Image
Skanska varslar om uppsägning på vissa orter inom region Norr samt Göteborg.

Byggjätten varslar i norr – och i Göteborg

Bolag Skanska varslar inom vissa delar av verksamheten i region Norr samt i Göteborg. Fastighetssverige kan berätta att förhandlingar pågår med fackliga parter parallellt med en omplaceringsutredning. Läs mer om orsakerna bakom varslet.


Göteborgs curlingklubb letar mark för en ny curlinghall då den nuvarande på Lindholmen med fyra banor är för liten för att tillgodose efterfrågan.

Oppositionen vill skynda på arbetet för en ny curlinghall i Göteborg

Bygg/Arkitektur Den nuvarande hallen på Lindholmen bedöms vara för liten för Göteborgs curlingklubb som nu vill hitta ny mark för att uppföra en större hall. Svenska Curlingförbundet och Sveriges Olympiska kommitté har inkommit med en skrivelse till kommunstyrelsen där de hoppas att kommunen finner vägar att bistå curlingklubbens planer via någon form av lösning när det gäller markfrågan.


Gestaltningsförslaget för JM:s projekt vid Djurgårdsplatsen, även kallat "Shelltomten" i stadsdelen Majorna. Det är ett av de få planbesked som kan gå framåt under 2024 med ett privat fastighetsbolag.

Få privata fastighetsbolag när Göteborg lägger upp "startlistan" för 2024

Bostäder Vilka positiva planbesked ska Göteborgs stad arbeta vidare med och prioritera under nästa år är vad den så kallade Startplanen 2024 ska föreslå. Fastighetssverige har gått igenom första förslaget på listan och hittar väldigt få privata fastighetsbolag som kan få gå framåt med sina detaljplaner.


Tina Lindh, vd och grundare på Equity Places, är engagerad i social hållbarhet.

Social hållbarhet en förutsättning för att nå målen

Energi/miljö De flesta experter är idag överens om att våra miljö- och klimatmål bara kan nås om vi först säkerställer social hållbarhet. Men hur ska detta ske konkret – och vad är egentligen social hållbarhet inom fastighetsbranschen? Fastighetssverige har pratat med Tina Lindh, vd på och grundare av fastighets- och stadsutvecklingsbolaget Equity Places.


Caroline Arehult.

Arehult: "Vårt fokus är att minska nybyggnation"

Energi/miljö Akademiska Hus har ett ambitiöst program vad gäller hållbarhetsarbete och strävar efter att uppnå nettonollutsläpp i hela värdekedjan till 2035. På Fastighetssveriges event Stora hållbarhetsdagen i Göteborg berättade bolagets vd Caroline Arehult om hur hon ser på utmaningarna som ligger framför henne, bolaget, branschen och övriga samhället.


Global Business Gate, sett från Stenpiren.

Global Business Gate ingår samverkansavtal med BRA Bygg

Bygg/Arkitektur Global Business Gate har tecknat samverkansavtal med BRA Bygg AB för byggnation av kontorsprojektet Global Business Gate som tar plats på den nya halvön vid Masthuggskajen i Göteborg


Filip Elland, Karin Mizgalski, Klara Appelqvist och Nickie Excellie samtalade om bolagens hållbarhetsutmaningar på Stora Hållbarhetsdagen.

Så ser fastighetsjättarna på sitt hållbarhetsansvar

Energi/miljö Fastigheter utgör en stor del av utsläppen idag och som mäktig fastighetsägare har man ett stort ansvar. Hållbarhetscheferna för några av fastighetsbjässarna berättade på Fastighetssveriges event Stora Hållbarhetsdagen om sitt arbete inom området.


Hotell Liseberg.

Strawberry öppnar nytt hotell i Göteborg

Uthyrning Under 2026 öppnar Strawberry sitt femtonde hotell i Göteborg. Hotellet är tänkt att bli en viktig del av det framväxande Destination Liseberg. Hotell öppnar hos Fastighets AB Typographia – ett bolag som ägs av Bygggöta, Profura fastigheter, Grandab och SRU AB – och uppförs av Tornstaden. Hotellet ritas av Semrén & Månsson.


I utvecklingen av området Lisebergs camping i Skatås ville Kynningsrud Bostäder bli ankarexploatör för området, berättar Olof Olausson, bolaget vd. (Bilden är ett montage)

Så ska investeringsviljan stimuleras

Bostäder Genom ankarexploatörer och andra kriterier för markanvisningar skulle byggaktörernas innovationskraft öka. Det menar Kynningsrud Bostäders vd Olof Olausson.
– Ambitionen måste vara att utveckla byggnader med omsorg.


Linda Kjällén, CBRE.

Gröna investeringar ökar fastighetsvärdena

Energi/miljö Miljö- och hållbarhetssatsningar är viktiga för fastigheternas varumärken, men går det att mäta hur de faktiska siffrorna ser ut? Betalar hyresgästerna mer för gröna lokaler? Hur viktiga är egentligen certifieringarna – och avgör det värderingarna? Linda Kjällén, hållbarhetschef på CBRE, tog en pratstund med Fastighetssverige i samband med sin medverkan under Stora Hållbarhetsdagen under torsdagen.


Link Arkitekturs förslag på byggnadens utformning.

Klart – de får bygglov i nya stadsdelen

Bostäder Under Stadsbyggnadsnämndens möte under tisdagen klubbades till slut att Riksbyggen och Elof Hansson får bygglov vid Masthugget i Göteborg, mitt i det område där en ny stadsdel, Masthuggskajen, växer fram längs vattenbrynet.


Översiktsbild från Stadsmuseets arkeologiska utredning i Burgårdsparken.

Vikingagravar – mitt i Göteborgs kommande evenemangsområde

Bygg/Arkitektur Två gravar har upptäckts av Stadsmuseets arkeologer vid en utredning i Burgårdsparken, i närheten av Valhallabadet – mitt i smeten av det som nu ska utvecklas till Göteborgs stora satsning på evenemangsområdet.


I brunt är det område som Svenska Hus har för avsikt att bygga 200 bostäder.

Svenska Hus kan få planbesked för del av Fixfabriksområdet

Bygg/Arkitektur I det stora stadsutvecklingsområdet i Majorna, Fixfabriksområdet, finns det nu chans för Svenska Hus att få planbesked för 200 bostäder. Men det finns komponenter som måste falla på plats. Fastighetssverige berättar mer.


Bostadsfastighet i Mölnlycke får ny ägare.

FAB Holding köper i Mölnlycke

Transaktioner Mölnlycke Fastighets AB säljer bostadsfastigheten Härryda Kindbogården 1:57 i Mölnlycke till FAB Holding för 52,5 miljoner kronor.


Brick Studios, och i bakgrunden Våghuset och Hotell Draken.

NCC:s Brick Studios är nu fullt uthyrt

Uthyrning NCC har tecknat hyresavtal för den kvarvarande kontorslokalen i Brick Studios på Masthuggskajen i Göteborg. Husets kontorsytor är därmed fullt uthyrda.


Cirka bostäder och 50 000 kvadratmeter kontor fanns med i planerna för jätteprojektet vid Rödastensmotet som ligger precis vid Älvsborgsbrons södra fäste. Nu föreslås det utdragna projektet skrotas.

Elof Hansson kritiska till att staden svängt – jätteprojektet kan stoppas

Bygg/Arkitektur I december förra året beslutade Fastighetsnämnden att förlänga en markreservation till Elof Hansson Fastigheter i västra Göteborg. Ett komplicerat område vid fästet av Älvsborgsbron som bland annat skulle tillföra uppåt 1 300 bostäder. Efter att beslutet skjutits upp kan nu planerna slopas helt efter 16 års arbete. Men Elof Hansson menar att de gjort allt för att beakta tidigare överenskommelser för att fortsätta med projektet.


Flygbild av evenemangsområdet 2023.

Liten ask för många önskningar när evenemangsområdet ska skulpteras

Bygg/Arkitektur "Jag vill inte visa några bildvisioner av evenemangsområdet" säger Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö på ämnet om hur det nu kan komma att stöpas om. Det är olika viljor och ambitioner som ställs emot varandra när området mellan Korsvägen och Ullevi ska utvecklas.


Stora Hållbarhetsdagen Göteborg
Imorgon fredag stänger anmälan till Stora Hållbarhetsdagen GBG på Elite Park Avenue Hotel. Under dagen lyssnar du till ett stort antal intressanta, inspirerande och lärorika föredrag samtidigt som du får möjligheter att knyta nya värdefulla kontakter.

Stora Hållbarhetsdagen GBG: Imorgon stänger anmälan – här är hela programmet och alla talare

Stora Hållbarhetsdagen Göteborg Nästa torsdag, den 23 november, är det dags för den andra upplagan av Stora Hållbarhetsdagen GBG på Elite Park Avenue Hotel. Anmälan stänger i morgon fredag – säkra din plats nu!


I Göteborg bor två procent av invånarna i stadskärnan – att jämföra med Stockholms tolv procent och Malmös åtta procent.

Storstaden med minst antal boende i stadskärnan

Bygg/Arkitektur Vilka utmaningar och möjligheter innebär det när en stor del av aktiviteten som sker i stadskärnan påverkas av hur många som bor och hur många som pendlar in för att jobba i stadskärnan. Det har Fastighetsägarna och HUI kartlagt i sitt senaste Cityindex.


Stora Hållbarhetsdagen Göteborg
Fredrik Tunberg.

Stora Hållbarhetsdagen GBG: Världens enklaste energibesparing

Stora Hållbarhetsdagen Göteborg Den 23 november är det dags för den andra upplagan av Stora Hållbarhetsdagen GBG på Elite Park Avenue Hotel. Det här är mötesplatsen för dig i samhällsbyggnadssektorn som är intresserad av miljö- och hållbarhetsfrågor och vill ha koll på de senaste trenderna och affärsmöjligheterna på området samtidigt som du knyter nya värdefulla kontakter. Under dagen får vi, bland mycket annat, lyssna till en inspirerande föreläsning med den något spetsiga rubriken "Världens enklaste energibesparing. Säkra din plats i dag!