Brandskyddsföreningen jobbar för ett brandsäkert och hållbart Sverige. Varje år utförs 15 000 elrevisionsbesiktningar inom ramen för Elektriska Nämnden (EN) där över 300 000 brister upptäcks. EN förvaltas av Brandskyddsföreningen, regleras av branschgemensamma överenskommelser och stöds av Elsäkerhetsverket.
Du som innehavare av en elanläggning har ett ansvar att fortlöpande kontrollera att din elanläggning och elektrisk utrustning som är ansluten till den är säker. Innehavaren är den som äger eller har nyttjanderätten för en fastighet eller lokal.
Syftet med kontrollerna är att upptäcka fel eller brister så att risken för skador på personer och egendom minskas. Slitage, föråldringsskador eller felaktig användning ska upptäckas vid kontrollerna och åtgärdas. En del i ansvaret är också att ta fram och dokumentera rutiner för vilka kontroller som ska genomföras, dessa rutiner ska baseras på en riskbedömning av anläggningen.
Bereko är en plattform där du som innehavare hittar sakkunniga utförare med rätt kompetens för att genomföra riskanalyser, rutinframtagning och kontroller. I Bereko finns även stöd för att notera avvikelser vid frekventa ronder utifrån en checklista, dokumentation av rutiner, enklare uppföljning och för att vid behov dela information med berörda parter. Du som innehavare får bättre koll på när och hur dina elanläggningar ska kontrolleras för att uppfylla lagkrav samt styrning på arbetet och därmed högre elsäkerhet i din fastighet.
I Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd finns bestämmelser om vilka åtgärder du som innehavare har ansvaret att vidta kring fortlöpande kontroll. 1 december 2022 tillkom kravet på dokumentation av rutiner (ELSÄK-FS 2022:3) vilken innebär att du har som innehavare ansvar att kontrollera att elanläggningen ger betryggande säkerhet mot person- och egendomsskada.
Hur är det på din arbetsplats, arbetar ni aktivt med fortlöpande kontroll enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter? Är riskbedömning gjord av era anläggningar, har ni rutiner för att genomföra arbetet systematiskt och är rutinerna dokumenterade? Se till att du har koll på vad som gäller, läs mer på Brandskyddsföreningens hemsida och om tjänsten som hjälper dig att komma i gång med arbetet.
Läs mer om Brandskyddsföreningen tjänst Bereko – Fortlöpande kontroll.