Image
Byggaktören i Sävja planerar att bygga i trä med ett tak anpassat för solceller. Bilden är ett exempel på hur det kan se ut. Till höger syns den befintliga byggnad där det tidigare låg ett vårdboende.

Planer för fler bostäder i sydöstra och centrala Uppsala

Bostäder Uppsala kommun fortsätter att utveckla staden och ger nu möjlighet att bygga fler bostäder både i Sävja och vid centrala Österplan. Två nya detaljplaner gör att det kan byggas cirka 115 nya bostäder inom ett par år.


Parterna står långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna

Besked om ny hyra för 2023 dröjer

Bostäder I de lokala hyresförhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem och Hyresgästföreningen i Region Stockholm har ingen överenskommelse kunnat nås om nya hyror för 2023. Ärendet hänskjuts därmed till Hyresmarknadskommittén.


Mäklaren Niklas Berntzon.

Mäklaren om vägen fram till rekordavtalet i Karlatornet

Bostäder "Vi har samarbetat med Serneke sedan start" berättar toppmäklaren Niklas Berntzon från Ekelund Stockholm New York, ESNY för Fastighetssverige. Läs mer om hur intresset varit för Karlatornets topp och vad han beskriver som ett drömupplägg.


Ulf Merlander.

Polis blir ny vd för Gårdstensbostäder

Karriär Ulf Merlander blir ny vd för Gårdstensbostäder. Han ersätter Michael Pirosanto.


Robert Boije.

SBAB: Bostadsägarna har aldrig varit så osäkra på bostadsprisernas utveckling som nu

Bostäder Sveriges bostadsägare har en fortsatt pessimistisk syn på bostadsprisernas utveckling på ett års sikt. Den absolut största andelen (42 procent) tror att bostadspriserna faller. Av dessa anger 89 procent stigande räntor som orsak till detta. 16 procent tror på en ökning medan 26 procent tror att bostadspriserna kommer att stå stilla. På tre års sikt är bostadsägarna betydligt mer optimistiska kring synen på bostadspriserna. Fler än åtta av tio tror dock att höga elpriser kan komma att bidra till fallande bostadspriser. Osäkerheten om boprisutvecklingen, sett till hur många som svarat "vet inte", har samtidigt aldrig varit så stor som nu. Detta visar SBAB:s mätning av knappt 1100 bostadsägares prisförväntningar (HPE) för årets sista kvartal.


Socialdemokraterna i Stockholms gruppledare Karin Wanngård, numera även finansborgarråd i Stockholm

Wanngård tar upp kampen om Bromma: "Det är lätt att sitta på ett slott och bestämma saker"

Bostäder Bromma flygplats ska bort. Det är inriktningen i budgetförslaget från det rödgröna styret i Stockholms stad. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) berättar för Fastighetssverige om planerna på 30 000 bostäder i Bromma Parkstad och hennes förhoppningar på förhandlingarna med Swedavia trots Tidöavtalets inriktning på att Bromma Flygplats inte ska läggas ner.


Dennis Wedin (M) och Clara Lindblom (V), tidigare och nuvarande bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Nya styret höjer målet för Allmännyttan – Moderaterna oroliga för stadens belåning

Bostäder Idag presenterar det rödgröna styret sitt budgetförslag för 2023. I det går att finna ett direktiv till de allmännyttiga bostadsbolagen om att det ska byggas 3 500 hyreslägenheter under mandatperioden. Clara Lindblom (V) bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad berättar för Fastighetssverige om varför de höjer målsättningarna.


Hannes Malm, COO för uppstickaren Realy Bostad

Nya uppstickaren: Flera förvärv på gång

Bostäder Realy Bostad är en ny svensk fastighetsutvecklare och hyresvärd som ska bygga hållbara hyresbostäder. Fokuset ligger på att erbjuda bra service och smarta digitala boendelösningar. Hannes Malm är COO för Realy Bostad som utgår från Stockholm, men som kommer verka i halva Sverige, från Stockholm och neråt. Inom kort kommer de första förvärven förhoppningsvis kommuniceras berättar han.


Den andra av de två topplägenheterna i Karlatornet är nu såld.

Topplägenhet i Karlatornet såld till rekordpris

Bostäder Den andra av Karlatornets två topplägenheter är nu såld. 365 kvadratmeter fördelat på tre våningar på 245 meters höjd är vad köparen får för köpesumman 66 miljoner kronor.


Delningsboendet har redan tio hyresgäster

Stockholms Stadsmission öppnar delningsboende i samarbete med Stena Fastigheter

Bostäder Som ett led i att sänka trösklarna på bostadsmarknaden öppnar Stockholms Stadsmission för första gången ett delningsboende genom ett samarbete med Stena Fastigheter. Tack vare satsningen kan Stockholms Stadsmission erbjuda ett tryggt boende präglat av gemenskap och hållbarhet till personer som befunnit sig långt från ordinarie bostadsmarknad.


Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Norden.

Uthyrningsgraden på 99,7 procent för Studentbostäder i Norden

Bolag Under perioden juli-september har intäkterna ökat med 25 procent jämfört med föregående år och resultatet uppgår till 108 miljoner kronor för Studentbostäder i Norden. Bolagets uthyrningsgrad är uppe på 99,7 procent.


Gruppbild Bodil. Johan Lanner, Finanschef, Jesper Eliason, VD, Johan Crafoord, Marknadschef.

Hyrköp för hus lanseras i Sverige

Bostäder I dag lanserar nystartade Bodil "hyrköp" för hus på den svenska bostadsmarknaden. Hyrköp med Bodil är ett nytt alternativ på bostadsmarknaden som gör det möjligt för hushåll att flytta till villa, parhus eller radhus, medan de sparar ihop till kontantinsatsen som krävs för bostadsköpet. Fastighetskoncernen Einar Mattsson, samt fastighetsinvesteraren YLD är medinvesterare i Bodil från start.


Haninge ska värmas upp med datorvärme

SBB tar överskottsvärme från Telias datorhall

Bostäder Telia och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har ingått ett avtal om utbyte av värme och kyla i SBB:s fastigheter i Haninge kommun, söder om Stockholm. Bland fastigheterna som kommer att värmas upp med överskottsvärme från Telias lokala datahall återfinns bland annat Haninge kommunhus, Söderbymalmsskolan, äldreboendet Terrassen samt flertalet kontorsfastigheter.


SKF huset Kulan väntas få en ny detaljplan under 2023 berättar Manne Aronsson.

Aspelin Ramm om affären med SBB "Samtalet om försäljning har pågått ett tag"

Bostäder I torsdags stod det klart att Aspelin Ramm köper ut SBB från SKF:s gamla lokaler i Gamlestan. De hade sen tidigare ett JV-ägande av huvudkontoret, Kulan som det kallas i folkmun, och fabrikshusen intill. Vad som händer med den ikoniska byggnaden är ännu inte helt klart.


Ikano bostad tillträder fler hyreslägenheter i Göteborg och Partielle

Ikano Bostad tillträder hyresrätter i Västsverige

Bostäder Långsiktighet, lokal närvaro och omtanke om hyresgäster och bostadsområde. Det är viktiga ledord i Ikano Bostads förvaltningsstrategi som även kommer att prägla förvaltningen av de 600 hyresrätterna i Göteborg och Partille som bolaget tillträdde igår.


Erika Wallin, projektledare för Green Cities

Fastighetsägare kan göra mer för gröna städer

Bostäder Värdet på fastigheter kan öka med grönska och närheten till natur och parker. Det är vad man kan uttyda från en sammanställning som EU projektet Green Cities och SLU tankesmedjan Movium tagit fram. "Som fastighetsägare är det lätt att prioritera bort grönskan" säger Erika Wallin som är projektledare för EU projektet Green Cities i Sverige.


Ekeblad Bostad och Lejonstaden skulle bygga 137 nya bostäder i Fixfabriksområdet kvarter 4, men fastighetskontoret föreslår att deras markanvisning inte ska förlängas.

Ekeblads vd efter bakslaget: "Begränsade förutsättningar för att sälja bostäder"

Bolag I tisdagens nyhetsbrev kunde Fastighetssverige rapportera om att Ekeblad Bostad och Lejonstaden AB ser ut att förlora sin markanvisning som gäller för 137 bostäder i Fixfabriksområdet i Göteborg. I en intervju med Fastighetssverige berättar nu Ekeblads vd Staffan Hagström om bakgrunden till att de inte kan skriva på marköverlåtelseavtalet, hur projektportföljen påverkas i övrigt och de största utmaningarna som de upplever på marknaden just nu.


Batljan vill skapa det största noterade bostadsbolaget – ska hjälpa SBB:s rating

Bolag Inom SBB finns det ett bostadsbestånd värderat till 54 miljarder kronor – nu är tanken att en tredjedel av det beståndet ska avknoppas i ett helt nytt bostadsbolag som till stor del består av Amasten-förvärvets tillgångar. Enligt Ilija Batljan kommer det att bli det största noterade renodlade bostadsbolaget i Norden när man äntrar börsen någon gång under Q1 2023. Här berättar SBB:s vd mer om tankarna bakom bolaget och hur det hjälper SBB framåt.


Byggstarterna stod till under september

Byggfaktas Byggstartsindikator stod still även under september

Bostäder Byggstarterna av nyproduktionsprojekt ökade marginellt mellan augusti och september enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. Bostadsbyggandet ökade något medan övrigt byggande minskade. Mellan september 2021 och september 2022, har Byggstartsindikatorn minskat med 3,1 procent.


K-Fastigheters vd Jacob Karlsson och Rikshems vd Anette Frumerie.

"Jag befarar att man ska släppa på amorteringskravet"

Bostäder Efter många år av lågräntemiljö och sjunkande direktavkastningskrav står fastighetssektorn nu inför en helt ny verklighet. Så här ser K-Fastigheters vd Jacob Karlsson och Rikshems vd Anette Frumerie på marknadsläget i dag och inför framtiden. Dessutom berättar de hur deras respektive bolag påverkas av det utmanande läget.