Image
Bild: NIX Arkitekteer

Akademiska Hus investerar 800 miljoner i nya Kungliga Musikhögskolan i Stockholm

Bygg Stockholm stärker sin internationella attraktionskraft inom konstnärlig utbildning och forskning genom den nya Kungliga Musikhögskolan. Akademiska Hus investerar cirka 800 miljoner kronor i projektet. Högskolan blir en central mötesplats för musik där nyskapande arkitektur kombineras med kulturskyddade stall- och ridhusbyggnader. Efter mer än 55 år i provisoriska byggnader får Kungliga Musikhögskolan (KMH) nya lokaler. Dagens snåriga och oöverskådliga campusområde ska förvandlas till en kulturell träffpunkt för Stockholm, Sverige och världen.
Publicerad den 3 Oktober 2012
Nya Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Skiss: AIX Arkitekter. Bild: NIX Arkitekteer
Nya Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Skiss: AIX Arkitekter.

Akademiska Hus bygger till sammanlagt 21 600 kvadratmeter. Kontaktytor med resten av staden står i fokus för att stärka KMH som kulturhus. Flexibelt byggda konsertsalar ska möjliggöra båda stora och småskaliga konserter. Den nya tydliga huvudentrén i glas mot Valhallavägen förses med en foajé för mingel både av studenter under dagen och av konsertbesökare på kvällstid. I anslutning till entrén ska en konsertsal med 700 publikplatser ligga.
– KMH har alltid varit en plats där allmänheten har kunnat möta musiker, pedagoger och oerhört motiverade studenter. Det nya huset ger oss möjligheten att möta omvärlden på mycket tydligare och mera spännande sätt. Samtidigt kommer vi att på allvar kunna förverkliga ambitionen att vara ett internationellt centrum för konstnärlig och pedagogisk forskning inom musik, säger Cecilia Rydinger Alin, tillförordnad rektor vid KMH.

KMH:s huskroppar bildar tillsammans med den ringformade bostadsbebyggelsen en sammanhängande stadsmiljö, där den historiska bebyggelsen utgör ett centralt motiv som den moderna bebyggelsen samspelar med. KMH:s huvudbyggnad i fyra våningar ligger centralt i kvarteret och är sammanbyggd med det gamla stallet där biblioteket placeras.
Gula villan som är en del av det byggnadsminnesskyddade stallet flyttas till strax norr om ridhuset.

– Att vi äntligen efter så många år kan börja byggandet av denna fantastiska kulturbyggnad känns underbart. Här skapas ytterligare en mötesplats för universitetshuvudstadens Stockholms spännande utveckling, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Stockholm.

Byggstart beräknas ske i början av 2013 med inflyttning i slutet av 2015.

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Heimstaden testar udda inslag i Kronprinsen

Bolag Om en månad invigs första delen av det nyrenoverade Kronprinsen i Malmö. En del av fokuset i den kommersiella ytan är på träning och hälsa. Fastighetssverige tog därför pulsen på Heimstaden om hur det ska gå med deras "nära-centrum stadsdelscentrum" nu.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige