Image

Stort Malmöprojekt närmar sig dagens ljus

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden i Malmö har fattat beslut om planuppdrag för Culture Casbah. Därmed är den första viktiga milstolpen passerad i det stadsutvecklingsprojekt som Rosengård Fastighets AB bedriver på Rosengård.


Intea tecknar samarbetsavtal med Högskolan Kristianstad.

Intea i samarbete om 30 000 kvadratmeter högskola

Bygg/Arkitektur Intea och Högskolan Kristianstad har ingått samarbetsavtal kring det nya Citycampusprojektet. Målet är att gemensamt skapa en ny central högskola om cirka 30 000 kvadratmeter.


Elding Oscarsson ritar ny kyrka i Göteborg

Bygg/Arkitektur Under hösten har parallella arkitektuppdrag pågått för att utforma Smyrnaförsamlingens nya kyrka i Frihamnen. Juryn har valt att gå vidare med arkitektbyrån Elding Oscarssons förslag. Juryns motivering lyder "det förslag som mest förtjänstfullt förenar arkitektonisk kvalitet med projektets hållbarhetsmål och funktionella krav".


Nya stadskvarter vid Södra Hagalund. Punkt 3 på listan.

Tio projekt omvandlar Solnavägen till levande stadsgata

Bygg/Arkitektur Stora planer när Solna stad vill förvandla Solnavägen till en stadsboulevard.


Serneke får markanvisning i Hagastaden.

Serneke får markanvisning för nytt kvarter i Hagastaden

Bygg/Arkitektur Serneke har för avsikt att utveckla ett helt kvarter i Hagastaden i Stockholm. Projektet har nu kommit ett steg närmare i och med en tilldelad markanvisning. Kvarteret kommer att innehålla KFUM Centrals nya idrotts- och kulturcenter samt hotell, kontor och skola.


Prologis bygger på spekulation i Arlandastad.

Prologis bygger på spekulation i Arlandastad

Bygg/Arkitektur Prologis kommer att utöka sin logistikpark i Arlandastad med ytterligare 7 500 kvadratmeter. Den nya fastigheten byggs på spekulation och kommer att bli en tredje enhet till den existerande byggnaden DC1 i Prologis Park Arlanda. Byggstart är planerad under december 2019 och det förväntas vara färdigställt under Q4 2020.


Det gamla stationsområdet i Tibro ska få en ny funktion. Ett av förslagen har ritats av stadsarkitekten Leif Ahnland.

"Absurd" skiss fick fart på framtiden för nedgånget stationsområde

Bygg/Arkitektur Det nedgångna stationsområdet i Tibro ska göras om få en ny funktion – men frågan är bara vad? Fastighetssverige berättar mer om processen och stadsarkitektens extravaganta skiss som fick medborgarförslagen att hagla in.


SHH Bostad byggstartar i Sundsvall.

SHH Bostad byggstartar i Sundsvall

Bygg/Arkitektur SHH har tidigare av Sundsvalls kommun erhållit en direktanvisning av mark i stadsdelen Haga i Sundsvall och drivit en detaljplan i samarbete med kommunen. Nu har ett lagakraftvunnet bygglov beviljats för ett hyresprojekt om 124 lägenheter och i med bygglovet tillträder SHH marken och produktionsstartar.


Visualisering av bostadsbebyggelse som är en del av förslaget för strukturplanen för projektet Nya Udden.

Bröderna Persson bygger ny stadsdel i centrala Kristianstad

Bygg/Arkitektur Det familjeägda fastighetsbolaget Bröderna Persson har tagit fram ett förslag för utvecklingen av området Udden i centrala Kristianstad. Projektet "Nya Udden" innehåller 115 000 kvadratmeter bostäder i olika upplåtelseformer för ungdomar, barnfamiljer och äldre. Sammanlagt omfattar hela utvecklingsområdet cirka 1 400 bostäder vara hälften ligger inom Bröderna Perssons fastigheter.


Amanda Eklund, arbetsledare Serneke som driver podcasten Samhällsbyggnadskvinnor.

Amanda Eklund sätter fokus på kvinnorna i branschen: "Måste synas och ta mer plats"

Bygg/Arkitektur Sernekes arbetsledare Amanda Eklund vill locka fler kvinnor till bygg- och anläggningsbranschen och bidra till en positiv förändring vad gäller branschens jämställdhet. Därför startade hon intervjupodden "Samhällsbyggnadskvinnor" tidigare i år. För Fastighetssverige berättar hon mer om sin målsättning, poddens framtid och hur branschen måste jobba för att bli mer jämställd.


Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters, är nöjd med det stora området utanför Staffanstorp som man säkrat tillsammans med Kilenkrysset för framtida logistikverksamhet.

Så ska Logicenters förvalta drömläget utanför Staffanstorp

Bygg/Arkitektur Logicenters och Kilenkrysset ska utveckla ett 120 000 kvadratmeter stort markområde i Staffanstorp. Logicenters ansvarige chef Matthias Kettelhoit berättar mer om planerna och potentialen på det massiva området.


NCC får bygguppdrag på Själland.

NCC skriver kontrakt på första fasen av Nordsjällands nya supersjukhus

Bygg/Arkitektur NCC har nu undertecknat kontrakt med Region Hovedstaden för första fasen av Nordsjällands nya supersjukhus. Kontraktet på den första fasen i projektet utgör cirka 1,7 miljarder kronor av det totala entreprenörsuppdraget som uppskattas till 3,4 miljarder kronor.


Brf Atomen.

MVB bygger åt HSB i Ursvik

Bygg/Arkitektur HSB Bostad har gett MVB i uppdrag att bygga en fastighet med totalt 64 bostadsrätter åt Brf Atomen i Ursvik.


Serneke, med Ola Serneke som vd, bygger bostadsrätter i Gårdsten, Göteborg.

Serneke startar bostadsrättsbyggnation i Gårdsten

Bygg/Arkitektur Byggnationen av Sernekes Brf Utsikten i Gårdsten, Göteborg, har nu fått startbesked. 59 nya bostadsrätter beräknas vara klara för inflyttning under 2021.


Sjöstadshöjden.

NCC får markanvisning om 13 000 kvadratmeter kontor i Stockholm

Bygg/Arkitektur Stockholm stad har gett NCC en direktmarkanvisning för utveckling av cirka 13 000 kvadratmeter kontor i ett attraktivt område i Sjöstadshöjden, beläget mellan Hammarbyhöjden och Hammarby sjöstad i Stockholm.


Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö har fullt upp på stadsbyggnadskontoret.

Stadsarkitekten om byggboomen: "Har varit ett jäkla tryck på oss"

Bygg/Arkitektur Stadsarkitekt Björn Siesjö berättar för Fastighetssverige om skyskrapornas status och framtid i Göteborg, hur stadssiluetten kommer att ha förändrats till 400-årsjubileet – och vad han egentligen tycker om den uteblivna linbanan över älven.


Betonmast får bygguppdrag av LKF.

Betonmast får bygguppdrag av LKF i Lund

Bygg/Arkitektur Betonmast Malmö har fått i uppdrag av Lunds Kommuns Fastighets AB att bygga bostads- och kontorsprojektet Skymningen i nordvästra Lund. Ordervärdet ligger på drygt 138 miljoner kronor.


Landalagatan.

Duo får ny chans på insomnat projekt i centrala Göteborg

Bygg/Arkitektur Kan utveckla 16 000 kvadratmeter fördelat på 450 bostäder när projektet tinas upp efter år på is.


Bjorn Sundin, Senior Advisor på Diplomat Communications, en av Sveriges största kommunikationsbyråer, och konsult i egna företaget Samhällsbygget AB.

Idag kan "Örebromodellen" vinna stort Europapris

Bygg/Arkitektur Björn Sundin, tidigare kommunalråd (S) i Örebro, är en av åtta Europeiska politiker som konkurrerar om utmärkelsen Innovation in Politics Awards, i kategorin Välstånd. Han är nominerad för "Örebromodellen", ett samarbetsprojektet mellan Botrygg och Örebro kommun för att skapa nybyggda lägenheter med överkomlig hyra. Prisutdelningen sker under en gala i Berlin ikväll.


Oscar Properties kommer inte tillträda Gasklockan-marken efter det att Stockholms stad hävt avtalet.

Så går staden vidare efter skilsmässan från Oscar

Bygg/Arkitektur Oscar Properties blir av med prestigeprojektet Gasklockan och Stockholms stad påbörjar nu jakten efter en ny byggherre som kan fullfölja stadens vision om att bygga ett 90 meter högt landmärke i Norra Djurgårdsstaden. Samtidigt är inte sista ordet sagt mellan Oscar och staden – båda parter kommer att ge sig in i ett rättsligt efterspel.