner euro, motsvarande cirka 2,3 miljarder kronor. Säljare är EQ Care Special Investment Fund.


Tacton Systems hyr ett våningsplan i Klara Omega.

Tacton Systems hyr ett våningsplan i Klara Omega

Uthyrning Tacton har tecknat ett hyresavtal för ett våningsplan om cirka 1 100 kvadratmeter i Klara Omega. Fastigheten är belägen mitt i city på Klara Norra Kyrkogata och ägs av LO.


Sara Vesterlund, Daniel Anderbring och Thomas Persson.

"Väntar mig en stor uppgång i Q4"

Bolag Efter ett turbulent andra kvartal där många transaktioner avbröts syns tecken på en ökad aktivitet på marknaden enligt rådgivningsbyrån JLL:s analyser.


Fredrik Brodin, vd Offentliga Hus, Maria Lidström, vd Stenvalvet, Ilija Batljan, vd SBB och Nils Styf, vd Hemsö.

Tungviktare om popsegmentets tillväxt: "Annars kan vi lägga ner allt"

Bolag Samhällsfastigheter går som tåget och segmentet har stärkts ännu mer under coronakrisen. Under webbinariet Nordic Outlook ordnat av rådgivningsbolaget JLL berättade fyra av de tyngsta vd:arna inom segmentet om sin syn på branschens popsegment nummer ett. Hur resonerar SSB:s Ilija Batljan kring framtiden för social infrastruktur och hur ska Fredrik Brodins snart noterade Offentliga Hus fortsätta vinna andelar?


Niclas Höglund.

JLL: Rekordstor efterfrågan på fastigheter med säkra kassaflöden

Bolag Efter ett turbulent andra kvartal där många transaktioner avbröts syns tecken på en ökad aktivitet. Den abrupta konjunkturinbromsningen i kombination med ökat hemarbete har skapat en ökad osäkerhet kring hyresutvecklingen för kontor. Hyresnivåerna har dock än så länge hållit emot väl. Osäkerheten inom kontor och handel har förflyttat investerarnas intresse till fastigheter med säkra kassaflöden, såsom hyresbostäder, logistik och samhällsfastigheter. Avkastningskraven för dessa segment förväntas därför sjunka ytterligare. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook som presenteras i dag.


Filip Personne och Anna-Mona Jarallah.

JLL rekryterar från Balder

Karriär JLL expanderar inom Office and Industrial Leasing och rekryterar Filip Personne och Anna-Mona Jarallah.


Erik Skalin.

Skalin: "Det är en del större affärer i pipeline"

Bolag JLL har tagit hem ett stort uthyrningsuppdrag i Stockholm city. Erik Skalin, Head of Agency, berättar för Fastighetssverige hur affärsläget ser ut inför hösten. Det här är vad de arbetar med och därför är den senaste storaffären så viktig.


JLL får stort uthyrningsuppdrag i Stockholm.

JLL vinner uthyrningsuppdrag i Stockholm city

Uthyrning Uppdraget omfattar korttidsuthyrningar till och med december 2022. Fastigheten går att dela i flera ytor där minsta yta blir ett våningsplan om 550 kvadratmeter.


Klara Omega.

Kivra hyr 1 700 kvadratmeter i centrala Stockholm

Uthyrning Kivra expanderar och flyttar in i nya lokaler. De har nu tecknat ett nytt hyresavtal om cirka 1 700 kvadratmeter kontorsytor i LO:s premiumfastighet Lagern 11, mitt i centrala Stockholm.


Niclas Höglund.

JLL rekryterar analyschef från Nordea

Bolag Niclas Höglund blir ny Head of Research på JLL. Han kommer närmast från Nordea där han är senior aktieanalytiker med ansvar för fastigheter och bygg inom Nordea. Niclas Höglund har gedigen erfarenhet, bland annat från ett flertal börsnoteringar av fastighetsbolag.


…Och här är kvartalets mest profilerade värvningar

Ranking Fastighetssverige har rankat branschens hetaste rekryteringar under det första kvartalet 2020. Här är hela listan.


Mandana Lagerlöf.

JLL rekryterar från Einar Mattson

Bolag JLL rekryterar Mandana Lagerlöf från Einar Mattson.


Dubbel Dubbel öppnar sin första restaurang i Stockholm.

Göteborgskt succékoncept etablerar sig i Stockholm

Uthyrning Dubbel Dubbel intar Stockholm och öppnar i Hagastaden i Familjebostäders fastighet Algoritmen på Norra Stationsgatan. JLL Retail Agency har agerat rådgivare åt fastighetsägaren.


Smeg letar flaggskeppsbutik i Stockholm.

Premiummärke letar flaggskeppsbutik i Stockholm

Uthyrning Den italienska vitvarutillverkaren Smeg vill komma närmare kunden och söker nu en flaggskeppsbutik i Stockholm. JLL Retail Agency är rådgivare till Smeg i processen.


Sergel Nova i centrala Stockholm.

Fullt uthyrt i Afas Sergel Nova

Uthyrning Afa Fastigheter hyr ut 580 kvadratmeter kontorsyta i Sergel Nova till det globala företaget Infor som flyttar in i maj. Därmed är samtliga Sergel Novas drygt 13 000 kvadratmeter uthyrda.


Stockholm.

JLL: Fortsatt stark fastighetsmarknad

Sverige Trots en global avmattning av ekonomisk tillväxt visar den nordiska fastighetsmarknaden en fortsatt positiv utveckling tack vare en rekordlång konjunkturcykel och låga räntenivåer. Aktiviteten på transaktionsmarknaden har varit hög under 2019 och kontorsmarknaden hade hög efterfrågan på moderna lokaler i attraktiva lägen. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook.


Vectura köper Bromma sjukhus.

Vectura köper Bromma sjukhus

Transaktioner Vectura är på väg att köpa Bromma sjukhus för 570 miljoner kronor.


Camilla Jarl.

JLL hämtar ny COO och marknadschef från Hemsö

Bolag Camilla Jarl blir ny COO och marknadschef hos JLL. Hon har lång erfarenhet från både marknads- och kommunikationsområdet och av fastighetsbranschen.


Linus Ericsson ser fram emot ett starkt 2020.

Efter stjärnrekryteringarna: JLL ser fram emot ett starkt 2020

Bolag Den svenska transaktionsrådgivningskartan ritades under fredagen återigen om rejält då JLL plockade in stjärntrion Thomas Persson, Daniel Anderbring och Sara Vesterlund till sitt Capital Markets-team. För Fastighetssverige berättar bolagets vd, Linus Ericsson, mer om storsatsningen och förväntningarna på fastighetsåret 2020.


Sara Vesterlund, Daniel Anderbring och Thomas Persson.

JLL rekryterar stjärntrio

Bolag JLL vässar laget med några av Sveriges tyngsta transaktionsrådgivare. Thomas Persson tillträder som Head of Capital Markets Nordics. Han kommer närmaste från rollen som Chef Affärsgenerering, Magnolia Bostad, tidigare Cushman & Wakefield och Catella.
Daniel Anderbring går in som Head of Capital Markets Sweden, med Sara Vesterlund som Deputy Head. Båda kommer närmast från samma positioner på Cushman & Wakefield.


Erik Skalin, Head of Agency på JLL, och Theodor Jarnhammar, ny uthyrningschef på JLL.

Så ska JLL öka takten på uthyrningarna

Bolag Erik Skalin, chef för JLL:s affärsområde Agency, berättar för Fastighetssverige hur nya uthyrningschefen Theodor Jarnhammar ska ta företagets uthyrningsverksamhet till nästa nivå.


Theodor Jarnhammar.

Theodor Jarnhammar ny uthyrningschef på JLL

Karriär Theodor Jarnhammar har utnämnts till Head of Office and Industrial Leasing för JLL:s verksamhet i Sverige. Han kommer närmast från rollen som director inom samma affärsområde. Han tillträder i januari 2020.


Cecilia Gunnarsson.

"Måste vara observant på hur beteendemönster förändras"

Handel Kan det finnas en pendelrörelse från e-handel tillbaka mot fysisk handel, kan e-handeln få någon form av backlash och hur ska man i dagsläget tänka som ägare av handelsfastigheter? JLL:s analyschef Cecilia Gunnarsson ger svaren.


Karo Pharma flyttar in i Klara Omega.

EQT-ägda Karo Pharma flyttar in i Klara Omega

Uthyrning Börsnoterade Karo Pharma har tecknat hyresavtal om cirka 1 600 kvadratmeter i fastigheten Lagern 11 i centrala Stockholm. Företaget flyttar in i april 2020.


Cecilia Gunnarsson.

JLL:s analyschef säger upp sig – rollen förändras

Karriär Fastighetssverige kan berätta att Cecilia Gunnarsson, analyschef på JLL, har sagt upp sig efter endast ett drygt år på posten.


Barkarby Gate

Lekia och Big Baby öppnar i Barkarby Gate

Uthyrning Lekia och Big Baby flyttar gemensamt in i tidigare Toys r us lokalen i Barkarby och öppnar under våren 2020. JLL var rådgivare till Savills IM i uthyrningsprocessen.


Fredrik Kolterjahn, ny analyschef på Detail in Retail.

Kolterjahn om sin nya analysroll

Handel Konsultföretaget Detail in Retail har rekryterat Fredrik Kolterjahn till den nystartade rollen som analyschef. För Fastighetssverige berättar han bland annat om vad som lockade honom och hur företaget kommer växla upp framöver.


Peter Svensson.

Einar Mattsson köper av Skanska i Täby Park

Transaktioner Einar Mattsson har förvärvat fastigheten Månstenen 5 i den framväxande stadsdelen Täby Park av Skanska. För fastigheten som omfattar cirka 12 600 ljus bruttoarea finns en lagakraftvunnen detaljplan. På platsen planerar Einar Mattsson att ställa ett kvarter bestående av cirka 150 bostadsrätter. Fastigheten tillträds 2020 och produktionsstart är beräknad till senast 2021.


Jennifer Ring och Fredrik Wisborn.

JLL rekryterar till projektverksamheten

Karriär JLL fortsätter att växa och rekryterar två nya medarbetare till projektverksamheten.


Fastighetsmarknadsdagen Stockholm
Cecilia Gunnarsson.

Fastighetsmarknadsdagen Förvaltning – läget på marknaden

Fastighetsmarknadsdagen Förvaltning Fastighetsmarknadsdagen Förvaltning på Stockholm Waterfront inleds med en genomgång av det aktuella läget på fastighetsmarknaden, signerad JLL:s analyschef Cecilia Gunnarsson.


Stockholm.

Stena hyr ut vid Brunkebergstorg

Uthyrning Ny karaokerestaurang öppnar på Brunkebergstorg i Stockholm.


Pangea Property Partners rekryterar den erfarna transaktionskonsulten Martin Schollin.

Erfaren transaktionskonsult till Pangea

Karriär Pangea Property Partners värvar en av branschens mest erfarna transaktionskonsulter:
– Det ska bli spännande, säger Martin Schollin till Fastighetssverige.


Vasakronan hyr ut till Hitachi i Frösunda.

Vasakronan hyr ut till Hitachi i Frösunda

Uthyrning Hitachi Vantara har tecknat hyresavtal för kontor hos Vasakronan på Rosenborgsgatan 4–6 i Frösunda. De flyttar in högst upp i fastigheten på 800 kvadratmeter med tillgång till två takterrasser.


Cecilia Gunnarsson.

JLL: Fortsatt stark fastighetsmarknad

Sverige Med en årlig hyresökningstakt på drygt fyra procent är Stockholms kontorsmarknad fortfarande het. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de mest centrala delarna ha nått 7 600 kronor per kvadratmeter och år, en nivå som få europeiska städer kan matcha. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook som publiceras i dag.


JLL rekryterar kvintett

Bolag JLL stärker upp rejält inför hösten och plockar in fem nya medarbetare, till flera olika affärsområden.


Jenny Tuleby.

JLL förstärker sitt svenska Capital Markets-team

Bolag Jenny Tuleby får en större och mer aktiv roll inom den dagliga verksamheten i JLL Capital Markets Sverige.


Viktor Hansson rekryteras till Folksam Fastigheter som Investment Manager. Han kommer närmast från en roll som Senior Director på JLL.

Folksam Fastigheter rekryterar från JLL

Karriär Folksam Fastigheter har rekryterat Viktor Hansson till en tjänst som Investment Manager.


Eva Landén.

Efter rekordförsäljningen – Corem redo att öppna plånboken

Transaktioner För Fastighetssverige berättar Eva Landén, vd på Corem, mer om 4,2-miljardersaffären med Blackstone – och var bolaget nu drar ut på förvärvsjakt.


Blackstone köper för 4,2 miljarder

Transaktioner Corem säljer en portfölj om 30 fastigheter till amerikanska Blackstone för 4,2 miljarder kronor.


Stig Svedberg.

Tvättbjörnen köper på ny marknad

Transaktioner Stig Svedbergs Tvättbjörnen Fastigheter köper sina första fastigheter utanför Sundsvallsområdet, två fastigheter i Gävle. Säljare är Estea Sverigefastigheter 3 AB.


Paul Frankenius, styrelseordförande Bockasjö, och Joakim Hedin, vd för Logistikfastigheter Sverige AB, tillika  vd för Bockasjö AB.

Rekordaffär – säljer logistik för 3,8 miljarder

Transaktioner Bockasjö och Alecta säljer hela sitt innehav i det gemensamägda bolaget Logistikfastigheter Sverige AB, som bildades våren 2016 med säte i Borås, till Prologis europeiska fond Prologis European Logistics Fund (PELF).


Malin Andersson och Jennifer Karlberg går till JLL.

JLL rekryterar två på retailsidan

Karriär JLL Retail Agency växer och rekryterar Malin Andersson och Jennifer Karlberg.


Afa Fastigheter hyr ut 1 800 kvadratmeter till tech-bolaget Funnel.

Afa Fastigheter hyr ut 1 800 kvadratmeter

Uthyrning Tech-bolaget Funnel hyr 1 800 kvadratmeter i Afa Fastigheters Sergel Nova i hörnet av Klarabergsgatan/Drottninggatan och med Sergels Torg direkt utanför entre?n.


Rikshem köper ett projekt precis intill Väsby pendeltågstation.

Rikshem köper projekt med p-tal noll

Transaktioner Rikshem har förvärvat en projektfastighet, där cirka 70 hyresrätter uppförs i centrala Upplands Väsby. Detaljplanen är den första i Stockholms län som antagits med p-tal noll. Läget och projektets utformning gör att Väsby kommun kan utmana traditionella parkeringsnormer för att främja klimatsmarta transportalternativ.


Göteborg.

JLL: Fortsatt stark efterfrågan på Göteborgs fastighetsmarknad

Göteborg Med en årlig hyresökning på drygt sex procent så är Göteborgs kontorsmarknad fortsatt het. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de mest centrala delarna ha nått 3 400 kronor per kvadratmeter och år. Det skriver JLL i sin senaste utgåva av JLL Nordic Outlook.


Cecilia Gunnarsson.

JLL: Stockholms primehyror uppe i 7 500 kronor

Sverige Med en årlig hyresökningstakt på sju procent är Stockholms kontorsmarknad fortfarande het. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de centrala delarna ha nått 7 500 kronor per kvadratmeter och år, en nivå som få europeiska städer kan matcha. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook som publiceras i dag.


Antinkatu i Helsingfors.

Genesta säljer i Helsingfors

Transaktioner Genesta säljer kontorsfastigheten Antinkatu 1 på uppdrag av Genesta Nordic Real Estate Fund II (GNRE Fund II) till Schroder Nordic Real Estate Fund.


Joacim Sjöberg.

Joacim Sjöberg lämnar JLL

Karriär Joacim Sjöberg har meddelat att han beslutat sig för att lämna sin tjänst som Head of Capital Market för nya utmaningar utanför JLL.


Victoria's Secret öppnar sin första skandinaviska flaggskeppsbutik i Gallerian.

Victoria’s Secret öppnar i Gallerian

Uthyrning Victoria’s Secret har valt att etablera sin första skandinaviska flaggskeppsbutik i Gallerian. Butiken kommer att ha ett premiumläge i Gallerians nybyggda del mot Hamngatan och Regeringsgatan.


Joacim Sjöberg och Linda Sandstedt.

JLL rekryterar från CBRE

Bolag JLL plockar in Linda Sandstedt till sin transaktionsverksamhet.


Tidigare JLL-trio startar investeringsbolag

Bolag Siktar in sig på kommersiella fastigheter i Storstockholm med stabila kassaflöden och utvecklingspotential.


Andelen flexibla kontorsytor väntas öka med 30 procent – per år

Bolag Andelen flexibla kontorsytor i Europa väntas öka med upp till 30 procent per år de kommande fem åren, visar en färsk analys från JLL.


Kungsleden satsar på Kista One

Bolag Kungsleden gör tillsammans med JLL en satsning på sin primefastighet Kista One.


Technopolis UMA Workspace till Einar Mattssons S:t Paul

Uthyrning Einar Mattssons ikoniska 1960-talsfastighet i hörnet Götgatan-Sankt Paulsgatan på Södermalms huvudstråk får Technopolis som hyresgäst efter totalrenoveringen.


Heimstaden premiärköper i Nederländerna

Transaktioner Efter en tids marknadsanalys har Heimstaden genomfört sin första transaktion i Nederländerna. Fastigheten ligger i Utrecht och består av mindre lägenheter i nära anslutning av universitetet.


JLL utser ny vd i Sverige

Bolag Linus Ericsson som sedan 2015 varit chef för affärsområdet Debt & Financial Advisory tillträder som vd för JLL i Sverige.


Så ska nye vd:n utveckla JLL

Bolag JLL internrekryterar ny vd: Daniel Gorosch ersätts av Linus Ericsson. För Fastighetssverige berättar den nya vd:n hur bolaget ska utvecklas och hur man vill expandera.

JLL utser ny vd i Sverige

Bolag Linus Ericsson som sedan 2015 varit chef för affärsområdet Debt & Financial Advisory tillträder som vd för JLL i Sverige.


Klövern lägger bud på Agora

Bolag Klövern bjuder 30 kronor per stamaktie och 275 kronor per preferensaktie för Agora.


JLL: Hyrorna upp sju procent

Sverige Med en årlig hyresökningstakt på sju procent är Stockholms kontorsmarknad fortfarande het. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de centrala delarna ha nått 7 300 kronor per kvadratmeter och år, en nivå som få europeiska städer kan matcha. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook som publiceras i dag.


Därför hoppar han av JLL

Bolag Efter bara ett år väljer Tor Borg att sluta som analyschef på JLL. För Fastighetssverige berättar han mer om varför det inte blev som han hade tänkt sig på bolaget.

Tor Borg lämnar JLL

Karriär Efter ett drygt år lämnar Tor Borg JLL. Han efterträds på posten som Head of Research av Cecilia Gunnarsson.


JLL: "Vi rör oss mot en bättre balans"

Sverige För Fastighetssverige berättar Tor Borg vad den senaste uppdateringen av marknadsindexet som mäter balansen och efterfrågan på nyproducerade bostäder innebär.


"Savills blir starkast i Sverige"

Bolag Jättesatsning från Savills och tomma vd-stolar på både JLL och Cushman & Wakefield – den svenska konsultmarknaden har blivit en kokande kittel. För Fastighetssverige ger konsultnestorn Lennart Schuss sin bild av Savills framtid och turerna på konsultmarknaden.


Logicenters etableras i Eskilstuna logistikpark

Bolag Inleder storsatsningen med nyutveckling av 100 000 kvadratmeter mark för DHL.


Castellum köper en kontorsfastighet av Skandia Fastigheter och tar därmed steget in i Finland.

Castellum gör sitt första köp i Finland

Transaktioner Genom en helsvensk affär etablerar Castellum sig på den finska marknaden.


KF säljer till Magnolia i Upplands-Bro och Spånga

Transaktioner KF Fastigheter gör sin första affär i det framtida bostadsområdet Bro Mälarstrand, Upplands-Bro, och säljer hälften av sina byggrätter till Magnolia Bostad. Dessutom säljs byggrätter i Spånga, där det ska uppföras en Coop-butik och cirka 200 bostäder.


Nya kontor, butiker och restauranger i Götgatsbacken

Bygg/Arkitektur Einar Mattssons 60-talsfastighet i hörnet Götgatan-Sankt Paulsgatan på Södermalms huvudstråk ges nu nytt liv när hela byggnaden totalrenoveras. Under namnet S:t Paul blir den både en modern kontorsarbetsplats och en ny destination för shopping och uteätande.


Årets unga fastighetskvinna om den nya utmaningen

Karriär Förra året utsågs hon till Årets unga fastighetskvinna – nu går hon vidare från Nordier till JLL. För Fastighetssverige berättar Pegah Abedini om vad som lockade med den nya rollen och vad titeln har betytt sedan hon kammade hem segern.


Årets Unga Fastighetskvinna 2017 rekryteras till JLL

Bolag Nordiers Pegah Abedini, som förra året utsågs till Årets Unga Fastighetskvinna på Fastighetssveriges seminarium Fastighetskvinnan, rekryteras till JLL Capital Markets, Även Viktor Hansson, närmast från New Property, går till JLL.


Miljardaffär i centrala Helsingfors

Transaktioner Stockmann säljer fastigheten känd som the Book House i centrala Helsingfors till AEW Europe City Retail Fund.


Därför lämnar han JLL för Savills

Karriär Rikard Lindkvist blir ny senior industrial leasing manager för Savills Göteborgskontor. För Fastighetssverige berättar han om vad det var som lockade med den nya tjänsten – och hur han ser på de stora utmaningarna som finns inom logistiksektorn.


Regus öppnar nytt kontorshotell i Alvik

Uthyrning Regus öppnar nytt kontorshotell hos Anders Bodin Fastigheter i Alvik, Stockholm.


Grosvenor Europe köper Lidingö Centrum

Transaktioner Lidingö Centrum blir Grosvenor Europes sjätte köpcentrum i Sverige.


KF utvecklar 1 500 bostäder i Upplands-Bro

Bostäder KF Fastigheter utvecklar ett nytt bostadsområde vid Mälarens strand i Upplands-Bro kommun. Området, som fått namnet Bro Mälarstrand, kommer att innehålla en varierande bebyggelse för cirka 5 000 personer.


Göteborg

JLL: Högtryck på Göteborgs fastighetsmarknad

Göteborg Med en hyresökning på sju procent i fjol är Göteborgs kontorsmarknad het. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de centrala delarna ha nått 3 200 kronor per kvadratmeter och år. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook.


JLL: Det våras för fastighetsmarknaden men hur länge fortsätter högtrycket?

Sverige Med en hyresökning på 13 procent i fjol är Stockholms kontorsmarknad en av de hetaste i hela Europa. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de centrala delarna ha nått 7 000 kronor per kvadratmeter och år, en nivå som få europeiska städer kan matcha. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook.


Play: "Det finns en hel del man måste titta på"

Bostäder | PLAY Vem vill JLL:s analyschef Tor Borg se som bostadsminister, och vad skulle han ändra på om han själv skulle axla rollen?


Caj Virta till JLL

Karriär Caj Virta, med erfarenhet från EY, CBRE, Savills och Cushman & Wakefield, blir senior värderare på JLL.


JLL redo att utmana absoluta toppen

Bolag Med Tor Borg och Joacim Sjöberg på plats är Daniel Goroschs lagbygge på "kunskapshuset JLL" redo att kapa åt sig än större marknadsandelar. För Fastighetssverige berättar bolagets vd hur JLL ska växa.


JLL förstärker inom retail

Bolag JLL fortsätter att växa i Göteborg och adderar spetskompetens inom retail.


Stadsbyggnadschefen: ”Jag är inte orolig”

Bostäder Häromveckan meddelade Wallenstam att man ställer om ett bostadsrättsprojekt till hyresrätter – och enligt JLL/Evidens har kommunen högst överutbud av nyproduktion i landet. Trots det är Mölndals stadsbyggnadschef lugn.


Lindahl lämnar över till Joacim Sjöberg

Karriär Joacim Sjöberg blir ny chef för JLL Capital Markets i Sverige. Tom Lindahl ska fokusera mer på att skapa och genomföra affärer.


Här byggs det för många bostäder

Bostäder Balansen mellan efterfrågan och utbud för nyproduktionen ser väldigt olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Det visar JLL-Evidens Residential Market Index (RMI) som beskriver balansen mellan utbud och efterfrågan på nyproducerade bostäder. Högst överutbud av de undersökta kommunerna finns just nu i Mölndal.


Ny pusselbit på plats hos JLL

Bolag Efter värvningarna av Joacim Sjöberg och Christoffer Strömbäck rekryterar JLL nu Johan Undén till JLL Capital Markets Nordics.


Lista: Här är världens 20 dyraste kontorsområden

Uthyrning I rapporten “Global Premium Office rent tracker” har JLL kartlagt hyresnivåerna för kontorslokaler i de mest attraktiva lägena världen över. Här listar Fastighetssverige de 20 dyraste områdena.


Tor Borg och Urban Escape.

Så fick Stockholm Europas näst högsta premiumhyror

Uthyrning En färsk rapport visar att Stockholm har Europas näst högsta topphyror när det gäller kontorslokaler. För Fastighetssverige berättar Tor Borg, Head of Research på JLL, mer om hur hyrestillväxten i den svenska huvudstaden exploderat.

Lista: Här är världens 20 dyraste kontorsområden

Uthyrning I rapporten “Global Premium Office rent tracker” har JLL kartlagt hyresnivåerna för kontorslokaler i de mest attraktiva lägena världen över. Här listar Fastighetssverige de 20 dyraste områdena.


Nordika i flera uthyrningar i Partille

Uthyrning Nordika hyr ut 6 000 kvadratmeter till Leos Lekland och Fysiken (Klätterlabbet) i Partille.


Stockholms stad storsatsar på produktionshus för konst i Farsta

Uthyrning Rikshem och Ikano Bostad fortsätter med utvecklingen i Telestaden.


Familjebostäder flyttar in i Telestaden

Uthyrning Familjebostäder väljer att samlokalisera tre kontor hos Rikshem och Ikano Bostad i Farsta.


JLL fortsätter växa i Göteborg

Bolag JLL anställer två nya medarbetare till kontoret i Göteborg.


Suitsupply gör entré på den svenska marknaden

Uthyrning Suitsupply öppnar sin största butik i Europa i Stockholm.


Unik modell bakom Örebros framgång

Bygg/Arkitektur Örebro har utsetts till årets arkitektkommun 2017. För Fastighetssverige lägger stadsbyggnadschefen Ulrika K Jansson ut texten om den unika modell för planering och markanvisning, som lagt grunden till utmärkelsen.


Catella största säljrådgivaren under H1

Transaktioner Catella stod för 17,8 procent av den totala transaktionsvolymen under det första halvåret och är därmed störst av säljrådgivarna på den svenska fastighetsmarknaden. Det konstaterar Datscha Transaktion i sin halvårsrapport.


Interflora väljer Alvik för sitt huvudkontor

Uthyrning Interflora etablerar sitt huvudkontor hos Anders Bodin Fastigheter på Alviks torg.


JLL: Högtryck på den svenska marknaden i höst

Sverige Med en transaktionsvolym på 78 miljarder kronor väntas en het fastighetshöst enligt JLL:s rapport Nordic Outlook.


JLL hyr ut till Tengbom i Göteborg

Uthyrning JLL har hyrt ut till Tengbom på Stora Nygatan 1 i Göteborg. Tillträde sker under våren 2018.


”Finns inga rätt eller fel”

Karriär Fredrik Tellefsen lämnar storsatsande JLL. För Fastighetssverige berättar han varför han tar klivet till Hufuvdstaden – och varför han lämnade det bolag han var med och startade, efter bara ett år.


Kolterjahn om nya rollen

Karriär JLL:s retailsatsning tar form. Så ser analyschefen Fredrik Kolterjahn på sin kommande roll, vad han kommer sakna, bolagets rekryteringar – och hans ordförandeuppdrag i Nordic Council of Shopping Centers.


”Bästa halvåret någonsin”

Bolag JLL har storsatsat och gjort flera profilerade värvningar i branschen. Daniel Gorosch blickar tillbaka på den framgångsrika fastighetsvåren – och tror på en väldigt stark höst. Dessutom kommenterar han svängningen i marknaden i Stockholms innerstad.


JLL ger Kolterjahn ny roll i retailsatsning

Bolag Fredrik Kolterjahn, nuvarande analyschef på JLL, utses till Head of Retail Advisory och blir det senaste tillskottet i JLL:s satsning på detaljhandel.


Byggmax flyttar sitt huvudkontor till Solna

Uthyrning Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Byggmax om 2 100 kvadratmeter kontor i The Block i Solna. Uthyrningen innebär att Byggmax flyttar sitt huvudkontor till Profis fastighet på Armégatan 38 i Västra Skogen. Byggmax tillträder under första kvartalet 2018.


Tor Borg om bytet till JLL

Karriär Ekonomen och profilen Tor Borg byter team efter tio år på SBAB. För Fastighetssverige förklarar Borg varför han, trots flera erbjudanden genom åren, nappade på JLL. ”Kärlek vid första ögonkastet”.


JLL rekryterar Tor Borg

Bolag Tor Borg ansluter till JLL, från SBAB, och får den nyinrättade rollen Head of Research Nordics för att ytterligare förstärka analysfunktionen inom JLL.


Victoria Park köper bostäder i Örebro

Transaktioner Victoria Park köper ett bostadsfastighetsbestånd om totalt 396 lägenheter, med en uthyrbar yta om cirka 28 000 kvadratmeter, belägna i Örebro. Förvärvet sker till ett underliggande fastighetsvärde om 305 miljoner kronor.


Svenska Handelsfastigheter köper för en halv miljard av Standard Life

Transaktioner Svenska Handelsfastigheter förvärvar en portfölj om sju handelsfastigheter för en köpeskilling om cirka 530 miljoner kronor av Standard Life Investments European Property Growth Fund, EPGF. Fastigheterna är belägna på fem orter; Falun, Västerås, Gävle, Huddinge och Kungsbacka med en uthyrningsbar yta om totalt knappt 31 100 kvadratmeter med ett hyresvärde om drygt 50 miljoner kronor. 


Fredrik Kolterjahn blir ny ordförande i Nordic Council of Shopping Centers

Handel JLL:s researchchef Fredrik Kolterjahn ersätter Agoras vd Wilner Andersson på posten som ordförande för Nordic Council of Shopping Centers (NCSC).


Oscar Properties köper av Afa

Transaktioner Oscar Properties etablerar sig i Södra Värtan, Stockholm, genom köp av fastigheterna Lybeck 2, Lybeck 3 och Ladugårdsgärdet 1:51. Köpeskillingen uppgår till 700 miljoner kronor.


Prologis köper 77 000 kvadratmeter

Transaktioner Prologis köper fem fastigheter, sammanlagt 77 000 kvadratmeter logistik- och industrifastigheter, i Sverige av Estea Logistic Properties.


”Har lärt mig extremt mycket”

Karriär Joacim Sjöberg går till satsande JLL. Nu berättar han vad som tilltalade honom med jobbet – och om den korta tiden på Hemfosa, där han sågs som Jens Engwalls kronprins.


JLL rekryterar Joacim Sjöberg

Bolag Efter den korta perioden som vice vd för Hemfosa är det nu klart att Joacim Sjöberg rekryteras till en ny strategisk roll för capital markets på JLL.


"Har alltid varit attraherad av NCC"

Karriär Robert Bolmgren om framgångarna i JLL – och varför han byter till NCC Property Development.


JLL rekryterar Johan Sosa

Karriär JLL Corporate Solutions har rekryterat Johan Sosa som senior rådgivare inom Tenant Representation för affärsområdet Corporate Solutions.


”Har haft ett gott öga till JLL”

Karriär Efter 15 år byter han uppdragsgivare. Från Aberdeen Asset Management till JLL. För Fastighetssverige berättar Erik Skalin om bakgrunden till beslutet.

Erik Skalin blir ny leasingchef på JLL

Bolag Erik Skalin lämnar Aberdeen efter 15 år för att efterträda Robert Bolmgren som chef för leasing på JLL.


Erik Skalin blir ny leasingchef på JLL

Bolag Erik Skalin lämnar Aberdeen efter 15 år för att efterträda Robert Bolmgren som chef för leasing på JLL.


NCC hämtar in chef från JLL

Bolag NCC rekryterar Robert Bolmgren till rollen som nordisk försäljningschef för affärsområdet Property Development.


JLL rekryterar från Humlegården

Bolag Anna Lorentz ansluter till JLL Corporate Solutions som chef för Tenant Representation. Anna Lorentz kommer närmast från Humlegården där hon varit marknadsområdeschef med erfarenhet från både fastighetsägar- och konsultsidan.


JLL får uppdrag av Afa på Kungsholmen

Bolag Afa Fastigheter har tecknat ett exklusivt uthyrningsavtal med JLL för att hyra ut cirka 11 000 kvadratmeter kontor i fastigheten på Lindhagensgatan 98 som kommer att marknadsföras under namnet Lindhagen Spektra.


Savills rekryterar värderare från JLL

Bolag Savills hämtar in värderare med djup kunskap om den svenska retail-marknaden från JLL.


Hög aktivitet på Göteborgs fastighetsmarknad

Göteborg På Göteborgs kontorshyresmarknad råder fortsatt en klar obalans mellan tillgång och efterfrågan på många håll, vilket bland annat resulterat i nya rekordhyror. Det är fortsatt högtryck även på transaktionsmarknaden, med höga volymer och pressade direktavkastningskrav. Vårens upplaga av Nordic City Report, framtagen av JLL, berättar även om tendenser i lånemarknaden samt företagens möjligheter och risker vid lokaliseringsbeslut.


Rekordnivåer och stabila utsikter för Stockholms fastighetsmarknad

Sverige Fastighetsmarknaden i Stockholm uppvisar fortsatt högt tryck med sjunkande vakansgrader, höga nyuthyrningsvolymer och en mycket likvid transaktionsmarknad. Vakansgraden i CBD har sjunkit till en rekordlåg nivå vilket resulterat i fortsatt stabil hyresutveckling under 2016, skriver JLL i sin rapport Nordic City Report.


Scius tecknar avtal om 20 000 kvadratmeter med Postnord

Uthyrning Scius har tillsammans med Newsec Asset Management och JLL tecknat hyresavtal avseende förhyrning om 20 000 kvadratmeter logistikytor med Postnord Sverige. Förhyrningarna sker i Tråden 11 i Norrköping och Bockasjö 1 i Borås med en genomsnittlig hyresperiod på sju år.


JLL rekryterar tre i Göteborg

Karriär JLL rekryterar Anette Asklin, Sara Liljevall och Carl Johan Enegren till sitt kontor i Göteborg.


Fastighetsmarknadsdagen Östergötland

Etableringstrender inom handelsfastigheter

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland På Fastighetsmarknadsdagen Östergötland den 2 februari kommer etableringstrender inom handelsfastigheter att belysas av Martin Lindgren, chef för Corporate Solutions på JLL.


Valad och Goldman Sachs storköper i Finland

Transaktioner Valad Europe och Goldman Sachs har tillsammans förvärvat den så kallade Omegaportföljen innehållande 22 fastigheter – 109 000 kvadratmeter – i Finland.


Commerz Real säljer 32 000 kvadratmeter i Finland

Transaktioner Commerz Real säljer kontorsfastigheten Life Science Center Keilaniemi i Esbo, Finland, till Niam. JLL har varit rådgivare till säljaren och uppger att transaktionen är den hittills största försäljningen av en enskild kontorsfastighet på den finländska marknaden 2016.


Röhnisch expanderar verksamheten

Handel Det svenska sportvarumärket Röhnisch planerar för en kommande expansion av butiker i Sverige.


Gör sitt första förvärv i Sverige

Transaktioner Northern Horizons nya specialiserade fond Nordic Aged Care köper ett äldreboende i Kristianstad av Skanska för 150 miljoner kronor. Det är Northern Horizons första köp i Sverige.


Fastighetsmarknadsdagen Örebro

Läget för handelsfastigheter

Fastighetsmarknadsdagen Örebro Hur utvecklas marknaden för handelsfastigheter i Sverige? Vilka är trenderna och utmaningarna i segmentet? Hur förändras etableringsmönster såväl i Sverige som globalt och hur uppnår man lönsamhet? Dessa och flera andra frågetecken kommer rätas ut av Martin Lindgren, Head of Corporate Solutions på JLL den 13 oktober på Conventum Konferens i Örebro.


Jätteuthyrning för Prologis på Hisingen

Uthyrning Nu har de första ytorna hyrts ut i Prologis Logistikpark på Hisingen. Det handlar om en uthyrning på 23 500 kvadratmeter till en hyresgäst.


Hälsokoncept söker sig in på svenska marknaden

Uthyrning Skandinaviskt hälsokoncept planerar expansion – söker lokaler i Stockholm och Göteborg.


Cushman & Wakefield rekryterar nya medarbetare

Karriär Cushman & Wakefield förstärker sitt team genom att plocka in Annika Engströmer och Sama Amsih.


Profi anlitar JLL i uthyrningsuppdrag

Bolag Profi Fastigheter har tecknat ett exklusivt uthyrningsavtal med JLL för att hyra ut 4 500 kvadratmeter kontor- och restaurangytor för The Block i Solna.


JLL och Centria inleder uthyrningssamarbete

Bolag Centria AB har tecknat ett exklusivt avtal med JLL för att sköta uthyrning gällande Häggvik Connect. Fastigheten består av cirka 14 000 kvadratmeter kontor som blir vakanta under 2017.


JLL: Kraftig hyrestillväxt i Stockholm

Stockholm JLL bedömer i sin Nordic City Report att primehyrorna i Stockholms CBD är uppe i 5 800 kronor per kvadratmeter.


Nytt kosmetikmärke etableras i Stockholm

Uthyrning Det spanska kosmetikvarumärket 3INA slår nu upp portarna till sin första butik i Sverige.


Göteborgsmarknaden visar på stabilitet

Ekonomi/Finansiering Stabila hyresnivåer trots fortsatt hög aktivitet och begränsat utbud på Göteborgs kontorshyresmarknad. Under första halvåret 2016 uppvisades en oväntad stark utveckling av uthyrningsvolymen samtidigt som den totala vakansgraden ligger kvar på en rekordlåg nivå. Det visar rapporten Nordic City Report som görs av fastighetsrådgivaren JLL.


Storuthyrning i Göteborg

Uthyrning JLL har förmedlat en uthyrning om 25 000 kvadratmeter i en befintlig logistikanläggning på Hisingen.


Mengus hyr ut till Usine

Uthyrning Mengus skapar ett all inclusive-koncept i kontorshuset Fleming 7 i Stockholm.
En viktig pusselbit är nu klar – Usine, som finns i Fatburen, kommer att öppna en restaurang även i Fleming 7.


Fastighetsmarknadsdagen Uppsala
Fredrik Kolterjahn.

Kolterjahn: Handelns stora utmaningar

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala Den svenska handelsutvecklingen har varit väldigt positiv väldigt länge – men i framtiden finns stora utmaningar, inte minst i Uppsala, berättade JLL:s analyschef Fredrik Kolterjahn på Fastighetsmarknadsdagen i Uppsala.


Humlegården köper i Solna Strand

Transaktioner Humlegården köper fastigheten Apelsinen 4, omfattande 13 000 kvadratmeter, i Solna Strand.


Hufvudstaden hyr ut i Bibliotekstan

Uthyrning Det amerikanska sminkvarumärket Mac Cosmetics öppnar nu sin första fristående butik i Sverige. I slutet av sommaren slås dörrarna upp till en flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan 7 i Stockholm.


JLL ingår samarbete med Mitt Liv

Bolag Som ett led i JLLs hållbarhetsarbete och för att bidra till en mer inkluderande svensk arbetsmarknad ingås ett samarbete med det sociala företaget Mitt Liv.


Alecta på väg att sälja allt i USA och England

Bolag Alecta har gett JLL i uppdrag att sälja tjänstepensionsbolagets internationella fastighetsinnehav.


Club Xprs öppnar på nya orter

Uthyrning Den 24 mars hade det nya klädkonceptet Club Xprs premiär och slog upp portarna till sina två första butiker. Nu öppnar de nya butiker i Västerås och Linköping.


AGL-namnet försvinner

Bolag JLL/AGL Debt & Financial Advisory byter namn till JLL Debt & Financial Advisory.


Estea tecknar nytt hyresavtal i Eskilstuna

Uthyrning Estea Logistic Properties har tecknat ett nytt hyresavtal med en rikstäckande detaljhandelsgrossist i fastigheten Grönsta 2:49 i Eskilstuna.


Afa säljer på Kungsholmen

Transaktioner Afa Fastigheter säljer fastigheten Grinden 21 på Kungsholmen i Stockholm till Centria AB.


JLL: Göteborgshyrorna över 3000 kronor under 2016

Göteborg Enligt JLL:s Nordic City Report är det sannolikt att primehyrorna i Göteborgs CBD för första gånger passerar 3 000 kronor per kvadratmeter under 2016.


JLL: Rekordnivåer på Stockholms kontorsmarknad

Transaktioner Trycket på Stockholms fastighetsmarknad är fortsatt starkt. Den ökade efterfrågan har lett till rekordlåg vakansgrad för Stockholmsområdet som nu bedöms till 7,1 procent.


Stendörren anlitar JLL i uthyrningsuppdrag

Uthyrning Stendörren har tecknat ett exklusivt uthyrningsavtal med JLL för att finna hyresgäster till byggrätter om cirka 60 000 kvadratmeter i Enköping, Västerhaninge, Brunna och Rosersberg.


Här öppnar Club Xprs sina första butiker

Bolag Under 2016 lanseras det nya varumärket Club Xprs i Sverige. JLL Retail Tenant Representation har arbetat med etableringen av klädkonceptet och meddelar nu var de nya butikerna öppnar.


Logistic Contractor bygger logistikanläggning i Jönköping

Bygg/Arkitektur Logistic Contractor har tecknat ett avtal om att bygga en ny logistikanläggning i Jönköping åt företaget Eldon. JLL förmedlade uthyrningen.


JLL etablerar Max&Co i Sverige

Bolag Det italienska klädmärket Max&Co ska nu ta steget in på den nordiska marknaden. JLL Retail Tenant Representation agerar rådgivare i arbetet att finna en partner och butiker i Sverige, Finland och Norge.


Grimslätt chef för JLL i Göteborg

Karriär Lena Grimslätt har tillträtt en nyinrättad tjänst som chef för JLL i Göteborg.


Best Western till Eurostop Örebro

Uthyrning I januari tar Best Western över som ny hotelloperatör på Eurostop Örebro. Hotellet ägs och förvaltas av Unibail-Rodamco.


JLL rekryterar från Cushman & Wakefield

Karriär JLL rekryterar två personer, som ska arbeta med hyresgästrådgivning, från Cushman & Wakefield.


Catena säljer Prippsfastigheten i Högsbo

Transaktioner Catena säljer den före detta Prippsfastigheten i Högsbo, Göteborg, för 580 miljoner kronor.
Tanken är att på lång sikt utveckla bostäder på tomten.


Willhem köper hela Wallenstams bestånd i Helsingborg

Transaktioner Willhem kommer successivt att överta Wallenstams fastigheter i Helsingborg. Avtalen omfattar totalt cirka 380 hyreslägenheter varav knappt hälften är under produktion. Beräknat fastighetsvärde vid färdigställande blir totalt cirka 1,3 miljarder kronor.


Fatburen såld för tre miljarder

Transaktioner Aareal Bank säljer nu Fatburen på Södermalm, omfattande 46 000 kvadratmeter, för 3 060 miljoner kronor.


Ramböll vann Green Tenant Award

Event Rambölls Stockholmskontor vann Green Tenant Award före de övriga finalisterna Skanska i Malmö och AON i Stockholm.


Klövern hämtar uthyrningschef från JLL

Bolag Den nya uthyrningschefen på Klövern tillträder en nyinrättad tjänst inom region Stockholm.


Organisationsförändringar inom JLL

Bolag JLL genomför ett antal organisatoriska förändringar. Bland annat får Martin Lindgren och Erik Dellner nya tjänster.


Stanley Security anlitar Codesign

Uthyrning Europas största elektroniska säkerhetsleverantör, Stanley Security, är i behov av nya lokaler för företagets Göteborgskontor. De nya lokalerna ska leva upp till bolagets krav på en säker och yteffektiv arbetsplats.


Olov Lindgren köper kontorsfastighet i Stockholm

Transaktioner Olov Lindgren har förvärvat fastigheten Törnet 10 på Tegnérgatan/Luntmakargatan i Stockholms innerstad.


Byggstart för STHLM Sydväst

Bygg/Arkitektur Nu påbörjas ombyggnaden av Valads kontorsfastighet STHLM Sydväst, strax söder om Stockholm.


Gina Tricot-son startar nytt klädkoncept – JLL får etableringsuppdraget

Bolag Klädkonceptet Club XPRS ska etableras på den svenska marknaden. Bakom lågprisdestinationen står Victor Appelqvist, son till Gina Tricotgrundarna Jörgen och Anette Appelqvist.
JLL Retail Agency har fått etableringsuppdragen.


Standard Life Investments köper
Länna köpcentrum

Transaktioner Standard Life Investments har slutfört köpet av Länna köpcentrum i Stockholm.
– Detaljhandelsförsäljningen i Sverige har ökat stadigt de senaste åren och Länna köpcentrum har goda förutsättningar att dra nytta av ytterligare lokal tillväxt, säger Daniel McHugh, chef för region kontinentaleuropa Real Estate på Standard Life Investments.


Cushman & Wakefield rekryterar inom hyresgästrådgivning

Uthyrning Cushman & Wakefield rekryterar två personer från JLL.


Cushman & Wakefield
förstärker inom Occupier Services

Karriär Rikard Skoglund har anställts som Nordic Head of Business Development, Occupier Services. Närmast kommer han från JLL, där han varit Director Business Development inom affärsområdet Corporate Solutions.


JLL hämtar uthyrare från Colliers

Bolag JLL förstärker segmentet industri- och logistik med en ny medarbetare som närmast kommer från Colliers.


JLL fortsätter att expandera

Bolag JLL Corporate Solutions fortsätter sin strategiska satsning med att expandera sin verksamhet i Sverige. Som ett led i detta ansluter nu tre nya kollegor till kontoret i Stockholm.


JLL köper upp finansrådgivaren AGL. På bilden syns Tom Lindahl, Linus Ericsson och Daniel Gorosch.

Konsultjätte köper AGL

Bolag Finansrådgivaren AGL köps upp av en internationell konsultjätte.


IT-konsult hyr våning i Bonnierhuset

Uthyrning Bonnier Fastigheter hyr ut ett våningsplan i Bonnierhuset på Torsgatan i Stockholm.


Kontorsmarknaden i Stockholm fortsätter att präglas av lågt utbud och hög efterfrågan. Det framgår av JLL:s Nordic City Report.

JLL: Het kontorsmarknad i Stockholm

Stockholm Kontorsmarknaden i Stockholm fortsätter att präglas av lågt utbud och hög efterfrågan. Den totala vakansgraden är rekordlåga nio procent. Under första halvåret 2015 hamnade var tredje krona som investeras i den svenska kontorsmarknaden i huvudstaden. Det visar rapporten Nordic City Report, som görs av JLL.


JLL: Brist på kontor i
Göteborg trots nyproduktion

Göteborg Kontorsmarknaden i Göteborg fortsätter att präglas av lågt utbud och hög efterfrågan trots att nästan 34 000 kvadratmeter kontor färdigställts under årets första halva. Vakansgraden ökade från den rekordlåga nivån 5,9 procent till 6,5 procent, men trots det fortsatte hyrorna att stiga i flera stadsdelar. Det visar rapporten Nordic City Report som görs av JLL.


Det brittiska klädvarumärket Superdry öppnar fyra butiker i Sverige; två i Stockholm och två i Göteborg.

Superdry öppnar fyra butiker i Sverige

Uthyrning Det brittiska klädvarumärket Superdry expanderar i Sverige. Under 2015-2016 öppnar fyra butiker i Stockholm och Göteborg samtidigt som man söker fler etableringsmöjligheter för fortsatt expansion.


Kungsleden köper Electra Building i Kista av Nordika för 750 miljoner kronor.

Kungsleden köper Electra Building i Kista

Transaktioner Kungsleden köper den 25 000 kvadratmeter stora kontorsfastigheten av Nordika för 750 miljoner kronor.


DTZ rekryterar Cronström från JLL

Karriär DTZ rekryterar Marie Cronström som chef för affärsområdet Occupier Services. Hon kommer nämast från JLL där hon har varit national director och affärsområdeschef för Corporate Solutions i drygt fyra år.


Adamek går till H&M

Karriär Norbert Adamek lämnar tjänsten som analyschef på JLL och går till H&M.


Ny analyschef på JLL

Karriär I mitten av september får JLL en ny analyschef, som efterträder Norbert Adamek.

Adamek går till H&M

Karriär Norbert Adamek lämnar tjänsten som analyschef på JLL och går till H&M.


IHF Bostad köper i Örebro

Transaktioner IFH Bostad köper 239 lägenheter i Örebro av SPG Bostad, en del av Scandinavian Property Group.


Klövern köper för 300 miljoner i Sollentuna

Transaktioner Klövern köper en fullt uthyrd fastighet i Sollentuna för 300 miljoner kronor.


JLL rekryterar senior värderare

Karriär JLL rekryterar Cushman & Wakefields värderingschef till en roll som senior värderare.


Lokalmarknadsdagen
Erik Selin, Balder, Lena Grimslätt, JLL och Åsa Henninge, NAI Svefa diskuterar transaktionsläget på Lokalmarknadsdagen den 10 september.

Affärsmöjligheter diskuteras på Lokalmarknadsdagen

Lokalmarknadsdagen Kommer förra årets transaktionsrekord att stå sig? Var någonstans hittar man de bästa affärerna framöver? Svar på dessa, och flera andra, frågor levereras av Erik Selin, Lena Grimslätt och Åsa Henninge på Lokalmarknadsdagen den 10 september.


Lokalmarknadsdagen

”Viktigt att vara på plats när branschen samlas”

Lokalmarknadsdagen JLL går in som partner i heldagsseminariet Lokalmarknadsdagen i september.
- Vi är glada över att medverka som partner, säger Mona Örjansdotter Johansson, Marknadschef på JLL.


JLL får uthyrningsuppdrag av Eklandia

Uthyrning Eklandia har tecknat ett exklusivt uthyrningsavtal med JLL för att hitta hyresgäster till 9 500 kvadratmeter på Tagenevägen i Göteborg.


AMF går in i Finland genom miljardköp

Transaktioner AMF Fastigheter gör sitt första förvärv i Finland. Bolaget köper en del av en portfölj med 40 fastigheter i Sverige och Finland med ett värde om cirka 6,1 miljarder kronor. AMF kommer att äga portföljen tillsammans med de finska aktörerna Kesko och Ilmarinen.


Nu har två nya kontrakt tecknats i Bonnierhuset.

Två nya till Bonnierhuset

Uthyrning I januari inledde Bonnier Fastigheter marknadsföringen av sju lediga våningsplan högt upp i Bonnierhusets torn med hjälp av JLL och första hyresgästen, Visab Consulting, har redan tillträtt. Nu har hyresavtal tecknats med ytterligare två företag, Zengun och Bonus Copyright Access.
- Intresset är fortfarande mycket stort för dessa unika lokaler och vi för diskussioner om samtliga kvarvarande våningsplan, säger Sara Olsson, uthyrningsansvarig på Bonnier Fastigheter.


Rekordår för nya varumärken i Sverige

Handel Aldrig förr har så många varumärken etablerat sig på den svenska marknaden. Detta rapporterar JLL i sin rapport Destination Nordics som släpps idag.
- Det råder högtryck på den svenska marknaden och utländska aktörer letar butikslägen som aldrig förr, säger Martin Lindgren, chef för Retail Agency på JLL Sverige.


Vice vd från GE blir ny värderingschef

Karriär Patrik Löfvenberg, senast vice vd och finanschef på GE Capital Real Estate, blir ny värderingschef på ett av de stora konsulthusen.


Newsec rekryterar Christina Hambäck

Karriär Newsec rekryterar Christina Hambäck till en roll som director inom Capital Markets. Hambäck har erfarenhet från DTZ, JLL och CBRE och kommer närmast från Ikano Bostad.


JLL får uppdrag av Prologis

Bolag Prologis har tecknat ett exklusivt uthyrningsavtal med JLL för att hitta hyresgäster till den nya logistikparken i Torslanda, Göteborg.


AMF förstärker Urban Escape-organisationen

Bolag AMF Fastigheter förstärker organisationen kring Urban Escape-projektet, med en före detta Sverige-vd för ett av de stora konsulthusen.

Skanska får Urban Escape-uppdrag

Bygg/Arkitektur Skanska har slutit avtal med AMF Fastigheter om renovering och ombyggnad av fastigheten som bland annat inhyser Gallerian i Stockholm. Uppdraget är värt cirka 600 miljoner kronor.


Apputvecklaren Accedo flyttar in på 1 300 kvadratmeter i Fatburen.

Apputvecklare till Fatburen

Uthyrning Crown Nordic Management och JLL hyr ut 1 300 kvadratmeter till apputvecklaren Accedo i Fatburen.


JLL rekryterar från SBAB

Karriär JLL fortsätter att växa inom värdering och har anställt Lena Sylvén till kontoret i Göteborg. Hon kommer närmast från SBAB.


JLL köper konsultbolag

Bolag JLL köper ett konsultbolag inom hyresgästrådgivning.
- Det här blir en oslagbar kombination för våra kunder, säger JLL:s vd i Sverige Daniel Gorosch.


Adamek efterträder Linder

Karriär Norbert Adamek efterträder Åsa Linder som analyschef på JLL. Samtidigt separerar bolaget analys- och värderingsfunktionerna och söker nu en chef för värderingsenheten.


Åsa Linder lämnar JLL - går till svenskt fondbolag

Karriär JLL:s analyschef Åsa Linder lämnar bolaget, och blir chef för transaktioner, analys och värdering på ett svenskt fastighetsfondbolag.
- Jag har varit på JLL i sex år och passerat 50-årsstrecket. Jag känner att om jag ska göra något annat så är det ett gyllene tillfälle nu, säger Åsa Linder till Fastighetssverige.


JLL: Stabil utveckling på Stockholms kontorsmarknad

Transaktioner Stockholms kontorsmarknad fortsätter att präglas av lågt utbud och höga hyresnivåer. Samtidigt syns små rörelser mot ökade vakanser på de allra mest centrala lägena och mindre lediga kontorsytor utanför city. Det visar den årliga rapporten Nordic City Report som görs av JLL.


Det är högtryck på kontorsmarknaden i Göteborg, visar JLL i sin rapport Nordic City Report.

JLL: Högtryck på
Göteborgs kontorsmarknad

Transaktioner Göteborgs kontorsmarknad blir allt hetare och visar inga tecken på att kylas ner. Under 2014 var trycket på marknaden rekordhögt. Hyresnivåerna steg och utbudet på ledig kontorsyta minskade till historiskt låga nivåer på flera delmarknader. Det visar den årliga rapporten Nordic City Report från JLL.


Fatburen.

Ytterligare uthyrning i Fatburen

Uthyrning Nu sker ännu en uthyrning i Fatburen, när Fonuskoncernen med sina varumärken Fonus och Familjens jurist tecknar avtal med Crown Nordic Management och JLL och hyr cirka 1 000 kvadratmeter. Avtalet omfattar åtta år och inflyttning sker i september 2015.


Första nya hyresgästen på 20 år i Bonnierhuset

Uthyrning Bonnier Fastigheter hyr ut ett våningsplan högt upp i Bonnierhusets torn till Visab Consulting – som blir den första nya hyresgästen i tornet på 20 år.


Victoria Park köper ett större fastighetsbestånd i Lövgärdet i Göteborg av Stena Fastigheter för 925 miljoner kronor.

Victoria Park
storköper i Göteborg

Transaktioner Victoria Park köper ett större fastighetsbestånd i Göteborg för 925 miljoner kronor.


Fatburen.

Restaurang till Fatburen

Uthyrning Restaurangkonceptet Usine öppnar i Fatburen.


Avida Finans hyr 1 700 kvadratmeter i Fatburen.

Ytterligare uthyrning i Fatburen

Uthyrning Uthyrningsarbetet fortsätter i snabbt takt i Fatburen, nu tecknar Avida Finans avtal med Crown Nordic Management och JLL och hyr cirka 1 700 kvadratmeter. Avtalet omfattar sex år med inflyttning i början av 2016.


Bokningsjätte till Fatburen

Uthyrning Crown Nordic Management och JLL har tecknat avtal med bokningsjätten Booking.com som hyr 500 kvadratmeter. I maj nästa år flyttar företaget in i de nya lokalerna mitt på Södermalm.


JLL och Valad inleder uthyrningssamarbete

Uthyrning Valad anlitar JLL Leasing som rådgivare när cirka 4 700 kvadratmeter kontorslokaler i södra Stockholm ska hyras ut.


Spelutvecklare hyr 11 500 kvadratmeter i Fatburen

Uthyrning Crown Nordic Management och Jones Lang Lasalle tecknar nytt ett avtal med spelutvecklaren EA/Dice om totalt 11 500 kvadratmeter i fastigheten Fatburen på Södermalm.


Startar nytt bolag med inriktning mot hyresgästrådgivning

Karriär Anders Henningsson lämnar vid årsskiftet Cushman & Wakefield och startar, tillsammans med fyra andra personer, Select Office som framför allt ska arbeta med hyresgästrådgivning.


JLL växer inom uthyrning

Karriär JLL Retail Agency har rekryterat Lovisa Harryzon, närmast från RP Retail & Properties.


JLL Leasing förstärker inom logistik

Karriär JLL förstärker sin uthyrningsavdelning i Göteborg genom en rekrytering från Colliers International.


Ytterligare hyresgäst till Fatburen

Uthyrning Crown Nordic Management och JLL hyr ut 364 kvadratmeter kontor i Fatburen till PrimeQ, experter på bland annat IT-outsourcing.


Kungsleden säljer sista hotellfastigheten

Transaktioner Kungsleden säljer två fastigheter i Täby för 130 miljoner kronor och fortsätter därmed att renodla sitt fastighetsbestånd i enlighet med den lagda strategin och säljplanen. I och med försäljningen lämnar man helt hotellsegmentet.


Nytt globalt fitnesskoncept ska etablera sig i Stockholm

Uthyrning Ett nytt globalt fitnesskoncept planerar att inom kort etablera sig i Stockholm.


Sveareal rekryterar från Newsec och JLL

Karriär Sveareal har förstärkt med en ny förvaltningschef och en ny förvaltare till Marknadsområde Öst. De kommer närmast från Newsec och JLL.


Newsec rekryterar inom hyresgästrådgivning

Karriär Anna Norlander, med erfarenhet från Coop Fastigheter och JLL, rekryteras till Newsec som projektledare inom hyresgästrådgivning.


JLL rekryterar från Espresso House

Karriär JLL rekryterar Gabriella Johansson till sin Retail Agency. Hon kommer närmast från kafékedjan Espresso House.


Två nya till JLL

Karriär JLL har rekryterat två nya till Värdering & Analys.


AMF Fastigheter rekryterar till projektet Urban Escape Stockholm

Karriär AMF Fastigheter har rekryterat Magnus Carlsson till säljchef inom affärsområde Kontor.
Rollen innebär att driva kontoruthyrning inom projekt Urban Escape Stockholm.


Göteborg: Lägsta vakansgraden på elva år

Göteborg Enligt JLL:s Nordic City Report är vakansgraden i Göteborg den lägsta på elva år.
- Den positiva trenden i Göteborg håller helt klart i sig och ännu finns inga indikationer på en vändning, säger Gustav Lundkvist, analytiker på JLL Sverige.


JLL: Stekhet kontorsmarknad i Stockholm

Stockholm JLL:s Nordic City Reports ger en positiv bild av Stockholms hyresmarknad. I rapporten konstateras att av 210 000 kvadratmeter som förväntas vara färdigställda före slutet av 2016 är redan 78 procent på förhand uthyrda.


Fatburen.

Ny stor uthyrning i Fatburen

Uthyrning Mjukvaruföretaget Sungard lämnar 5 000 kvadratmeter i fastigheten Kungsbron i centrala Stockholm och flyttar in på 4 270 kvadratmeter i Fatburen på Södermalm.


Ytterligare uthyrning i Fatburen

Uthyrning Crown Nordic Management och JLL hyr ut 811 kvadratmeter kontor i Fatburen till Briab - Brand och Riskingenjörerna AB, ett konsultföretag inom brandskydd och riskhantering.


Platzer anställer uthyrningschef

Karriär Platzer anställer Christina (Tina) Cedérus Olauson, 49, som uthyrningschef. Hon kommer närmast från JLL där hon sedan 2002 varit ansvarig för kontors- och logistikuthyrningsverksamheten i Göteborgsområdet.


Brostaden rekryterar Liv Ödman

Karriär Brostaden rekryterar Liv Ödman som fastighetsutvecklare. Hon kommer närmast från Niras där hon har arbetat med hyresgästrådgivning och bland annat har varit specialiserad inom gröna hyresavtal.


Gymkedja till Fatburen

Uthyrning Träningskedjan Fresh Fitness öppnar en anläggning om 1 360 kvadratmeter i Fatburen nu i höst.


Fatburen.

Nya arkitektbyrån till Fatburen

Uthyrning Den nya arkitektbyrån Studio Stockholm Arkitektur, skapad av en trio från BSK Arkitekter, hyr kontor i Fatburen.


Newsflash

Catella KAG säljer Bravidahuset

Transaktioner Den tyska fonden Catella KAG har avyttrat fastigheten Likriktaren 3 – Bravidahuset - på Telefonplan i Stockholm.


CBRE rekryterar från JLL

Karriär CBRE har rekryterat Bojan Ticic som associate director. Han kommer närmast från Jones Lang Lasalle.


Levande showroom i Fatburen

Bygg/Arkitektur Nu invigs ett showroom i Fatburen, där intressenter kan se vilka möjligheter som finns i fastigheten på Södermalm.


Jones Lang Lasalle blir JLL

Bolag Jones Lang Lasalle kortar ner sitt namn och heter från och med nu JLL.


JLL: Inga större uthyrningar i befintliga lokaler i Göteborg

Göteborg Göteborgs hyresmarknad präglas av låg vakansgrad.
– För större hyresgäster som letar nya kontorslokaler är det i princip bara nyproduktion som gäller. Under 2013 skedde inte en enda uthyrning över 3 000 kvadratmeter i renodlat befintliga lokaler, säger Gustav Lundkvist, analytiker på Jones Lang Lasalle.


JLL: Högt tryck på kontorsmarknaden

Sverige Trycket på den svenska kontorsmarknaden fortsätter att öka under 2014, enligt Jones Lang Lasalles Nordic City Report. Med låg nyproduktion av kontorslokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö spås stigande hyresnivåer och en stark utveckling för den nordiska marknaden.


Henrik Svensson.

JLL rekryterar från NCM Development

Karriär Jones Lang Lasalle anställer Henrik Svensson, närmast från NCM Development, till affärsområdet Retail Leasing.


Gunilla von Platen köper Bygdegården Anna Whitlock

Transaktioner Gunilla von Platen köper tillsammans med systern Silvia Samuelsson Waak Bygdegården Anna Whitlock på Eriksbergsgatan i Stockholm.


JLL: Sjunkande yielder på kontor – höjda på externhandel

Sverige Direktavkastningskraven har sjunkit när det gäller kontor i Stockholms CBD och i Solna, enligt Jones Lang Lasalle.
Däremot menar JLL att de har stigit när det gäller externhandelsfastigheter.


92 procent uthyrt hos Platzer i Gårda

Uthyrning Platzer har tecknat ett femårigt avtal med GR – Göteborgsregionens kommunalförbund – på 3 200 kvadratmeter i kontorsprojektet på Anders Personsgatan 2-8 i Gårda Norra.


Kamppi i Helsingfors.

Jätteaffär i centrala Helsingfors

Transaktioner Nordic Retail Fund/Cornerstone säljer 50 procent av det 34 000 kvadratmeter stora köpcentrumet Kamppi i centrala Helsingfors.
Affären är den största på den finska marknaden i år.


Miljömärkning Sverige hyr 938 kvadratmeter i Fatburen

Uthyrning Crown Nordic Management och Jones Lang LaSalle hyr ut 938 kvadratmeter kontor i Fatburen till Miljömärkning Sverige AB, företaget med det övergripande ansvaret för miljömärkningen Svanen och EU Ecolabel i Sverige.


JLL rekryterar från Jernhusen

Stockholm Jones Lang Lasalle rekryterar en senior manager för retail development och leasing. Han kommer närmast från Jernhusen.


Xerox till Atrium Ljungberg i Kista

Uthyrning Efter 13 år i Infra City väljer Xerox att flytta sin svenska verksamhet till en Atrium Ljungberg-ägd fastighet i Ärvinge i Kista.


Björn Lindeborg, Newsec och Daniel Gorosch, Jones Lang Lasalle.

Newsec köper hel verksamhet av konkurrent

Bolag Newsec köper upp en konkurrerande konsults förvaltningsverksamhet.


Sveareal rekryterar från JLL

Karriär Sveareal har rekryterat en marknadsområdeschef för Stockholm. Hon kommer närmast från Jones Lang Lasalle.


JLL rekryterar tre personer

Karriär JLL förstärker sin förvaltningsorganisation med tre personer, som kommer från bland andra Aberdeen och Atrium Ljungberg.


Här är världens tio största fastighetsrådgivare

Bolag Lipsey Survey har korat världens mest välkända och respekterade varumärken bland fastighetsrådgivare. Här är listan.


Två nya aktörer till Häggvik

Uthyrning Grizzlybutiken och Blomsterlandet öppnar i Häggviks Handelsplats, intill Stinsens köpcentrum norr om Stockholm.


Vårdguiden hyr i Fatburen

Uthyrning Crown Nordic Management och Jones Lang Lasalle hyr ut 2 600 kvadratmeter kontor i Fatburen till Vårdguiden, Stockholms Läns Landsting.


Jones Lang Lasalle hyr ut i Jericho

Uthyrning Jones Lang Lasalle har hyrt ut cirka 1 100 kvadratmeter i fastigheten Jericho på Regeringsgatan i centrala Stockholm.


Capman i sitt första svenska förvärv

Transaktioner Finska Capman Real Estate etablerades i Stockholm för ungefär ett år sedan. Nu är den första investeringen gjord, en sale and leaseback-affär värd 166 miljoner kronor.


Civilekonomerna först ut i nya Fatburen

Uthyrning Jones Lang Lasalle har tillsammans med Crown Nordic Management hyrt ut cirka 1 300 kvadratmeter kontor i Fatburen till Civilekonomerna. Därmed är fackförbundet först ut i nya Fatburen – inflyttningen är planerad till i juni 2013.


NCC PD rekryterar från JLL

Karriär NCC Property Development rekryterar Henrik Bauer, fastighetskonsult med tolv års branscherfarenhet. Han kommer närmast från Jones Lang Lasalle och hos NCC Property Development kommer han att arbeta som fastighetsutvecklare.


”Förhoppningen är att allt är uthyrt under Q1”

Uthyrning Uthyrningsarbetet för kontorsytorna i det gamla Vattenfallshuset på Sturegatan 10 är nu igång.
- Vi utvecklar fastigheten enligt samma koncept som grannfastigheten Sperlingens Backe 30,säger Lars Kinneholm, portföljförvaltare på fastighetsägaren SEB Trygg Liv.


BSK vann arkitektuppdrag för Fatburen

Arkitektur BSK Arkitekter vann uppdraget att utveckla kvarteret Fatburen på Södermalm i Stockholm. 46 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta ska nu optimeras för en rad olika verksamheter, allt från arbetsplatser till bostäder.


Transaktionsvolymen
har minskat med 45 procent

Sverige Såväl Jones Lang Lasalle som Savills släpper i dag rapporter som pekar åt samma håll: En minskad aktivitet på transaktionsmarknaden. Ett tydligt tecken är att transaktionsvolymen minskar med 45 procent för årets tredje kvartal jämfört med samma period förra året.


Mastej till Savills

Karriär Savills har rekryterat Maria Mastej, som närmast kommer från Jones Lang Lasalle.


Delägare lämnar Nordier - bildar nytt fastighetsutvecklingsbolag

Bolag En trio från bland annat Nordier och Jones Lang Lasalle bildar det nya fastighetsutvecklingsbolaget Treal AB.


Platzer bygger i Göteborg – de får uthyrningsuppdraget

Bygg Platzer Fastigheter har det senaste året köpt flera fastigheter i Gårda i Göteborg. Nu bygger man en ny kontorsfastighet i området och har valt uthyrningskonsult.


JLL: Stora utmaningar i Malmö/Lund

Öresund Ökande vakanser, prispress på hyrorna och omfattande nyproduktion – hyresmarknaden i Malmö/Lund står inför stora utmaningar de kommande åren, slår Jones Lang Lasalle fast i sin Nordic City Report.


Göteborg: Högsta nyuthyrningsvolymen sedan 2008

Göteborg JLL ser flera positiva tecken på den göteborgska kontorshyresmarknaden i sin Nordic City Report.


Vakanserna ökar i Stockholms CBD

Stockholm Från att ha varit nere i extremt låga 3 procent ökar nu vakanserna för kontorslokaler i Stockholms CBD. Samtidigt har intresset ökat stort i övriga innerstaden. Det skriver Jones Lang Lasalle i sin Nordic City Report.


JLL flyttar till Bocken

Uthyrning Fabege fyller upp sitt projekt Bocken på Lästmakargatan i Stockholm med Jones Lang Lasalle, som flyttar in på två plan, cirka 1 000 kvadratmeter.


Utländska investerare försiktiga under Q2

Transaktioner De utländska köparna stod för endast nio procent av transaktionsvolymen under Q2, enligt Jones Lang Lasalle. Under Q1 var motsvarande siffra 31 procent.


De får uthyrningsuppdraget för Fatburen

Uthyrning Crown Nordic Management, som förvaltar den omtalade fastigheten Fatburen på Södermalm, har gett en konsult uthyrningsuppdraget för Skatteverkets del av fastigheten - 28 000 kvadratmeter.


Degeln 1 fullt uthyrd

Uthyrning Fastigheten Degeln 1 vid köpcentrumet 421 i Högsbo är efter sex månaders uthyrningsarbete fullt uthyrd.


JLL får stort uthyrningsuppdrag vid Telefonplan

Bolag Scanprop Development anlitar Jones Lang Lasalle för uthyrningen av 22 000 kvadratmeter på Telefonplan i Stockholm. 15 000 kvadratmeter gäller nyproduktion.


Ny ordförande i Fastighetsägarna Stockholm

Bolag Fastighetsägarna Stockholm har valt en ny ordförande. Han har tidigare varit vd för Jones Lang Lasalle och vice vd för Vasakronan.


Europeiska kontorshyror dämpas något

Uthyrning Primehyrorna för europeiska kontor föll med 0,3 procent under det första kvartalet, enligt JLL.
Men i Stockholm steg hyrorna med 2,4 procent.


Rockspring köper sex handelsfastigheter – säljaren går helt ur Sverige

Transaktioner Rockspring har köpt en portfölj med detaljhandelsfastigheter i Sverige, med Vencom som lokal operativ partner. Beståndet består av sex fastigheter belägna i Stockholm, Malmö, Lund, Borås och Västerås, med en total area om cirka 45 000 kvadratmeter. Säljaren går i och med affären helt ur Sverige.


Anders Bodin fyller upp på Kungsholmen

Uthyrning Anders Bodin Fastigheters Skutan 10 på Kungsholmen är nu fullt uthyrd. Copyswede hyr översta våningsplanet om 420 kvadratmeter. Jones Lang Lasalle har varit rådgivare vid uthyrningen.


Transaktionsvolymen upp 20 procent

Sverige Transaktionsvolymen för årets första kvartal landade på 25,3 miljarder kronor, enligt Jones Lang Lasalle.
Det är en uppgång med 20 procent jämfört med föregående år, och i linje med toppåren 2006 och 2007.


JLL och Aberdeen ska
fylla upp gamla Lydmar Hotel

Uthyrning Vid årsskiftet lämnar Vattenfall SEB Trygg Liv:s gamla Lydmar Hotel, som nu byter namn till Sturegatan 10, och flyttar till Arenastaden i Solna. Jones Lang Lasalle och Aberdeen samarbetar med uthyrningen.


JLL: Högst tillväxt i Skåne

Öresund Planerade byggprojekt i Malmö/Lund-regionen indikerar en tillväxt på 5,5 procent de närmaste två åren. Detta kan jämföras med Stockholm 1,5 procent och 3 procent i Göteborg. Merparten av de nya kontorsytorna är spekulativa, vilket tyder på en stark optimism i regionen. Det visar den senaste upplagan av Nordic City Report från fastighetsrådgivaren Jones Lang Lasalle.


Valad hyr ut i Älvsjö

Uthyrning Valad hyr ut 3 400 kvadratmeter kontor i fastigheten Älvsjö 360 i Stockholm.


Strömberg får nytt tungt styrelseuppdrag

Karriär För bara en dryg vecka sedan föreslogs Jones Lang Lasalles förra vd Charlotte Strömberg som ny ordförande i Castellum. Och nu är hon aktuell för ett nytt tungt styrelseuppdrag.


Anders Bodin hyr ut 1 600 kvadrat

Uthyrning Anders Bodin hyr ut 1 600 kvadratmeter till Sanoma Utbildning (före detta Bonnier Utbildning) på Alströmergatan på Kungsholmen.
Jones Lang Lasalle var rådgivare vid uthyrningen.


Volvo tecknar ramavtal med fastighetsrådgivare

Bolag Volvo Cars Corporation har tecknat ett globalt ramavtal med en fastighetskonsult gällande rådgivning kring fastighets- och lokalfrågor.


Cityhold gör sitt första förvärv

Transaktioner Nu har Cityhold Property gjort sitt första förvärv.
Första och Andra AP-Fondens gemensamma bolag för europeiska fastighetsinvesteringar köper över 2,4 miljarder kronor i London.


JLL: Minskad andel cross border-transaktioner

Sverige Transaktionsvolymen för så kallade cross border-transaktioner minskade med 25 procent under 2011, enligt Jones Lang Lasalle från 45 till 34 miljarder kronor.
Andelen cross border-transaktioner var 32 procent under 2011, en minskning från 41 procent.


JLL får prestigefullt uppdrag

Bolag Jones Lang Lasalle har fått uppdraget att förvalta en fastighetsportfölj om cirka 100 000 kvadratmeter handelsyta.


JLL: Ökat utländskt intresse för svenska retailfastigheter

Handel Svensk detaljhandel invaderas just nu av utländska intressen, både i form av handlare och investerare. Orsaken är utan tvekan att Sverige klarat finanskrisen betydligt bättre än resten av Europa. Hittills i år är det bara Storbritannien och Tyskland som haft större investeringar inom detaljhandeln än Sverige.
Detta visar en ny rapport från Jones Lang Lasalle.


JLL vinner Tuna Park-uppdrag

Bolag Jones Lang Lasalle får uppdraget att förvalta gallerian i Tuna Park i Eskilstuna, som Henderson nyligen köpte av Alecta.


Britter gör sitt första förvärv i Sverige

Transaktioner En brittisk investerare har gjort sitt första förvärv i Sverige, en 15 000 kvadratmeter stor logistikfastighet i Segeltorp, Stockholm, för 318 miljoner kronor.
- De har tittat i Sverige i flera år och vill växa här, säger den svenska köprådgivaren.


Mengus hyr ut i Solna One

Uthyrning Mengus hyr ut 1 900 kvadratmeter till Office Depot Sverige AB i Solna One i Frösunda.
Kontraktet är femårigt och Office Depot flyttar in 2012.


JLL rekryterar projektledare
till Göteborgskontoret

Karriär Michaela Capkova har anställts som ny projektledare inom Corporate Solutions på Jones Lang Lasalle i Göteborg. Hon kommer närmast från CBRE i Prag.


Första uthyrningen för NCC i Göteborgs Hamn

Uthyrning NCC genomför sin första uthyrning i sitt logistikområde i Göteborgs Hamn.
Det handlar om en 26 000 kvadratmeter stor byggnad, och hyresgästen tar nästan en tredjedel av markområdet i anspråk.


O‘Learys Sportsbar nyöppnar i Entré

Handel O‘Learys Sportsbar i Entré i Malmö har varit stängt under en period men öppnar igen nu på fredag den 28 oktober.


Älvstranden hyr ut 10 000 kvadratmeter

Uthyrning Älvstranden Utveckling hyr ut 10 000 kvadratmeter i Gullbergsvass. Området hyrs ut tillfälligt i väntan på stora framtida utvecklingsprojekt.


JLL: Ökning av transaktionsvolymen

Sverige Enligt Jones Lang Lasalle uppgick transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden till 25,1 miljarder kronor under det tredje kvartalet, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med samma period 2010.


Saab lämnar WTC i centrala Stockholm

Uthyrning Det globala försvars- och säkerhetsföretaget Saab AB har valt att teckna ett sexårigt hyreskontrakt om cirka 2 400 kvadratmeter i fastigheten Nätdomaren 1 på Alviks Torg. Saab AB kommer därmed att flytta sitt koncernledningskontor från World Trade Center i centrala Stockholm i början av 2012.


JLL-medarbetare går
till Göteborgs universitet

Karriär Göteborgs universitet förstärker sin fastighetsavdelning och rekryterar en person med mångårig erfarenhet från fastighetsbranschen. Hon kommer närmast från Jones Lang Lasalle.


Han blir ny Nordenchef på Axa

Karriär Axa Real Estate – med fastigheter för drygt tio miljarder kronor i Norden – har utsett en ny Nordenchef.


JLL rekryterar projektledare inom retail

Karriär Jones Lang Lasalle har rekryterat en ny kommersiell projektledare inom Utveckling & Uthyrning. Han kommer närmast från EFM Sverige.


JLL rekryterar från Newsec

Karriär Jones Lang Lasalle förstärker affärsområdet Capital Markets och rekryterar en person dit. Han kommer närmast från Newsec Advice.


Missnöje med hyresvärd ligger bakom kontorsflyttar

Göteborg Vartannat år genomför Jones Lang Lasalle i Göteborg en stor undersökning där man kartlägger varför företag väljer att flytta. I den senaste undersökningen ligger missnöje med hyresvärden bakom en mycket större andel flyttar än tidigare.


JLL tillsätter ny uthyrningschef

Karriär Anders Henningsson får utökat ansvarsområde inom Jones Lang Lasalle; han blir ny chef för Office & Industrial Leasing Sverige.


Tyskar säljer till amerikaner i Kungens Kurva

Transaktioner Tyska IVG Funds har sålt en volymhandelsfastighet i Kungens Kurva, strax söder om Stockholm, till TMW Pramerica Property Investment.


Transaktionsvolymen 29 miljarder under Q2

Transaktioner Den totala transaktionsvolymen under det andra kvartalet 2011 uppgick till 29 miljarder kronor enligt Jones Lang Lasalles bedömning. Detta motsvarar en ökning med 36 procent jämfört med kvartalet före och fyra procent jämfört med samma period 2010, då transaktionsvolymen var 28 miljarder kronor.


Elfstadius lämnar CBRE

Karriär Förra året blev Johan Elfstadius vd på CB Richard Ellis i Sverige. Nu går han vidare och tillträder i december en roll som Sverigecehef på ett ägarbolag.


Prologis utser chef för Nordeuropa

Karriär Efter den avslutade fusionen mellan AMB Property Corporation och Prologis har det nya Prologis utsett en ny chef för norra Europa, som omfattar Tyskland, Österrike, Benelux och Skandinavien.


JLL förstärker på uthyrningssidan

Karriär Sara Olsson förstärker Jones Lang Lasalles uthyrningsteam i Stockholm.


Stuten 12 fullt uthyrd

Uthyrning Till sommaren blir Stuten 12 på Regeringsgatan fullt uthyrd. Den ”sista” hyresgästen tar cirka 700 kvadratmeter.


Grand Samarkand i Växjö invigt

Event Grand Samarkand har byggts ut i fyra etapper och är nu helt färdigställt.
Det 46 100 kvadratmeter stora köpcentrumet är nu invigt. Här ser ni bilder från invigningshelgen.


Storaffär i Finland

Transaktioner Sponda köper en fastighet i Helsingfors för 122 miljoner euro, motsvarande 1 077 miljoner svenska kronor.


JLL får uppdrag av Valad

Uthyrning Jones Lang Lasalle får rådgivnings- och uthyrningsuppdraget gällande Valads konceptfastighet Älvsjö 360 i Stockholm.


CBRE gör ny tung rekrytering

Karriär Efter elva år byter en hög Jones Lang Lasalle-chef arbetsgivare och går till CB Richard Ellis.


JLL: Stabil utveckling
av transaktionsmarknaden

Sverige Transaktionsvolymen uppgick till 19,5 miljarder kronor under årets första kvartal. Det är en ökning med sex procent jämfört med samma period förra året.


JLL: Nu väntar hyrestillväxt

Sverige Vi står inför en period av hyrestillväxt och ökande värden på fastighetsmarknaden. Och värdeökningen bedöms framöver vara driven av hyrestillväxt istället för sjunkande avkastningskrav. Allt enligt Jones Lang Lasalles Nordic City Report våren 2011.


Tredje etappen av Samarkand klar

Handel Den tredje etappen av köpcentrumet Grand Samarkand i Växjö är nu klar. Tre restauranger och tolv nya butiker flyttar in.


Uthyrningschefen lämnar EFM

Karriär EFM:s uthyrningschef lämnar bolaget och går tillbaka till sin gamla arbetsgivare.


Witalis går vidare

Karriär Seprefs ordförande Karin Witalis byter arbetsgivare och blir research-chef på en av storkonsulterna.


Transaktionsvolymen 2010: 110 miljarder kronor

Sverige Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden uppgick förra året till 110 miljarder kronor, enligt Jones Lang Lasalle.
2009 var motsvarande siffra 48 miljarder, vilket innebär en ökning med hela 131 procent.


Här är Willhems ledningsgrupp

Bolag Nu är ledningsgruppen för AP-fondens bostadsbolag Willhem, som köpte sjumiljardersporföljen från Acta med 11 200 lägenheter, klar.
Tre av fem i ledningsgruppen har ett förflutet i Din Bostad.


Hemfosa köper av Kungsleden

Transaktioner Hemfosa köper en kontorsfastighet i Sollentuna av Kungsleden. Köpeskillingen är 107 miljoner kronor.


KontaktUppgifter

JLL

Adress
Birger Jarlsgatan 25 Stockholm

KONTAKT
Iota Bergvall
070-259 65 13

iota.bergvall@eu.jll.com

Branschkategorier