Image
Josefin Helgeson.

Akademiska Hus internrekryterar ny HR-direktör

Bolag Josefin Helgeson har rekryterats som ny HR-direktör på Akademiska Hus. Hon har lång erfarenhet inom HR-området och har sedan sju år haft tjänsten som HR-partner på Akademiska Hus.


Biomedicinskt centrum (BMC) i Uppsala.

Akademiska Hus renoverar biomedicinska i Uppsala

Bygg/Arkitektur Förbättrade studieplatser, grönare innergårdar, fler energiåtgärder, mer välkomnande entréer och ett nytt kliniskt träningscentrum. Det är exempel på insatser som genomförs tillsammans med Uppsala universitet för att förbättra användarupplevelsen i Akademiska Hus största byggnad i Uppsala, Biomedicinskt centrum (BMC).


Caroline Arehult.

Arehult: "Vårt fokus är att minska nybyggnation"

Energi/miljö Akademiska Hus har ett ambitiöst program vad gäller hållbarhetsarbete och strävar efter att uppnå nettonollutsläpp i hela värdekedjan till 2035. På Fastighetssveriges event Stora hållbarhetsdagen i Göteborg berättade bolagets vd Caroline Arehult om hur hon ser på utmaningarna som ligger framför henne, bolaget, branschen och övriga samhället.


Jonas Bjuggren.

Jonas Bjuggren blir fastighetsdirektör på Folksamgruppen

Karriär Jonas Bjuggren har utsetts till Folksamgruppens nya fastighetsdirektör. Han har sin bakgrund till stor del på Vasakronan och som förvaltningsdirektör på Akademiska Hus. Det senaste året har han arbetat med ett konsultuppdrag som fastighetsdirektör på RISE. Jonas Bjuggren tillträder sin tjänst den 15 januari 2024.


Akademiska Hus köper i Stockholm.

Akademiska Hus köper byggnader i centrala Stockholm

Transaktioner Akademiska Hus har tecknat avtal med Rise (Research Institutes of Sweden) om att förvärva tre byggnader inom tomträtten Stockholm Forskningen 1 vid KTH Campus på Östermalm i Stockholm. Köpet sker genom ett bolagsförvärv till ett överenskommet byggnadsvärde om 105 miljoner kronor.


Visionsbild nya studentbostäder på Campus Flemingsberg.

800 nya student- och forskarbostäder till Campus Flemingsberg

Bygg/Arkitektur Avtal om markförvärv klart mellan Byggvesta, Stiftelsen Clara och Akademiska Hus.


Flygfoto över Natriumhuset och medicinarberget.

Bilder: Naturvetenskapen samlas i nya Natrium-huset

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus och Göteborgs universitets nya byggnad för den naturvetenskapliga fakulteten, Natrium, är med en investering på 1,8 miljarder kronor en av de största satsningar som de båda aktörerna gjort tillsammans. Se bilder och läs vad Charlotte Odbratt, projektchef på Akademiska Hus, säger om satsningen och dess betydelse för de inblandade och staden.


Remus.

Akademiska Hus bygger studentbostäder i Stockholm

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus investerar strax över 90 miljoner kronor i att förvandla en byggnad somt tidigare har använts för undervisning till 72 lägenheter. Satsningen vid Frescati Hage skapar ett efterlängtat campusnära boende för 86 studenter och forskare och bidrar till att minska den studentbostadsbrist som råder i Stockholm.


Polstjärnan.

K2A tar över förvaltning av 199 lägenheter i Luleå

Bostäder K2A Knaust & Andersson Fastigheter har ingått ett avtal med Akademiska Hus som innebär att K2A kommer ansvara för uthyrning och förvaltning av 199 studentbostäder i Luleå. Avtalet gäller Akademiska Hus fastighet Polstjärnan och löper över tre år med start 1 juni 2023.


Akademiska Hus gör rekordstor energibesparing.

Akademiska Hus gör rekordstor energibesparing

Bolag Energimarknaden har nyligen genomgått en turbulent tid med kraftigt höjda elpriser och risk för effektbrist i södra Sverige. Genom en kombination av snabba åtgärder, långsiktigt arbete och framgångsrikt samarbete med Sveriges lärosäten, kan Akademiska Hus nu redovisa en minskad elanvändning med drygt tio miljoner kWh från oktober 2022 till mars 2023 jämfört med samma period föregående år.


Svenska Colivingförbundet, f.v: Jonas Hansson, vd Helsingborgshem, Katarina Liljestam-Beyer, ordförande Svenska Colivingförbundet & vd Colive, Mattias Tegefjord, vd Uppsalahem, Patrik Emanuelsson, vd Heba

Fastighetsbolag bildar intresseorganisationen Svenska Colivingförbundet

Bolag Nu lanseras Svenska Colivingförbundet, en intresseorganisation för coliving som bostadsform. Genom initiativet vill organisationen öka kunskapen om och förståelsen för coliving och dess betydelse för en bättre fungerande bostadsmarknad. Första uppgiften blir att få till ett hållbart regelverk för bostadsformen som ger trygghet för boende och förutsättningar för seriösa, långsiktiga aktörer.


Anitra Steen.

Anitra Steen avgår som styrelseordförande för Akademiska Hus

Bolag I samband med Akademiska Hus årsstämma den 26 april väljer Anitra Steen att efter sju år lämna posten som ordförande för bolagets styrelse.


Skiss av kontor och tentamensalar vid Umeå universitet.

Peab bygger universitetslokaler i Umeå

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga kontor och tentamensalar vid Umeå universitet. Beställare är Akademiska Hus och kontraktssumman uppgår till 280 miljoner svenska kronor.


Skanska bygger vid Götaplatsen i Göteborg.

Skanska bygger nya lokaler för Konstnärliga fakulteten åt Akademiska Hus i Göteborg

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat avtal med Akademiska Hus om att bygga nya lokaler för Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Projektet innefattar såväl nybyggnation som ombyggnad av befintligt hus. Avtalet är värt cirka 1,2 miljarder kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i fjärde kvartalet 2022.


Ali Ranji.

Akademiska Hus rekryterar från Fabege

Bolag Akademiska Hus rekryterar Ali Ranji till ny projektdirektör. Ali Ranji, som kommer att ingå i bolagets ledningsgrupp, kommer närmast från Fabege i rollen som chef produktion stadsdel. Han har också lång och bred erfarenhet från ledande positioner inom andra bolag som Vasakronan och CO-Pilot Bygg & Projektledning.


Jonas Bjuggren.

Bjuggren om sina framtidsplaner: "Vd-rollen lockar definitivt nu"

Karriär Nyligen lämnade Jonas Bjuggren jobbet som förvaltningsdirektör på Akademiska Hus, en tjänst han tillträdde i februari 2017. Här är hans framtidsplaner.
– Jag är helt klart intresserad av en ledarroll i rätt fastighetsbolag med höga ambitioner både vad gäller affärsutveckling och hållbarhet som gärna står inför en förändringsresa – nu eller på sikt så lockar även VD-rollen definitivt, säger Jonas Bjuggren.


Vy från Götaplatsen.

Akademiska Hus miljardinvesterar i centrala Göteborg

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus investerar cirka 1,9 miljarder kronor i en ny byggnad som ska göra det möjligt för Göteborgs universitet att samla Konstnärliga fakulteten mitt emellan Götaplatsen och Korsvägen. Satsningen blir en viktig del i utvecklingen av universitetsområdet Näckrosen och den mötesplats för humaniora, konst och kultur som skapas där.


Akademiska Hus säljer mark i Linköping till kommunen.

Akademiska Hus säljer mark till Linköpings kommun

Transaktioner Akademiska Hus och Linköpings kommun har tecknat avtal om försäljning av drygt 110 000 kvadratmeter mark i anslutning till stadsdelen Vallastaden till en köpeskilling om cirka 150 miljoner kronor.


Språkskrapan görs om till bostäder.

Kontor blir bostäder i centrala Göteborg

Bostäder På tisdagens byggstartade Akademiska Hus bygget av nya bostäder för 125 studenter och forskare. En tidigare kontorsbyggnad förvandlas till 61 lägenheter vid Näckrosenområdet mitt i centrala Göteborg.


Skandia Fastigheter köper Botan av Akademiska Hus.

Skandia Fastigheter köper av Akademiska Hus i Göteborg

Transaktioner Skandia Fastigheter förvärvar Änggården 34:2 i Göteborg, mer känd som Botan, av Akademiska Hus. Fastigheten innefattar idag 10 000 kvadratmeter främst avsedda för utbildning.