Image
Kristian Isberg, ny vice vd för HSB Göteborg.

Kristian Isberg ny vice vd för HSB Göteborg

Bolag Styrelsen för HSB Göteborg har utsett Kristian Isberg till vice vd. Kristian är idag verksam som affärsområdeschef Bygg, Fastighet & Förvaltning på HSB Göteborg och behåller den rollen parallellt med det nya uppdraget.


Johan Knaust.

K2A säljer fastigheter i Luleå

Transaktioner K2A Knaust & Andersson Fastigheter säljer fastigheterna Luleå Glidet 1 och Luleå Vallan 1 till HSB Norr. Försäljningen sker till ett underliggande fastighetsvärde om totalt 330 miljoner kronor och efter återbetalning av banklån frigörs cirka 108 miljoner kronor i likviditet.


Illustration av vinnande förslag för kvarteret A.

Grönt ljus för två klimatneutrala storkvarter

Bygg/Arkitektur HSB och Ikano Bostad har varsin byggrätt i det stor Brunnshögs-projektet för Patentkvarteren som nu går mot ett antagande. Totalt ska 230 nya bostäder byggas inom ett område där bland annat Serneke planerar ett 36 våningar högt blandat kvarter.


Bild från gården på Soldiset 1 i Lund.

Stena Fastigheter gör förvärv om 216 lägenheter i Lund

Transaktioner Stena Fastigheter växer i Lund genom ett förvärv av fastigheterna Soldiset 1 och Blidvädret 1. Säljare är HSB Skåne.


Fastigheten Svetsaren 5 i Örebro.

Castellum hyr ut till HSB i Örebro

Uthyrning Castellum tecknar nytt hyresavtal med HSB Mälardalarna ekonomisk förening, och de nya kontorslokalerna blir i fastigheten Svetsaren 5 på Aspholmen och verkstad i nära anslutning.


Lars-Gunnar Börve, ny förvaltningschef på Förbo.

Förbo får ny förvaltningschef

Bolag Lars-Gunnar Börve tillträder idag som ny förvaltningschef på Förbo. Lars-Gunnar kommer närmst från HSB Mölndal där han arbetat som affärsområdeschef förvaltning och även haft ansvar för HSB Mölndals egna hyresfastigheter.


JM och HSB ska bygga närmare 900 bostäder i Lunds stadsdel Västerbro.

Grönt ljus för närmare 900 bostäder

Bygg/Arkitektur JM och HSB får tummen upp för storsatsning i Lund. Fastighetssverige berättar mer.


HSBs förslag för Ellipsen 8 och 9.

Markanvisning till HSB i Linköping

Bygg/Arkitektur HSB har av Linköpings kommun blivit tilldelad en markanvisning vid Djurgårdsgatan i de centrala delarna av staden. Markanvisningen ger möjlighet att bygga 70 nya bostadsrättslägenheter. Säljstart planeras preliminärt ske under 2025.


Åsa Stenborg, ny hållbarhetsansvarig på HSB Stockholm.

HSB Stockholm rekryterar ny hållbarhetsansvarig

Bolag Åsa Stenborg har rekryterats som ny hållbarhetsansvarig på HSB Stockholm. Hon har en bakgrund som senior rådgivare och hållbarhetskonsult. Tjänsten tillträddes den 2 maj.


En skiss från ett tidigare skede av markanvisningen. Nu har två tunga aktörer hoppat av brf-projektet i Tynnered som därför krymper i storlek.

Bostadsduo hoppar av – nu krymper projektet

Bygg/Arkitektur Två tunga aktörer lämnar långdraget brf-projekt i västra Göteborg – kvar blir endast en aktör som nu blir ensam byggherre samtidigt som projektet krymper i storlek. Fastighetssverige berättar mer.


BRF Prisma.

Wästbygg bygger bostäder åt HSB i Mölndal

Bygg/Arkitektur Wästbygg har fått uppdraget att bygga BRF Prisma i Mölndal åt HSB. BRF Prisma omfattar 58 lägenheter och gemensamhetsutrymmen fördelade på två huskroppar.


Anna Bengtsson blir ny hållbarhetschef på Stockholmshem.

Stockholmshem får ny hållbarhetschef

Bolag Anna Bengtsson blir ny hållbarhetschef hos Stockholmshem, med ansvar att leda och utveckla hållbarhetsarbetet hos ett av Sveriges största bostadsbolag. Hon tillträder sin nya tjänst den 2 maj.


Marcus Jansson, ny vice vd på HSB Projektpartner.

Ny vice vd på HSB Projektpartner

Bolag Styrelsen i HSB Projektpartner AB har utsett Marcus Jansson till vice vd för bolaget. Marcus är idag CFO på HSB Projektpartner och behåller den rollen parallellt med det nya uppdraget.


Det förekommer att bostadsrättsföreningar tar ut felaktiga avgifter av sina medlemmar, enligt HSB:s jurist Viktoria Wallin.

Dålig koll kan leda till felaktiga avgifter i bostadsrättsföreningar

Juridik En bostadsrättsförening får ta ut avgifter från medlemmarna – men bara om det framgår av bostadsrättslagen eller av föreningens stadgar. Det här känner inte alla brf:er till, vilket i bland leder till att felaktiga och ibland direkt olagliga avgifter tas ut. Fastighetssverige har talat med Viktoria Wallin, fastighets- och föreningsjurist på HSB, som reder ut vilka avgifter som får tas ut och varför det ibland, ändå blir fel.


Ett av Peabs andra, redan byggda, hus på Mariehöjd.

Peab bygger vidare på Mariehöjd i Umeå

Bygg/Arkitektur Peab startar nu den åttonde etappen av flerbostadshus på Mariehöjd i Umeå. Fastigheten kommer att rymma 79 nya bostadsrätter med två gemensamma utrymmen. Beställare är Mariehöjd Produktion och kontraktssumman uppgår till 133 miljoner kronor.


Johanna Ericsson, Länsförsäkringar, och Lisa Renntun, HSB Malmö.

Samarbetande HSB och Länsförsäkringar vill locka till fastighetsaffär

Ekonomi/Finansiering HSB Malmö och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har inlett ett samarbete som innebär att medlemmar i HSB Malmö får förmånliga erbjudanden när de köper eller säljer en bostad via Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Fastighetssverige har pratat med de båda bolagen om deras gemensamma satsning.


Eva Nordström, Infrid Gyllfors och Johanna Frelin samtalar om kooperativens fördelar på Stora bostadsdagen.

Bostadsjättarnas väg framåt del två: Fördel kooperationerna

Bolag De tre bostadsjättarna HSB, Riksbyggen och SKB är alla kooperationer. Att vara vd för en kooperation menar var och en av de tre jättarnas ledare är en jättefördel i nuläget jämfört med att vara börsnoterad. Bolagens chefer Eva Nordström, Johanna Frelin och Ingrid Gyllfors fortsätter att berätta om sina och sina respektive bolags mål – och vägarna dit.


Eva Nordström, Infrid Gyllfors och Johanna Frelin samtalar om vägen framåt för de tre bolagen.

Bostadsjättarnas väg framåt: "Nyproduktionen ligger nere i källaren"

Ekonomi/Finansiering Bostadsbyggandet har mer eller mindre stannat av i Sverige. Hur påverkar detta de stora bostadsjättarna och vilket ansvar tar de i krisen? Fastighetssverige lyssnar till vd:arna på tre av Sveriges största bostadsutvecklare, HSB, RIksbyggen och SKB, och kollar ur ser deras projektportfölj ser ut och vilka svårigheter de ser på marknaden framåt.


En genomsnittlig resa mellan Sverige och Bogotá tar 17 timmar.

HSB-vd:n om resan till Colombia: "Höga instegströsklar"

Bolag Kooperativa modeller kan kanske hjälpa Colombia med de stora klyftor som finns i bland annat boendesituationen i landet. Det är en av förhoppningarna som fick en skånsk vd att packa väskan och sätta sig på planet till Sydamerika.


HSB brf Fotografen beläget i Nya Hovås ska stå klart 2025.

NCC plockar in västligt uppdrag av HSB

Bostäder NCC ska i samverkan med HSB i Göteborg bygga 34 bostadsrätter i det naturnära området Nya Hovås, strax utanför Göteborg. Ordervärdet uppgår till cirka 85 miljoner kronor.