Image
Anders Billström.

Byggherrens roll i det historiska SM-guldet

Bolag Anders Billström är en av grundarna till det numera Veidekke-ägda bolaget BRA bygg. Dessutom är han ordförande i BK Häcken som i år vann herrallsvenskan i fotboll. För Fastighetssverige berättar han om sin roll i fotbollsklubben, sin resa med byggbolaget och marknadens stora utmaningar framöver.


Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Lennart Weiss om nye bostadsministern: "Har sitt elddop första sex månaderna"

Bygg/Arkitektur Kristdemokraten Andreas Carlson blir ny infrastruktur- och bostadsminister i Ulf Kristerssons nya regering. Den bostadspolitiska profilen Lennart Weiss, kommersiell direktör för Veidekke Sverige, ser valet som överraskande och att den nya bostadsministern på kort tid måste sätta sig in i branschens många utmaningar. "Det är bråttom som sjutton", säger han bland annat till Fastighetssverige.


Maria Sidén blir ny CFO på Stenvalvet.

Maria Sidén lämnar Veidekke för Stenvalvet

Karriär Stenvalvet har rekryterat Maria Sidén som ny CFO. Hon kommer närmast från Veidekke där hon blev CFO så sent som i mars men nu alltså redan lämnar bolaget.


Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Ny Veidekke-analys: "Festen som kom av sig"

Bolag Veidekke ger tre scenarier om den nya framtiden för samhällsbyggnadssektorn.


Logicenters storsatsar i Nykvarn och köper mark av Veidekke.

Logicenters storsatsar i Nykvarn – köper mark av Veidekke

Transaktioner Logicenters fortsätter att växa i Storstockholm och nu står det klart att man förvärvat över 200 000 kvadratmeter mark i Nykvarn från Veidekke. Nykvarn ligger strax söder om huvudstaden och Logicenters initiala plan är att bygga en ny byggnation på 50 000 kvadratmeter.


Lennart Weiss menar att mer eller mindre alla östeuropeiska bolag som verkar på den svenska byggmarkaden fuskar med löner, skatter och sociala avgifter.

Weiss: Förutsättningarna för att lyckas i kampen mot byggkriminaliteten

Bygg/Arkitektur Veidekkes Lennart Weiss har det senaste året gjort sig känd som den kanske främste bekämparen av kriminaliteten inom den svenska byggbranschen. Här ger han sin syn på regeringens satsning på regionala center mot arbetslivskriminalitet.


Kungsviken Exteriör.

Veidekke i JV: Gör om båtmagasin till bostäder

Bygg/Arkitektur I Kungsviken norr om Göteborg kommer Veidekke tillsammans med Bra Boende Centralt (BBC) genomföra sitt första joint venture-samarbete enligt Veidekkes nya affärsmodell där båda parter är delaktiga i utvecklingen av projektet. Projektet beräknas vara färdigställd under våren 2023.


Lokalmarknadsdagen
Lennart Weiss, Miia Vuolama, Michael Berglin, Anders Erlandsson och Markus Brink diskuterar byggfusket på Lokalmarknadsdagen den 20 januari. Säkra din plats i dag!

Lokalmarknadsdagen: Fokus på det utbredda byggfusket

Lokalmarknadsdagen Den 20 januari startar fastighetsåret 2022 med Branschens mötesplats i Göteborgsregionen – Lokalmarknadsdagen. Under dagen kommer den viktiga frågan om det utbredda byggfusket att få en ordentlig genomlysning.


Johan Danielsson är ny bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. Johanna Frelin och Lennart Weiss kommenterar.

Branschen om bostadsministern: "Bra på ekonomi – men riskerar att bli en PBL-minister"

Sverige EU-parlamentarikern Johan Danielsson blir ny bostadsminister i den nya S-regeringen.
Fastighetssverige har pratat med Lennart Weiss, Sveriges kanske mest profilerade bostadsdebattör – hur ser han och andra branschprofiler på utnämningen?


Veidekke bygger innovationshus i Lunds Science Village.

Veidekke bygger innovationshus i Lunds Science Village

Bygg/Arkitektur Veidekke har av Wihlborgs fått i uppdrag att bygga Space (Kunskapen 1), ett innovationshus med kontor och labbverksamhet och ett av de första husen i det nya området Science Village i Lund. Projektet är samverkansentreprenad i två faser med en kontraktssumma på ca 168 miljoner kronor och beräknas vara redo för inflyttning september 2023.


Veidekke bygger Torslandaskolan.

Veidekke bygger Torslandaskolan

Bygg/Arkitektur Veidekke ska på uppdrag av Lokalförvaltningen Göteborg Stad bygga Torslandaskolan F-6. Projektet är en totalentreprenad med en kontraktssumma på cirka 217 miljoner kronor och skolan beräknas vara färdigställd våren 2024.


Maria Sidén.

Veidekke värvar Maria Sidén

Bolag Maria Sidén är ny ekonomi- och finanschef för Veidekke Bygg Sverige. Hon kommer närmast från rollen som ekonomi- och finanschef på John Mattson Fastighetsföretagen AB. Maria börjar på Veidekke i mars 2022


Lennart Weiss har en lång bakgrund inom Socialdemokraterna och har lett deras programarbete inom bostadspolitiken. Men av programmet har det hittills inte synts mycket i politiken och Socialdemokraterna ligger långt ner när Lennart Weiss rankar partiernas bostadspolitik.

Weiss rankar de politiska partiernas bostadspolitik

Sverige Veidekkes Lennart Weiss är en av landets mest profilerade bostadsdebattörer: Gammal socialdemokrat, men när han nu rankar partiernas bostadspolitik hamnar hans parti långt ner. Här är hela Lennart Weiss ranking.


Jonas Petersson, Stefan Wegner och Arne Svensson.

Ny regionledning på Veidekke Bygg

Karriär Jonas Petersson och Stefan Wegner har utsetts till nya regionchefer för Veidekkes byggverksamhet i Stockholm och Väst.


Anders Ydreskog, ny projektchef på Älvstranden Utveckling.

Älvstranden Utveckling hämtar projektchef från Veidekke

Karriär Anders Ydreskog är ny projektchef på Älvstranden Utveckling. Som projektchef kommer han att ansvara för utbyggnaden av Masthuggskajens nya halvö 100 meter ut i Göta älv.


Lennart Weiss menar att mer eller mindre alla östeuropeiska bolag som verkar på den svenska byggmarkaden fuskar med löner, skatter och sociala avgifter.

Byggfusket: "Vi har inte hittat någon som inte fuskar"

Bygg/Arkitektur I februari rörde Veidekkes Lennart Weiss upp känslorna när han hävdade att mellan 50 och 90 procent av de utländska bolagen på den svenska byggmarknaden systematiskt fuskar med löner, skatter eller sociala avgifter.
– I dag säger jag att 90 procent är i underkant. Det handlar om 95–100 procent, säger Lennart Weiss, som menar att östeuropeisk företagskultur frontalkrockar med svensk naivitet.


Veidekke bygger nytt i Almhult, Torslanda.

Veidekke bygger nytt kvarter i Torslanda

Bostäder Veidekke ska på uppdrag av Terrester AB bygga kvarteret Spitfire i Amhult Göteborg på 75 lägenheter samt 5 radhus i tillsammans två hus. Projektet är en totalentreprenad med en kontraktssumma på ca 135 miljoner kronor och planeras vara slutfört under våren 2023.


Mats Nyström (till vänster) lämnar Veidekke. Samtidigt kliver Charlotte Nilsén (till höger) in i koncernledningen och rapporterar direkt till Jimmy Bengtsson (i mitten).

Veidekke splittar verksamheten i Sverige – vd lämnar

Bolag Veidekke har beslutat att genomföra en struktur- och organisationsändring i den svenska verksamheten. Veidekke Sverige delas i två verksamheter; Bygg Sverige och Anläggning som får namnet Infrastruktur Sverige. Ändringen är ett led i Veidekkes strategi som en renodlad entreprenör och säkrar en tydlig organisation med operativt fokus och kortare väg från ledning till projekt. Samtidigt lämnar Mats Nyström bolaget.


Lennart Weiss beskriver Nooshi Dadgostars och Vänsterpartiets agerande som "ett magplask utan dess like".

"Ett politiskt magplask utan dess like"

Bostäder Lennart Weiss kommenterar regeringskrisen.


Lennart Weiss menar att upp till 90 procent av utländska bolag i den svenska byggsektorn fuskar med löner, skatter och sociala avgifter. Antikorruptionsexperten Louise Brown säger att det finns stora kunskapsluckor bland svenska beställare.

Byggfusket – antikorruptionsexperten: "Stora kunskapsluckor hos beställarna"

Bygg/Arkitektur Efter Fastighetssveriges artiklar om fusk hos utländska bolag i den svenska byggsektorn: Louise Brown, med mångårig erfarenhet av antikorruption och granskning i olika länder, är kritisk mot branschens naiva inställning. Hon menar att det finns stora kunskapsluckor om myndigheternas begränsningar, en förskjutning av ansvar och att man sällan har en plan B.
– Sverige är en lätt måltavla för organiserad brottslighet.