Image
Frida Olausson LIndh, Anders Gustafson och Lars Holmström går från NCC till Serneke.

Serneke förstärker för Karlatornet – värvar från NCC

Karriär Efter att Balder blivit ny delägare i Karlatornet i mitten av december förra året är byggnationen av Karlatornet åter i full gång. Nu förstärker Serneke organisationen med flera viktiga roller i projektet.


Ola Serneke, vd för Serneke.

Sernekes emission övertecknad – 95,5 procent med teckningsrätter

Bolag Sernekes företrädesemission tecknades upp till 187 procent. 95,5 procent tecknades med stöd av teckningsrätter.


Provobis med Christoffer och Rolf Lundström vid rodret går in i Serneke i samband med nyemissionen som följer på strukturaffären kring Karlatornet där Serneke säljer bland annat halva tornet och Balder, med vd Erik Selin, blir åttaprocentig äger i Serneke.

"En symbol för det nya moderna Göteborg" – därför går familjen Lundström in i Serneke nu

Bolag Provobis blir ny ägare i Serneke i samband med den pågående nyemissionen.
Vd Christoffer Lundström berättar här om tankarna bakom investeringen, Karlatornets betydelse för Göteborg och den nyligen genomförda generationsväxlingen i Provobis, där han tog över som vd efter efter sin far, legendaren Rolf Lundström.


Här är största affärerna 2020

Transaktioner Ett turbulent 2020 kan läggas till handlingarna och när den svenska transaktionsmarknaden ska sammanfattas kan man konstatera att den innehöll både coronastopp och en sen ketchupeffekt. I slutändan blev transaktionsåret 2020 ett av de starkaste någonsin och Fastighetssverige har kartlagt årets största affärer, här är hela listan.


Trots coronapandemins kraftiga påverkan under första halvan av året kan Pangeas analyschef Mikael Söderlundh sammanfatta ett starkt transaktionsår på den svenska och nordiska fastighetsmarknaden.

Trots pandemin – näst bästa transaktionsåret någonsin: "Pangavslutning"

Bolag Ketchupeffekten har slagit till på transaktionsmarknaden i december med flertalet mångmiljardaffärer – faktum är att årets sju största transaktioner på marknaden har skett under andra halvan av 2020. För Fastighetssverige berättar Pangeas analyschef Mikael Söderlundh mer om vad som utmärkt transaktionsåret, vad som förändrats i marknaden under Q4 och vad det innebär för utvecklingen under 2021.


Ola Serneke och Erik Selin deltog i ett gemensamt spadtag vid Karltornets byggarbetsplats för att markera att bygget återigen kunde återupptas. De båda parterna slöt ett avtal under torsdagen som möjliggör ett fortsatt förverkligande av Göteborgs prestigeskrapa som ska bli 245 meter hög.

"Nu är det jätteviktigt att det rullar på där ute"

Bolag Efter affären mellan Balder och Serneke kan nu byggnationen av det som ska bli det 245 meter höga Karlatornet återupptas. För Fastighetssverige berättar Erik Selin om känslorna och bakgrunden till affären och han kommenterar samtidigt Balders fortsatta köp av aktier i det hett eftertraktade norska fastighetsbolaget Entra.


Tosito köper byggrätter i Karlastaden.

Serneke säljer byggrätter i Karlastaden för cirka 200 miljoner kronor till Tosito

Transaktioner Serneke säljer cirka 15 000 kvadratmeter byggrätter i Karlastaden till fastighetsbolaget Tosito för utveckling av i huvudsak bostäder. Köpeskillingen uppgår till cirka 200 miljoner kronor vilket motsvarar ett byggrättsvärde om cirka 13 000 kronor per kvadratmeter. Försäljningen förväntas ge en positiv resultatpåverkan i det fjärde kvartalet om cirka 80 miljoner kronor. Parterna ingår också ett entreprenadavtal om uppskattningsvis cirka 300 miljoner kronor.


Karlatornet.

Balder köper 50 procent av Karlatornet

Transaktioner Balder förvärvar 50 procent av aktierna i Karlatornet AB, blir aktieägare i Serneke Group samt avtalar om förvärv av knappt 1 400 hyresrätter samt drygt 12 000 kvadratmeter kommersiella lokaler.


Emile Hamon.

Serneke Sverige tillsätter ny roll

Karriär Serneke Sverige har rekryterat Emile Hamon, som får rollen som strategi- och verksamhetsutvecklingschef för entreprenadverksamheten i bolaget.


Ola Serneke.

Serneke-aktien handelsstoppad efter vd-uttalande

Bolag Handeln i Sernekes aktie stoppades på onsdagseftermiddagen, detta efter att vd Ola Serneke sagt på ett webbsänt studentseminarium att en partner var klar i Karlatornet.


Serneke utvecklar bostäder i Sege Park.

Serneke utvecklar bostadsrätter i Sege Park

Bygg/Arkitektur Serneke är med sina 44 egenutvecklade bostadsrätter först ut av tolv aktörer i framväxten av den nya stadsdelen i Sege Park i Malmö.


Snart inleds planarbete för Sernekes kommande projekt i Hagastaden.

Serneke förtätar i omfattande utvecklingsområde

Bygg/Arkitektur Nu inleds nästa steg av utvecklingen i den västra delen av Hagastaden där bland annat bostäder, kontor och hotell ska ta plats i tre nya kvarter. Fastighetssverige berättar mer.


Ola Serneke.

Här är Ola Sernekes omfattande planer för affärsområde Invest

Bolag Det tredje kvartalet blev tungt för Serneke med förlust och kraftigt minskad orderingång. Fastighetssverige frågar företagets vd Ola Serneke hur det går med försäljningen av Karlatornet, när de kan nå lönsamhet igen och hur mycket kapital de frigör genom att sälja av mogna delar av portföljen.


Ola Serneke.

Serneke: Q3-förlust till följd av omstrukturering

Bolag Serneke redovisar minusresultat för Q3 och minskad orderingång.


Mikael Thorgren, regionchef Serneke Norr.

Så här är marknaden i norr

Bolag Fastighetssverige diskuterar med Mikael Thorgren som är regionchef för Sernekes verksamhet i norra Sverige som startade för drygt ett år sedan. Det här arbetar de med just nu, de här delarna av byggmarknaden är starkast och så här är konkurrensläget.


Sagsjön 1.

Serneke och Specialfastigheter utvecklar kvinnoanstalt utanför Göteborg

Bygg/Arkitektur Serneke har tecknat ett samverkansavtal med Specialfastigheter för att utveckla kvinnoanstalten Sagsjön i Lindome söder om Göteborg. Parterna har sedan tidigare ett ramavtal.


Serneke renoverar för Kungälvsbostäder.

Serneke renoverar för Kungälvsbostäder

Bygg/Arkitektur Serneke och det kommunala bostadsbolaget Kungälvsbostäder har skrivit avtal om en större renovering av 81 lägenheter, med option på ytterligare 123.


NorraStråket Kiruna.

Serneke bygger i Kiruna åt LKAB

Bolag Serneke har tecknat avtal med LKAB om att bygga 194 hyreslägenheter i Kiruna. Totalentreprenaden för lägenheterna, som ingår i Kirunas pågående stadsomvandling, är värd cirka 370 miljoner kronor.


Hamngatan FOJAB.

Serneke bygger domstolsbyggnad i Jönköping

Bolag Ordersumman uppgår till 223 miljoner kronor.


Serneke bygger åt Rikshem.

Serneke bygger 92 lägenheter för Rikshem i Halmstad

Bygg/Arkitektur Serneke har tecknat entreprenadavtal med Rikshem i Halmstad om att bygga 92 lägenheter i kvarteret Nåden i stadsdelen Fyllinge. Entreprenadsumman uppgår till 107 miljoner kronor.