Image

Två tunga aktörer köper in sig i Nya Hovås

Bygg/Arkitektur Utvecklingen av området Nya Hovås i södra Göteborg får två nya samarbetspartners då Skanska och Veidekke nu köper varsin tredjedel av de totalt 850 bostadsbyggrätterna som snart kommer att byggas på områdets privatägda mark. Sammanlagt planeras 1 200 nya bostäder, varav 250 hyresrätter, i Nya Hovås.
Publicerad den 10 Oktober 2013

Skanska och Veidekke har för avsikt att tillsammans med HSB till lika delar stå för byggnationen av 850 bostäder i Nya Hovås. I och med affären kommer säljaren av byggrätterna, Next Step Group, att fokusera på den fortsatta utvecklingen av de kommersiella fastigheterna i området innehållande butiker, service och kontor.

CBRE var rådgivare åt Next Step Group i affären.

Den kommande byggnationen är resultatet av en öppen dialog med allmänhet, handlare och andra intresserade. Med hjälp av över 8 000 förslag och synpunkter har en detaljplan tagits fram på en jämförelsevis kort tid.

- HSB har en lång tradition av boendeutveckling och vi kunde tidigt se många fördelar i samarbetet med Next Step Group. Vår helhetssyn på samhällsbyggnad har tillsammans med deras glöd för området fött ett helt nytt sätt att arbeta med involverande dialog i utvecklingen av området. Nu tar vi nästa steg. Genom att ta in ytterligare två ansvarsfulla samarbetspartners borgar vi för att Nya Hovås kan få ett tryggt och kraftfullt genomförande, säger Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg.

- Vi ser fram emot att bidra till det här projektet, som tagits fram i nära samarbete med de som redan bor eller verkar i området, politiker och andra som är intresserade av utvecklingen. Skanska har stor erfarenhet av att bedriva modern stadsutveckling, säger Lars Henriksson, regionchef Nya Hem, Skanska.

- Veidekkes vision om att förverkliga bostadsdrömmar stämmer väl överens med Nya Hovås vision att bygga områden där människor lever, inte bara bor. Vi ser fram emot att medverka i projektet och bidra till att skapa en plats som är full av liv, både i och mellan husen. Vi kommer arbeta för att få till en snabb byggstart, säger Olof Olausson, regionchef på Veidekke Bostad.

- Vi har varit initiativtagarna för projekt nya Hovås, och har de senaste tio åren arbetat med att utveckla Origohuset från tom kontorsbyggnad till en uppskattad handelsplats för att förenkla vardagen för de boende i Hovås. Affären innebär att vi kan ta nästa steg i utvecklingen av Nya Hovås. I en första etapp bygger vi Spektrum-byggnaden, en kunskapsgalleria som kommer att rymma både handel och skolverksamhet. Vi kommer förstärka handelsområdet i och runt Origohuset samt förbättra tillgängligheten med nya in- och utfarter och en förbättrad parkeringsanläggning. Vår långsiktiga målsättning är tillföra handel, service, skola och arbetsplatser som, tillsammans med bostäderna, gör Nya Hovås till en småskalig blandstad i absolut världsklass, säger Jacob Torell, vd på Next Step Group.

Fakta om Nya Hovås
Utvecklingen av området, som ligger vid Brottkärrsmotet i Hovås, bygger på närmare 8000 önskemål från grannar och andra intresserade. Ur alla idéer växte en vision fram. Området kallas för Nya Hovås och här vill man skapa en mittpunkt där fördelarna från den lilla och stora staden förenas med hav och natur med personligt och bekvämt boende för många situationer och generationer.
Bygget av de nya bostäderna har fått klartecken från Göteborgs stad och det första spadtaget planeras till våren 2014. Totalt planeras 1 200 bostäder i Nya Hovås, varav 250 kommer att bli hyresrätter. Till det planeras cirka 25 000 kvadratmeter kommersiella ytor.
Sammanlagt är det nu nio fastighetsbolag som samarbetar för att utveckla området kallat Nya Hovås. Utöver Skanska, Veidekke, HSB och Next Step Group är dessa Egnahemsbolaget, Familjebostäder, NCC, Sverigehuset och Tornstaden. Målsättningen är att skapa en mittpunkt där fördelarna från den lilla och stora staden förenas med hav och natur. Ett personligt boende med butiker, service, kultur, kontor och gemenskap utanför dörren.

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ola Serneke efter accepten: "Frågorna om Doxa har varit många"

Transaktioner Under måndagen färdigställdes det bud som nu gjort att Doxa har tagit över mer än 90 procent av Serneke Group. Ola Serneke säger till Fastighetssverige att det ska bli kul att komma in i ett nytt och större sammanhang.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige