Image
Bonava gör stort förvärv i Tyskland.

Bonava förvärvar 230 byggrätter i Göteborg

Transaktioner Bonava har tecknat avtal med Grandab Fastigheter Södra Centrum Holding AB, vilket ägs av Revcap och Grandab Invest, om förvärv av cirka 230 byggrätter i Göteborg. Affären uppgår till 312 miljoner kronor. Arbetet med detaljplanen förväntas påbörjas hösten 2022 och produktionen av de första bostäderna under 2025.


Fastigheten Kärra 77:8 i Göteborg är en av fastigheterna som Revelop förvärvat.

Revelop gör sex nya förvärv i Göteborg och Helsingborg

Transaktioner Revelop förvärvar sex fastigheter i fyra olika transaktioner i Göteborg och Helsingborg. Fastigheterna omfattar totalt drygt 10 000 kvadratmeter och är samtliga tilläggsförvärv i prioriterade delmarknader.


Altura bygger nytt äldreboende i Landvetter.

Altura satsar i Landvetter – bygger nytt äldreboende

Bygg/Arkitektur Altura satsar på att utöka sin närvaro i Göteborgsområdet. Samhällsfastighetsaktören ska utveckla ett nytt vård- och omsorgsboende med totalt 60 lägenheter vid Bårekulla i Härryda Kommun, i tät samverkan med vårdoperatören och hyresgästen Vardaga. I projektet ingår även ett trygghetsboende om 40 lägenheter som kommer att byggas intill äldreboendet.


Stendörren förvärvar i Göteborg för 46 miljoner kronor.

Stendörren förvärvar i Göteborg för 46 miljoner kronor

Transaktioner I torsdags förvärvade och tillträdde Stendörren, via bolag, lagerfastigheterna Kärra 72:1, Kärra 72:4 och Kärra 72:19-31 från en privat fastighetsägare.


Dan Sandén.

Dan Sandén blir ny vd för Framtiden Byggutveckling

Bolag Dan Sandén blir ny vd för Framtiden Byggutveckling. Han arbetar i dag som teknisk chef för Förvaltnings AB Framtiden, en tjänst som han haft sedan juni 2020. Dan Sandén har en lång erfarenhet från bostadsbranschen och allmännyttan, främst som vd för Skövdebostäder under många år.


Vasakronan vill tillföra bostäder, kontor och mer handelsytor i sina fastigheter vid Fredsgatan och Kungsgatan, bland annat vid shoppingstråket Kompassen.

Vasakronans nya planer för populära centrumstråket

Bygg/Arkitektur Vill förtäta ett av Göteborgs mest centrala shoppingstråk med bostäder, mer handelsytor och kontor. Fastighetssverige berättar mer om jättens planer.


Kommunen vill utveckla bostäder och förskola vid Karlsrofältet, en gång platsen för IFK Göteborgs första fotbollsmatch 1904.

Första steget för att bygga bostäder vid anrik idrottsplats

Bygg/Arkitektur IFK Göteborg spelade sin allra första match på Karlsrofältet 1904 – nu tas första steget mot ny bostadsbebyggelse i anslutning till den klassiska idrottsplatsen.


Skisser från planansökan. Skanska har planer på att bygga ännu en kontorsskrapa i Gårda i Göteborg, alldeles i närheten av Citygate som nu håller på att färdigställas och också i nära anslutning till Gårda Vesta.

Här kan Göteborg få en ny kontorsskrapa

Bygg/Arkitektur Fastighetssverige berättar om tungviktarens stora planer – har lämnat in planansökan för att få bygga ännu en central kontorsskrapa.


Intelligent Implants flyttar in i Goco House.

Ny hyresgäst flyttar in i Goco House

Uthyrning Fortsatta synergier mellan Goco Health Innovation City och Astra Zenecas BioVenture Hub när Medtech bolaget Intelligent Implants flyttar in i Goco House för att driva produktutveckling av smarta system för ortopediska implantat.
– Detta är ett initiativ för bra för att inte bli en del av, säger John Zellmer, medgrundare och COO på Intelligent Implants.


Vy från Götaplatsen.

Akademiska Hus miljardinvesterar i centrala Göteborg

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus investerar cirka 1,9 miljarder kronor i en ny byggnad som ska göra det möjligt för Göteborgs universitet att samla Konstnärliga fakulteten mitt emellan Götaplatsen och Korsvägen. Satsningen blir en viktig del i utvecklingen av universitetsområdet Näckrosen och den mötesplats för humaniora, konst och kultur som skapas där.


Brf Sydney.

Riksbyggen säljer butikslokal i Brf Sydney vid Masthuggskajen till Coop

Transaktioner Riksbyggen har sålt en fastighet i bottenplanet av kommande Brf Sydney till Coop Väst. Brf Sydney är Riksbyggens första etapp vid Masthuggskajen i Göteborg och får 127 lägenheter. I hela entréplanet blir det lokaler, bland annat Coopbutiken om hela 1 800 kvadratmeter. Butiken blir en viktig del för att skapa en levande stadsdel och beräknas öppna under 2024–2025.


Castellum utvecklar nytt för Blå Stjärnans Djursjukhus i Lackarebäck.

Castellum utvecklar nytt för Blå Stjärnans Djursjukhus

Bygg/Arkitektur Castellum och stiftelseägda Blå Stjärnans Djursjukhus utvecklar nytt specialistdjursjukhus i Mölndal. Sjukhuset kommer bli Sveriges största smådjursklinik och de 7 000 kvadratmeter kommer innehålla en avancerad medicinsk praktik där djurvälfärd och djurskydd är viktiga byggstenar.


Lars Angwald, Martin Svärd och Oskar Malmén.

Cernera köper nytt i Göteborg

Transaktioner Under 2021 förvärvade Cernera två fastigheter i området Amhult beläget i Torslanda, Göteborg. Fastigheterna fick nyligen positivt planbesked för bostäder och nu har Cernera förvärvat ytterligare en fastighet i området.


Volvos Torslandafabrik.

Staden nära att köpa mark av Volvo i Torslanda

Transaktioner Volvokoncernen måste flytta sitt kundcenter inför Northvolts planerade batterifabrik och har erbjudit staden att köpa marken för ett niosiffrigt belopp. Fastighetssverige berättar mer detaljer om den stundande affären.


Halvorsäng logistikpark.

Stor e-handelsleverantör tecknar avtal på Halvorsäng Logistikpark

Uthyrning Det gemensamma partnerbolaget mellan Castellum och Göteborgs Hamn har nyligen tecknat en avsiktsförklaring och ett projekteringsavtal för en 25 000 kvadratmeter stor lager- och logistikanläggning på Halvorsäng Logistikpark med en stor aktör.


Nu öppnar Göteborgs nya storhotell hos Vasakronan.

Nu har Göteborgs nya storhotell öppnat hos Vasakronan

Bolag Den 12 juni nåddes en viktig milstolpe i Nordens största stadsutvecklingsprojekt Älvstaden, när Scandic Göteborg Central öppnade för göteborgare och långväga hotellgäster. Med 451 rum, 1 225 bäddar, möteskapacitet för upp till 1 000 personer, stadens högst belägna och största takterrass med panoramavy ut över älven, är hotellet ett av Göteborgs största.


Picard har stängt sin butik på Kungstorget i Göteborg.

Siktade högt – nu stänger iskalla internationella kedjan ytterligare butik i Sverige

Uthyrning Internationella kedjan släcker ner i centrala Göteborg.


Stuveriet.

Brickland flyttar in i Stuveriet

Uthyrning Stena Fastigheter har tecknat hyresavtal med animations- och visualiseringsstudion Brickland i Stuveriet på Masthuggskajen i Göteborg. I augusti 2022 flyttar företaget in på sjunde våningen och får nya moderna lokalytor och flera gemensamma ytor i en av stadens mest kreativa stadsdelar.


Karin Witalis, analyschef, Colliers Sverige.

"Det är tiotusenkronorsfrågan på marknaden"

Bolag Colliers synar Göteborgs kontorsmarknad i synnerhet och även kontorsmarknaden i allmänhet i sin senaste rapport. För Fastighetssverige berättar analyschefen Karin Witalis bland annat om hur marknaden ser på kontor som investeringsobjekt och vad den stora mängden nyproduktion i Göteborg får för effekt på konkurrensen mellan fastighetsägare.


Västra Hamngatan i Göteborg.

Amerikanska jätten släcker ner i centrala Göteborg

Uthyrning Pizza Hut stänger stor restaurang i CBD-läge – här är alla fastighetsägare som huserar kedjans återstående förhyrningar i Sverige.