Image

Colliers Sverige

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda.
Vårt svenska team består av ett 60-tal experter och genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.

Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Debt Advisory, Leasing, Tenant Representation & Enterprise Clients, Workplace Advisory & Project Management samt Valuation. Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till att våra kunder får professionell rådgivning för hela fastighetsmarknaden. Tack vare våra 18 000 kollegor på Colliers världen över har vi dessutom ett stort kontaktnät och en unik inblick i marknaden, även på global nivå.

När du samarbetar med Colliers väljer du att arbeta med engagerade experter. Våra anställda är passionerade, tar personligt ansvar och gör alltid det som är rätt för våra kunder, våra anställda och vår omgivning.

Skrivet om Colliers Sverige

Kv Poolen.

Mathworks flyttar till Arenastaden

Uthyrning Fabege har tecknat ett hyresavtal med Mathworks om drygt 1 100 kvadratmeter i fastigheten Kvarteret Poolen i Arenastaden. Tillträde planeras till oktober 2024 och avtalet löper i sju år. Kontorshuset är certifierat enligt BREEAM nivå Excellent.


I april var det en förbättrad transaktionsmarknad i Sverige jämfört med motsvarande månad 2023, det visar de senaste siffrorna från Colliers.

Ännu en förbättrad månad på svenska transaktionsmarknaden

Transaktioner I april gjordes det 25 affärer på den svenska marknaden till ett värde av 7,4 miljarder kronor, det visar de senaste månadssiffrorna från transaktionsrådgivaren Colliers. Totalt sett sedan årets början har det gjorts affärer för drygt 29 miljarder kronor, en ökning med 27 procent jämfört med motsvarande period förra året. Här presenterar Fastighetssverige fler siffror från årets fjärde transaktionsmånad i Sverige och övriga Norden.


John Petersson är tf analyschef på Colliers.

Väntans tider för branschen: "Skulle kunna sätta press på flera aktörer"

Transaktioner Ett avvaktande första kvartal som ändå var en klar förbättring jämfört med motsvarande period 2023 – så kan man sammanfatta Q1 på transaktionsmarknaden. Enligt Colliers analyschef John Petersson finns det framför allt en sak som många av branschens aktörer går och väntar på för att transaktionsmarknaden ska komma igång på allvar. Hur kan det då tänkas se ut när den väl gör det? Det och mycket annat får du svar på här.


Sven Moller, ny på Colliers Nordics.

"Nordens kontorsmarknad kommer att fortsätta prioritera hållbarhet och flexibilitet"

Bolag Under onsdagen meddelade Colliers att man anställer Sven Moller som Head of Workplace Advisory, för att se över bolagets kontors- och arbetsplatslösningar. Fastighetssverige tog en pratstund med både den nye medarbetaren Moller och med Martin Lindgren, Head of Occupier Services Colliers Nordics & Partner, för att dels prata om Sven Mollers nya uppdrag – men också för att luska lite i Colliers generella väg framåt när det gäller kontoren.


Sven Moller, tv, och Martin Lindgren, Colliers.

Colliers Nordics anställer internationell kontorsexpert

Bolag Colliers anställer nu Sven Moller som Head of Workplace Advisory, vilket är Colliers första steg i sin nya storsatsning inom Occupier Services. Sven Moller har över ett decennium av erfarenhet av att utveckla och implementera innovativa arbetsplatsstrategier, och kommer att fokusera på att leverera arbetsplatslösningar för kunder över hela Norden.


Pictet och Brunswick säljer danska Lindu Ejendomme till Blackstone

Transaktioner Pictet Alternative Advisors och Brunswick Real Estate säljer det gemensamägda fastighetsbolaget Lindu Ejendomme till Blackstone. Portföljen omfattar 14 lättindustri- och lagerfastigheter i Köpenhamn med en total uthyrningsbar area om 84 000 kvadratmeter.


I februari gjordes det 20 affärer på den svenska marknaden till ett värde av drygt 9,3 miljarder kronor.

20 affärer i februari – transaktionsvolymen över nio miljarder

Transaktioner Transaktionsvolymen på den svenska marknaden ökade ytterligare i februari jämfört med januari och nådde upp i 9,3 miljarder kronor under årets andra månad, en ökning med nästan 70 procent jämfört med motsvarande månad 2023. Hittills i år är volymen 37 procent högre än för motsvarande period 2023, det visar Colliers senaste transaktionsstatistik för februari.


Enligt Colliers månadssammanfattning av januari gjordes det tolv affärer i Sverige för totalt cirka 6,7 miljarder kronor.

Tolv affärer och måttlig transaktionsaktivitet i januari

Transaktioner Januari blev en ganska långsam start på transaktionsåret med 49 affärer och en volym på 1,6 miljarder euro i Norden, men jämfört med januari 2023 var volymerna högre i alla länder utom i Norge, detta enligt Colliers senaste månadssiffror. I Sverige var det måttlig transaktionsaktivitet med tolv affärer, men en volym på 0,6 miljarder euro, cirka 6,7 miljarder kronor. Den största affären var DNB:s tvångsförsäljning av Oscar Properties blandade portfölj till Erik Selin Fastigheter för cirka 2,2 miljarder kronor.


Luke Dawson, Head of Global och EMEA Capital Markets på Colliers.

Asiatiska uppstickarna som riktar blickarna mot Europa

Bolag Den här asiatiska duon kommer rikta sitt kapital mer mot Europa på kort sikt och pensionsfonder från "down under" blickar mer mot Europa på lång sikt. Det berättar Luke Dawson, Head of Global och EMEA Capital Markets, bland annat om när han synar trenderna och utsikterna för internationella investerares intresse på den europeiska fastighetsmarknaden framöver.


Joakim Arvius, vd Colliers Sverige.

Så blir fastighetsmarknaden 2024 – segment för segment

Bolag Colliers har sammanställt en prognos över de hetaste och svalaste segmenten på den nordiska fastighetsmarknaden under 2024. Colliers Sverige-vd Joakim Arvius berättar mer om vinnarna och förloraren och vad som driver utvecklingen inom de olika segmenten.


Bård Bjølgerud, Colliers nordiska vd.

"Man måste fånga den fallande kniven vid något tillfälle"

Bolag Att navigera genom 2024 kan visa sig inte vara helt enkelt då det enligt Colliers finns en labyrint av olika möjligheter och vägar att välja, men kontentan är ändå att utsikterna är ändå gradvis positiva med siktet inställt på en normaliserad marknad 2025. Här berättar Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud mer om förutsättningarna för 2024, utmaningarna, tillväxtmöjligheterna och de potentiella fallgroparna.


Marie Meyer från Colliers och Johanna Hessius från Newsec analyserar kontorsmarknaden 2023. Den stora snackisen syns i bakgrunden, där Fabege tecknade ett hyresavtal med Saab för fastigheten Nöten 4, som är belägen i Solna Strand. Fastighetens totala yta uppgår till cirka 66 000 kvadratmeter.

Fler transaktioner och större flyttströmmar – så blir kontorsmarknaden 2024

Transaktioner På kontorshyresmarknaden observeras en tydlig avmattning med förlängda uthyrningstider och ökade rabatter. Denna utveckling kan delvis tillskrivas en ökande osäkerhet bland potentiella hyresgäster, samt en gradvis stigande vakansgrad. Newsec och Colliers sammanfattar året som gått och spår vad som väntar 2024.


Colliers analyschef Mikael Söderlundh sammanfattar transaktionsåret 2023 och blickar framåt mot 2024 då han förutspår en vändning på marknaden.

Lägsta volymen på tio år – men vändningen nära: "De har rekordmycket kapital"

Transaktioner Transaktionsåret 2023 är snart till ända och det kommer att gå till historien som ett av de svagaste sedan millenieskiftet. Den totala volymen för Norden på strax under 20 miljarder euro är den lägsta på ett decennium och nedgången jämfört med 2022 är den största sedan 08/09 under finanskrisen. För Fastighetssverige berättar Collier analyschef Mikael Söderlundh dock att vändningen är nära och att 2023 antagligen var bottenåret i den här konjunkturcykeln. Läs om hans spaningar för 2024, kapitalet som måste spenderas och varför humöret i marknaden har vänt de senaste månaderna.


Daniel Gorosch.

Så ska Daniel Gorosch bygga upp Catella till nummer ett

Bolag I början av året meddelade Daniel Gorosch att han lämnade uppdraget som CCO på Colliers, en roll han tog efter förvärvet av Pangea. Nu har han tagit steget in på en av Catellas vd-stolar och ser stora möjligheter att återuppbygga bolagets marknadsandel i marknadsläget som råder.


Det blir vd-byte på Catella när Jacob Bruzelius lämnar över posten till Daniel Gorosch

Daniel Gorosch blir ny vd på Catella

Karriär Catella utser Daniel Gorosch som ny vd för Corporate Finance Sverige. Nuvarande vd Jacob Bruzelius, kommer därmed att helhjärtat fokusera på bolagets framgångsrika erbjudande inom Debt Capital Markets.


Colliers analyschef Mikael Söderlundh om det starka uppsvinget för fastighetsaktier den senaste tiden.

Söderlundh: Därför går fastighetsaktier så starkt just nu

Bolag Efter en längre sur period går fastighetsaktier just nu väldigt starkt på börsen och sektorn har haft ett uppsving på över 20 procent. Fastighetssverige tar hjälp av Colliers analyschef Mikael Söderlundh för att ta ett grepp om vad som driver den positiva trenden just nu, vad uppsvinget betyder för synen på fastighetssektorn och hur bolagen kommer att agera under 2024 efter Riksbankens och Finansinspektionens uppmaningar om bland annat fler försäljningar.


Colliers senaste analys om det svenska bostadssegmentet visar på kortsiktig turbulens som kan leda till långsiktiga möjligheter.

Colliers bostadsanalys: Kortsiktig turbulens skapar långsiktiga möjligheter

Bolag Den svenska bostadsmarknaden brottas med flera tunga utmaningar där bland annat byggtakten rasat ihop och nyproduktionen är den lägsta bland samtliga nordiska länder. Till detta kan läggas att transaktionsmarknaden för bostäder är den svagaste på över ett decennium. På kort sikt ser det riktigt tufft ut men Colliers kan i en nyligen släppt analys ändå konstatera att det finns en del positiva faktorer som talar för bostadsmarknadens återhämtning på längre sikt.


Åregården.

Gillesvik Fastigheter köper Åregården av Fastator-bolag

Transaktioner Fastators dotterbolag Svenska Kulturskatter säljer anrika fjällhotellet Åregården till Gillesvik Fastigheter för 76,5 miljoner kronor. Colliers har varit köprådgivare i affären.


Viss återhämtning i september – affärer för nästan fem miljarder

Transaktioner Efter rekordlåg aktivitet i augusti med endast sju affärer blev det ett någorlunda uppsving på den svenska transaktionsmarknaden i september med 15 affärer till en total volym på nästan fem miljarder kronor, detta enligt Colliers senaste månadsrapport. Fastighetssverige berättar mer om den senaste transaktionsmånaden i Norden.


Peab anlitar Colliers för uthyrning av 12 000 kvadratmeter kontor.

Peab anlitar Colliers för uthyrning av 12 000 kvadratmeter kontor

Uthyrning Colliers får uthyrningsuppdrag av Peab för kontorsprojektet Gamlestads Smedja i Göteborg. Colliers uppdrag innefattar en helhetslösning från konceptutveckling till projektuthyrning.


Christina Kämpe i foajén på Nils Ericsongatan 17.

Christina Kämpe efter utnämningen till partner i Colliers: "Vill göra Göteborgskontoret större"

Bolag Som en del av bolagets personalstrategi "partnership pipeline" utnämnde Colliers nyligen fem medarbetare till partners. En av dem var Göteborgskontorets regionchef Christina Kämpe, som för Fastighetssverige berättar om mål och tankar med sin nya position.


Från vänster: Christina Kämpe, Julia Bergqvist, Frida Tosterud Grov, Marie Meyer och Lovisa Andersson.

Colliers Nordics utnämner fem medarbetare till partners

Bolag Colliers utnämner fem av sina norska och svenska medarbetare till partners från och med den 28 september 2023.


Bård Bjølgerud, Colliers nordiska vd, när han besökte Mipim tidigare i år.

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.


Mikael Söderlundh, analyschef på Colliers, synar fastighetsmarknaden och ser både positiva och negativa signaler.

Colliers analyschef: "Tror det kommer större nedskrivningar av värdena"

Bolag På kort sikt ser Colliers analyschef Mikael Söderlundh fortfarande stora utmaningar för fastighetssektorn i Sverige, och även i Norden som helhet. Han tror att det finns en stor eftersläpning när det gäller nedskrivningarna av fastighetsvärdena och att det finns mycket mer att vänta där, samtidigt som det finns långsiktiga signaler som är starka.


Till vänster syns David Almqvist, co-head of transactions på Croisette, och till höger Colliers Sverige-vd Joakim Arvius.

Rådgivarnas nya transaktionsverklighet: "Större andel affärer än normalt fallerar"

Bolag Idag fortsätter Fastighetssverige kartläggningen där några av branschens största transaktionsrådgivare ger sin bild av hur de upplevt den historiskt svaga transaktionsmarknaden hittills under året. De berättar om de nya utmaningarna, möjligheterna och trenderna på marknaden. Nu har turen kommit till Colliers och Croisette.


Christina Kämpe, Regional Manager på Colliers i Göteborg.

“Nästan inga nya områden i pipeline"

Bygg/Arkitektur Det är ont om lager- och logistikbyggnadsmark i Göteborg och detaljplanerna sackar efter. Lösningen kan vara att riva äldre byggnader av samma typ med redan existerande detaljplan. Christina Kämpe, Regional Manager på Colliers i Göteborg, spår en gyllene framtid för Brownfield-konverteringen.


I augusti genomfördes endast sju transaktioner på den svenska marknaden enligt Colliers statistik.

Svala augusti – endast sju affärer på svenska marknaden

Transaktioner I Colliers senaste månadssiffror framgår det hur stiltje transaktionsmarknaden alltjämt är i slutet av sommaren – augusti var den överlägset svagaste månaden hittills i år och endast sju transaktioner gjordes på den svenska marknaden, där den största affären var SBB:s försäljning i Nykvarn.


K-Fastigheter sonderar terrängen för möjlig försäljning av fyra fastigheter i Köpenhamnsområdet.

K-Fastigheter överväger försäljningar i Köpenhamn – anlitar Colliers

Transaktioner K-Fastigheter har anlitat Colliers för att bistå med avyttring av fyra fastigheter med totalt 311 lägenheter i Köpenhamnsområdet.


Transaktionsmarknaden för logistik har precis som marknadens övriga segment haft ett tufft 2023 hittills, men en trend som Colliers noterat är att det byggs mer logistik på spekulation.

Svenska logistiktrenden som tagit sig över sundet

Bolag Logistik har varit det tredje största segmentet i Europa och Norden de senaste tre åren, men transaktionsvolymen för logistik i Norden har rasat hittills under 2023, en minskning med 75 procent jämfört med 2022 enligt de senaste siffrorna från Colliers. Rådgivaren ser dock att en svensk logistiktrend har börjat få fäste även i Danmark.


Vasahuset.

Folksam Fastigheter anlitar Colliers för uthyrning i Vasahuset

Uthyrning Colliers får i uppdrag av Folksam Fastigheter att hyra ut 2 200 kvadratmeter kontor i Vasahuset på Vasagatan 11 i Stockholm. Kontors- och hotellfastigheterna Kortbyrån 19 och Kortbyrån 20 förvärvades i november 2022 av Folksamgruppen, genom KPA Pension. Uthyrningsuppdraget startar omgående.


handskak

Patrizia köper stort för att skapa nordisk logistikplattform

Transaktioner Patrizia lanserar 300 miljoner euro nordisk industriplattform med förvärv av svensk urban logistikportfölj. Patrizia har förvärvat en stadslogistikportfölj med tio fastigheter i Sverige av Alta.


Joakim Arvius, vd Colliers Sverige.

Colliers flyttar fram positionerna – riggar för konjunktur-svängen

Bolag Colliers håller på att öka sin närvaro alltmer i Norden och Sverige. Ett steg i att kunna flytta fram positionerna är de rekryteringar som bolaget nu gjort inför hösten, för att stärka upp inom uthyrning och hyresgästservice.


Peter Winther, Executive Director och partner på Colliers Danmark.

"Ingen förväntade sig en sådan låg volym"

Bolag Peter Winther, Executive Director och partner på Colliers Danmark, ger sin syn på transaktionsåret hittills på andra sidan sundet och berättar för Fastighetssverige om sin prognos för resten av 2023.


De nya medarbetarna kommer arbeta inom Leasing, Tenant Representation & Enterprise Clients samt Capital Markets.

Colliers expanderar och anställer fem nya medarbetare

Karriär Colliers förstärker teamen i Stockholm och Göteborg med fem nya talanger. Dessa nyrekryteringar kommer att bidra till att stärka företagets närvaro och förmåga att leverera högkvalitativa tjänster inom Leasing, Tenant Representation & Enterprise Clients och Capital Markets.


Colliers: Prisjusteringen på marknaden går långsamt

Bolag De flesta segmenten får räkna med en normalisering av prisbilden på transaktionsmarknaden tidigast någon gång under det första halvåret 2024, detta framgår bland annat i Colliers senaste Market Snapshot.


Joakim Arvius, vd Colliers Sverige.

Arvius: Sveriges marknadsrykte förvånansvärt dåligt utomlands

Ekonomi/Finansiering Permafrosten på den svenska transaktionsmarknaden har legat stadig under några kvartal, men framåt senvåren 2023 kunde en möjlig upptining skönjas. Aktiviteten har ökat något och köpare och säljare tycks börja hitta varandra igen – men är det en total islossning vi ser? Joakim Arvius, vd på Colliers Sverige, ger sin syn på transaktionsmarknaden sommaren 2023.


Christina Kämpe, Colliers, i Almedalen.

Christina Kämpe om kontorsmarknaden i Göteborg: "Klusterstyrningen kommer tillbaka"

Bygg/Arkitektur Christina Kämpe, regionchef Göteborg och Director Capital Markets på Colliers, har som expert på fastighetsmarknaden i Göteborg koll på trender och svängningar på kontorsmarknaden. Fastighetssverige träffar henne i Almedalen för en pratstund om vart kontoren i Göteborgsområdet egentligen är på väg.


Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Colliers, om första halvåret på den nordiska transaktionsmarknaden 2023.

Lägsta transaktionsvolymen på ett decennium: "Prisbilden behöver bli tydligare"

Transaktioner Mikael Söderlundh, Head of Research och partner på Colliers Nordics, om det svaga nordiska transaktionshalvåret, på vilket sätt Sverige är extra pressat och varför fler strukturaffärer är att vänta under hösten.


Venturi Fastigheter förvärvar central utvecklingsfastighet i Borås.

Venturi köper i Borås

Transaktioner Venturi Fastigheter förvärvar central utvecklingsfastighet i Borås.


Alströmergatan 12 i Stockholm.

Anders Bodin hyr ut cirka 1 700 kvadratmeter på Kungsholmen

Uthyrning Anders Bodin Fastigheter har tecknat avtal med Hotell- och Restaurangfacket (HRF) samt Hotell-och Restauranganställdas A-kassa (HRAK) som etablerar nytt huvudkontor om 1 700 kvadratmeter kontor på Alströmergatan 12, Kungsholmen. Tillträde till lokalerna kommer att ske den 1 mars 2024 och hyreskontraktet sträcker sig över sex år.


Miele hyr cirka 1 700 kvadratmeter i Fabeges Solna Business Park.

Mieles svenska huvudkontor till Solna Business Park

Uthyrning Miele har tecknat ett avtal för att etablera sitt nya svenska huvudkontor i Solna Business Park på cirka 1 700 kvadratmeter.


Maj bästa transaktionsmånaden hittills i år

Bolag Colliers senaste månadsrapport visar att maj var den bästa transaktionsmånaden hittills i år på den svenska marknaden. Det gjordes affärer för närmare 9,5 miljarder kronor. Fastighetssverige berättar mer.


Peter Winther, Executive Director och partner på Colliers Danmark.

Colliers expert: Danska aktörer väntar på svenska försäljningar

Bolag Över sundet ligger pengarna och väntar på att spenderas på fastigheter, och många lokala investerare i Danmark hoppas att de svenska bolagen som äger fastigheter i Danmark ska börja sälja. Det berättade Colliers Danmarks partner Peter Winther under rådgivarens senaste Nordic Outlook som presenterades tidigare i veckan. Fastighetssverige ger er bilden av den danska fastighetsmarknaden för tillfället.


Karin Witalis har lämnat rollen som Head of Research Sweden, och har redan tillträtt som Associate Director, Commercial Real Estate for EMEA Research.

Karin Witalis får ny roll på Colliers

Karriär Karin Witalis har nyligen tillträtt en ny roll på Colliers där hon tillhör EMEA Research-teamet, som Associate Director, Commercial Real Estate för EMEA Research.


Karin Witalis är  Associate Director, EMEA Research och författare till Colliers kontorsrapport.

Colliers: Kontorets kompass snurrar

Uthyrning I fredags släppte Colliers sin senaste kontorsrapport och av allt att döma så sätter pandemin fortsatt sina spår. Men när Karin Witalis, Associate Director, EMEA Research på Colliers, ska sammanfatta kontorsmarknaden i Stockholm så lyder den "alla vill ha allt". Fastighetssverige ringde upp henne för att ta reda på vad det innebär.


Daniel Holmkvist från CBRE och Mikael Söderlundh från Colliers synar rapportperioden.

Analytikerduons Q1-dom: Fortsatt sänkta värden och pressade kreditbetyg

Bolag Årets första rapportperiod är över och Fastighetssverige tar hjälp av CBRE:s Daniel Holmkvist och Colliers Mikael Söderlundh för att syna rapportfloden. Läs om duons insikter, analyser och framtidsspaningar när det gäller bolagen och branschen i stort.


Alviks torg 200

Två nya hyresgäster till Alviks torg

Uthyrning Anders Bodin Fastigheters kontorsfastighet på Alviks Torg fortsätter att locka hyresgäster. Colliers meddelar att ytterligare två hyresgäster har signerat hyresavtal på totalt 1 400 kvadratmeter. En av dem är 2 Secure som etablerar sitt nya huvudkontor i fastigheten.


Nordsten Park, Svista, Eskilstuna.

Colliers får stort uthyrningsuppdrag i Eskilstuna

Uthyrning Colliers får uthyrningsuppdrag för 36 000 kvadratmeter logistikfastighet i Nordsten Park Eskilstuna. Fastigheten ägs av Blackrock. Logistikanläggningen, som är under uppförande, beräknas stå färdig Q4 2023.


K2A säljer för 650 miljoner

Transaktioner K2A Knaust & Andersson Fastigheter har genomfört en försäljning som omfattar fyra fastigheter i Växjö med ett underliggande fastighetsvärde om 650 miljoner kronor. K2A överlåter fastigheterna med frånträde den 30 juni 2023. Köpare är Resinova Bostad AB. Sammantaget innebär försäljningen att K2A:s likviditet förstärks med 235 miljoner kronor. Försäljningen är K2A:s andra under april 2023.


Colliers analyschef Mikael Söderlundh berättar att Q1 2023 var det svagaste första kvartalet på transaktionsmarknaden sedan 2013.

Svagaste Q1 på tio år – dramatiska fall i transaktionsvolymer

Bolag Q1 2023 är det svagaste första kvartalet på transaktionsmarknaden på ett decennium, det visar nya siffror från rådgivaren Colliers. Återhämtningsprognosen får nu sannolikt skjutas framåt till hösten, det berättar analyschefen Mikael Söderlundh i en intervju med Fastighetssverige där han också redovisar för de dramatiska volymtappen, hur diskussionerna går på marknaden och varför fastighetsvärdena sannolikt måste skrivas ner ännu mer i de kommande Q1-rapporterna.


Colliers får uthyrningsuppdrag av Tietoevry.

Colliers får uthyrningsuppdrag i Arenastaden

Uthyrning Colliers får uppdraget när Tietoevry väljer att hyra ut 4 500 kvadratmeter i Arenastaden.


Bård Bjølgerud delar med sig av hur det gick till när Colliers köpte upp hans skapelse Pangea Property Partners i fjol.

Spelet bakom jätteaffären: Så gick det till när Pangea gick upp i Colliers

Mipim Bård Bjølgerud, Partner och Norden-vd på Colliers, om spelet bakom kulisserna när Pangea Property Partners förvärvades av rådgivningsjätten.


Karin Witalis, Head of Research Sweden på Colliers och ansvarig för Sepref:s konsensusprognos.

Sepref: Nära till en vändpunkt för kontorshyrorna

Uthyrning Fler i branschen tror på sjunkande kontorshyror inom primesegmentet på ett års sikt. Det gäller framför allt i Stockholm, där andelen nästan fördubblades i den senaste mätningen jämfört med fjärde kvartalet 2022.


Fastigheten Väghyveln 6 får Blackrock som ny ägare.

Slättö säljer till Blackrock

Transaktioner Slättö Value Add I har genom logistikplattformen Evolv avyttrat en pågående logistikutveckling i Pilängen Logistics Park i Örebro till Blackrock Alternatives.


Jennifer Sannebro Humphries.

Colliers rekryterar nordisk HR-chef

Bolag Colliers har rekryterat Jennifer Sannebro Humphries som ny Head of Human Resources Nordics, vilket inkluderar Sveriges, Norges och Finlands rådgivningsverksamhet.


André Lundberg, chef för Capital Markets på Colliers, synar den noterade delen av den nordiska fastighetssektorn.

"Förväntar oss ett positivt 2023 på börsen"

Bolag André Lundberg, chef för Capital Markets på Colliers, synade den noterade delen av den nordiska fastighetssektorn under bolagets Outlook-presentation som hölls i onsdags förra veckan. Efter fjolårets ras har sektorn gjort en stark start på 2023 men det är för tidigt att säga om uppgången är beständig. Fastighetssverige berättar mer om vad Colliers anser talar för ett positivt år och vad som kan leda till en negativ utveckling.


Bård Bjølgerud, vd för Colliers Nordics, och Mikael Söderlundh, analyschef på Colliers.

Colliers spår tufft 2023 – först då kan det vända

Bolag Konsult- och rådgivningsjätten Colliers ser ett utmanande 2023 framför sig med en fortsatt avvaktande transaktionsmarknad, turbulent finansieringsmarknad och oklara utsikter för ränteutvecklingen och inflationen. Men det finns ljus längre fram i tunneln, det berättade analyschefen Mikael Söderlundh och Nordics-vd:n Bård Bjølgerud under en digital presentation som hölls under onsdagen.


Stockholm.

Här är framtida vinnarna och förlorarna bland segmenten

Bolag Den svenska ekonomin har drabbats hårdare än de andra nordiska länderna, och därmed har också den svenska fastighetsmarknaden drabbats hårdare. Med hjälp av Colliers senaste prognos presenterar Fastighetssverige hur framtidsutsikterna ser ut för de olika segmenten på marknaden.


Daniel Gorosch.

Daniel Gorosch lämnar Colliers: "Uppdraget slutfört"

Karriär Han anställdes för att genomföra en stor förändring i Colliers svenska verksamhet. I och med jätteaffären med Pangea är uppdraget utfört och Daniel Gorosch väljer att lämna Colliers. För Fastighetssverige berättar han om beslutet och planerna framöver.


Här är de största affärerna 2022

Transaktioner Fastighetssverige presenterar en lista över de största svenska fastighetsaffärerna 2022.


Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Colliers, om fastighetsmarknaden 2023.

Så blir fastighetsmarknaden 2023: "Kan vara speciellt för Sverige"

Bolag 2022 är snart stängt och även om det inte blev något rekordår på transaktionsmarknaden hjälpte ändå det första halvåret till att göra det till det näst starkaste transaktionsåret i Norden genom tiderna sett till volym, detta enligt de senaste siffrorna från Colliers. Där ett år stängs tar ett annat vid och för att få en hum om vad som kan vänta på marknaden 2023 har Fastighetssverige tagit hjälp av Colliers nordiska analyschef Mikael Söderlundh, som här siar om både trender och utmaningar.


Efter ett banbrytande rekordår 2021 med en transaktionsvolym på över 71 miljarder euro blev det ett betydligt mer blygsamt 2022, där volymen minskade med 31 procent. Trots den stora nedgången ligger volymen 2022 på starka 49 miljarder euro, vilket är den näst bästa i historien, enligt den nordiska fastighetsrådgivaren Colliers.

Colliers: Stark nordisk transaktionsvolym 2022 – trots nedgång med 31 procent

Bolag Efter ett banbrytande rekordår 2021 med en transaktionsvolym på över 71 miljarder euro kan man se tillbaka på ett betydligt mer blygsamt 2022, där volymen minskade med 31 procent. Trots den stora nedgången ligger volymen 2022 på starka 49 miljarder euro, vilket är den näst bästa i historien, enligt den nordiska fastighetsrådgivaren Colliers.


Anna Willhelmsson Polak.

Colliers förstärker Göteborgskontoret inom uthyrning

Karriär Colliers stärker sitt Leasing-team inom kontor i Göteborg med Anna Wilhelmsson Polak som börjar sin tjänst i januari.


Colliers får uthyrningsuppdrag i Finnboda hamn.

Colliers får uthyrningsuppdrag i Nacka

Uthyrning Colliers har anlitats för ett exklusivt uthyrningsuppdrag av två historiska kontorsfastigheter i populära Finnboda i Nacka, Stockholm. Kontoren ägs av Vimpelkullen Fastigheter som i dag är aktiva i Stockholm, Göteborg, Trollhättan och Vänersborg.


Hufvudstaden anlitar Colliers för uthyrningsuppdrag i Göteborg.

Hufvudstaden anlitar Colliers för uthyrningsuppdrag i Göteborg

Uthyrning Hufvudstaden har anlitat Colliers för ett exklusivt uthyrningsuppdrag avseende 800 kvadratmeter kontor. Fastigheten som är belägen i Nordstan i centrala Göteborg, erbjuder moderna och ljusa lokaler på bästa läge, högst upp i huset.


Colliers och Pangeas team som slås ihop i och med Colliers förvärv av Pangea.

Colliers genomför förvärvet av Pangea

Bolag Colliers har nu genomfört förvärvet av Pangea Property Partners i Norge och Sverige. Genom sammanslagningen skapar Colliers en nordisk organisation som erbjuder ett komplett utbud av tjänster för fastighetsägare, investerare samt hyresgäster genom sina verksamheter i Sverige, Norge, Finland och Danmark.


Karin Witalis, analyschef på Colliers och ansvarig för SEPREF:s konsensusprognos.

Seprefs prognos: Fortsatta förväntningar om stigande avkastningskrav

Bolag En stor majoritet av bedömare inom fastighetsbranschen är överens – direktavkastningskraven för prime office under det kommande året kommer att stiga. Siffran för Göteborg är hela 89 procent, medan den landar på omkring 80 procent i Stockholm och Malmö. En majoritet tror också på sjunkande eller oförändrade hyror under perioden. Det visar den senaste konsensusprognosen från Sepref som gäller det fjärde kvartalet 2022.


Pangeas analyschef Mikael Söderlundh om transaktionsmarknaden för logistik just nu och framöver.

Söderlundh: Frågan som kommer sätta spelfältet på transaktionsmarknaden

Bolag Både på transaktionsmarknaden och på börsen är det logistikbolagen som visar mest motståndskraft i dessa tuffa ekonomiska tider. För Fastighetssverige berättar Pangeas analyschef Mikael Söderlundh mer om segmentets styrkor, utmaningarna framöver och den stora frågan som kan komma att sätta spelfältet på transaktionsmarknaden.


Colliers analyschef Karin Witalis berättar om de stora trenderna som påverkar framtiden för det ständigt växande logistiksegmentet.

Trenderna som ritar om logistikkartan

Bolag Colliers analyschef Karin Witalis berättar för Fastighetssverige om de megatrender som ritar om kartan för logistiksegmentet, det mest internationellt viktade segmentet i branschen som befinner sig i snabb förändring.


Colliers bakom uthyrning av Fabeges nya kontorskoncept.

Colliers bakom uthyrning av Fabeges nya kontorskoncept

Uthyrning Fabege hyr ut den första ytan med deras nya nyckelfärdiga kontorskoncept NOW. Bakom uthyrningen står Colliers. Konceptet möter helt andra behov än den traditionella uthyrningen och utmanar andra eftertraktade kontorskoncept.


Colliers får exklusivt uthyrningsuppdrag i Göteborg.

Colliers får exklusivt uthyrningsuppdrag i Göteborg

Uthyrning Colliers har startat ett uthyrningsuppdrag med Platzer för att hyra ut vakanta kontorslokaler i områdena Masthugget och Lilla Bommen/Gullbergsvass i Göteborg. Totalt handlar det om cirka 6 000 kvadratmeter kontorslokaler i olika storlekar.


Colliers förstärker med Anders Dahnberg och Felix Naumann.

Colliers växer inom Valuation & Leasing

Karriär Colliers utökar sitt uthyrningsteam med Anders Dahnberg som Associate Director och sitt värderingsteam med Felix Naumann som Analyst.


Karin Witalis, analyschef på Colliers.

Analyschefen: "De bästa affärerna görs i de sämsta av tider"

Bolag Tuffa tider väntar ekonomin. Köpare och säljare av fastigheter har svårt att mötas. När både hyror och räntor stiger kommer vi se fler stressade säljare, det och mer berättade Colliers analyschef Karin Witalis om under Fastighetssveriges event Fastighetskvinnan som hölls under torsdagen.


Peeter Kinnunen.

Corem säljer för 200 miljoner i Västsverige

Transaktioner Corem säljer fastigheter i Borås, Lerum och Göteborg för 200 miljoner kronor till Bolix Fastigheter.


Daniel Gorosch, vd Colliers Sverige. Colliers har förvärvat en majoritet av Pangea.

Gorosch efter jätteköpet av konkurrenten: "En drömaffär för båda parter"

Bolag Efter tisdagens bomb att Colliers köper en majoritet av Pangea berättar nu Colliers nuvarande Sverige-vd Daniel Gorosch mer om affären och framtiden för Fastighetssverige.


Joakim Arvius.

"Vi har blivit uppvaktade lite då och då"

Transaktioner Pangea Property Partners Sverige-vd Joakim Arvius blir ny vd för Colliers Sverige, i och med förmiddagens besked att Colliers köper Pangea Property Partners: "De ger frihet åt de lokala organisationerna."


Extra
Colliers förvärvar majoriteten av Pangea.

Colliers förvärvar majoriteten av Pangea

Transaktioner Colliers förvärvar majoriteten av Pangea Property Partners och blir därmed den marknadsledande fastighetsrådgivaren i Norden under Colliers varumärke.


Bredden.

Alecta Fastigheter utvecklar Bredden med nya kontorskonceptet Park Side

Bygg/Arkitektur Nytt kontorskoncept tillförs jätteområdet Bredden.


Christina Kämpe.

Colliers bakom sale & leaseback-affär i Mariestad

Transaktioner I förra veckan genomfördes försäljningen av en 13 500 kvadratmeter stor industrifastighet i Lugnås, utanför Mariestad. Tidigare ägaren och hyresgästen är Nimbus Group som nyttjar lokalerna för produktion. Bakom försäljningen och uthyrningen står Colliers som rådgivare i ett nära samarbete med Nimbus och den nya ägaren EHF.


Urban Escape.

AMF Fastigheter hyr ut 1 200 kvadratmeter i Urban Escape

Uthyrning Ytterligare en innovativ aktör inom tech flyttar in i AMF Fastigheters kontorslokaler i kvarteret Urban Escape i Stockholm City. Internationella tjänsteföretaget Globay Relay har skrivit avtal för ett kontor om 1 200 kvadratmeter – deras första etablering på den nordiska marknaden.


Erik Norberg.

Colliers stärker sitt leasingteam

Bolag Colliers har rekryterat Erik Norberg som i början av juni ansluter som Associate Director till affärsområdet Leasing på Stockholmskontoret.


Karin Witalis, analyschef, Colliers Sverige.

"Det är tiotusenkronorsfrågan på marknaden"

Bolag Colliers synar Göteborgs kontorsmarknad i synnerhet och även kontorsmarknaden i allmänhet i sin senaste rapport. För Fastighetssverige berättar analyschefen Karin Witalis bland annat om hur marknaden ser på kontor som investeringsobjekt och vad den stora mängden nyproduktion i Göteborg får för effekt på konkurrensen mellan fastighetsägare.


Ny prognos från Sepref: Fler tror på högre kontorshyror

Bolag Kontorshyrorna kommer att stiga eller ligga oförändrade under det kommande året i Stockholm och Malmö. Det är alla tillfrågade branschbedömare överens om i Sepref:s senaste konsensusprognos för andra kvartalet 2022.


Lena Brixstedt.

Colliers värvar från CBRE i Göteborg

Karriär Lena Brixstedt blir ny associate director inom Leasing hos Colliers i Göteborg.


Colliers får exklusivt uthyrningsuppdrag i Landskrona hamn.

Colliers får exklusivt uthyrningsuppdrag av Niam

Uthyrning Colliers har fått i uppdrag av Niam att arbeta med uthyrningen av 70 000 kvadratmeter lokal- och uppställningsytor belägna i Varvsudden i Landskrona hamn.


Lovisa Edström.

Colliers rekryterar ny marknadschef

Bolag Colliers rekryterar Lovisa Edström som ny marknadschef. Hon kommer närmast från Niam och ansluter i maj.


Colliers ser att kommersiella fastigheter visar motståndskraft i osäkra tider.

Colliers: Kommersiella fastigheter visar motståndskraft i osäkra tider

Bolag Rysslands invasion i Ukraina har inte nämnvärt påverkat marknaden för kommersiella fastigheter i Europa, även om framtiden är oviss. Detta skriver fastighetsrådgivaren Colliers i sin senaste rapport EMEA Capital Markets Snapshot Q1 2022.


Karin Witalis, analyschef, Colliers Sverige.

Colliers analyschef: Så skapar du det moderna vinnarkontoret

Bolag Colliers analyschef Karin Witalis bedömer att kontorssegmentet befinner sig i mitten av sin återhämtningskurva efter pandemin och att investerarna verkligen är på hugget. Under Fastighetssveriges senaste event berättade hon mer om kontorsmarknadens status och vad som krävs för att skapa dagens vinnarkontor.


Colliers flyttar den 1 augusti till Convendum på Kungsgatan.

Colliers flyttar sitt huvudkontor till Convendum

Uthyrning Colliers flyttar den 1 augusti sitt huvudkontor till Convendum på Kungsgatan 9 i Stockholm.


Karin Witalis är Head of Research och författare till Colliers kontorsrapport "The office is dead, long live the office!".

Colliers: "Märker av ett växande intresse för kontor som investeringsobjekt"

Bolag I Colliers första kontorsmarknadsrapport, med fokus på Stockholms kontorsmarknad, avhandlas framtidens kontor både ur användarens och investerarens perspektiv. I rapporten, som fått titeln "The office is dead, long live the office!", konstateras att det finns ett behov av kontor även framöver, men att det kommer att ställas nya krav på framtidens kontor.


Barilla flyttar till klassisk fastighet i Stockholm.

Barilla flyttar till klassisk fastighet i Stockholm

Uthyrning Colliers har varit rådgivare åt Barilla Sverige i processen att flytta deras Sverigekontor till ny adress. Valet föll på en yta om cirka 500 kvadratmeter i Grönstedska palatset på St Eriksgatan 121 i Stockholm. Grönstedska palatset, mer känt som Vin & Sprits gamla huvudkontor, är en klassisk fastighet vid Norrtull/Hagastaden.


Philip Kouvatsis.

Colliers expanderar inom Capital Markets

Bolag Colliers expanderar och förstärker med en ny senior medarbetare inom Capital Markets.


Karin Witalis, analyschef på Colliers och medlem i Sepref:s styrgrupp.

Stark transaktionsmarknad för kontor väntar under 2022

Bolag Allt fler branschbedömare tror att kontorssegmentet kommer att få ett uppsving under 2022, och den senaste i raden av bedömare att stämma in i den här uppfattningen är Colliers och Swedish Property Research Forum (Sepref). För Fastighetssverige berättar Karin Witalis, analyschef på Colliers och medlem i Sepref:s styrgrupp, mer om hur segmentets utveckling kan komma att se ut under året och vilka utmaningar som finns på vägen.


Karin Witalis.

Sepref: Fler tror på stigande kontorshyror

Sverige Allt fler branschbedömare tror på höjda kontorshyror i landets storstäder under det kommande året.
Avkastningskraven bedöms sjunka på kort sikt i Stockholm, Göteborg och Malmö, medan den långsiktiga yieldtrenden är mer svårtolkad.
Det visar Seprefs konsensusprognos för första kvartalet 2022.


Lovisa Andersson.

"Kontoret får en annan prioritering"

Bolag Colliers storsatsning rullar vidare med all hyresgästrådgivning samlad under ett och samma paraply. I det arbetet har Lovisa Andersson utsetts till Head of Tenant Representation & Enterprise Clients. Hon berättar för Fastighetssverige om sin nya roll, vilka krav dagens hyresgäster ställer på kontor och lokaler, varför fler bolag kommer ha en samlad företagsstrategi för lokaler samt vilka möjligheter hon ser på Enterprise Clients-sidan.


Ekvik säljer sex fastigheter till Trappan.

Ekvik säljer till nystartat bolag

Transaktioner Ekvik Investment Group med grundaren Jens Tjärnlund, har idag den 1 februari sålt och frånträtt en väldiversifierad fastighetsportfölj med bland annat Netnonnet, Willys, Elon och Nordic Wellness som välkända hyresgäster. Portföljen är belägen i södra och mellersta Sverige och uppgår till cirka 16 000 kvadratmeter fördelat på sex fastigheter.


Lovisa Andersson.

Colliers utser Lovisa Andersson till Head of Tenant Representation & Enterprise Clients

Bolag Colliers har utsett Lovisa Andersson till Head of Tenant Representation & Enterprise Clients. Lovisa, som under 2021 rekryterades till Colliers som Director Agency, har bred erfarenhet från fastighetsbranschen bland annat från JLL där hon haft roller som Head of Corporate Account Management och Manager Tenant Representation


Colliers får stort uthyrningsuppdrag i Vaggeryd av Logistea.

Colliers får exklusivt uthyrningsuppdrag av Logistea

Uthyrning Colliers har av Logistea fått ett exklusivt uthyrningsuppdrag i Vaggeryd. Uppdraget avser cirka 100 000 kvadratmeter byggklar mark med attraktivt läge.


Colliers har rekryterat Jonathan Nyrén till affärsområdet Valuation.

Colliers utökar inom värdering

Karriär Den ökade efterfrågan av värderingstjänster har resulterat i att Colliers rekryterat ytterligare en medarbetare till affärsområdet Valuation. Colliers har anställt Jonathan Nyrén som Analyst med placering i Stockholm.


Torslanda köper i Solna

Transaktioner Torslanda Property Investment har avtalat om att förvärva Skogskarlen 2 i Solna genom ett bolagsförvärv för ett underliggande fastighetsvärde om 458 miljoner kronor. Fastigheten förvärvas från Schroder Nordic Real Estate Fund.


Colliers får uthyrningsuppdrag av North Park Fastigheter.

Colliers får logistikuthyrningsuppdrag i Landvetter

Uthyrning Colliers har fått i uppdrag av North Park Fastigheter att arbeta med uthyrningen av cirka 6 500 kvadratmeter logistikyta i Logistics Park 1 i Landvetter utanför Göteborg.


Daniel Gorosch och Karin Witalis.

Colliers: ESG och begränsad tillgång intensifierar jakten på kvalitativa kontorsfastigheter

Bolag Investering med syfte blir en lika tydlig prioritering som finansiella resultat enligt Colliers 2022 Global Investor Outlook.


Cibus köper dubbelt

Transaktioner Cibus förvärvar i Charlottenberg och Ale kommun.


Fredrik Angelin.

Colliers rekryterar från Nordier

Karriär Fredrik Angelin har rekryterats som director till Capital Markets med placering i Stockholm. Han ansluter till bolaget i slutet av januari 2022. Han har arbetat med transaktionsrådgivning i mer än 30 år och kommer närmast från en roll som projektledare inom transaktion hos Nordier Property Advisors.


Denise Gahnberg.

Colliers fortsätter expandera inom Project Management

Bolag Colliers rekryterar ytterligare en expert till affärsområdet Project Management.


Colliers har rekryterat Åsa Grönlund till affärsområdet Project Management.

Colliers rekryterar till affärsområdet Project Management

Karriär Colliers rekryterar erfaren expert och stärker upp ytterligare inom affärsområdet Project Management.


Christina Kämpe.

Christina Kämpe: Här är det stora frågetecknet på Göteborgsmarknaden

Bolag Christina Kämpe, Director Capital Markets på Colliers samt regionchef för verksamheten i Göteborg, berättar för Fastighetssverige om de tydligaste trenderna på transaktionsmarknaden, hur de hetaste segmenten utvecklas och den stora frågan som präglar marknaden i Göteborg.


Colliers har rekryterat Ani Chirilas till affärsområdet Valuation.

Colliers växer inom värdering

Karriär För att möta den ökade efterfrågan på marknaden utökar Colliers sitt team inom fastighetsvärdering och rekryterar Ani Chirilas till rollen som fastighetsvärderare med placering i Stockholm.


Visionsbild över kommande logistikanläggning vid Göteborg Landvetter Airport.

Swedavia säljer byggrätter vid Göteborg Landvetter Airport

Transaktioner Swedavia säljer byggrätter vid Göteborg Landvetter Airport till North Park Fastigheter AB. Försäljningen inom logistikområdet är den andra i raden av avyttringar som gjorts på kort tid, mot bakgrund av en fortsatt stark efterfrågan på logistikfastigheter. Försäljningen är i linje med Swedavias strategi att genom framgångsrik flygplatsnära fastighetsutveckling skapa värden för att återinvestera i flygplatsernas utveckling och konkurrenskraft.


Gustaf Damberg.

Colliers stärker sitt Göteborgsteam ytterligare

Bolag Colliers rekryterar Gustaf Damberg till Capital Markets och stärker därmed ytterligare sin position i Göteborg.


Anders Johansson.

Här är de fem hetaste logistiklägena i Sverige

Sverige Ökad automatisering och elektrifiering är att vänta på den heta logistikmarknaden bedömer Anders Johansson, Associate Director Industrial & Logistics, Colliers. För Fastighetssverige berättar han om trender och analyserar dessutom fem heta logistiklägen i Sverige.


Karin Witalis, head of research på Colliers, om trenderna på fastighetsmarknaden.

Experten om trenderna på fastighetsmarknaden

Bolag Bostäder, samhällsfastigheter, lager, logistik och industri är heta segment, kontorsmarknaden är osäker samtidigt som det går trögt för handelsfastigheter och hotell. Karin Witalis, head of research på Colliers, redogör för trenderna och läget på fastighetsmarknaden.


Colliers har rekryterat Sofie Babic till rollen som analytiker.

Colliers expanderar med ytterligare en analytiker

Bolag Colliers har rekryterat Sofie Babic till tjänsten som analytiker inom Capital Markets med placering i Stockholm.


Daniel Gorosch tillsammans med en rad av de tunga namn som rekryterats till Colliers: Gustav Björkman, Christina Kämpe, Marie Meyer, Lovisa Andersson, Karin Witalis och Martin Lindgren. Obs. Bilden är ett montage.

Colliers rivstart under nya ledningen: "Vi ska bli en lysande ädelsten även i Sverige"

Bolag Colliers fortsätter sin storsatsning mot att bli marknadsledande i Sverige. Efter att ha hämtat in en rad tunga namn förstärker man nu även med ett nytt affärsområde: Project Management. Vd:n Daniel Gorosch berättar för Fastighetssverige om den senaste adderingen till erbjudandet, rekryteringsarbetet och hur man vill förändra sitt transaktionsarbete.


Niklas Borg.

Green Group köper 19 fastigheter

Transaktioner Green Group förvärvar 19 fastigheter av ett fordonsvårdsbolag i en sale and leaseback-affär.
– Det är fastigheter med bra avkastning, lång avtalsstruktur och med möjligheter till kompletteringsförvärv, säger Green Groups vd Niklas Borg.


Daniel Gorosch.

Colliers startar nytt affärsområde

Bolag Colliers expanderar nu ytterligare och anställer tre erfarna rådgivare i det nya affärsområdet Project Management.


Marie Meyer.

"Frågan om framtidens kontor är uppe på högsta ledningsnivå"

Bolag Colliers fortsätter lägga nya bitar i sitt pussel – senast biten på plats är uthyrningschefen Marie Meyer. För Fastighetssverige berättar hon vad som lockade med Colliers satsning, om uthyrningsmarknaden och ger sin syn på framtidens kontor.


Marie Meyer.

Colliers rekryterar Marie Meyer som ny uthyrningschef

Bolag Colliers rekryterar Marie Meyer som Head of Leasing med placering i Stockholm.


Gustav Björkman.

Colliers stärker uthyrningsavdelningen

Bolag Colliers rekryterar Gustav Björkman och stärker därmed sin närvaro på uthyrningsmarknaden i Stockholm.


Europa Capital och Ailon utvecklar seniorboendeprojekt i danska Helsingör.

Europa Capital och Ailon köper i Danmark

Transaktioner Genom ett JV köper Europa Capital och Ailon en sjukhusbyggnad i Helsingör för 45 miljoner euro. Byggnaden ska omvandlas till seniorboende.


Foodoras dagligvarubutiker blir allt fler.

Colliers tar Foodora Market till Göteborg och Uppsala

Handel Colliers Leasing har agerat rådgivare åt Foodora Market vid två etableringar, en i Göteborg och en i Uppsala.


Christina Kämpe.

Så blir fastighetsmarknaden i Göteborg framöver

Bolag Efter nästan sex år på NCC tar Christina Kämpe steget tillbaka till rådgivningssidan och blir Göteborgschef i Colliers nysatsning. För Fastighetssverige berättar hon om sin nya roll, vilken kunskap hon tar med sig från ägarsidan och hur hon ser på framtidens rådgivare samt hur hon ser på Göteborgsmarknaden och dess framtidsutsikter.


Christina Kämpe.

Colliers utser ny Göteborgschef

Bolag Christina Kämpe ansluter till Colliers som Director Capital Markets samt regionchef Göteborg. Hon kommer att ingå i Colliers Sveriges ledningsgrupp.


Lovisa Andersson.

Colliers rekryterar från JLL

Bolag Lovisa Andersson rekryteras som Director Agency till Colliers.


Karin Witalis leder Colliers nya research-satsning.

Witalis till Colliers – startar researchavdelning

Bolag Colliers expanderar och anställer Karin Witalis som head of Research. Hon kommer att driva det nya affärsområdet Research och bolaget flyttar därmed fram sina positioner även inom analys. Karin Witalis är ytterligare en välkänd profil inom branschen som rekryterats till Colliers sedan Daniel Gorosch tog över posten som vd i början av april.


Martin Lindgren.

Colliers hämtar uthyrningschef från Unibail-Rodamco-Westfield

Bolag Martin Lindgren tillträder tjänsten som Head of Agency på Colliers, med ansvar för affärsområdena Leasing och Corporate Solutions. Han tillträder tjänsten den 10 maj och intar dessutom en plats i företagets ledningsgrupp.


Erik Wallin, Associate Director inom Industrial & Logistics på Colliers, berättar bland annat om vilka logistikområden i Sverige som är på frammarsch.

Här är logistikområdena som är på frammarsch

Bolag Logistiksegmentet har blivit mer populärt än någonsin under pandemin där den snabba utvecklingen inom e-handeln driver på efterfrågan på allt fler logistikfastigheter. För Fastighetssverige berättar Colliers partner Erik Wallin mer om vad som gör segmentet så attraktivt och vilka logistiklägen som är allra hetast just nu.


Dan Törnsten.

"Tror vi får se ett par rejäla strukturaffärer"

Bolag För Fastighetssverige berättar Colliers arbetande styrelseordförande Dan Törnsten om nya vardagen efter elva år i vd-stolen, planerna framgent och marknadsläget: "De stora kapitalinvesterarna vill ju ha lite volym".


Kristoffer Björnfot Nyman.

Colliers utökar inom Capital Markets

Bolag Colliers har rekryterat Kristoffer Björnfot Nyman som Associate Director till affärsområdet Capital Markets med placering i Stockholm.


Daniel Gorosch.

Gorosch om Colliers storsatsning: "Ska bli fler och bättre"

Bolag Daniel Gorosch är tillbaka på rådgivarsidan som ny vd för Colliers. För Fastighetssverige berättar han om sin nya roll, om Colliers nysatsning för att bli en av de ledande rådgivarna, om rekryteringsbehovet och om hur han ser på transaktionsmarknaden.


Daniel Gorosch.

Daniel Gorosch blir ny vd för Colliers

Bolag Daniel Gorosch har utsetts till vd för Colliers Sverige. Nuvarande vd Dan Törnsten kvarstår som aktieägare i Colliers Sverige och tillträder rollen som styrelseordförande.


Erik Oom och Markus Dragicevic.

Colliers rekryterar duo

Bolag Colliers har rekryterat Markus Dragicevic och Erik Oom till affärsområdet Capital Markets.


Victoria Kjellström anställs som analytiker på Colliers.

Colliers utökar inom Capital Markets

Bolag Colliers har rekryterat Victoria Kjellström som analytiker till affärsområdet Capital Markets med placering i Stockholm.


Beijer Byggmaterial säljer till KTI Fastigheter i Huddinge.

Beijer säljer i Huddinge

Transaktioner Beijer Byggnadsmaterial AB har sålt fastigheten Lissma 4:477 i Huddinge till KTI Fastigheter.


Joachim Svedberg. OBS: Bilden är ett montage.

Stor våg av nya asiatiska investerare att vänta 2021

Sverige I takt med ökade vaccinationstal mot Covid-19 och lättade reserestriktioner väntas transaktioner med internationella investerare öka i Sverige under 2021. Joachim Svedberg, Acting Head of Capital Markets på Colliers, berättar för Fastighetssverige vilka nya investerare som tar sikte på Sverige, vilka segment och städer de intresserar sig för.


Daniella Bäckman.

Colliers rekryterar från Balder

Karriär Colliers har rekryterat Daneilla Bäckman som associate till affärsområdet Corporate Solutions. Hon kommer närmast från Balder.


Joachim Svedberg.

Colliers förutspår ökad investeringstakt

Bolag I Colliers senaste rapport "Global Capital Markets 2021 Investor Outlook" ser investerar optimistiskt på 2021. Colliers förutspår därför en ökning av den globala investeringstakten under H2.


Monika Andersson, Director, Corporate Solutions på Colliers.

Colliers rekryterar Director till affärsområdet Corporate Solutions

Karriär Colliers har rekryterat Monika Andersson som Director till affärsområdet Corporate Solutions, med placering i Stockholm.


Ältadalen i Nacka.

Bonava säljer ytterligare en etapp i Ältadalen, Nacka

Transaktioner Bonava har sålt ytterligare en etapp i Ältadalen, Nacka. Köpare är Innovation Properties och Borohus som köper cirka 3 600 kvadratmeter ljus BTA.


Ett av projekten är Enedalshöjden beläget i området Bergsäter med gångavstånd till både centrum som natur. Två fristående huskroppar uppförs längs Åsboholmsgatan och Enedalsgatan.

Fortinova köper för 619 miljoner i Borås

Transaktioner Fortinova Fastigheter har ingått avtal med Newco Bergdalen (samägt bolag av Järngrinden och Mjöbäcks Entreprenad) avseende ett hyresrättsprojekt om 149 lägenheter i området Bergdalen i Borås. Vidare har avtal ingåtts med Järngrindens helägda dotterbolag Järngrinden Markutveckling Holding om förvärv av 160 hyreslägenheter, i två olika projekt, i Borås.


Eklanda Park köper tre Mjuk biltvätts-fastigheter i Storgöteborg.

Eklanda Park köper i Storgöteborg

Transaktioner Eklanda Park köper tre fastigheter från Lixon Fastigheter, där systerbolaget Mjuk Biltvätt är hyresgäst. Affären frigör kapital för fortsatt expansion för Mjuk Biltvätt och erbjuder en långsiktig och stabil hyresgäst för de nya ägarna.


Filip Bodin.

Colliers växer inom Capital Markets

Bolag Colliers har anställt Filip Bodin som analytiker inom Capital Markets med placering i Stockholm.


Anders Thor.

Anders Thor: "Stora frågetecken kring arbetsmiljön med att arbeta hemifrån"

Bolag Anders Thor, Head of Corporate Solutions på Colliers, berättade vid Lokalmarknadsdagen i Göteborg om vad han tror om framtidens kontorsmarknad: "Det här borde Arbetsmiljöverket kolla upp".


Areim och Colliers Finland har ingått avtal om fastighetsförvaltningstjänster

Bolag Colliers Finland och Areim har ingått ett avtal om fastighetsförvaltningstjänster från och med den 1 januari 2021. Med avtalet kommer Areims finska bostadsportfölj, inklusive 17 fastigheter och cirka 53 000 kvadratmeter, att överföras till Colliers. Servicepaketet omfattar omfattande uthyrning av bostäder, underhållshantering och finansiella tjänster.


Lillskär köper i Strängnäs.

Lillskär köper för utveckling av upp till 200 bostäder

Transaktioner Lillskär köper mark i Malmby, Strängnäs. Lillskär ska nu verka för att få fram en lagakraftvunnen plan som tillåter en blandad bebyggelse med villor, radhus och parhus. Total markareal uppgår till ca 13 hektar och ambitionen är att skapa ett område med ca 150 -200 bostadsenheter. Byggstart beräknas ske inom 2 år.


BG 79.

Colliers och Setune inleder samarbete i Uppsala

Bolag Colliers och Setune Fastigheter har inlett ett samarbete kring utveckling och uthyrning av en kontorsbyggnaden BG 79 i Boländerna i Uppsala. Fastigheten kommer att få en total uthyrningsbar yta om cirka 7 000 kvadratmeter och inflyttning planeras från Q3 2023.


Ernst Rosén säljer till Amasten.

Amasten köper för 460 miljoner i Alingsås

Transaktioner Amasten har tecknat avtal om att köpa en bostadsportfölj i centrala Alingsås. Transaktionen sker bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 460 miljoner kronor och är villkorad av bankfinansiering. Säljare är Ernst Rosén. Amasten tillträder fastigheterna per den 2 november 2020.


Jonas Bodwall.

Colliers rekryterar från Balder

Karriär Colliers har rekryterat Jonas Bodwall som associate director till affärsområdet Leasing med placering i Göteborg.


Klövern hyr ut på Flöjelbergsgatan 14 C i Mölndal.

Klövern hyr ut i Mölndal

Uthyrning Klövern, med Colliers som rådgivare, hyr ut 889 kvadratmeter till Increment Security Group Gothia AB, på Flöjelbergsgatan i Mölndal.


Joachim Svedberg.

Colliers: De internationella köparna är tillbaka igen

Bolag Den globala fastighetsrådgivaren Colliers Internationals svenska team av experter består av cirka 40 medarbetare. Joachim Svedberg, Acting Head of Capital Markets på Colliers, beskriver marknadsläget för Fastighetssverige. Här är de delar som är starka nu. Han berättar också hur det ser ut i de tidigare kända problemområdena handel, kontor och hotell.


Pia Carolusson.

Colliers förstärker teamet i Göteborg

Bolag Colliers har rekryterat Pia Carolusson som director till affärsområdet leasing i Göteborg.


Susanna Gunnå.

Colliers stärker upp inom Capital Markets

Bolag Colliers har rekryterat Susanna Gunnå som Associate Director till Capital Markets i Stockholm.


AFIAA köper fastigheten Cerberus 2 i Gamla Stan, Stockholm.

Schweizisk investerare premiärköper i Stockholm

Transaktioner Den schweiziska investeringsstiftelsen AFIAA gjorde i juli sitt första förvärv i Sverige, då man köpte Cerberus 2 i Gamla Stan i Stockholm av NFF Nordic.


Fastigheten Tankbilen 3 i Sjöviks industriområde, Trelleborg.

Så här mycket tappade logistikfastigheten i värde till följd av corona

Bolag Trelleborgs kommun sålde nyligen en logistikfastighet belägen i Sjöviks industriområde cirka två kilometer från Trelleborgs hamn. Köpeskillingen uppgick till 62 miljoner kronor och köparen Kvalitena tillträdde fastigheten den 30 juni. Mattias Henriks var ansvarig projektledare hos Colliers och han berättar om försäljningsprocessen för Fastighetssverige.


Ralf Spann, Anna Nyberg och Johan Tengelin var några av de tyngsta rekryteringarna under årets andra kvartal.

Här är kvartalets mest profilerade värvningar

Ranking Fastighetssverige har rankat branschens hetaste rekryteringar under det andra kvartalet 2020. Här är hela listan.


Thomas Jalde.

Colliers tror på kontor efter Covid-19

Bolag Kontorsmarknaden kommer att vara full av liv och aktivitet då fler företag kommer att fokusera på kontorsdesign som främjar innovation, kreativitet och teamwork, förutspår kommersiella fastighetsrådgivaren Colliers International.


Tobias Magnussen.

Colliers nära att stänga flera affärer

Bolag Tobias Magnussen, Head of Capital Markets Stockholm på Colliers, beskriver för Fastighetssverige hur affärerna går strax före semestern. Så här har corona förändrat sättet de arbetar på.


John Waldenström.

Colliers växer inom värdering

Karriär Colliers har rekryterat John Waldenström som associate till affärsområdet Valuation.


Golvimporten hyr 2 600 kvadratmeter i Viared.

Fastmax hyr ut 2 600 kvadratmeter i Viared

Uthyrning Colliers har agerat rådgivare då företaget Golvimporten tecknat ett tioårigt hyresavtal avseende 2 600 kvadratmeter på Elementgatan 14 på Viared i Borås.


Carl Dutina på Restate företrädde köparen.

Stena säljer till BRF i Midsommarkransen

Transaktioner Stena Fastigheter säljer två tomträtter till en bostadsrättsförening för cirka 65 miljoner kronor.


Fredrik Brodin.

Offentliga Hus köper i Göteborg

Transaktioner Fastators innehavsbolag Offentliga Hus har ingått avtal med ett lokalt investerarkonsortie avseende förvärv av Opalparken Bostads AB med den obebyggda fastigheten Göteborg Önnered 45:17. Förvärvet tillträds den 1 juli 2020.


"Det har blivit okej att jobba hemifrån"

Bolag Corona skakar om hela kontorsmarknaden i grunden. Här är de viktiga trenderna att hålla koll på. Heidi Chard, Associate Director Corporate Solutions på Colliers, berättar för Fastighetssverige.


Joachim Svedberg.

Colliers: Då når transaktionsmarknaden sin botten

Bolag Så här driver de den dagliga verksamheten när efterfrågan faller till följd av corona. Colliers beskriver också i en intervju med Fastighetssverige vilka segment de tror mest på.


Mikael Wallner.

Så satsar Colliers på att ta marknadsandelar

Bolag Företagets nya uthyrningschef berättar för Fastighetssverige vad som är i fokus framöver.


Mikael Wallner.

Colliers rekryterar uthyrningschef

Karriär Mikael Wallner ansluter till Colliers som Head of Leasing and Industrial & Logistics.


Anders Johansson, Associate Director Industrial & Leasing och Erik Wallin, Associate Director Industrial & Leasing på Colliers.

Kommentar: Så har coronakrisen påverkat logistikmarknaden

Bolag Erik Wallin och Anders Johansson på Colliers analyserar hur coronapandemin har påverkat logistikmarknaden och hur läget ser ut för tillfället.


Malmö Industrial Park.

Colliers får uthyrningsuppdrag av MG Real Estate

Uthyrning Colliers har vunnit uppdraget att hyra ut cirka 40 000 kvadratmeter nyproducerat lager i Malmö åt MG Real Estate. Det är Malmö stad som fått klartecken att sälja 66 500 kvadratmeter mark i Norra Hamnen till MG Real Estate, som har för avsikt att bygga en logistik- och kontorsanläggning i området under namnet Malmö Industrial Park.


Anders Thor.

Så påverkas kontorsmarknaden av coronakrisen

Uthyrning Anders Thor, Head of Corporate Solutions på Colliers Sverige, spår en svajig framtid för kontorsmarknaden i Sverige och resten av världen. För Fastighetssverige ger han sin analys av vad den nuvarande turbulensen kommer att innebära för vakansnivåerna och hyrorna och hur landskapet för kontorsmarknaden kan komma att förändras det närmaste året.


Max Burgers köper fastighet i Tumba.

Max köper fastighet i Stockholm

Transaktioner Max Burger köper fastigheten Yrkesskolan 5 i Tumba utanför Stockholm. Säljare är Kedi Invest.


PR Home flyttar in hos Spacerenter.

PR Home hyr 4 000 kvadratmeter i Viared

Uthyrning PR Home hyr 4 000 kvadratmeter hos Spacerenter i Viared. Colliers har agerat rådgivare vid uthyrningen.


Colliers hyr ut på Getängsvägen 23 i Borås.

Colliers hyr ut i Borås

Uthyrning På Getängsvägen 23 i Borås har Colliers hyrt ut en lokal om 640 kvadratmeter. Fastighetsägare är Furulunds Modetyger AB och tillträdande hyresgäst är Adapt Utveckling AB, som flyttar in den 1 april i år.


Gunnar Larsson.

Colliers förstärker sitt svenska Capital Markets-team

Bolag Colliers har rekryterat Gunnar Larsson som Director till Capital Markets med placering i Stockholm. Med sina nio år i fastighetsbranschen, bland annat på CBRE Global Investors, JLL och senast Colliers europeiska HQ har han en gedigen kunskap och erfarenhet av framförallt transaktioner i Storbritannien och Norden på både kund- och rådgivarsidan. Han var även med och startade "Colliers UK Build to Rent team’" 2015 med fokus på forward funding- lösningar och transaktioner av hyresbostäder.


Logistic Contractor utvecklar och bygger ny anläggning åt Mathem.

Logistic Contractor utvecklar och bygger ny anläggning åt Mathem

Uthyrning Logistic Contractor har tecknat hyreskontrakt med Mathem och ska utveckla och uppföra en ny, modern och miljöanpassad produktionsanläggning i Farsta söder om Stockholm.


GM Fastigheter och Colliers hyr ut på Kabelgatan i Kungsbacka.

Tre uthyrningar i Kungsbacka

Uthyrning GM Fastigheter, med hjälp av Colliers, har hyrt ut tre lokaler på Kabelgatan 2 i Kungsbacka, totalt 569 kvadratmeter.


Första Långgatan, Linnéstaden, Göteborg.

Elof Hansson hyr ut i Linnéstaden

Uthyrning Ingenjörsföretaget Etteplan har tecknat avtal med Elof Hansson Fastigheter om 474 kvadratmeter kontor på Första Långgatan 3 i Göteborg.


Damian Harrington är en av Europas ledande fastighetsanalytiker.

Handelsexperten: Här är investerarnas nya intressen

Handel För Fastighetssverige delar Damian Harrington, Head of Research på Collieras EMEA, med sig av sin syn på den pressade handelssektorn och vilken typ av handelsfastigheter som lockar flest investerare just nu.


Caj Virta.

Colliers rekryterar värderingschef från JLL

Karriär Colliers International startar det nya affärsområdet Valuation, som kommer att ledas av Caj Virta.


Lokalmarknadsdagen
Damian Harrington, en av Europas ledande fastighetsanalytiker, håller ett föredrag om retailtransformationen ur ett internationellt perspektiv på Lokalmarknadsdagen i Göteborg den 16 januari.

Ledande internationell retailexpert till Lokalmarknadsdagen

Lokalmarknadsdagen Vår Det sägs att UK ligger några steg före Sverige i retailtransformationen. Damian Harrington, en av Europas vassaste retailexperter kommer till Lokalmarknadsdagen i Göteborg och berättar om den brittiska och internationella utvecklingen.


Joakim Orthén, vd för Nordic PM.

Industrisamhället förvärvar för cirka 600 miljoner kronor

Transaktioner Aktiebolaget Fastators helägda dotterbolag Industrisamhället Fastigheter AB har ingått avtal om förvärv av 31 fastigheter med ett totalt underliggande fastighetsvärde om cirka 600 miljoner kronor.


Colliers hyr ut i Göteborg.

Colliers gör uthyrning i Almedals Fabriker

Uthyrning I Almedals Fabriker, på Gamla Almedalsvägen 31 kommer telefoni och IT-bolaget Cloudgruppen Göteborg att flytta in på 310 kvadratmeter.


Lokalmarknadsdagen
Erik Blix är moderator för Lokalmarknadsdagen. Marie Bucht och Dan Törnsten utgör expertpanel.

Lokalmarknadsdagen: Boka in 16 januari!

Lokalmarknadsdagen Vår Den 16 januari sparkar den göteborgska fastighetsmarknaden igång det nya decenniet med anrika Lokalmarknadsdagen på Clarion Hotel Post, som vanligt arrangerat av Fastighetssverige och Lokalnytt tillsammans med Business Region Göteborg.


Joachim Svedberg.

Svedberg tar ett kliv upp på Colliers

Karriär Joachim Svedberg har utsetts till tf Head of Capital Markets på Colliers.


Ett padelcenter med tio banor etableras i Viared.

Etablerar padel i Borås

Uthyrning PDL Group etablerar ett padelcenter om 4 450 kvadratmeter i Viared, Borås. Hyresvärd är Pro Imp AB och Colliers har varit rådgivare i samband med uthyrningen.


Pia Carolusson.

Colliers storsatsar – ska rekrytera 20 personer

Bolag Colliers mål är att rekrytera 20 personer inom både nya och befintliga affärsområden det kommande året. Nu har de rekryterat Pia Corolusson till Corporate Solutions.


Urstarkt logistikintresse skapar dominoeffekt på marknaden

Transaktioner I samband med SLP:s storköp i småländska Nässjö agerade Colliers köprådgivare. Nu berättar Joachim Svedberg, Regional and Capital Markets Director på bolaget, mer om vilka effekter den starka efterfrågan på logistik har på marknaden – och hur länge han tror att det stora intresset håller i sig.


Här är köprådgivarna som stänger störst affärer

Lista I samband med att den svenska fastighetsmarknaden attraherar allt fler internationella investerare ökar även transaktionsteamens köpuppdrag. Fastighetssverige har tittat närmare på vilka team som lockar till sig störst volymer – per anställd.


Colliers lanserar karriärutvecklingsprogram

Bolag Colliers International lanserar ett karriärutvecklingsprogram, Accelerate, för den europeiska kapitalmarknaden.


Colliers var rådgivare åt Zandénbolagen.

Zandénbolagen och Colliers hyr ut i Mölndal

Uthyrning Zandénbolagen hyr ut 469 kvardratmeter till Kompan på Götaforsliden i Kvarnbyn, Mölndal. Colliers var rådgivare i uthyrningen.


Marie Ryding och Heidi Chard.

Colliers utökar inom retail och corporate solutions

Bolag Colliers International har rekryterat Marie Ryding och Heidi Chard till kontoret i Stockholm.


Colliers var rådgivare vid försäljningen på Garvargatan.

Henrik Volz köper på Kungsholmen

Transaktioner Sveriges Veterinärförbund har sålt fastigheten Vattuormen 15 på Kungsholmen till Tokais Fastighet AB där fastighetsutvecklaren Henrik Volz via sitt bolag, Totila i Skandinavien AB, är huvudägare.


Pia Markwall Toyne.

Colliers rekryterar från Unibail Radamco Westfield

Karriär Colliers International har rekryterat Pia Markwall Toyne som senior uthyrare till affärsområdet Retail.


Colliers adderar retail till sitt utbud.

Colliers inleder retailsatsning

Bolag Colliers International kompletterar sitt tjänsteutbud med retail. Inom retail erbjuder Colliers strategi, projektledning, kommersiell förvaltning, uthyrning och hyresgästrepresentation med fokus på att utveckla och etablera köpcentrum, gallerior, shoppinggator samt externa handelsområden.


Colliers har agerat säljrådgivare i en sale and leaseback-affär med fyra logistikfastigheter.

Fyra industrifastigheter i sale and leaseback-affär

Transaktioner Colliers International har agerat säljrådgivare åt Francks Kylindustri vid försäljningen av fyra industrifastigheter i Norrköping, Göteborg, Helsingborg och Ludvika. Försäljningen var strukturerad som en 13-årig sale and leaseback-affär med nytecknade triple-net-avtal. Fastigheterna har en total uthyrningsbar yta om 5 848 kvadratmeter.


Gustaf Lettström.

Colliers rekryterar från JLL

Uthyrning Colliers International har stärkt upp sitt team inom Capital Markets med Gustaf Lettström.


Karlstad.

SBS köper för 115 miljoner i Karlstad

Transaktioner Studentbostäder i Sverige (SBS) har förvärvat två studentfastigheter i Karlstad. Fastigheterna innefattar tillsammans 158 lägenheter och har en sammanlagd boarea om 3 438 kvadratmeter. Efter förvärvet har SBS 300 studentlägenheter i Karlstad och totalt 1 600 studentlägenheter i landet.


Regio hyr ut i Västra Frölunda, med hjälp av Colliers.

Regio hyr ut i Frölunda

Uthyrning Regio hyr ut 811 kvadratmeter till Handelsakademin/NBI på Redegatan i Västra Frölunda, Göteborg.


De stänger störst affärer per anställd

Lista I samband med att den svenska rådgivningskartan ritas om i grunden har Fastighetssverige tittat närmare på vilka transaktionsteam som genomför störst säljuppdrag – per anställd.


East Capital köper logistik i Riga

Transaktioner East Capital har genom East Capital Baltic Property Fund III genomfört förvärvet av P5, en nybyggd logistik- och industripark i Riga, Lettland. Det totala transaktionspriset för fastigheten är 10,6 miljoner euro.


Så ska NAI Svefa gasa med Jalde

Bolag I går avslöjade Fastighetssverige att Thomas Jalde lämnar Colliers för NAI Svefa efter närmare tolv år i bolaget. Nu berättar den nya arbetsgivaren hur man ska trycka på gaspedalen med hjälp av nyförvärvet.

Ännu ett tungt namn lämnar Colliers

Bolag På mindre än ett år har Colliers tappat så väl transaktionschefen Robert Treutiger som uthyrningschefen Sophia Heurlin. Nu kan Fastighetssverige avslöja att ännu ett tungt namn lämnar för en konkurrent.


Ännu ett tungt namn lämnar Colliers

Bolag På mindre än ett år har Colliers tappat så väl transaktionschefen Robert Treutiger som uthyrningschefen Sophia Heurlin. Nu kan Fastighetssverige avslöja att ännu ett tungt namn lämnar för en konkurrent.


Trampolinpark till köpcentrum i Halmstad

Uthyrning Colliers har varit rådgivare till ett danskt kommanditsällskap och förmedlat trampolinparken Yoump som ny hyresgäst. Yoump har avtalat om lokaler om 2 200 kvadratmeter och flyttar in i Elgigantens tidigare lokaler i Flygstaden köpcentrum, Halmstad.


Offentliga Hus köper för 828 miljoner från Svevia

Transaktioner Fastators intressebolag Offentliga Hus har under den gångna veckan tecknat avtal om förvärv av fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om 828 miljoner kronor. Säljare är statligt ägda Svevia samt ett antal privata fastighetsägare.


Colliers rekryterar två analytiker

Bolag Som ett led i Colliers expansion rekryteras två nya analytiker till Göteborgsteamet; Manfred Meyer och Eric Månsson.


Wilfast och NRP säljer till Västprojekt

Transaktioner Ett investeringskonsortium lett av norska Ness, Risan & Partners tillsammans med Wilfast säljer en 8 000 kvadratmeter stor fastighet till Göteborgsbolaget Västprojekt.


"P-G Gyllenhammar stack ut på ett kul sätt"

Fredagsprofilen Varför inspireras Dan Törnsten av familjen Wallenberg? Vem tar han med sig på en långresa i Asien? Och vilken affär ångrar han att han backade ur? Det och mycket mer berättar Colliers vd i Fredagsprofilen.


Hon blir ny transaktionschef på Colliers

Karriär Sedan Robert Treutiger signalerade att han flyttar till Savills har Colliers varit på jakt efter en ny transaktionschef. Idag kan Fastighetssverige avslöja vem som axlar rollen.


Ny hyresgäst till Avenyn

Uthyrning Colliers har hyrt ut 720 kvadratmeter till La Venue i Wallenstams fastighet på Kungsportsavenyn 1 i Göteborg.


Maxfastigheter köper fyra fastigheter

Transaktioner Gemensam hyresgäst för de fyra fastigheterna är Jem & Fix. Fastigheterna är placerade i Hallsberg, Köping, Ludvika och Sandviken.


Colliers rekryterar från Skanska

Karriär Colliers har rekryterat Viktoria Blinova för tjänsten som financial manager till affärsområdet förvaltning.


Svevia ska storsälja

Transaktioner I en kommande jätteaffär ska Svevia sälja 158 fastigheter i strategiska lägen över hela landet.


”Behöver inte skära ner 50 procent”

Bolag Colliers vd Dan Törnsten om den senaste tidens personalförändringar på bolaget, hur man tar sig an framtiden – och oron över den politiska situationen.


Joachim Svedberg och Rozana Yevno.

Svedberg ny transaktionschef på Colliers

Karriär Joachim Svedberg blir ny regionchef och transaktionschef på Colliers i Göteborg. Samtidigt tillträder Rozana Yevno som tillförordnad uthyrningschef.


”Savills mer komplett i sitt tjänsteutbud”

Karriär Robert Treutiger byter arbetsgivare. Därför lämnar han Colliers, så gick värvningen till – och det vill han utveckla i sin roll som transaktionschef. ”Söker mig inte bort”.

Treutiger ny transaktionschef på Savills

Karriär Lämnar Colliers för Savills – tillträder i vår.


Hemåt Fastigheter lämnar Gällivare

Transaktioner Hemåt Fastigheter säljer hela sitt bestånd i Gällivare till kommunen samt Emmoth Fastigheter.


CA Fastigheter köper i Borås

Transaktioner CA Fastigheter köper en fastigheter med butiker och vårdlokaler i centrala Borås av en privatperson.


Lilit Khachatryan, Victor Nilsson och Jakob Svensson.

Colliers utökar förvaltningsteamet

Karriär Colliers utökar sin förvaltningssatsning och anställer tre personer.


Colliers satsning växer – anställer två till

Karriär Efter Colliers utannonserade bostadssatsning – nu rekryteras två mäklare.


"Ett bra kompletterande segment till vår verksamhet"

Bolag Colliers breddar verksamheten och erbjuder nu rådgivning för nyproducerade bostäder. "Vi redan fastighetsägarna och byggbolagen som uppdragsgivare", säger vd Dan Törnsten.


Corem utökar i Halmstad

Transaktioner Corem köper 14 500 kvadratmeter lager för 82 miljoner kronor i Halmstad.


Colliers anställer och etablerar sig på nytt område

Karriär Colliers utökar sin transaktionsavdelning genom rekryteringen av Mattias Henriks. Samtidigt etablerar man sig på det nya området nyproduktion bostäder.


Colliers dubbel rådgivare: ”Lite knepigt”

Transaktioner Colliers var rådgivare för både Castellum och Klövern i bytesaffären i Västsverige. ”Inte speciellt vanligt”.


Därför säljer grundaren sitt innehav

Ekonomi/Finansiering Colliersgrundaren Hans Vestergaard säljer av sina aktier – för Fastighetssverige berättar han bakgrunden.


SBB gör nytt miljardförvärv

Transaktioner SBB köper 35 fastigheter runt om i Sverige för 1,5 miljarder kronor.


Akelius säljer till BRF

Transaktioner Akelius säljer 144 lägenheter i Skärholmen till en bostadsrättsförening.


Anrikt tvätteri flyttar efter 55 år

Uthyrning EMK Fastigheter hyr ut 526 kvadratmeter till Holmens tvätt i Alelyckan, Göteborg. Colliers International har förmedlat uthyrningen.


SBB gör sitt första köp i Norge.

SBB in i Norge

Transaktioner SBB köper sin första fastighet i Norge – 26 000 kvadratmeter i Oslo.


Besqab rekryterar affärsutvecklare

Karriär Besqab har anställt Charlotte Högberg som ny affärsutvecklare för vårdfastigheter. Hon kommer närmast från Colliers International.


Kändisarnas bolag öppnar idrottscenter i Göteborg

Bolag Jonas Björkmans och Måns Zelmerlöws bolag PDL öppnar padelcenter i KAB:s lokaler i Marieholm.


Castellum hyr ut i Rosersberg

Uthyrning Castellum i Stockholm har tecknat avtal om uthyrning av 3 500 kvadratmeter lager och showroom i Roserberg med Gear 4 Music. Inflyttning sker i september.


Colliers anställer ny affärschef inom förvaltning

Karriär Colliers rekryterar Hanna Strand för att leda bolagets förvaltningsteam.


Wallenstam hyr ut i Göteborg

Uthyrning Colliers uthyrningsteam har förmedlat en butikslokal till Vivobarefoot i Wallenstams fastighet på Engelbrektsgatan i Göteborg.


Colliers får globalt uppdrag för Ramböll

Bolag Colliers International har utsetts att tillhandahålla hyresadministration, transaktionshantering och strategiska konsulttjänster för ingenjörsfirman Ramböllkoncernen.


Colliers: Stor rabatt vid ombildningar i Göteborg

Transaktioner I en ny analys om ombildningsmarknaden i Göteborg menar Colliers International att fastighetsägarna säljer för billigt. I Malmö har man hittat en bra nivå för ombildningsaffären med en ungefärlig rabatt på 26 procent för de boende. I Göteborg ligger rabatten för hyresgästen på hela 44 procent.


Handeln starkaste drivkraften bakom logistiketableringar

Bolag I Colliers senaste logistikrapport framkommer det att handeln är den starkaste drivkraften bakom nyetableringar i Sverige. Det byggs i genomsnitt drygt 300 000 kvadratmeter ny logistikyta per år och etableringarna sker i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i etablerade logistiknav längs motorvägarna mellan dessa städer.


Akelius säljer i Upplands Väsby

Transaktioner Fastigheten är från 1969 och består av fyra byggnader som rymmer 91 lägenheter. Försäljningspriset uppgår till 165 miljoner kronor.


Corem och Colliers ordnar helhetslösning för KS Projekt

Transaktioner KS Projekt har vuxit ur sina gamla lokaler i Halmstad. Med hjälp av Colliers har KS sålt sin gamla fastighet till Corem, som dessutom har köpt mark där man nu bygger en ny anläggning åt KS Projekt.


Trianon köper Jem & Fix-portfölj

Transaktioner Eurocorp, ett dotterbolag till Trianon, köper en portfölj med åtta handelsfastigheter, spridda över mellanstora städer i södra och mellersta Sverige.


Colliers får uppdrag av DHL

Uthyrning Colliers International har fått i uppdrag av DHL Excel Supply Chain att förmedla lagerytor i DHL:s kommande lagerbyggnation i Mälardalen, Eskilstuna logistikpark.


Commerz Real säljer Solna Port till Areim.

Commerz Real säljer Solna Port

Transaktioner Commerz Real säljer kontorsfastigheten Solna Port, omfattande 41 000 kvadratmeter, i Frösunda.


Eklandia hyr ut till Best Transport

Uthyrning Eklandia Fastighets AB, dotterbolag inom Castellumkoncernen, har tecknat hyresavtal med Best Transport avseende en lokal om cirka 2 250 kvadratmeter i Kallebäck, Göteborg.


JLL hämtar uthyrare från Colliers

Bolag JLL förstärker segmentet industri- och logistik med en ny medarbetare som närmast kommer från Colliers.


Colliers om Kina: ”En priskorrigering som borde gjorts för länge sedan”

Bolag Colliers International EMEA skriver i sin marknadsrapport att den kinesiska aktiemarknadens "kollaps" inte är en del av en allmän krasch på världens aktiemarknader. Det är en priskorrigering som borde ha gjorts för länge sedan. Överreaktionen beror på en kombination av feltolkning av den kinesiska devalveringen och flockinstinkt, enligt Colliers.


Adam Wilson, Nils Åke Rydqvist och Kim Grüneberger.

Savills rekryterar helt uthyrningsteam

Karriär Savills gör en satsning på uthyrning i Göteborg och rekryterar tre personer från ett konkurrerande konsulthus.


Colliers satsar åter på retail

Bolag Colliers nya affärschef inom uthyrning, Sophia Heurlin, kommer tillsammans med nyanställde Lina Östlund att fokusera på att bygga upp retaildelen.
- Att återuppbygga det benet inom uthyrning, känns som en självklarhet och en viktig pusselbit i att kunna erbjuda en helhet på marknaden, säger Sophia Heurlin.


L2 hyr ut i Gamlestaden

Uthyrning L2 Fastigheter hyr ut 450 kvadratmeter till ljudspecialisten Akkelis Audio och belysningsföretaget Kakofon i Gamlestaden, Göteborg.


Colliers flyttar sitt Stockholmskontor

Uthyrning Colliers flyttar sitt Stockholmskontor till Linnégatan 2. Humlegården blir Colliers nya hyresvärd.


Fastpartner köper i Göteborg

Transaktioner Fastpartner köper en fastighet i Högsbo, Göteborg, av Aspelin Ramm.


Colliers rekryterar uthyrningschef

Karriär Colliers rekryterar en uthyrningschef som närmast kommer från TAM Retail.
Tjänsten är nyinsatt – Colliers satsar på att placera alla uthyrningstjänster under samma paraply, tidigare var de olika affärsområden.


L2 Fastigheter köper i Borås

Transaktioner L2 Fastigheter har köpt en fullt uthyrd samhällsfastighet, omfattande 6 600 kvadratmeter lokalyta, i Fristad utanför Borås. L2 har också köpt en intilliggande bostadsfastighet med hyresrätter.


Pangea stärker upp Stockholmskontoret

Karriär Pangea rekryterar två nya till Stockholmskontoret.


Colliers växer i Göteborg

Bolag Colliers uthyrningsgrupp i Göteborg växer med Kim Grüneberger som ny uthyrare.


KN Holding köper i Jordbro

Transaktioner Belysningsföretaget Osram säljer sin fastighet i Jordbro industriområde till den lokala fastighetsägaren KN Holding.


Platzer köper Gamlestadens Fabriker för 750 miljoner kronor. Säljare är Aberdeen. I området pågår ett omfattande utvecklingsarbete.

Platzer köper Gamlestadens
Fabriker för 750 miljoner

Transaktioner Platzer köper Gamlestadens Fabriker i Göteborg om totalt 62 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Köpeskillingen uppgår till 750 miljoner kronor.


JLL Leasing förstärker inom logistik

Karriär JLL förstärker sin uthyrningsavdelning i Göteborg genom en rekrytering från Colliers International.


Sophia Heurlin till TAM Retail

Karriär Sophia Heurlin, med erfarenhet från Newsec, DTZ och Colliers, har anställts som projektledare på TAM Retail Group.


Havana köper konkursbo i Finspång och Borlänge

Transaktioner Havana Holding, ägt av Amastenprofilen Thomas Melin, köper ett konkursbo efter K/S Sweden Real Estate AB.


Newsec rekryterar från Colliers

Karriär Newsec upplever en stor efterfrågan på transaktionstjänster och rekryterar en ny medarbetare – som närmast kommer från Colliers – till Göteborgskontoret.


Colliers får exklusivt uthyrningsuppdrag av Skanska

Bolag Colliers har fått ett exklusivt uthyrningsuppdrag för det första projektet i Skanskas nya lagerkoncept Kubiklager i Orrekulla, Göteborg.


Husvärden hyr ut i Högsbo

Uthyrning Husvärden hyr ut 5 200 kvadratmeter till Arkitektkopia i Högsbo, Göteborg.
Colliers International förmedlade uthyrningen.


Järntorget köper i Gustavsberg

Transaktioner Järntorget har köpt en fastighet i Fabriksstaden i centrala Gustavsberg i Värmdö kommun.


Alecta köper Hasselbladshuset

Transaktioner Alecta köper Hasselbladshuset i Göteborg av Credit Suisse, som säljer efter sju års ägande.


Colliers: Färre internationella än förväntat

Transaktioner Colliers International, som har varit säljrådgivare åt Trygg-Hansa, menar att det internationella intresset för fastigheten var mindre än förväntat.


Sthlm Crown.

Köper för tre miljarder i Stockholm

Transaktioner Trygg Hansa-huset (Sthlm Crown) och Chokladfabriken har sålts till en och samma köpare. Värdet på affärerna uppgår till cirka tre miljarder kronor.

Colliers: Färre internationella än förväntat

Transaktioner Colliers International, som har varit säljrådgivare åt Trygg-Hansa, menar att det internationella intresset för fastigheten var mindre än förväntat.

”Tiden mogen att sälja Chokladfabriken”

Transaktioner Skanska har ägt Chokladfabriken länge och när man nu sålde gjorde man det för att investera i nya projekt.


Colliers: Optimism och inriktning mot sekundära marknader

Transaktioner I EMEA finner investerarna nya möjligheter, särskilt på sekundära marknader med tillgångar som behöver investeringar eller repositionering. Detta trots den senaste tidens politiska turbulens och ekonomiska otrygghet, enligt en rapport från Colliers International.


Hemsö köper i Göteborg

Transaktioner Hemsö köper vårdfastigheten Brämaregården 80:1 i Kvillebäcken, Göteborg för 90 miljoner kronor.


Eklandia hyr ut till WEG i Mölnlycke Logistikpark.

Eklandia hyr ut ny logistikfastighet

Uthyrning Eklandia beslutade i juni om att påbörja en logistikfastighet om 6 500 kvadratmeter i Mölnlycke Företagspark.
Nu har man tecknat ett hyresavtal avseende hela fastigheten.


Kungsleden köper handelsfastighet i Halmstad

Transaktioner Kungsleden köper en handelsfastighet, med Willys som hyresgäst, i Flygstaden i Halmstad för en total köpeskilling om cirka 42 miljoner kronor.


19 Malmöombildningar sedan hösten 2010

Transaktioner I Malmö har det under perioden 1 september 2010 till 31 januari 2013 ombildats 19 fastigheter från hyresrätt till bostadsrätt till ett värde om 757 miljoner kronor, enligt Colliers nya ombildningsrapport.


Eklandia hyr ut på Ringön

Uthyrning Eklandia hyr ut 2 600 kvadratmeter på Ringön, Göteborg, till Berendsen Textil Service AB.


Irländare köper i Göteborg

Transaktioner DAD Fastighets AB säljer en 14 000 kvadratmeter stor industrifastighet i Torslanda, Göteborg, till en irländsk investerare.


Här är världens tio största fastighetsrådgivare

Bolag Lipsey Survey har korat världens mest välkända och respekterade varumärken bland fastighetsrådgivare. Här är listan.


Elfstadius får styrelseuppdrag

Karriär Johan Elfstadius föreslås ta plats i styrelsen för ett börsnoterat fastighetsbolag.


Colliers: Stabil ekonomi gör Norden intressant

Sverige Sverige, Danmark, Norge och Finland uppfattas generellt som säkra ekonomier - och fastighetsmarknaderna är därför intressanta för utländska investerare. Nordic Real Estate Review 2013 (kvartal 1) som Colliers International i Norden just gett ut ger status på de nordiska fastighetsmarknaderna.


Colliers: Stabilt på logistiksidan i Europa

Bolag Industri- och logistikmarknaden får skjuts av amerikanska investerare och deras ökade förfrågan efter lagerytor för e-handel över hela Europa, menar Colliers International i en ny rapport.


Elfstadius om framtiden

Karriär I går blev det klart att Johan Elfstadius lämnar posten som Sverigechef för Citycon.
- Det är ingen schism bakom detta. Nu ser jag fram emot nästa utmaning, säger Johan Elfstadius till Fastighetssverige.


Colliers får förvaltningsuppdrag

Bolag Colliers har fått ett nytt förvaltningsuppdrag åt City-Fastigheter i Katrineholm AB med start vid årsskiftet. Uppdraget sträcker sig över tre år och innebär tjänster inom hyresadministration och bolagsredovisning men också en del administration.
Colliers kommer även att fungera som ett stöd åt den lokala platschefen på City-Fastigheter gällande projekt och hyresförhandlingar.


Svenska Bostadsfonden ombildar i Kalmar

Transaktioner Svenska Bostadsfonden har, sålt fastigheten Herden 2 i Kalmar till BRF Jacob Smålänning.
Fastigheten består av 42 lägenheter med en total yta om 3 225 kvadratmeter, enbart bostäder.


Svenska Bostadsfonden köper i Huskvarna

Transaktioner Svenska Bostadsfonden har köpt en fastighet med 49 lägenheter i Huskvarna.


Colliers ombildar i Lund

Transaktioner Hemajeca AB har med hjälp av Colliers International genomfört en ombildning i Lund. Fastigheten Lund Paradiset 37 såldes till BRF Handskmakaren för en köpeskilling som motsvarar 18 200 kronor per kvadratmeter.


Colliers: Cross border-transaktioner fortsätter att öka

Sverige Colliers har gett ut Nordic Real Estate Review för årets tredje kvartal. I den framgår bland annat att andelen cross border-transaktioner fortsätter att öka.


Treutiger på Expo Real med säljuppdrag för miljard

Expo Real Colliers Robert Treutiger är på Expo Real för nionde gången och för andra gången som transaktionschef för Colliers International.
- Jag har säljuppdrag för ungefär en miljard med mig ner, och intresset är stort, säger Robert Treutiger.


Newsec rekryterar från Colliers

Karriär Newsec Asset Management har rekryterat Marie Eriksson som uthyrare. Hon kommer närmast från Colliers International.


Ombildar allmännyttan för billigt?

Bostäder I Fastighetssveriges senaste pappersmagasin tar vi upp det faktum att det är en mycket bättre affär att sälja en nyombildad bostadsrätt i Stockholm om den tidigare ägts av allmännyttan än om den ägts av en privat fastighetsägare.
Varför är det så här? Säljer allmännyttan för billigt?


Enköpings Hyresbostäder säljer till familjebolag

Transaktioner På uppdrag av Enköpings Hyresbostäder säljer Colliers International en fastighet i Grillby utanför Enköping. Fastigheten består av bostäder och lokaler.


Nästan fullt på Ullevigatan

Uthyrning NCC Property Development har nu hyrt ut 92 procent av sin miljöanpassade kontorsfastighet på Ullevigatan 17-19 i Göteborg. Huset ska stå inflyttningsklart till våren 2013 och redan nu finns det planer på ytterligare en fastighet.


Konsultbolag lägger ner Malmö-kontoret

Bolag Ett av branschens mest välkända konsultbolag lägger ner sitt regionkontor i Malmö.


Colliers: Polen viktigaste logistiknavet i Europa år 2020

Bolag En rapport från Colliers ser Polen som det snabbast växande logistiknavet i Europa.


Husvärden köper i Högsbo

Transaktioner Husvärden L Larsson & Co har köpt fastigheten Högsbo 16:16 i Göteborg. Säljare är förpackningsföretaget Eson-Pac.


Engelsk pensionsfond säljer två fastigheter – går helt ur Sverige

Transaktioner Bilcentrumgruppen köper två fastigheter där man själva är huvudhyresgäst. Den totala köpeskillingen uppgår till cirka 86 miljoner kronor. Säljaren, en engelsk pensionsfond som innehas av det globala revisionsbolaget BDO, går i och med affären, helt ur Sverige.


Lokal aktör säljer till BRF i Höllviken

Transaktioner Annabostäder i Limhamn säljer en fastighet till den nybildade bostadsrättsföreningen Tage´s i Höllviken.


Atrium Ljungberg hyr ut till Reinertsen

Uthyrning Atrium Ljungberg hyr ut 1 347 kvadratmeter till konsult- och entreprenadföretaget Reinertsen i gamla PV-palatset på Hälsingegatan 43 i Stockholm.


Colliers: Efterfrågan kommer att stå sig

Sverige Colliers International analyserar efterfrågan på kontor i sin senaste rapport om
Generation Y. En av slutsatserna är att den kommer att stå sig.


Första konsult-appen med lediga lokaler

Mipim Colliers International kommer inom kort att lansera en app med lediga lokaler och fastigheter till salu.
På Mipim gjordes affären med leverantören Lokalnytt – Fastighetssveriges systermagasin – klar.
- Det är första gången vi säljer en app med lediga lokaler till en konsult, säger Lokalnytts Rolf Andersson.


Colliers: Stigande direktavkastningskrav för logistik

Sverige Colliers har gett ut sin Nordic Real Estate Review för kvartal 1 2012, en analys av den nordiska hyres- och fastighetsmarknaden.
Colliers tror på stigande direktavkastningskrav för logistik medan det för kontorshyresmarknaden förväntas ligga stilla.


Högst höjningar i Moskva

Uthyrning Enligt Colliers noterades högst kontorshyreshöjningar i EMEA-området i Moskva under 2011, hela 30 procent på årsbasis. Under andra halvåret steg hyrorna där med 17 procent.
Av de västeuropeiska marknaderna visade Manchester i Storbritannien en betydande hyresökning på sju procent.


Colliers får stort uppdrag

Bolag Colliers International har tecknat ett globalt samarbetsavtal med Tieto. Avtalet består av fastighetsrelaterade frågor inom transaktioner och hyresadministration.


De tar över på Angermann

Karriär Nyligen lämnade Fredrik Östberg och Knut Waltré Angermann för andra konsultfirmor. Nu har deras ersättare rekryterats.


Colliers: Höjda logistikhyror i Skandinavien

Uthyrning Enligt Colliers låg prime rents på de flesta logistikmarknaderna inom EMEA ganska stilla under andra halvåret 2011. Skandinavien var ett undantag med rejält höjda hyror.


Drygt 300 000 kvadratmeter lager färdigställs 2012

Sverige Enligt Colliers ska det färdigställas 13 distributionslager, strax över 300 000 kvadratmeter, i år. Det är den tredje högsta volymen sedan Colliers mätning startade 2002.


Vattenfall säljer klassisk Trollhättekåk

Transaktioner Vattenfall har sålt ”Schwans villa”, uppförd 1896 som första förvaltningskontor åt Trollhätte Kanal och Vattenverk samt disponentbostad till den förste disponenten Schwan.


Colliers förstärker med uthyrningsveteran

Karriär Colliers International förstärker sin uthyrningsgrupp i Göteborg med uthyrningsveteranen Nils Åke Rydqvist.


Bilprovningen säljer sitt huvudkontor

Transaktioner Bilprovningen säljer sitt huvudkontor i Vinsta i västra Stockholm.


Skanska hyr 9 300 kvadratmeter av Provinsfastigheter

Uthyrning Aberdeen Asset Management har tecknat avtal med Skanska Healthcare avseende 9 300 kvadratmeter i fastigheten Märsta 24:4. Fastigheten ägs av Provinsfastigheter II AB, som tidigare ingick i Allokton Properties II AB.


Colliers: Långsiktig nedgång i efterfrågan på kontor

Bolag Colliers har genomfört en långsiktig undersökning som pekar mot att den europeiska efterfrågan på kontor kommer att krympa med 20 procent fram till år 2050.


Klart med nytt huvudkontor för BMW

Uthyrning I februari flyttar BMW in i sitt nya svenska huvudkontor. 3 300 kvadratmeter vid E 4 – i en fastighet som inte ägs av något fastighetsbolag.


Colliers: Ökat utländskt intresse för Sverige

Sverige Colliers International i Sverige har på senare tid märkt ett markant ökat utländskt intresse för Sverige. Tyska fonder och banker ser Sverige som ett tryggt land att investera i. Man ser också en ökad tendens till att svenska pensionsbolag, svenska noterade bolag samt lokala starka aktörer tar för sig på marknaden.


Logistikhyrorna stiger i Stockholm

Sverige I Colliers senaste sammanställning över Logistikhyror i Europa, EMEA Logistics Rents Map, är det tydligt att hyrorna generellt är stabila. Trots en svag efterfrågan på flera marknader gör det begränsade utbudet att hyrorna hålls uppe. I Sverige och i synnerhet i Stockholm har efterfrågan dock varit stark. Detta i kombination med det minimala utbudet av effektiva lokaler har drivit upp hyrorna i Stockholm.


Colliers får köpuppdrag för halv miljard

Bolag Colliers har fått ett exklusivt köpuppdrag av ett svenskt fastighetsbolag att köpa, i första hand, danskägda handelsfastigheter i Sverige. I ett första steg ska man köpa för 500 miljoner kronor.


Bilprovningen flyttar sitt huvudkontor

Uthyrning Nu har Bilprovningen skrivit hyresavtal för sitt nya huvudkontor.


Treutiger lämnar PwC – går till konkurrent

Karriär Robert Treutiger lämnar rollen som ansvarig för fastighetstransaktioner på PwC. I stället blir han transaktionschef på ett konkurrerande konsultföretag.


Hyresgäst köper i Markaryd

Transaktioner Konecranes Lifttrucks i Markaryd har köpt fastigheten man tidigare har hyrt av kommunala Markaryds Industribyggnads AB (Mibab). Fastigheten är knappt 11 000 kvadratmeter stor.
Colliers var rådgivare åt köparen.


Gattberg går till Fabege

Karriär Johanna Gattberg, Sverigeansvarig för Colliers kontorsuthyrning, går över till Fabege.


Stor logistikuthyrning i Göteborg

Uthyrning Eklandia hyr ut 28 000 kvadratmeter logistik i Arendal, Göteborg.


Autoliv flyttar till Vasahuset

Uthyrning Humlegården hyr ut drygt 1 200 kvadratmeter kontor till Autoliv i Vasahuset på Vasagatan i Stockholms City.
Colliers International förmedlade affären.


BMW söker nya lokaler för huvudkontor

Uthyrning BMW Group har anlitat Colliers International för omlokalisering av det svenska huvudkontoret och BMW Group Financial Services, som båda för närvarande ligger i Solna.
Det som efterfrågas är cirka 3 000 kvadratmeter moderna, effektiva kontor längs E4 i Solna med omnejd.


Colliers rekryterar från PwC

Karriär Colliers har rekryterat en projektledare till Göteborgskontoret. Han ska arbeta med transaktioner och kommer närmast från PwC.


Colliers rekryterar från GE

Karriär Colliers förstärker sin tenant rep-avdelning med en projektledare som närmast kommer från GE Capital Real Estate.


Ivarsson och Ullberg säljer mer till BRF

Transaktioner I december sålde privatpersonerna Ivarsson och Ullberg, via bolag, två tomträttsfastigheter till bostadsrättsföreningar i Stockholm. Nu har man sålt ytterligare en tomträtt.


Colliers: Avsevärda hyresökningar i Stockholm att vänta

Stockholm Stockholm är en av fyra europeiska städer som Colliers i en ny rapport pekar ut som hyresledande i Europa.


Colliers
rekryterar bank-vd

Karriär Colliers rekryterar en Senior Director, en roll som är direkt under vd:n Dan Törnsten. Han var närmast vd för den tyska banken Eurohypos nordiska verksamhet.


Bilprovningen säljer och letar nytt

Transaktioner Bilprovningen planerar att sälja sitt huvudkontor i Vinsta. Avsikten är att påbörja en flytt under 2011.
Colliers har fått i uppdrag att vara rådgivare både i försäljningen och i flyttprocessen.


Hemfosa köper i Eskilstuna

Transaktioner Hemfosa köper två logistikfastigheter i Eskilstuna i en sale and leaseback-affär. Säljare är danska Skanlog och köpeskillingen är 300 miljoner kronor.


S-Kon säljer till BRF vid Triangeln

Transaktioner S-Kon Fastigheter säljer en fastighet med 80 lägenheter vid Triangeln i Malmö till en bostadsrättsförening. Köpeskillingen motsvarar drygt 20 000 kronor per kvadratmeter.


Colliers fyller upp i Göteborg

Karriär Colliers blev av med stora delar av sitt Göteborgskontor förra året.
Att Gunnel Lundegren blir ny kontorschef har varit klart ett tag. Nu har ytterligare personer anställts i Göteborg. Colliers har också förstärkt i Stockholm och Malmö.


Fastpartner säljer i Södertälje

Transaktioner Fastpartner har sålt bostadsfastigheten Hammaren 12 i Södertälje till en nybildad bostadsrättsförening.


Diös säljer till BRF

Transaktioner Diös säljer en fastighet till Östersund till en bostadsrättsförening för 36 miljoner kronor.


Colliers och Ebab inleder samarbete

Bolag Colliers International och Ebab har ingått ett samarbete för att erbjuda marknaden beslutsunderlag i tidiga stadier av fastighetsförvärv med ombyggnationer eller konvertering i Stockholm, Göteborg och Malmö.


KontaktUppgifter

Colliers Sverige

Adress
Norrlandsgatan 15, 103 95 Stockholm 118 60 Stockholm

KONTAKT
Joakim Arvius
+46 709 79 84 44

joakim.arvius@colliers.com

Branschkategorier