Image
Stefan Attefall.

Stefan Attefall: Där kommer corona slå hårdast i fastighetsbranschen

Bostäder "Det är en mycket mörk period just nu"
Den tidigare bostadsministern Stefan Attefall befarar att coronakrisen kommer att ge återverkningar och negativa effekter på ekonomin under en lång tid framöver. Under Fastighetsmarknadsdagen i Jönköping berättade han mer om hur bostadsmarknaden kommer påverkas och vilka tänkbara svar som politiken skulle kunna leverera i de komplexa bostadsfrågorna.


Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen.

Möjlighet till stoppat amorteringskrav välkomnas av Riksbyggen

Bostäder Finansinspektionen meddelande under torsdagen att man stoppar amorteringskravet tillfälligt. Ett mycket välkommet beslut, anser Mårten Lilja, vice vd och chef över affärsområde bostad på Riksbyggen.
– Folk kan känna sig tryggare i sina affärer och behöver inte hoppa av, säger han.


Björn Wellhagen.

Slopat amorteringskrav: "Goda effekter på rörligheten"

Bostäder Mäklarsamfundet välkomnar Finansinspektionens förslag att från och med den 14 april slopa amorteringskravet på bolån.
– Det är mycket välkommet att Finansinspektionen vill ge amorteringsfrihet för alla nya och gamla bolånetagare. Jag tror det kan få goda effekter på rörligheten på bostadsmarknaden, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.


Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder, berättar om projektet i Björkhagen.

Studenternas önskemål blev nya lägenheter

Bostäder Egna tankar och stor miljömedvetenhet – här har studenterna själva fått sätta prägel på studentbostäderna som Stockholms studentbostäder ska bygga. I veckan blev bygglovet för 166 nya lägenheter i Björkhagen klart och Peab, som är totalentreprenör, börjar med projektering omgående.
– Det känns helt underbart. Vi hoppas kunna sätta spaden i backen till sommaren, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.


I området Ekebäckshöjd kommer Skanska bygga ett kvarter åt Stena Fastigheter.

Skanska om avtalet med Stena Fastigheter: "Byggs det vill vi vara med"

Bostäder Skanska har tecknat ett avtal värt cirka 550 miljoner kronor med Stena Fastigheter. Avtalet omfattar byggnation av 361 bostäder i Ekebäckshöjd, vilket är ett av de större bostadsprojekten i Göteborg just nu. I framtiden kan ytterligare ett liknande avtal komma att bli till.
– Där vill vi också vara med, säger Tobias Ekstedt, distriktschef för Skanska Sverige.


Stockholm.

SBC: Så påverkas landets bostadsrättsföreningar av corona

Bostäder Coronaviruset skapar oro och ställer nya krav på samhället och människor. Det gäller även bostadsrättsföreningarnas verksamhet. SBC Sveriges Bostadsrättscentrum informerar därför om hur bostadsrättsföreningar kan hantera kommande årsstämma och vad som gäller när lokalhyresgäster inte kan betala hyran till följd av minskade intäkter.


Veidekke bygger i Veddesta.

Veidekke förvandlar industriområde till stad i Barkarby

Bostäder Veidekkes 7 kvarter ligger i Veddesta industriområde som ska förvandlas till en upplevelserik stadsmiljö granne med en av regionens starkaste noder för kollektivtrafik med tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg i direkt anslutning till varandra.


Mikael Söderlundh, analyschef, Pangea Property Partners.

Söderlundh: Så slår coronakrisen mot fastighetsmarknaden

Bostäder Coronakrisen har slagit till med full kraft och med den följer stor osäkerhet framöver för många branscher. I en intervju med Fastighetssverige berättar Pangeas analyschef Mikael Söderlundh om vilka segment som krisen kan slå hårdast mot och varför det samtidigt finns en starkt motståndskraft på den svenska fastighetsmarknaden.


Robert Boije.

Så kan coronakrisen slå mot bostadsmarknaden

Bostäder Robert Boije, chefsekonom på SBAB, ger sin analys av hur den svenska privatbostadsmarknaden ser ut för dagen och hur framtiden kan tänkas formas i och med coronakrisens allt mer påtagliga närvaro.


Regina Svantesson, försäljningschef nyproduktion, Bjurfors.

Nya greppet ska lyfta nyproduktion genom krisen

Bostäder Efter många år av uppgång bromsade marknaden för nyproducerade bostadsrätter och småhus in betänkligt under 2017. Göteborg klarade sig dock bättre än till exempel Stockholm. Men frågan är hur marknadsläget, efterfrågan och betalningsviljan ser ut för närvarande och hur marknaden för nyproduktion kommer att påverkas av coronapandemin? Regina Svantesson, försäljningschef för nyproduktion på Bjurfors, gav en lägesrapport under Stora Bostadsdagen i Göteborg.


Tvätta händerna kan vara en bra idé för att hålla smittan borta.

Akuta besök hos coronasmittade hyresgäster oroar fastighetsägare

Bostäder Vad gör man om hyresgästen som bor i lägenheten med den akuta vattenläckan är smittad av corona? Går man in ändå? Svaret har branschorganisationen Fastighetsägarna.


Segdraget förslag om ny prismodell för friköp av tomträtter åter till ritbordet

Bostäder Politiker skickar tillbaka segdraget föreslag om ny prismodell gällande friköp av tomträttsupplåtna flerbostadshus till ritbordet.


Anders Nordstrand.

Allmännyttan föreslår åtgärder för att underlätta för hyresgästerna

Bostäder Den kommunala socialtjänsten bör kunna ge försörjningsstöd till hyresgäster som fått betalningssvårigheter i samband med Corona-krisen. Det menar Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, och föreslår därtill flera insatser av branschen själv.


Robert Boije.

SBAB: Viktigt undvika att boräntor och arbetslöshet stiger samtidigt

Bostäder SBAB varnar för att boräntorna kan stiga till följd av stigande riskpremier till följd av coronapandemin.


Pumpar in 682 miljoner i stort 08-projekt

Bostäder Utvecklingen av "Söders största bygge" närmar sig. Fastighetssverige berättar mer om projektet.


Marstrand Hamngatan, så här kommer kvarter Oscar se ut.

Marstrandsprojektet: "Inget glaspalats eller svulstigt boende"

Bostäder Snart kan bygget av kvarter Oscar på Marstrand sätta igång. Byggherren Ernst Rosén har väntat i femton år.
– Att köpa nyproducerat ute på Marstrand, det är svårt idag. Det är unikt, säger Tomas Gustafson, ansvarig för projektutveckling.


Axel Dahlströms torg

Efter politikernas bestraffning: Här planerar Framtiden 300 nya bostäder

Bostäder Efter att ha fått se 1 000 bostäder kastas ut från startplanen planerar Framtidenkoncernen nytt. Fastighetssverige berättar mer.


Visionsbild av Västerbro.

S-politiker efterlyser fler bytesaffärer med kommersiella fastighetsägare

Bostäder Tror att bytesaffärer skulle generera en mer varierad bebyggelse när staden växer kraftigt. Vill locka med kortare byggtider.


Serneke bygger unikt projekt i Fjällbacka.

Här är Sernekes unika bostadsprojekt på Västkusten

Bostäder Serneke annonserar just nu på sin hemsida om projekt Badis. Med sitt unika läge, mitt i centrala Fjällbacka, gör det projektet till något alldeles speciellt.
– Det är ett väldigt unikt projekt med tanke på att det är mitt i bebyggelse och ett bra läge, säger Christer Larsson, affärschef Serneke Skaraborg/Bohuslän.


Fabriksområdet i Kungälv som kan komma att bli bostäder.

Orkla har inlett process med Pangea om kexfabriken

Bostäder Göteborgs kex flyttar snart sin verksamhet till Riga. Tidigare har Orkla, som äger Göteborgs kex, gått ut med att man då är intresserade av att bygga bostäder på tomten där fabriken ligger idag. Fastighetssverige kan berätta att Orkla Fastigheter nyligen inlett en process tillsammans med Pangea med syfte att hitta en samarbetspartner för utvecklingsprojektet.