Image
DWS köper Elgigantens distributions anläggning i Jönköping.
DWS köper Elgigantens distributions anläggning i Jönköping. Bild: DWS

DWS slår till igen – gör ny miljardaffär i Sverige

Transaktioner Tyska DWS fortsätter göra tunga logistikaffärer i Sverige. Efter att nyligen ha köpt Coops jättelager i Eskilstuna fortsätter man och köper nu Elgigantens distributionsanläggning i Jönköping av Savills IM för cirka 1,45 miljarder kronor.
Publicerad den 16 December 2020
Annons
Image

DWS offentliggör förvärvet av en strategiskt placerad logistikfastighet i Jönköping, Sverige för cirka 141,6 miljoner euro, cirka 1,45 miljarder kronor. Transaktionen genomförs inom ramen för en av DWS fastighetsfonder. Säljaren av fastigheten är Savills Investment Managements Nordic Logistics Club Deal-fond.

Transaktionen är den andra under december månad, och följer det senaste förvärvet från Coop Logistik AB, som nyligen genomfördes på uppdrag av DWS institutionella fastighetsfond Europe II tidigare i december.

Logistikfastigheten i Jönköping ska hyras ut till exklusivt till El-Giganten Logistik AB, ett av de största elektronikföretagen i norra Europa, på långtidskontrakt. Fastigheten är på 112 000 kvadratmeter och kännetecknas av sina helautomatiserade sorterings- och lageranläggningar som möjliggör effektiv och hög kapacitetsdrift för att serva marknaderna i Norge, Sverige, Danmark och Finland. Det exklusiva långtidskontraktet och den successiva utbyggnaden av fastigheten visar den strategiska betydelsen av läget för hyresgästen med tanke på dess geografiska position inom den svenska handelstriangeln som utgörs av Malmö, Göteborg och Stockholm.
– Detta förvärv utökar vår närvaro i Sverige och inom logistiksektorn ytterligare. Vi kommer att fortsätta fokusera på tillgångar med starka hyresgäster på väletablerade platser med tillgång till stora konsumentmarknader över hela Europa, säger Martin Weikamp, chef för fastighetstransaktioner, norra Europa på DWS.
– Långsiktig, helt uthyrd logistik på etablerade platser i kombination med en positiv syn på sektorn gör detta till en attraktiv investering för vår fond, adderar Matthias Naumann, CIO Europe Real Estate på DWS.


– Den starka marknaden för logistik där efterfrågan på framför allt stora enheter har påverkat vårt beslut att sälja anläggningen. Jönköping är ett av de starkaste logistikområdena vilket inte minst visar sig i de som finns etablerade där. Genom denna försäljning har vi realiserat en stor del av värdet för våra investerare, säger Peter Broström, Nordenchef på Savills Investment Management.

Savills IM nordiska logistikfond (Nordic Logistics Club Deal) lanserades 2014 och består av tolv fastigheter i Sverige, Danmark, Norge och Finland med ett totalt värde om cirka 400 miljoner euro. Savills IM förvaltar fastigheter i Norden till ett totalt värde av cirka 1,5 miljarder euro.

Savills och DLA Piper var säljarens rådgivare i försäljningen.

Transaktionen genomfördes i samarbete med Newsec, lokal partner för DWS i Norden.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Savills Sweden AB på Branschguiden

Savills är en av världens ledande fastighetsrådgivare med 39 000 anställda och över 600 kontor i 70 länder runt om i världen. I Sverige tillhandahåller Savills bred expertis till både lokala och internationella kunder. Vi erbjuder rådgivning inom fastighetstransaktioner, värdering, analys, uthyrning, hyresgästrådgivning, fastighetsförvaltning, fastighetsservice samt projekt.

Läs mer på savills.se

Läs mer om Savills Sweden AB på Branschguiden

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Byggeneralen: "Wanngård (S) kallar mig blåslampa"

Karriär Stockholm nya Byggeneral ska hålla byggtakten uppe trots den vinglande ekonomin. Oscar Lavelid är personen som fått uppdraget att från årsskiftet styra och samordna stadsutvecklingen i Stockholm. Han berättar om både ansvaret och vilken stadsdel som har den mest spännande utvecklingen att vänta.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige