Image
Anders Ydreskog, ny projektchef på Älvstranden Utveckling.

Älvstranden Utveckling hämtar projektchef från Veidekke

Karriär Anders Ydreskog är ny projektchef på Älvstranden Utveckling. Som projektchef kommer han att ansvara för utbyggnaden av Masthuggskajens nya halvö 100 meter ut i Göta älv.


Lennart Weiss menar att mer eller mindre alla östeuropeiska bolag som verkar på den svenska byggmarkaden fuskar med löner, skatter och sociala avgifter.

Byggfusket: "Vi har inte hittat någon som inte fuskar"

Bygg/Arkitektur I februari rörde Veidekkes Lennart Weiss upp känslorna när han hävdade att mellan 50 och 90 procent av de utländska bolagen på den svenska byggmarknaden systematiskt fuskar med löner, skatter eller sociala avgifter.
– I dag säger jag att 90 procent är i underkant. Det handlar om 95–100 procent, säger Lennart Weiss, som menar att östeuropeisk företagskultur frontalkrockar med svensk naivitet.


Veidekke bygger nytt i Almhult, Torslanda.

Veidekke bygger nytt kvarter i Torslanda

Bostäder Veidekke ska på uppdrag av Terrester AB bygga kvarteret Spitfire i Amhult Göteborg på 75 lägenheter samt 5 radhus i tillsammans två hus. Projektet är en totalentreprenad med en kontraktssumma på ca 135 miljoner kronor och planeras vara slutfört under våren 2023.


Mats Nyström (till vänster) lämnar Veidekke. Samtidigt kliver Charlotte Nilsén (till höger) in i koncernledningen och rapporterar direkt till Jimmy Bengtsson (i mitten).

Veidekke splittar verksamheten i Sverige – vd lämnar

Bolag Veidekke har beslutat att genomföra en struktur- och organisationsändring i den svenska verksamheten. Veidekke Sverige delas i två verksamheter; Bygg Sverige och Anläggning som får namnet Infrastruktur Sverige. Ändringen är ett led i Veidekkes strategi som en renodlad entreprenör och säkrar en tydlig organisation med operativt fokus och kortare väg från ledning till projekt. Samtidigt lämnar Mats Nyström bolaget.


Lennart Weiss beskriver Nooshi Dadgostars och Vänsterpartiets agerande som "ett magplask utan dess like".

"Ett politiskt magplask utan dess like"

Bostäder Lennart Weiss kommenterar regeringskrisen.


Lennart Weiss menar att upp till 90 procent av utländska bolag i den svenska byggsektorn fuskar med löner, skatter och sociala avgifter. Antikorruptionsexperten Louise Brown säger att det finns stora kunskapsluckor bland svenska beställare.

Byggfusket – antikorruptionsexperten: "Stora kunskapsluckor hos beställarna"

Bygg/Arkitektur Efter Fastighetssveriges artiklar om fusk hos utländska bolag i den svenska byggsektorn: Louise Brown, med mångårig erfarenhet av antikorruption och granskning i olika länder, är kritisk mot branschens naiva inställning. Hon menar att det finns stora kunskapsluckor om myndigheternas begränsningar, en förskjutning av ansvar och att man sällan har en plan B.
– Sverige är en lätt måltavla för organiserad brottslighet.


Veidekke bygger Basecamps första studentbostäder i Sverige.

Veidekke bygger Basecamps första studentbostäder i Sverige

Bostäder Veidekke har fått i uppdrag av Basecamp Student Real Estate att bygga 589 studentbostäder i Västra Hamnen, Malmö. Projektet är en totalentreprenad med en kontraktssumma på cirka 448 miljoner kronor och beräknas vara klart under första kvartalet 2023.


Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Fusket bland utländska bolag – Weiss: "En falsk känsla av kontroll"

Bygg/Arkitektur De större svenska bygg- och fastighetsbolagen tar problematiken på allvar – men man lever i en falsk känsla av kontroll. Det menar Lennart Weiss efter Fastighetssveriges genomgång om fusket bland de utländska bolagen i den svenska byggsektorn.
– Många är i en förnekelsefas, säger Lennart Weiss.


"En förfärlig uppgift" – beställarna i fastighetssektorn om Weiss påståenden

Bygg/Arkitektur I onsdags larmade Veidekkes Lennart Weiss: "uppemot 90 procent av de utländska bolagen i byggsektorn fuskar med löner, skatter och sociala avgifter". I dag kommenterar Vasakronan, Fabege, Wihlborgs, Atrium Ljungberg och Jernhusen uppgifterna.
– Eftersom det är vi som betalar är det vi som kan påverka frågan mest, konstaterar Wihlborgs vd Ulrika Hallengren.


Lennart Weiss.

Lennart Weiss larmar: "Upp till 90 procent fuskar"

Bygg/Arkitektur Veidekke har undersökt fusket hos utländska företag i byggsektorn.
Lennart Weiss menar att upp till 90 procent av bolagen fuskar med löner, skatter och sociala avgifter.
– Jag är chockad över hur det ser ut.


Haga Boulevard

Veidekke bygger nytt bostadskvarter i Hagastaden åt Nordr

Bostäder På uppdrag av Nordr fortsätter Veidekke byggnationen av det nya bostadskvarteret Haga Boulevard och Haga Venue som bolaget utvecklar i Hagastaden i Stockholm.


Veidekke bygger åt At North.

Veidekke bygger klimatpositivt datacenter i Stockholm

Bygg/Arkitektur Veidekke har tecknat avtal med atNorth (tidigare Advania Data Centers) om uppförandet av ett nytt klimatpositivt datacenter i Stockholm. Projektet är en totalentreprenad i samverkan uppdelad i flera etapper där den första etappen har ett värde på ca 54 miljoner kronor och planeras att tas i drift i december 2021.


Veidekke bygger nytt bostadskvarter åt Nordr.

Veidekke bygger nytt bostadskvarter åt Nordr

Bostäder Veidekke har fått i uppdrag av Nordr att bygga ett helt nytt bostadskvarter i Äppelviken i Bromma. Projektet är en totalentreprenad i samverkan med en kontraktssumma på cirka 120 miljoner kronor. Inflyttningen är planerad till sommaren 2022.


Trots coronapandemins kraftiga påverkan under första halvan av året kan Pangeas analyschef Mikael Söderlundh sammanfatta ett starkt transaktionsår på den svenska och nordiska fastighetsmarknaden.

Trots pandemin – näst bästa transaktionsåret någonsin: "Pangavslutning"

Bolag Ketchupeffekten har slagit till på transaktionsmarknaden i december med flertalet mångmiljardaffärer – faktum är att årets sju största transaktioner på marknaden har skett under andra halvan av 2020. För Fastighetssverige berättar Pangeas analyschef Mikael Söderlundh mer om vad som utmärkt transaktionsåret, vad som förändrats i marknaden under Q4 och vad det innebär för utvecklingen under 2021.


Föreslagen bebyggelse i planen, vy snett uppifrån andra sidan Solnavägen.

Nordrs storsatsning i Solna får klartecken

Bygg/Arkitektur Den norska bostadsutvecklarens planer innefattar bolagets nya huvudkontor, 600 bostäder och kontor på totalt över 75 000 kvadratmeter yta. Fastighetssverige berättar mer om detaljplanen som står för antagande.


Mats Nyström.

Så här är byggmarknaden

Bolag Veidekkes Sverigechef Mats Nyström ger en färsk lägesbeskrivning för Fastighetssverige. Så här skiljer det åt mellan olika segment och det här är de stora projekten som sysselsätter dem nu.


Munin NXT.

Veidekke bygger kontorslokaler i Uppsala för Bonnier Fastigheter

Bygg/Arkitektur Veidekke har fått förtroendet av Bonnier Fastigheter att bygga den sista delen av Muninhuset, Munin NXT, i Uppsala. Projektet är en totalentreprenad som syftar till att möta dagens behov av flexibla och moderna kontorslösningar.


Veidekke bygger Köpingeskolan i Trelleborg åt Hemsö.

Veidekke bygger för Hemsö i Trelleborg

Bygg/Arkitektur Veidekke har av Hemsö fått i uppdrag att bygga nya Köpingeskolan i Trelleborg. Projektet är en totalentreprenad med en kontraktssumma på cirka 185 miljoner kronor och skolan beräknas vara färdigställd till skolstart hösten 2022.


Vy från väst över planområdet i Kista där kommunen planerar att bygga närmare 1 600 bostäder.

Så ska utpekat område få ordentligt ansiktslyft

Bostäder Stockholms stad satsar ordentligt i Kista och planerar en massiv utveckling med tillskott på fyrsiffrigt antal bostäder och en helt ny skola. Fastighetssverige berättar mer.


160 hyreslägenheter åt Aberdeen Standard Investments i Sisjödal i Göteborg.

Veidekke bygger hyreslägenheter åt Aberdeen i Göteborg

Bygg/Arkitektur Veidekke kommer att bygga 160 hyreslägenheter åt Aberdeen Standard Investments i Sisjödal, Göteborg. Projektet är en totalentreprenad fördelat på fyra huskroppar. Kontraktssumman är på 205 miljoner kronor och första inflyttningen är beräknad till augusti 2022.