Image
Michael Berglin, vd för Serneke och Johan Live, presschef

Misstänkt penningtvättsförsök i Karlatornet – narkotikaliga ville köpa lägenhet

Juridik Igår inleddes en rättegång i Göteborgs tingsrätt mot en narkotikaliga från Borås som ville tvätta pengar genom att bland annat köpa en lägenhet i Karlatornet, det menar åklagaren Martin Svensson i sitt åtal. Sernekes vd Michael Berglin blev vid ett tillfälle kontaktad av en av de åtalade männen som ville köpa en lägenhet i Nordens högsta byggnad.


Madeleine Lyth Segerman och Mats Eriksson.

Ny lagstiftning ger hyresgäster utökade möjligheter att säga upp hyresavtal

Juridik Genom den nya lagen om företagsrekonstruktioner sänks tröskeln för att en gäldenär ska kunna beviljas företagsrekonstruktion. En möjlighet som ger ett ökat skydd för gäldenärer men även innebär större risk för hyresvärdar, något som antas påverka spelreglerna på hyresmarknaden.


Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Fastighetsägarna: Bra för hyresmarknaden att tvistlösning införs

Juridik Det är bra att riksdagen beslutat införa en oberoende tvistlösning för de kollektiva årliga hyresförhandlingarna. Det kommer ge snabbare och effektivare förhandlingarna när det finns en möjlighet att vända sig till en oberoende instans om det inte går att nå en överenskommelse om den allmänna hyresutvecklingen mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen, skriver Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.


Duo i Helsingborg döms för grova bedrägerier i samband med fastighetsaffärer.

Duo döms för grova bedrägerier i samband med fastighetsaffärer

Juridik Helsingborgs tingsrätt dömde tidigare i veckan två män, 62 och 57 år gamla, till fängelse för flera fall av grovt bedrägeri i samband med fastighetsaffärer. Fastighetssverige berättar mer.


Cecilia Stenfalk.

Så behåller du en god hyresgästrelation vid uppsägning

Juridik När årsskiftet närmar sig är det hög tid att se över löpande lokalhyresavtal och fundera över om de ska sägas upp. För att fortsätta vara en attraktiv hyresvärd och behålla värdet i sina fastigheter gäller det att upprätthålla en god relation med hyresgästerna som sägs upp. Cecilia Stenfalk, fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, berättar om nycklarna som krävs för att lyckas – och för att undvika dyrköpta misstag.


HFAB får prövningstillstånd för överklagad dom

Kammarrätten ger HFAB prövningstillstånd för överklagad dom

Juridik Kammarrätten meddelar att HFAB får prövningstillstånd för den överklagade domen som ogiltigförklarade avtalen mellan det kommunala bostadsbolaget och HSAB, Halmstads stadsnät AB.


Hovrätten svarar på kritiken från Bonava och Roschier

Juridik Tidigare i veckan publicerade Fastighetssverige kritik från Bonava och advokatbyrån Roschier som gällde att Svea hovrätt tagit fram en beräkningsmodell för hur presumtionshyror kan höjas i takt med den lokala hyresökningen. Nu svarar hovrättsrådet Mats Holmqvist på kritiken.


Annie Carlefred, hyresrättansvarig på Bonava och Lisa Hybbinette, partner på Roschier advokatbyrå, är kritiska till hovrättens beslut

"Ett märkligt beslut" – kritik mot hovrättens beslut om presumtionshyra

Juridik Att hovrätten i två olika fall tagit beslut om en beräkningsmodell för hyreshöjningar av presumtionshyror har upprört många känslor. I en debattartikel i Svenska Dagbladet förra veckan gick representanter från fastighetsbranschen ut och kritiserade vilka konsekvenserna kan bli både på kommande hyresförhandlingar – och på längre sikt i byggandet av hyresrätter. Fastighetssverige har djupdykt i de upprörda åsikterna om hovrättens agerande.


En tidigare anställd vid ett fastighetsbolag i Växjö bluffade sin arbetsgivare genom att låta bolaget betala hyran i den lägenhet hon bodde i.

Anställd lät fastighetsbolaget betala egna hyran

Juridik En kvinnlig anställd på ett bolag i Växjö står åtalad för trolöshet mot huvudman. Kvinnan ska ha krediterat sin egen lägenhets hyresfaktura i bolagets redovisningssystem.


Svefa rekryterar Soheil Farhoudi och förstärker deras fastighetsjuridisk rådgivning

Svefa förstärker teamet för fastighetsjuridisk rådgivning

Juridik För att möta kundernas ökande efterfrågan på kvalificerad juridisk rådgivning förstärker Svefa sitt juristteam genom att rekrytera Soheil Farhoudi som seniorrådgivare.


Leonie Selting berättar att regler kring avdragsrätt kan drabba fastighetsaktörer relativt sett hårt.

Nya regler kring avdragsrätten drabbar fastighetsbranschen

Juridik De nya ränteavdragsbegränsningsreglerna strider mot EU-rätt och drabbar potentiellt fastighetsaktörer relativt sett hårt.


Den tidigare storägaren i Heba, Leif Edlund, krävs på 2,2 miljarder kronor av Skatteverket.

Miljardskattesmäll för tidigare storägare i Heba

Juridik En tidigare storägare i bland annat Heba upptaxeras på mer än två miljarder kronor.


Christofer Morales och Blanka Kruljac Rolén.

Bostadsrättslagen reformeras – påverkar nyproduktionsmarknaden: "Man måste tänka nytt"

Juridik Riksdagen har nu antagit förslagen om förändringar i bostadsrättslagen. Dock med den viktiga ändringen att bokningsavtal och andra reservationsavtal inte förbjuds. Lagändringarna kommer att förändra nyproduktionsmarknaden för bostadsrätter genom nya regler för bland annat, förhandsavtal, upplåtelseavtal och intygsgivning . Merparten av lagändringarna träder i kraft vid årsskiftet och det är därför hög tid för bostadsutvecklarna att börja förbereda sig för de nya kraven.


Beslut om att presumtionshyror ska få justeras årligen – men "modellen kan minska byggviljan"

Juridik I två nya beslut från Svea hovrätt slås fast att presumtionshyror, en modell för hyressättning i nybyggda hyresrätter, ska få justeras årligen. Fastighetsägarna välkomnar beskedet men menar samtidigt att det finns risk att den modell för hyresutvecklingen som Svea hovrätt beslutat ska gälla, kommer att minska möjligheterna och viljan att bygga nya hyreslägenheter framöver.


Tingsrätten har dömt elva personer för inblandning i insiderbrottslighet som har skett under åren 2018 – 2020 i det börsnoterade bolaget Collector. Två Baldertoppar döms till fängelse.

Åklagarens trumfkort – kan använda starkare bevisning i hovrätten

Juridik Pontus Hamilton, åklagaren i insidermålet, ser domarna mot de elva misstänkta i Collectorhärvan som en "full framgång". För Fastighetssverige berättar han att det var väntat med ett överklagande från de två huvudmisstänkta Baldertopparna som döms till fängelse, samtidigt som han flaggar för att ännu starkare bevisning väntar i hovrätten tack vare ny lagstiftning som trädde i kraft igår.


Baldertopparna döms till fängelse – finanschefen lämnar bolaget

Juridik Balders finanschef Marcus Hansson och bolagets tidigare ekonomichef Magnus Björndahl döms för grova insiderbrott till fängelse i som längst 1,5 år. Övriga nio personer som stod åtalade döms för insiderbrott av normalgraden och obehörigt röjande av insiderinformation. Där har påföljden bestämts till villkorlig dom med böter. Insiderbrottsligheten har skett under åren 2018 – 2020 i den börsnoterade nischbanken Collector. På onsdagskvällen meddelade Balder att Marcus Hansson lämnar bolaget.


Jonas Nilsson, advokat i Foyen Advokatfirma.

"Vi kommer att överklaga domen så fort som möjligt"

Juridik Balders tidigare ekonomidirektör Magnus Björndahl döms för grovt insiderbrott samt insiderbrott vid flera tillfällen till fängelse i ett år och sex månader, detta efter den stora insiderhärvan i Collector som uppdagades under 2020. Advokaten Jonas Nilsson berättar för Fastighetssverige att hans klient är oerhört besviken över domen och att den kommer överklagas till hovrätten.


Fredrik Ungerfält, advokat på Litigate.

"Min klient är förvånad och bestört över domen"

Juridik Balders finanschef Marcus Hansson döms till fängelse i ett år och tre månader för bland annat grovt insiderbrott. För Fastighetssverige berättar hans advokat Fredrik Ungerfält hur de kommer att gå vidare efter domen.


Idag klockan 11 meddelas domen i målet som gäller insiderhärvan i Collector.

Idag meddelas domen i insidermålet – Baldertoppar riskerar fängelse

Juridik Idag klockan 11.00 meddelas domen i målet som gäller misstänkt insiderhandel i nischbanken Collector i januari 2020. De huvudmisstänkta i målet är Balders finanschef och bolagets tidigare CFO som bland annat är misstänkta för grovt insiderbrott och riskerar fängelse om de döms som skyldiga. Fastighetssverige ger er det senaste på sajten så fort domen är offentlig.


Liia Nõu, vd för Pandox.

Pandox vinner tvist mot Skatteverket

Juridik Förvaltningsrätten i Stockholm har nu meddelat dom och bifallit Pandox talan i bolagets tvist med Skatteverket. Domen innebär att den beskattningshöjning som Skatteverket beslutade om 2019 undanröjs.