Image

Gemensamt P-hus ger lägre hyror i Hyllie

Bygg/Arkitektur Utvecklingen för den småskaliga delen av Hyllie utbyggnadsområde i södra Malmö har tagit ordentlig fart. Med en gemensam parkeringslösning genom P-huset är ambitionen att bygga tätare, billigare och grönare, vilket också kan ge lägre hyror för de boende.
Publicerad den 11 November 2014

Tre byggstarter, omfattande 145 bostäder och ett nytt P-hus vid Hyllie allé, har ägt rum på mindre än en vecka,. I denna del av området ska totalt 1 700 bostäder uppföras av 14 aktörer i succesiv takt fram till 2018.

Den 31 oktober tog Nevsten Fastighets AB det första spadtaget för 63 lägenheter i ett kvarter söder om Hyllie allé. Den 6 november startade ytterligare två byggprojekt i kvarteret bredvid, där Lustgården AB ska uppföra 82 bostäder i anslutning till det nya P-huset.

- Det är glädjande att allt fler byggherrar väljer att köpa plats i vår anläggning istället för att bygga parkeringar på egen kvartersmark. Varje plats utnyttjas då optimalt och det totala behovet av parkeringsplatser blir lägre. Det sparar både kapital och yta som kan användas bättre än till tomma parkeringar, säger Tomas Strandberg, vd för Parkering Malmö.

P-huset vid Hyllie allé kommer till största del vara till för boende och besökare i området. Men också för de lokala verksamheterna i husens bottenvåningar och för skolan som ska byggas i närheten. Byggnaden kommer att innefatta 345 bilplatser, lokaler i bottenplan på 900 kvadratmeter och ytterligare 500 kvadratmeter ett halvt plan ner. Dessutom kommer plats ges till Eon:s nätstationer i huset.

Som tredje i raden av de 14 bostadsaktörerna byggstartar nu Lustgården AB 82 hyresrätter intill P-huset. Efter Roth Fastigheter AB och Nevsten Fastighets AB blir också Lustgården AB det tredje familjeföretaget som satsar i området.

- Vårt signum är att bygga högkvalitativa bostäder med låga hyror. Med säte i Jönköping har vår framgång nått både Stockholm och Malmö. Det känns bra att vara pionjär i Hyllie med två andra aktörer som också är mindre. Vi behövs och kan tillföra mycket nytänkande i ett område med höga ambitioner ur alla hållbarhetsaspekter, säger Gunnar Järvhammar, vd för Lustgården AB.

I flerbostadshuset med de 82 lägenheterna kommer ett ventilationsaggregat installeras som blir det första i Sverige att kunna leverera kyla till hyresgästerna under sommarperioden då utomhustemperaturen är hög, enligt Gunnar Järvhammar. Dottern Angelica Järvhammar Hanéll, som är ansvarig för bostadsprojektet fortsätter:

- Det blir solfångare på taket och en 500 kvm grön vägg på husets ena fasad. Och med en parkeringslösning till våra boende i det intilliggande P-huset har vi fått extra yta till både en yttre och inre grön gård, säger Angelica Järvhammar Hanéll.

Lustgården AB tar med sig byggentreprenaden Gärahovs Bygg AB från Jönköping. För projektet i Hyllie har de anställt en platschef och tre byggarbetare, med förväntningar att expandera mer i Malmö.

- En optimerad parkeringslösning ger ett effektivt markutnyttjande. Parkering Malmö skapar plats för fler gröna ytor. Och med sitt kostnadseffektiva bygge skapar Lustgården AB bostäder och nya jobb. Det ligger helt i linje med stadens hållbarhetsmål och är en bra vägvisare för den fortsatta utvecklingen i området, säger Klas Johansson, fastighetsdirektör i Malmö stad.

Fakta
Bostäderna beräknas stå färdigställda i maj 2016.
Byggherre: Lustgården AB
Byggentreprenör: Gärahovs Bygg AB
Arkitekt: Arkitekthuset
P-huset beräknas står färdigt 2016
Byggherre: Parkering Malmö
Byggentreprenör: Byggfirman Otto Magnusson AB
Arkitekt: Lloyd's Arkitektkontor AB

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Södra Änggården förvandlas från industriområde till bostadsområde

Bygg/Arkitektur Södra Änggården är en ny, stor stadsdel i Göteborg som utvecklas just nu. Sex olika byggaktörer är involverade i projektet, ett projekt som hålls ihop av Development Partner. För vd Marcus Jonsson, som varit involverad sedan 2017, har det varit en resa genom pandemi, lågkonjunktur och byggkris.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige