Image
Serneke hävde avtalet 2021.

Serneke hävde kontrakt – stäms på 392 miljoner kronor

Juridik Svenska Bostäder hävdar att byggbolaget Serneke har begått ett kontraktsbrott när entreprenören lämnade bostadsprojektet Plankan i Stockholm.


Serneke bygger åt LKF.

Serneke bygger 92 lägenheter i Lund

Bygg/Arkitektur Serneke har tecknat avtal med LKF, Lunds kommuns fastighets AB, om totalentreprenad för bostäder på Brunnshög i Lund. Ordersumman uppgår till cirka 260 miljoner kronor.


Doxas vd Victor Persson.

Efter nedskrivningen i Serneke – så jobbar Doxa vidare med renodlingen

Bolag Doxas vd Victor Persson är missnöjd med bolagets negativa resultat under det första kvartalet och nedskrivningarna i Serneke som man tvingas göra, men han tar fasta på den positiva försäljningen av byggrätterna i Karlastaden och han tror att transaktionsmarknaden är väldigt nära en vändning. Här berättar han mer om detta i en intervju med Fastighetssverige.


Doxas vd Victor Persson.

Doxa ökar rörelseförlusten – värderade ner Serneke med 285 miljoner

Bolag Doxa redovisar en ökad rörelseförlust under första kvartalet jämfört med året innan. Värdeförändringar av portföljbolag uppgick till -323,5 miljoner kronor (-22,0), där Serneke står för -285,7 miljoner kronor.


Arkitektbild av Trollbärsvägens blivande förskola i Tynnered.

Serneke bygger ny förskola i Tynnered

Bygg/Arkitektur Serneke Sverige har tecknat avtal med Göteborgs stad om att bygga en ny förskola i Tynnered, Västra Frölunda. Arbetena inleds i maj och förskolan ska stå klar under hösten 2025.


I Ola Sernekes egna portfölj ingår numera Prioritet Serneke arena i Göteborgsstadsdelen Kviberg. Obs. Bilden är ett montage.

Ola Serneke tar nästa kliv – så vill han växa sin egen fastighetsportfölj

Karriär I slutet av april lämnar Ola Serneke sin operativa roll inom Serneke Invest och fortsätter verka i bolaget via en styrelseplats i Doxa. Parallellt med styrelsearbetet har han för avsikt att utveckla sin privata koncern. För Fastighetssverige berättar Ola Serneke om känsla kring att lämna den operativa rollen, styrelsearbetet i Doxa, hur han vill utveckla och växa sin privata koncern och om den rad av tuffa idrottstävlingar han siktar mot att delta i.


Ola Serneke.

Ola Serneke lämnar som vd

Karriär I samband med Doxas översyn av ledningsstrukturen inom Serneke Invest meddelar bolaget att Ola Serneke kommer att lämna sin operativa roll som vd. Denna förändring är en direkt följd av den pågående separationen av Sernekes entreprenad- och projektutvecklingsverksamheter, vilket initialt har koncentrerats till att göra entreprenadbolaget självständigt.


Doxa skriver ner värdet på Serneke.

Doxa skriver ner värdet på Serneke

Bolag Doxa meddelar att bolaget kommer redovisa ett lägre helårsresultat jämfört med vad som tidigare kommunicerats i bolagets bokslutskommuniké för 2023.


Karlastaden.

Karlastaden-affären i hamn

Transaktioner Förvaltnings AB Framtiden har fullföljt köpet av byggrätter i Karlastaden från Balder och Serneke.


Ola Serneke.

Ola Serneke ny i Doxas styrelse

Bolag Valberedningen i Doxa har nu lagt fram sina förslag inför årsstämman 2024 och Ola Serneke föreslås ta en plats i styrelsen.


Ola Serneke och Erik Selin.

Balder genomför affär med Serneke – köper hotellbyggnad i Karlatornet och säljer byggrätter i Barkarby

Transaktioner Balder köper hotellbyggnaden i Karlatornet. Samtidigt säljer Balder 55 000 kvadratmeter byggrätter i Veddesta, Järfälla kommun till Serneke.


Ola Serneke berättar för Fastighetssverige om att intresset för de kvarvarande lägenheterna i Karlatornet har ökat de senaste månaderna.

Vändning för försäljningen i Karlatornet – Ola Sernekes optimistiska spaning

Bolag Intresset för att köpa lägenheter i Karlatornet har ökat sedan det blev klart att räntetoppen är nådd, det berättar Ola Serneke för Fastighetssverige. Antalet osålda lägenheter har minskat och Ola Serneke berättar varför han förutspår att hösten 2024 kommer att bli avsevärt mycket bättre för bolaget än vad hela 2023 var.


Elva byggherrar har fått markanvisning i Sege Park, bland andra Serneke, vars förslag tagits fram i samarbete med Kjellgren Kaminsky, Hifab och Mareld.

Serneke byter fot i Sege Park – betalar löpande avgifter för förseningar

Bygg/Arkitektur Två av Sernekes projekt i Sege Park i Malmö har försenats och nu tänker bolaget om kring boendeformerna. Förseningarna kommer också att kosta bolaget en avgift för varje månad framöver som den grundläggande byggnationen i projektet inte är fullbordad. Fastighetssverige berättar mer.


Terje Johansson, vd för Framtidenkoncernen i ett montage mot bakgrunden av illustrationen av kommande Karlastaden.

Framtidens vd om miljardförvärvet: "Omsorgsfull överenskommelse"

Transaktioner Under måndagen stod det klart att en flera månader lång dialog mellan allmännyttiga AB Framtiden och Doxa, Balder och Serneke landat i en överenskommelse om en affär i Karlastaden. Affären är i miljardklassen och för Framtidenkoncernen innebär det möjligheten att bygga mellan 300 och 400 bostäder. Koncernens vd Terje Johansson berättar mer om deras resonemang bakom att de sökte upp trojkan i Karlastaden. Han kommenterar också turbulensen i det allmännyttiga bolaget Poseidon som uppdagades i början av året.


Visionsbild av Karlastaden.

Balder och Serneke säljer byggrätter i Karlastaden till Framtidenkoncernen

Ekonomi/Finansiering Fastighets AB Balder och Doxas portföljbolag Serneke säljer cirka 151 000 kvadratmeter byggrätter i Karlastaden till Göteborgs allmännyttiga fastighetskoncern Förvaltnings AB Framtiden.


Ola Serneke.

Ola Sernekes otippade nya drömprojekt: "Riktigt stort"

Bolag Hjärta och hjärna, det är två egenskaper som har varit drivkrafter för Ola Serneke i den stora satsning han gjorde på att växa Serneke till det bolag det är idag. Nu när det börjar närma sig året efter Doxa-affären så berättar han om vilka planer och drömmar han har framåt.


Ola Sernekes eget bolag köper Sernekes aktier i Änglagården Holding AB, som äger Prioritet Serneke Arena i Göteborg.

Serneke säljer icke strategiska innehav – till Ola Serneke

Transaktioner Serneke säljer sitt innehav i Prioritet Serneke Arena i Göteborg samt 7H Bil AB i Kinna till ett bolag ägt av Ola Serneke. Försäljningar är led i att omstrukturera och renodla Serneke.


Till vänster syns en illustration över Brunnshögstorget med gruppen av höga hus där 36-våningshuset tornar upp sig invid torget. Till höger syns en flygbild tagen 2022 som visar planområdets läge öster om Odarslövsvägen och invid spårvagnshållplats Brunnshögstorget.

Detaljplan klubbad för Lunds högsta hus

Bygg/Arkitektur Nu kan Sernekes planer för Brunnshögstorg med Lunds högsta hus sättas i verket. Kommunfullmäktige i Lund klubbade i går igenom detaljplanen för två kvarter på totalt 55 000 kvadratmeter.


Obos Kärnhem och Serneke är nu nära grönt ljus för sin satsning på 240 nya bostadsrätter i Hjorthagen i Stockholm.

Obos och Serneke nära grönt ljus i Hjorthagen

Bostäder Idag väntas stadsbyggnadsnämnden godkänna Obos Kärnhems och Sernekes planer i Norra Djurgårdsstaden som innebär att 240 nya bostadsrätter kan tillföras nära det gamla gasverksområdet.


Serneke renodla och koncentrera verksamheten, när fem regioner blir tre.

Serneke kapitulerar i Stockholm – sparkar 70

Bolag Serneke Sverige tar nästa steg för att renodla och koncentrera verksamheten, när fem regioner blir tre. I omorganisationen avvecklas bland annat all nyproduktion i region Stockholm och totalt berörs cirka 80 tjänster, varav 70 i Stockholm.