– Det förstår säkert alla att det är en lättnad och en glädje för oss att vi fått detaljplanen antagen. Vi är många som arbetat hårt i lång tid för att ta projektet så här långt. Vi kommer att jobba lika hårt och engagerat i flera år framöver för att göra Karlastaden till något som alla göteborgare ska kunna känna sig stolta över, säger Ola Serneke vd för Serneke Group och initiativtagare till Karlastadsprojektet.
Ola Serneke presenterade sina visioner för Karlavagnsplatsen på Lindholmen första gången 2007. Efter en omfattande förankringsprocess hos olika instanser i Göteborgs stad, en avgjord arkitekttävling, ett antal markförvärv och en lång rad utredningar kring allt från geoteknik till social- och barnkonsekvensanalys, har staden nu gett sitt klartecken för den nya stadsdelen.
Karlastaden kommer att växa fram på gammal industrimark, granne med Lindholmen Science Park och med utsikt över Göteborgs hamninlopp. Stadsdelen består av åtta kvarter på en yta om 32 000 kvadratmeter. Tillsammans ska de utgöra en förtätad blandstad med omkring 2 000 lägenheter på cirka 200 000 kvadratmeter, både hyres- och bostadsrätter, samt kommersiell yta om cirka 70 000 kvadratmeter i form av bland annat hotell, restauranger, kontor och butiker. Skolor, förskolor och vårdcentral ska också rymmas i stadsdelen.
Ambitionen är att Karlastaden ska vara en hållbar stadsdel tillgänglig för alla. Robert Dicksons stiftelse äger byggrätter i Karlastaden och ska bygga omkring 300 hyreslägenheter.
– Vi är väldigt glada att få vara en del av satsningen i Karlastaden, här kommer vi kunna erbjuda våra blivande hyresgäster välförsedda, sunda lägenheter för rimliga hyror, säger Mikael Jansson, vd på Robert Dicksons stiftelse.
Första byggprojektet i stadsdelen blir Karlatornet som med sina 72 våningar och 240 meter blir Nordens högsta byggnad. I byggnaden kommer det att finnas 590 lägenheter i varierande storlekar.
Beräknad omsättning för Karlastadsprojektet är cirka tio miljarder kronor och utvecklingen kommer att pågå under sex till sju år. Projektbolaget som ska utveckla den nya stadsdelen med bostäder och kommersiella fastigheter, ägs gemensamt av Serneke och riskkapitalbolaget NREP i ett joint venture.
Detaljplanen kan vinna laga kraft efter en överklagandeperiod på tre veckor. En bygglovsprocess för Karlatornet kommer att pågå under tredje kvartalet med sikte på en byggstart under hösten 2017.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.