Image
Fiskaregården och Järund Invest utvecklar gamla Badis i Fjällbacka.

Fiskaregården utvecklar bostadsprojektet Badis i Fjällbacka

Bygg/Arkitektur Fiskaregården utvecklar bostadsprojektet Badis i Fjällbacka tillsammans med Järund Invest. Där byggnaden för den före detta badrestaurangen Badis ligger planeras unika lägenheter med utsikt över Fjällbackas hamninlopp.


Hemsö ser ut att nekas tidsbegränsat bygglov för en skola i Lund.

Stopp för tungviktarens planer – får inte omvandla kontor till skola

Bygg/Arkitektur Fastighetssverige berättar mer om stundande beslutet i Lund.


Patrik Emanuelssons Heba, Mikael Rånes Amasten, Jacob Karlssons K-Fastigheter och Rebecka Eidenerts Studentbostäder i Norden utvecklar alla lägenheter – men de har olika syn på investeringsstödet.

"Behöver gå mycket snabbare" – så använder börsbolagen investeringsstöden

Bygg/Arkitektur Investeringsstödet har utnyttjats för byggande av sammanlagt nästan 50 000 lägenheter, och nyligen föreslog regeringen extra anslag för 2021, då viljan att använda stödet har varit större än väntat. Fastighetssverige har kartlagt hur de börsnoterade bolagen använder stödet – vissa använder det inte alls, medan andra söker stöd för samtliga nybyggnadsprojekt.


Bergsjön.

Flera tungviktare får förlängd markanvisning igen

Bygg/Arkitektur En markanvisning för cirka 500 bostäder i nordöstra Göteborg som tilldelats bland annat Balder och Wallenstam behöver förlängas för tredje gången i ordningen. Fastighetssverige berättar mer.


Förslaget ”Hybrid”, sett i flygvy från väster. Till vänster i bild syns den hotellvolym som föreslås ligga till grund för fortsatt bearbetning av förslaget. Till vänster i bilden syns den kontorsdel som föreslås omarbetas för att bättre anpassas till omgivningen och bebyggelsen längs Trollebergsvägen än förslaget på bilden.

De vinner prestigeuppdrag när börsjätten bygger höghus

Bygg/Arkitektur Skanska siktar på 30 000 kvadratmeter förtätning med kongresscenter och hotell i centrala Lund. Läs om vilket kontor som står bakom det vinnande arkitektförslaget och se bilder på det ambitiösa projektet i direkt anslutning till Lund C.


Stora Sköndal.

Samråd för nästa etapp av Stora Sköndal

Bygg/Arkitektur Nästa etapp i stadsbyggnadsprojektet Stora Sköndal – 1 600 bostäder – har nått samrådsskedet.


Tor Borg.

Byggandet har lyft ordentligt under pandemin

Bygg/Arkitektur Byggfaktas nya Byggstartsindikator visar att byggstarterna av både bostadsprojekt och andra byggnadsprojekt accelererat kraftigt under pandemin. På ett år, mellan augusti 2020 och augusti 2021, har byggstartsindikatorn ökat med 43 procent för bostäder och 6 procent för övriga byggnader. Indikatorn ger en tydlig signal om att byggtakten, framför allt när det gäller bostäder, fortfarande är stigande.


Jenny Mäki, Rodeo Arkitekter.

Norskt arkitektkontor öppnar i Sverige

Bygg/Arkitektur Rodeo Arkitekter satsar på Sverige och etablerar kontor i Göteborg. Jenny Mäki har rekryterats för att leda satsningen i Sverige. Rodeo Arkitekter är ett tvärvetenskapligt kontor som specialiserat sig på inkluderande stads- och arkitekturutveckling och är engagerat i flera av de största stadsutvecklingsprojekten i Norge. Företaget utsågs av Newsweek år 2019 till en av världens viktigaste aktörer inom hållbar stadsutveckling.


Serneke bygger bostadsrätter åt Patriam på Lidingö.

Serneke bygger bostadsrätter åt Patriam på Lidingö

Bygg/Arkitektur Serneke har tecknat ett totalentreprenadavtal med Patriam om att bygga 48 bostadsrätter på Lidingö. Bostäderna ska stå klara sommaren 2023 och ordern är värd cirka 157 miljoner kronor.


Visionsbild på hur Castellums föreslagna bebyggelse kan se ut. Vy vid Hamngatan.

Castellum vill förtäta med 24 000 kvadratmeter i centralt guldläge

Bygg/Arkitektur Vill riva befintlig byggnad för att satsa på kontor och bostäder i mellansvensk tillväxtort.


Humlegården får omfattande markanvisning i Solna. Anneli Jansson är vd.

Humlegården får omfattande markanvisning i Solna

Bygg/Arkitektur Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad avseende markanvisning i Solna strand. Markanvisningen avser kontor med en total bruttoarea om cirka 40 000 kvadratmeter fördelat på tre kvarter, belägna intill Mälarbanan i de norra delarna av Solna strand. Förvärvet möjliggör en fortsatt utveckling av stadsdelen, där Humlegården genomfört flera stora satsningar de senaste åren.


Kevin Mofid, Head of Industrial Research, Savills.

Stora boomen – kan behövas ytterligare 26 miljoner kvadratmeter lageryta

Bygg/Arkitektur Storbritannien ligger några år före Sverige när det kommer till utvecklingen av bland annat e-handel och därmed logistikfastighetsmarknaden. En av världens kunnigaste analytiker är Kevin Mofid, Head of Logistics & Industrial Research på Savills, och under Fastighetssveriges event Stora Logistikdagen delade han med sig av sin bild av utvecklingen.


Peab bygger produktionsanläggning i Seinäjoki.

Peab bygger produktionsanläggning i Seinäjoki

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga en ny produktionsanläggning till livsmedelsföretaget Atria Oyj i Seinäjoki. Kontraktssumman uppgår till 24 miljoner euro.


Mattias Lundström, vd, HSB Norr och Maria Adlers, vd Pitebo på Norrstrand i Piteå.

HSB Norr och Pitebo planerar nyproduktionsprojekt

Bygg/Arkitektur HSB Norr och Pitebo planerar för ett gemensamt nyproduktionsprojekt med bostäder i flerfamiljshus på Norrstrand i Piteå. Planen är att bygga cirka 120 lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter.


Flygvy över projektet i Skarpnäck där det ska byggas närmare 500 bostäder.

Skanska köper mark i Stockholm för 167 miljoner

Bygg/Arkitektur Byggjätten en av totalt sex byggherrar som ska tillföra nästan 500 nya lägenheter i Skarpnäck. Fastighetssverige berättar mer.


Björn Tarras-Wahlberg är aktuell med sin nya bok "Kampen om Nobelbygget".

Tarras-Wahlberg släpper Nobel center-bok: "Vill varna för korrupt beteende"

Bygg/Arkitektur Björn Tarras-Wahlberg vill förhindra utförsäljning av offentlig mark och säkra bevarande av kulturarv med en ny bok om turerna som ledde fram till att byggandet av Nobel center på Blaiseholmen stoppades. – Syftet är att varna för korrupt beteende från myndigheter, säger han till Fastighetssverige.


Kvarter Atlas som Åke Sundvall utvecklar mitt emot Sveatorget där Barkarbystadens tunnelbanestation ligger och där stadslivet är som mest livfullt. Mot Sveatorget reser sig en sammanhållen högre fasad som passar till stadsrummets större skala och offentliga karaktär.

Åke Sundvall utvecklar stadskvarter vid nya tunnelbanan i Barkarby

Bygg/Arkitektur Järfälla kommun och Åke Sundvall tecknar köpe- och exploateringsavtal för ett stadskvarter om 25 500 kvadratmeter BTA med bostäder, kontor och ett stort kommersiellt innehåll mitt emot den kommande tunnelbanan i expansiva Barkarbystaden.


P-G Persson, vd för Platzer.

Platzer vill använda delar av Göta älvbron i byggprojekt

Bygg/Arkitektur I Göteborg har nya Hisingsbron nu officiellt ersatt gamla Göta älvbron som nu ska rivas – och Platzer är ett av bolagen som är intresserade av att återanvända delar av den gamla bron i andra byggen i närheten. För Fastighetssverige berättar vd:n P-G Persson mer om deras intresse och hur det skulle kunna gestalta sig konkret.


Betonmast bygger för Trianon i Arlöv.

Betonmast bygger för Trianon i Arlöv

Bygg/Arkitektur Betonmast Malmö har tecknat avtal med Trianon om totalentreprenad för Kvarteret Hanna i Arlöv, strax utanför Malmö. Ordersumman uppgår till cirka 266 miljoner kronor.


Louise Brown.

Antikorruptionsexperten: Öppna ögonen för byggfusket

Bygg/Arkitektur Fusk, kriminalitet och organiserad brottslighet är en av de stora utmaningarna i byggbranschen. – Öppna ögonen för att det händer, säger Louise Brown, antikorruptionsexpert och vd vid Ansvar Säkerhet.