Image
Detaljplan antagen för JM:s och HSB:s fastigheter på Västerbro i Lund.
Detaljplan antagen för JM:s och HSB:s fastigheter på Västerbro i Lund. Bild: JM

Detaljplan antagen för JM:s och HSB:s fastigheter på Västerbro i Lund

Bygg/Arkitektur Torsdagen den 29 augusti beslutade kommunfullmäktige i Lunds kommun att anta detaljplanen för fastigheterna Kugghjulet 1 och 5 på Västerbro i Lund. Detaljplanen omfattar JM:s och HSB Skånes fastigheter och beslutet är startskottet för den fortsatta planeringen för att skapa en kvartersstad med cirka 1 000 bostäder.
Publicerad den 30 Augusti 2024

När detaljplanen vinner laga kraft kommer det att bli möjligt att bygga bostäder på det område som ligger söder om Öresundsvägen, mellan Bondevägen och Måsvägen. Detaljplanen omfattar JMs och HSBs fastigheter Kugghjulet 1 och 5, som tidigare har bestått av industribyggnader, lager och obebyggd yta. Det planerade bostadsområdet får ett centralt läge på Västerbro och kommer att knyta samman Lunds västra delar med centrum på ett naturligt sätt.

– Vi ser fram emot att kunna påbörja omvandlingen av detta centrumnära läge från industriområde till nya kvarter med attraktiva bostäder, förskola och service. Vi planerar att säljstarta ett första bostadskvarter, brf Verkstan på Västerbro med 133 lägenheter, under hösten 2024 och byggstarta kring årsskiftet, säger Mattias Westheim, projektutvecklingschef på JM region syd.

Fastigheterna, som sedan tidigare redovisas i JM:s byggrättsportfölj, är med sitt centrala läge en viktig pusselbit i förverkligandet av den nya stadsdelen Västerbro. Här planerar JM att bygga cirka 500 Svanenmärkta bostäder.

Visionen för det nya området är att skapa en modern kvartersstad med variation i bebyggelsen. Centralt i området planeras en stor park för rekreation. Tillsammans beräknar JM och HSB Skåne att tillföra cirka 1 000 bostäder i området.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bonava: "Joint ventures kommer bli betydligt fler"

Bostäder Antalet samarbeten och joint ventures kommer stadigt att öka spår regionchefen Carmtih Mårtensson på Bonava. Under torsdagen kunde de berätta om deras första sådana med Obos. Redan nästa år ska de gemensamt ta sig an att bygga 200 bostäder i den framväxande stadsdelen Södra Änggården i Göteborg. Men att bygga i staden är långt ifrån optimalt menar han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige