Image
Tommy Åstrand, vd för SLP.

SLP köper av Nivika i Jönköping

Transaktioner SLP har förvärvat och tillträtt en logistikfastighet, Stigamo 1:66, med byggrätt i norra Stigamo som säljs av Nivika. Markytan uppgår till cirka 38 500 kvadratmeter och fastigheten har en färdig detaljplan som tillåter cirka 60 procent nyttjandegrad, vilket möjliggör nybyggnation om cirka 23 000 kvadratmeter. SLP äger även grannfastigheten Stigamo 1:47.


M2 i miljardaffär med Muro Invest

Transaktioner Småländska bolaget Muro Invest köper hela M2:s Jönköpingbestånd för 1,1 miljarder kronor.


Lena Sylvén, värderingschef på Savills, och Maryrose David, analyschef på Savills.

Savills analyschef: "Vi ser bara början på en positiv förändring"

Transaktioner Transaktionsrådgivaren Savills märker av en annorlunda transaktionsmarknad idag jämfört med för ett halvår sedan och bolagets analyschef Maryrose David tror att vändningen på marknaden är nära – om den inte redan är här. För Fastighetssverige berättar hon och Savills-kollegan Lena Sylvén mer om vad som stuckit ut hittills på marknaden, hur förutsättningarna ser ut framöver och vad effekterna blir när väl räntan börjar sänkas.


Fastigheten Kolgruvan hyrs av en hyresgäst som bedriver kreativ coworking med event- och konferenslokaler.

Familjebolag köper i trendiga industriområdet

Transaktioner Croisette har varit säljarnas rådgivare vid försäljningen av en lättindustrifastighet på Ringön i Göteborg. Köpare är Landervik & Wallman Bostadsaktiebolag som genom förvärvet tillträder sin andra industrifastighet i Göteborg.


Björn Rosengren, styrelseordförande och tf vd i Fastator.

Fastator gör nedskrivning efter misslyckat förvärv

Transaktioner Fastator gör en nedskrivning på 68,8 miljoner kronor. Detta då fastighetsinvesteringsbolaget den 15 mars ingått avtal om att avyttra ett dotterbolag till en köpeskilling om cirka 22 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.


Kappahl ska etablera ny distributionscentral på Hisingen i Göteborg.

Barings säljer logistikfastighet till Kappahl för 600 miljoner

Transaktioner Barings säljer logistikfastigheten Arendal 13:2 i Göteborg till Kappahl för 600 miljoner kronor. Kappahl kommer etablera en ny distributionscentral i fastigheten.


Vectura köpte The Loop i Lund för 570 miljoner kronor av Skanska 2022. Nu ska de utveckla ännu mer i området Science Village.

Vectura kan växa med 50 000 kvadratmeter i Lund

Transaktioner Nu tar Vectura nästa steg i utvecklingen av Science Village i Lund. Genom ett nytt optionsavtal med Science Village Scandinavia får Vectura möjlighet att förvärva byggrätter om totalt 50 000 kvadratmeter. Det nya avtalet innebär att Vectura ökar sitt engagemang i området och stärker sitt erbjudande kring att skapa innovationskluster.


Rickard Haraldsson, vd för Index Residence.

Index förvärvar stort markområde utanför Norrtälje

Transaktioner Index Residence har förvärvat fastigheten Nänninge 5:8 strax öster om Norrtälje, i närheten av Rådmansö och hamnen i Kapellskär. Fastigheten om cirka 100 hektar består idag av skog och äng och har direkt tillgång till vatten på två sidor.


Daloc har förvärvat fastigheten Tingstadsvassen 24:8 på Ringön av Västprojekt.

Sällsynt Daloc-affär går i lås på Ringön

Transaktioner Säkerhetsdörrsföretaget Daloc har gjort ett fastighetsförvärv av Västprojekt på Ringön – de köper en tomträtt med en areal på 3 187 kvadratmeter med en byggrätt på totalt 4 600 kvadratmeter. Fastighetssverige berättar mer om affären.


John Petersson är tf analyschef på Colliers.

Väntans tider för branschen: "Skulle kunna sätta press på flera aktörer"

Transaktioner Ett avvaktande första kvartal som ändå var en klar förbättring jämfört med motsvarande period 2023 – så kan man sammanfatta Q1 på transaktionsmarknaden. Enligt Colliers analyschef John Petersson finns det framför allt en sak som många av branschens aktörer går och väntar på för att transaktionsmarknaden ska komma igång på allvar. Hur kan det då tänkas se ut när den väl gör det? Det och mycket annat får du svar på här.


Hotell Aiden Skavsta.

Arlandastad Group säljer i Skavsta

Transaktioner Arlandastad Group, genom dotterbolaget Stockholm Skavsta Flygplats AB, avyttrar cirka 7 300 kvadratmeter mark i Skavsta för 17 miljoner kronor till Connect Skavsta property AB.


Krona tecknade i början av mars en avsiktsförklaring om att köpa fastighetsportföljer för 891 miljoner.

Krona backar från köpplanerna

Transaktioner Fastighetsbolaget Krona Public Real Estate kommer inte att genomföra en nyemission mot befintliga aktieägare efter att ha avstått den första av två tilltänkta transaktioner avseende köp av fastigheter. Det framgår av ett förtydligande i ett pressmeddelande.


Kubilay Özbisikletci, Senior Investment Manager Nordics at Union Investment.

Så ser Union Investment på Stockholm efter CBD-försäljningen

Transaktioner För en dryg vecka sen stod det klart att tyska Union Investment gör sin andra försäljning på kort tid i Stockholms CBD. För Fastighetssverige berättar Kubilay Özbisikletci, Senior Investment Manager Nordics at Union Investment, om hur han ser på Stockholmsmarknaden och andra investeringar i Norden nu.


Fastigheten Mölndal Gaslyktan 4 i Åbro industriområde.

Procedo köper fastighet i Åbro industriområde

Transaktioner Kommersiella Fastigheter var säljarens rådgivare vid försäljningen av fastigheten Mölndal Gaslyktan 4 i Åbro industriområde i Mölndal. Köpare är Procedo.


Fastighetssverige listar de tio största transaktionerna under årets första kvartal.

Lista: Största transaktionerna under första kvartalet

Lista Här sammanställer Fastighetssverige de största transaktionerna som gjorts på den svenska marknaden under det första kvartalet 2024.


Genom en fastighetstransaktion så får Bonnier Fastigheter en ägarandel på drygt sju procent av aktierna i Prisma Properties.

Bonnier Fastigheter ny ägare i Prisma Properties

Transaktioner Prisma Properties har tecknat avtal om att förvärva fastigheten Segmentet 1 i Kungens Kurva av Bonnier Fastigheter. Förvärvet sker via en apportemission av nyemitterade aktier till substansvärde, vilket innebär att Bonnier Fastigheter Invest kliver in som ny aktieägare i Prisma med en ägarandel på drygt sju procent.


Emilshus förvärvar av Corem för 713 miljoner kronor.

Emilshus förvärvar av Corem för 713 miljoner kronor

Transaktioner Emilshus har förvärvat fastigheter med lätt industri i Jönköping och Linköping för 713 miljoner kronor. Säljare är Corem.


Catena förvärvar nybyggd logistikfastighet för 398 miljoner.

Catena förvärvar nybyggd logistikfastighet för 398 miljoner

Transaktioner Catena har tecknat avtal med DSV Road Holding A/S om förvärv av en fastighet i Helsingborg via en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om 398 miljoner kronor före avdrag för latent skatt.


Vasakronan köper Uggleborg 14 av Union Investment.

Vasakronan storköper i centrala Stockholm

Transaktioner Vasakronan köper kvarteret Uggleborg 14, Sthlm HUB, av Union Investment. Köpeskillingen är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 715 miljoner kronor.


Westerlinds förvärvar och startar bolag

Transaktioner Norrlandskusten befinner sig i en sällan skådad tillväxt där stora etableringar redan är på gång och fler planeras. Norrlands ambition är att växa med 100 000 nya arbetstillfällen de kommande 15 åren, vilket driver på efterfrågan på bostäder och infrastruktur. Därför satsar Westerlinds stort med både förvärv och nya partnerskap.