Image
I Hultsfreds Hus-området i Hultsfred kommer ETC att tillverka komponenter till lägenhetshus, berättar Fredrik Fagerberg.

ETC:s nya husfabrik: "Ju fler som bygger som vi desto bättre"

Bygg/Arkitektur ETC Bygg har tagit över det gamla Hultsfreds Hus-området i Hultsfred och är i full färd med att utveckla det till en husfabrik i egen regi. Här kommer man att tillverka komponenter till ETC:s lägenhetshus och villor samt, på sikt, batterikapacitet och solenergi.


Projektledare Maria Nordin vill använda lärdomarna och kontakterna för att kunna ge generell hjälp nyanlända och långtidsarbetslösa.

Otryggt för ukrainska krigsflyktingar på svenska byggjobb: “De blir utnyttjade"

Juridik Som flykting från Ukraina i Sverige är det ibland svårt att känna till sina rättigheter på arbetsplatsen. Projektet "En schysst väg in i Byggsverige" är byggbranschens sätt att hjälpa flyktingar från krigets Ukraina att nå arbete inom bygg i Sverige. Galaxen Bygg, som är byggsektorns företag för arbetsmiljö och rekrytering till byggbranschen, vill på detta sätt ordna trygga anställningar på schyssta villkor åt ukrainska flyktingar, samtidigt som man vill lyfta bristen i kompetensförsörjning som branschen står inför.


Till vänster syns planområdet från öster med byggnad över Götatunneln. Till höger syns en illustration som visar kvarteren i flygvy sett från nordöst.

Komplicerade överdäckningen i Göteborg ska antas

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för den miljardstora överdäckningen av Götaleden i centrala Göteborg står redo att antas i kommunfullmäktige nästa vecka, en plan där Vasakronan, Wallenstam, Ernst Rosén och Skanska fått markanvisningar. Så kommer Göteborgs innersta delar att förändras och här är de komplicerade delarna i det kostsamma projektet.


Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 30 juni 2024.

Boverket ska ta fram vägledning för exploateringsavtal

Bygg/Arkitektur Tydliga villkor för genomförande av detaljplaner med tillhörande exploateringsavtal är en viktig förutsättning för en effektiv samhällsbyggnad i Sverige. För arbete med exploateringsavtal saknas dock i dagsläget en vägledning på nationell nivå.


Illustration av centret.

Skanska tecknar tilläggsavtal i New Jersey om 900 miljoner kronor

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat ett tilläggskontrakt med RWJ Barnabas Health för byggnationen av en vårdbyggnad för cancervård i Livingston, New Jersey, USA. Tilläggskontraktet är värt 85 miljoner dollar, cirka 900 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det tredje kvartalet 2023.


En illustration som visar hur byggnaden kommer att se ut.

NCC bygger Rättsmedicinalverkets nya lokaler i Göteborg

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av Specialfastigheter bygga nya lokaler till Rättsmedicinalverket, RMV. Uppdraget avser nya lokaler för den rättspsykiatriska undersökningsenheten i Göteborg. Ordervärdet uppgår till cirka 225 miljoner kronor.


Nu stundar kärva (-re) tider, enligt affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Ny konkursstatistik: Byggbranschen bland de mest utsatta

Ekonomi/Finansiering Konkurserna i Sverige har fortsatt att öka från redan rekordhöga nivåer under september månad, enligt färsk statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC. Den högsta ökningen av antalet konkurser syns hittills i år i Västerbotten, Södermanland och Gävleborgs län. Värst drabbade är byggindustrin samt hotell och restaurang.


NCC bygger simhall i danska Vrå.

NCC bygger simhall i danska Vrå

Bygg/Arkitektur NCC har fått i uppdrag av Idrottscenter Vendsyssel att bygga en simhall på norra Jylland i Danmark. Uppdraget är en totalentreprenad och ordervärdet uppgår till cirka 190 miljoner kronor.


Anna Broman, Byggföretagen och Kent Persson, Heimstaden. (Bilden är ett montage).

Efter Dambergs krismöte: "Tror inte det kan leda till något konkret"

Sverige Igår, torsdag, höll Mikael Damberg möte med 18 representanter från branschen om krisen som är i bostadsbyggandet. När Fastighetssverige talade med honom tidigare veckan sa han att mötet var som både ett svar på att regeringen inte tagit krisen på allvar. Men också att det fanns en ambition att utveckla den egna politiken framåt. Fastighetssverige fick tag i två av representanterna som var med på mötet.


Draken i taket på restaurangen högst upp i hotellskrapan. Om kvällarna lyser den och syns långväga ifrån.

Nu flyger Draken: "Vi har bevarat mycket av områdets historia"

Bygg/Arkitektur Delar av gamla dansrestaurangen Vågen, biografen Draken, Folkets Hus samt några andra lokaler bildar, tillsammans med den nybyggda skrapan, Hotel Draken vid Järntorget och Heurlins plats i Göteborg. Under torsdagen hölls pressvisning av de olika huskropparnas insidor. Fastighetssveriges reporter vallades runt i lokalerna och fick dessutom en pratstund med Martin Wiholm, vd och General Manager på Clarion Hotel Draken, och Joakim Gralén, projektutvecklare på Fastighets AB Balder.


Illustration utav hur Göteborgs stad tänker sig placeringen av de uppdaterade idrottsanläggningarna. Högst upp till höger Lundbybadet som ska få en 50 meters bana. Under den planeras en ny ishall. Till höger om Bravida väntas en till byggnad och till höger om den alltså det närsjukhus som kan sätta hela detaljplanen på spel.

Regionens tvekan kan försena stora projektet: "Vi måste komma vidare"

Bygg/Arkitektur Igår kunde Fastighetssverige berätta att det närsjukhus som planerats på Wieselgrensplatsen på Hisingen kan komma att pausas eller läggas ner helt. Västra Götalandsregionen kommer under senhösten ta ställning till hur de vill göra. Men beroende på beslutet kan det få följdverkningar för den stora detaljplan där närsjukhuset ingår.


Den nya Sundbornskolan.

NCC bygger Sundbornsskolan i Dalarna

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av Falu kommun bygga Sundbornsskolan i Carl Larssons gamla hemtrakter, Sundborn, norr om Falun i Dalarna. Affären är en totalentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på ca 265 miljoner kronor.


Genestas blivande logistikanläggning utanför Köpenhamn.

Genesta köper 20 600 kvadratmeter logistik i Danmark

Bygg/Arkitektur Genesta utökar sin logistikportfölj och köper en 20 600 kvadratmeter stor logistikfastighet under uppförande i Solrød, 25 minuter söder om Köpenhamn. Det är en off-market affär med Logistic Contractor A/S, som är en del av Wästbygg Gruppen. Det är Genestas sjätte logistikförvärv på två år.


Arendal.

Göteborgs Hamn får större del av terminal-kakan i Arendal

Bygg/Arkitektur Göteborgs Hamn föreslås beviljas ytterligare 350 miljoner kronor för investeringen i den nya färjeterminalen som ska byggas vid Arendal. Det betyder att de tar över ansvaret för en specifik byggnad inom projektet som ursprungligen hörde till Stena Line. Fastighetssverige berättar mer.


Närsjukhuset enligt den design som Wingårdhs arkitekter vann arkitekttävlingen med.

Wingårdh-sjukhuset kan stoppas

Bygg/Arkitektur Man har lagt 17 miljoner på att ta fram planerna för ett nytt närsjukhus på Hisingen. Bara månader efter Wingårdhs vann arkitekturtävlingen så kan nu projektet stoppas.


Skolan i Lempäälä som ska byggas ut av Peab.

Peab bygger ut skola i Lempäälä

Bygg/Arkitektur Peab har fått i uppdrag att bygga ut en grundskola i Lempäälä. Beställare är Lempäälä kommun och kontraktssumman uppgår till 15 miljoner euro.


På marken på Teg: Lars Lundgren marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad i Norr och Jonas Broady, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Riksbyggen förvärvar mark i Umeå

Bostäder Riksbyggen fortsätter att bygga bostäder i norra Sverige och har nu förvärvat mark på Teg i Umeå. Här planerar Riksbyggen för flera olika typer av boenden, bland annat seniorbostäder.


Till vänster syns en illustration av det nya padel-centret med höghusen i bakgrunden, till höger de två höghusen där bostadshuset i 41 våningar syns i höger sidan av bilden och hotell/kontorshuset i 27 våningar syns i vänster sidan av bilden.

Omfattande Kista-satsning – dubbelskrapor och padelcenter nära grönt ljus

Bygg/Arkitektur Två nya landmärken på 41 respektive 27 våningar är nära att få tummen upp i stadsbyggnadsnämnden. Läs om de hundratals bostäderna, padel-centret och hotellet som ska växa fram i Kista.


Remissrundan tog slut 25e augusti.

Boverket flyttar fram nya byggregler

Bygg/Arkitektur Ändrad tidplan för de nya förskrifterna om byggande.


NCC bygger åt Fortifikationsverket.

NCC bygger utbildningshall åt Fortifikationsverket i Halmstad

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av Fortifikationsverket uppföra en byggnad för förvaring och utbildning av luftvärnssystem 103 (Patriot) till Försvarsmakten på Luftvärnsregementet, LV6, i Halmstad. Affären är en utförandeentreprenad och ordervärdet uppgår till cirka 660 miljoner kronor.