Image
Next Step Group bygger galleria i nya Hovås.
Next Step Group bygger galleria i nya Hovås. Bild: Semrén & Månsson

Next Step bygger galleria i nya Hovås

Bygg/Arkitektur Next Step påbörjar bygget av Spektrum, en 5 000 kvadratmeter galleria i Nya Hovås.
Publicerad den 18 Juni 2014

Detaljplanen vann laga kraft i förra veckan. Redan dagen därpå påbörjades bygget.

– Att höra pålkranen så snabbt efter beslutet är en härlig känsla. Spektrum är ett konkret resultat av dialogarbetet. Vi är enormt stolta över att kunna förverkliga visionen utan dröjsmål, säger Jacob Torell, vd för Next Step Group som i dagarna byggstartade Spektrum.

En mötesplats i området har stått högt upp på önskelistan hos boende i området. Idén föddes 2004, och har sedan dess utvecklats med öppenhet som den viktigaste byggstenen. Byggnaden Spektrum ger plats för ett livslångt lärande. Kunskapsgallerian rymmer en grundskola för årskurs 4-9, ett kunskapstorg med bibliotek och studielokaler för alla generationer samt restaurangverksamhet. Datum för att fira det första spadtaget är satt till den 29 augusti och kommer att tas av de barn och ungdomar som blir skolans första elever. Skolan beräknas vara klar för inflyttning redan höstterminen 2015, och kommer i första skedet ta emot runt 300 elever.

– Det är fantastiskt spännande att få vara med i processen kring skolan i Nya Hovås. Det blir en skola där eleverna är delaktiga och skapar sin egen lärandemiljö. Kvaliteten står i fokus; både vad gäller lärandet och lärandemiljön, säger Katja Brandt-Persson, rektor för Fenestra Nya Hovås.

Tanken är att skollokalerna ska användas både dag och kväll. Under dagarna för eleverna, och på kvällarna för kursverksamhet och studiegrupper. Jacob Torell berättar om det han kallar kunskapstorget:

– För oss har det varit viktigt att skapa liv i lokalerna. I en bildsal kan det vara akvarellkurs, ett musikrum kan fungera som replokal, en hemkunskapssal kan rymma en matlagningskurs och så vidare. Nu är vi på jakt efter eldsjälar som vill driva kvällskurser.

Nu när hyresavtalet är tecknat med skolan letar Next Step Group även efter aktörer till bottenvåningen, som ska präglas av en annorlunda typ av handel under parollen ”Very small Shops”. Upp till 150 kvadratmeter ska bidra till ett personligare sätt att handla, i linje med arkitekturens urbana kvarterskänsla.

Skanska och Veidekke har för avsikt att tillsammans med HSB till lika delar stå för byggnationen av 850 bostäder i Nya Hovås. Next Step Group fokuserar i sin tur på att fortsätta utveckla personlig handel – ”Very small Shops” framtidens kontor, skolor och arbetsplatser.

Under de närmaste åren kommer en ny stadsdel växa fram en kvart från Göteborgs city. Visionen för Nya Hovås är en småskalig blandstad i världsklass som förenar stadens utbud av boende, service, skolor, handel och kontor med parker, grönområden och promenadavstånd till havet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige