Image
Idolbild av Södra Veddesta.

Serneke och E.ON höjer och sänker temperaturen i Södra Veddesta

Energi/miljö Serneke och energibolaget E.ON är överens om en helhetslösning gällande produktion av kyla och värme för utvecklingsområdet södra Veddesta i Järfälla kommun. Lösningen, som kallas ectogrid, kombinerar fjärrvärme med leverans av kyla via ett lågtemperaturnät samtidigt som energi återvinns, balanseras och delas mellan byggnader.


Med datadriven analys är det tänkt att AktivBo ska hjälpa fastighetsbolag att öka lönsamheten och förbättra kundupplevelsen.

Kundresan i centrum när AktivBo och Aareon samarbetar

Bostäder Fastighetsbranschen behöver bli mer datadriven för att öka servicekvaliteten. Det hävdar proptech-företaget Aktivbo, som nu inleder ett samarbete med Aareon, leverantör av affärssystem, konsulttjänster och digitala lösningar för fastighetsbranschen.


Enligt beräkningar kan cementmängden i betong halveras genom inblandning av mikrosilika från havre.

Havreskal blir betong och energi i nytt samarbete

Energi/miljö En halvering av klimatavtrycket jämfört med traditionell cementproduktion och samtidigt mer återvunnen fjärrvärmeproduktion. Det är förväntningarna på samarbetet och testerna som ByggVesta och E.ON nu drar i gång.


Fastighetsägarna efterfrågar transparens och konkurrens till Eons ställning i Malmö och Burlöv.

Fastighetsägarna kritiska mot Eon: "En godtycklig prissättning"

Energi/miljö Elstöden rullar in på privatpersonernas konton. För företagen är det framåt sommaren som det kommer finnas möjlighet att söka ersättning. Men under hösten och vintern har kritiken rullat in mot elbolaget Eon som anklagas för att utnyttjat sin särställning i Malmö och Burlöv som fjärrvärmeleverantör efter att ha planerat en prisökning för 2023 med 20 procent. Fastighetsägarna Syd är fortsatt kritiska till den sänkning av priset som sker idag.


Kameleon Robotics hyr av Hantverkslokaler i Rollsbo, Kungälv.

Kameleon Robotics hyr av Hantverkslokaler i Rollsbo

Uthyrning Hyresgästen Kameleon Robotics AB, distributör åt Universal Robots i Sverige och Norge, hyr en kombilokal i Rollsbo i Kungälv, norr om Göteborg.


Heimstaden vill bygga ägarlägenheter i toppen av Kronprinsen som tornar upp sig i bakgrunden och på fastigheten i förgrunden, Eons gamla huvudkontor, så vill man bygga bostäder, handel och kontor. Huvudbyggnadens södra och lågdelens östra sida bedöms lämplig som bostadsgård.

Heimstaden siktar på stora förändringar vid landmärket

Bygg/Arkitektur Fastighetsjätten väcker liv i Akelius gamla planer för Kronprinsen och ett stenkast från den klassiska skrapan vill de göra stora förändringar i Eons gamla huvudkontor. Fastighetssverige berättar mer.


Michael Carlsson, vd på HSB Malmö.

Eon höjer fjärrvärmepriset med 20 procent – HSB Malmö tar avstånd

Bostäder HSB Malmö fick under tisdagen den 13 september information från Eon att de planerar att höja fjärrvärmepriset med 20 procent för fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar i Malmö och Burlöv. Höjningen ska träda i kraft från den 1 januari 2023.


Leonie Selting berättar att regler kring avdragsrätt kan drabba fastighetsaktörer relativt sett hårt.

Nya regler kring avdragsrätten drabbar fastighetsbranschen

Juridik De nya ränteavdragsbegränsningsreglerna strider mot EU-rätt och drabbar potentiellt fastighetsaktörer relativt sett hårt.


Wihlborgs hyr ut 4 200 kvadratmeter på Ideon i Lund.

Wihlborgs hyr ut 4 200 kvadratmeter på Ideon i Lund

Uthyrning Wihlborgs har tecknat avtal med tre olika hyresgäster om totalt 4 200 kvadratmeter i Nya Vattentornet 4 ("Cube") på Ideon. En av de nya hyresgästerna är MAX IV (Lunds universitet) som flyttar in den 1 oktober.


Kartan visar föreslagen markreservation för del av fastigheten Hamnen 22:163 inom den röda ytan. Ytan är 140 000 kvadratmeter stor och här kan Eon få bygga en anläggning för energi- och fjärrvärmeproduktion.

Eon kan få bygga på stor yta i Malmös hamn

Bygg/Arkitektur I en föreslagen avsiktsförklaring mellan bolaget och kommunen ingår bland annat en 140 000 kvadratmeter stor anläggning för energi- och fjärrvärmeproduktion. Fastighetssverige berättar mer om planerna och det kommande samarbetet mellan parterna.


Hemsö inleder snart planarbetet för att få till en omvandling av Eons gamla kontor i Malmö till en gymnasieskola.

Hemsö inleder arbetet med tidigare Eon-fastighet

Bygg/Arkitektur Byggnaderna som tidigare var en del av Eons huvudkontor i Malmö ska omvandlas till gymnasieskola och nu inleder Hemsö arbetet med att ta fram en ny detaljplan.


Hemsö köper av Eon.

Hemsö förvärvar Malmöfastighet och utvecklar ny gymnasieskola

Transaktioner Hemsö förvärvar en centralt belägen kontorsfastighet i Malmö med avsikt att bygga om lokalerna till en ny gymnasieskola. Investeringen uppgår till 280 miljoner kronor.


Wihlborgs hyr ut till Element Logic på Ideon i Lund.

Wihlborgs hyr ut till Element Logic på Ideon i Lund

Uthyrning Teknik- och intralogistikföretaget Element Logic flyttar sommaren 2022 sitt huvudkontor till Nya Vattentornet 2 (Node). Avtalet omfattar 1 300 kvadratmeter och ska möta det växande företagets behov av attraktiva lokaler och ökad synlighet.


Wihlborgs hyr ut på Ideon i Lund till offentlig hyresgäst.

Wihlborgs hyr ut på Ideon i Lund till offentlig hyresgäst

Uthyrning Wihlborgs hyr ut 4 200 kvadratmeter i Nya Vattentornet 4 på Ideon Science Park i Lund till en myndighet.


Eatery kommer till Wihlborgs projekt Ideon i Lund.

Wihlborgs lockar matkonceptet Eatery till Ideon

Uthyrning Wihlborgs har tecknat avtal med restaurang- och konferensaktören Eatery om etablering i Cube på Ideon Science Park i Lund. Etableringen blir den första för Eatery i Skåne och öppnar preliminärt i september 2021.


Pia Gideon.

Klövern-ordföranden om Arnhults efterträdare

Bolag Hur styrs Klövern på torsdag?


Både coworkingaktörerna och hyresvärdarna är vinnare på Högsta Förvalningsrättens avgöranden, menar Leonie Selting på Stensvik & Partners.

En gamechanger för coworking-sektorn

Juridik Högsta Förvaltningsdomstolens momsdomar innebär stora förändringar för både coworkingaktörer och hyresvärdar – ändringar som även kan bli retroaktiva.
– Det har varit kaos tidigare, säger Leonie Selting på Stensvik & Partners.


Pia Gideon.

Klöverns ordförande Pia Gideon om aktier och fastigheter som investeringar

Bolag Pia Gideon som är Klöverns ordförande sedan 2016 beskriver temperaturen på marknaden för Fastighetssverige. Här söker de Rutger Arnhults efterträdare som vd för Klövern. Och det här gäller kring den framtida strategin.


Visualisering över möjlig utformning sedd från våning 7 i ett av punkthusen på Tegnérlunden.

Kungsleden vill förtäta i norra Västerås

Bygg/Arkitektur Läs om fastighetsjättens planer på att tillföra hundratals nya bostäder och kommersiell verksamhet i ett redan vidsträckt bostadsområde.


Brainlit hyr 1 300 kvadratmeter.

Castellum hyr ut på Ideon

Uthyrning Castellum hyr ut 1 300 kvadratmeter på Ideon till ljusteknikbolaget Brainlit valde Castellum som ny hyresvärd.