Image
Bild: Thomas Bellman

Nu växer Nationellt Superdatorcentrum

Bygg Kärnhuset blir namnet på den nya datorhallen som just nu växer fram på Campus Valla i Linköping. Här ska under våren Sveriges snabbaste superdator installeras och sättas i drift.
Publicerad den 6 December 2012
Kärnhuset. Foto: Thomas Bellman. Bild: Thomas Bellman
Kärnhuset. Foto: Thomas Bellman.

Nationellt Superdatorcentrum (NSC) på Campus Valla har hittills använt de två datorhallarna Bunkern och Hangaren. Med 2 800 kvadratmeter blir Kärnhuset fem gånger större än Hangaren. Huset gör skäl för sitt namn med tanke på den mängd servrar och processkärnor som ska inhysas här.

- Under 2014 kommer vi att installera produktionsresursen för vädertjänsterna i Sverige och Norge i Kärnhuset. Dessutom ska vår nya superdator Triolith få plats här, säger Niclas Andersson, teknisk chef på NSC.

Med Triolith tar Linköping återigen ledningen som staden med Sveriges snabbaste superdator. Det nya systemet innehåller 1 200 beräkningsservrar och har en kapacitet på 338 teraflops, vilket innebär att det kan utföra 338 biljoner beräkningar i sekunden.

Lösningen av det stora behovet av el och kyla har stått i fokus i byggnationen av Kärnhuset. Akademiska Hus arbetar bland annat med att förstärka taket och förbereda för en eventuell installation av solceller. Förutom ett eget vattenlager i det nya huset satsar man dessutom på samarbete med närliggande aktörer vad gäller fjärrkyla.

- Tillsammans med Tekniska Verken bygger vi ihop Mjärdevi Science Park och universitetsområdet för att lösa det stora behovet av fjärrkyla, berättar Per-Åke Peterson, internkonsult på Akademiska Hus Öst.

I Mjärdevi sitter en rad företag som är beroende av fjärrkyla, bland annat Ericsson. Genom att koppla samman ledningarna skapas större vattenmassa och en högre driftsäkerhet för båda parter om ett elbortfall sker.

- I och med bygget av den nya datorhallen kommer hela campusområdets försörjning av el och kyla att bli stabilare tack vare den utrustning man nu bygger för att förbättra nätet, säger Niclas Andersson.

NSC kommer att lämna Bunkern till förmån för universitetets administrativa datorsystem samt andra institutioners behov. Kärnhusets generösa storlek innebär också goda expansionsmöjligheter. Samtidigt räknar man med att verksamheten inom den närmaste framtiden bara kommer att uppta ungefär en fjärdedel av huset.

- Beroende på projekt och finansiering tror jag att Kärnhuset möjliggör en växande verksamhet under åtminstone tio år framåt, säger Niclas Andersson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Heimstaden testar udda inslag i Kronprinsen

Bolag Om en månad invigs första delen av det nyrenoverade Kronprinsen i Malmö. En del av fokuset i den kommersiella ytan är på träning och hälsa. Fastighetssverige tog därför pulsen på Heimstaden om hur det ska gå med deras "nära-centrum stadsdelscentrum" nu.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige