Image

Klartecken för storsatsning i Hovås

Bygg/Arkitektur Nu har detaljplanen för Nya Hovås fått grönt ljus. Projektet passerar därmed den största milstolpen hittills, och snart börjar byggandet av 850 lägenheter, handel, kontor och skola.
Publicerad den 26 Maj 2014
Nu har projektet Nya Hovås fått klartecken. Bild: HSB/Skanska/Veidekke/Next Step Group
Nu har projektet Nya Hovås fått klartecken.

I västra Göteborg har utvecklingsprojekten gått på tomgång i årtionden. Området Södra Brottkärr tog 45 år från idé till genomförande. En historiskt lång process kantad av bakslag och flera hundra överklaganden. Slutresultatet blev 300 bostäder. Nya Hovås blir raka motsatsen.

- Jag har aldrig upplevt en smidigare process i den här skalan. Det känns som att vi hittat ett helt nytt recept för samhällsbyggnad. Här samspelar alla – både entreprenörer, politiker och tjänstemän – på ett sätt som snabbar på bostadsbyggandet och samtidigt ger ökad kvalitet, säger Lars Göran Andersson, VD för HSB Göteborg som är en av fyra parter i Nya Hovås.

- Det konstruktiva samspelet är nödvändigt för framtidens byggande i hela landet. Om vi inte lyckas öka takten i det svenska bostadsbyggandet får det stora ekonomiska följder, säger Lars Henriksson på Skanska.

När allt står klart kommer Nya Hovås att omfatta omkring 1 300 bostäder, handelsytor om cirka 20 000 kvadratmeter samt verksamhetsytor som skapar cirka 600 nya arbetsplatser. Ambitionen är att skapa en levande stadsdel som är vital året om. På så vis blir Nya Hovås ett viktigt tillskott till Göteborg och regionen i stort.

- Vi har en kombination med tre av landets ledande bostadsutvecklare och ett företag som redan är lokalt etablerade som expert på handel. Det är en stark laguppställning, säger Olof Olausson, regionchef på Veidekke Bostad.

Nya Hovås växer utifrån det befintliga Origohuset, ett uppskattat och väl fungerande närcentrum som sedan 2008 är navet i området.

- Vi tar med oss många positiva erfarenheter därifrån. De åtta butiker som redan finns på plats ska få sällskap av ytterligare 20-30 butiker i ett koncept som vi kallar ”Very Small Shops”, småskaliga och personliga butiker, långt ifrån traditionell volymhandel, säger Jacob Torell, vd i Next Step Group.


Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ola Serneke efter accepten: "Frågorna om Doxa har varit många"

Transaktioner Under måndagen färdigställdes det bud som nu gjort att Doxa har tagit över mer än 90 procent av Serneke Group. Ola Serneke säger till Fastighetssverige att det ska bli kul att komma in i ett nytt och större sammanhang.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige