Image

Akademiska Hus blåser nytt liv i Kåkenhus

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus bygger om Campus Linköpings huvudbyggnad Kåkenhus.
Publicerad den 20 Mars 2013

Omdaningen av Kåkenhus är en del i det omfattande projektet ”Campus LiU 2015”, vars syfte är att skapa ändamålsenliga läromiljöer och arbetsplatser som bidrar till att göra Linköpings universitet mer konkurrenskraftigt. Ombyggnationen berör sammanlagt 2 700 kvadratmeter av befintliga ytor i den gamla industribyggnaden från 1830-talet.

– Vår ambition är att göra Kåkenhus mer levande genom förtätning och bättre användning av de stora öppna, publika ytorna som finns i byggnaden, säger Agneta Hägg-Knape, biträdande universitetsarkitekt vid Linköpings universitet.

Kåkenhus är präglat av långa gångstråk som i dag står mer eller mindre tomma. Här skapas nu zoner med olika typer av läsplatser, både för enskilda studier och för arbete i grupp. Fler eluttag för bärbara datorer och bättre studentkök, där man kan värma medhavd mat, ska ytterligare underlätta studenternas vardag.

Huset befolkas även av att nya verksamheter flyttar in. Campus Norrköpings studentservice med bland annat karriärcentrum, internationella kontoret och studentcentrum samlas på plan tre. Här skapas också en öppen kontorslösning för institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN) samt det externa forskningsinstitutet Acreo - framgångsrika och expansiva verksamheter som ska verka inspirerande för studenter och övriga som arbetar i huset.

En viktig del i det nya greppet man tar på Kåkenhus är att öppna upp utåt och skapa ett naturligt flöde in i byggnaden. Den tidigare anonyma entrén mot Skvallertorget får en tydligare profil som huvudentré med kafé och läsplatser. En alternativ entré tillkommer dessutom mot den nya gångbron som förbinder Kåkenhus med Kopparhammaren på andra sidan strömmen.

? Alla de här förändringarna kommer att tillföra Kåkenhus enormt mycket. Större delar av huset tas i anspråk och ytorna blir mer tätbefolkade, vilket är viktigt i arbetet med att skapa ett levande campusområde, säger Lars Hagman, regiondirektör för Akademiska Hus Region Öst.

Ombyggnationen av Kåkenhus beräknas vara klar till höstterminen 2013.

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Heimstaden testar udda inslag i Kronprinsen

Bolag Om en månad invigs första delen av det nyrenoverade Kronprinsen i Malmö. En del av fokuset i den kommersiella ytan är på träning och hälsa. Fastighetssverige tog därför pulsen på Heimstaden om hur det ska gå med deras "nära-centrum stadsdelscentrum" nu.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige