Image
Universitetsbiblioteket.
Universitetsbiblioteket. Bild: Scheiwiller Svensson.

Investerar 154 miljoner i universitetsbibliotek

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus investerar 154 miljoner kronor i ett ombyggnadsprojekt av universitetsbiblioteket på campusområdet Frescati i Stockholm.
Publicerad den 26 Februari 2013
Universitetsbiblioteket. Bild: Scheiwiller Svensson.
Universitetsbiblioteket.

Genom ombyggnationen vill Stockholms universitet skapa ett öppet och inbjudande universitetsbibliotek samt stärka sin attraktionskraft genom att förnya den välbesökta kulturinstitutionen.

– Stockholms universitet är ett internationellt framstående universitet, som dagligen besöks av ledande forskare och studenter från hela världen. På universitetet pågår också ständigt vetenskapliga konferenser. Digitaliseringen till trots så har behovet av biblioteket som fysisk mötesplats inte minskat. Våra gäster söker sig gärna till biblioteket, som därmed blir vårt ansikte utåt. Det finns ett starkt symboliskt värde i att ha ett modernt och välfungerande bibliotek, säger Lena Gerholm, prorektor vid Stockholms universitet.

Ombyggnationen av det 22 000 kvadratmeter stora universitetsbiblioteket innebär att framför allt de publika ytorna moderniseras för att möta studenternas behov av mer funktionella och attraktiva studieplatser. Nya rumsbildningar ska skapas och vid arbetsplatser och studieytor ska fönsteröppningar för dagsljus tas upp. I samband med den omfattande uppgraderingen kommer även undertak och belysning att bytas ut och de ombyggda ytorna får nya golvbeläggningar och ytskikt.

– Projektet kommer kraftfullt att bidra till att utveckla det absolut centralaste läget på Frescati. Universitetshuvudstaden Stockholms studenter, forskare och andra får därmed tillgång till en moderniserad och mycket viktig mötesplats av högsta kvalitet, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Region Stockholm.

Det nya universitetsbiblioteket beräknas stå färdigt i december 2014, med inflyttning i januari 2015.

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Heimstaden testar udda inslag i Kronprinsen

Bolag Om en månad invigs första delen av det nyrenoverade Kronprinsen i Malmö. En del av fokuset i den kommersiella ytan är på träning och hälsa. Fastighetssverige tog därför pulsen på Heimstaden om hur det ska gå med deras "nära-centrum stadsdelscentrum" nu.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige