Image
Capella med Karlatornet i bakgrunden.

Hemsö och Academedia ingår avtal i Göteborg

Uthyrning Hemsö och skolkoncernen Academedia har ingått ett tioårigt hyresavtal för uthyrning av 1 500 kvadratmeter i fastigheten Capella, belägen i stadsdelen Karlastaden på Lindholmen i Göteborg.


Karta över centrala Göteborgs bebyggelse. Färgerna visar ungefär när i tiden som bebyggelsen är planerad att vara klar. (Röd = 2021), Orange = 2028, Gul = 2035-2050, Ljusblå = Projekt klara sedan 2012. Vit = Befintlig bebyggelse

Så ska framtidens Göteborg möta vattnet, stärka kärnan och läka barriärer

Bostäder Göteborg, med sina stora och omdanande projekt på fronter i staden, står inför något unik. Inte bara när det kommer till infrastrukturen, som med Västlänken. Utan också med stora stadsutvecklingsområden. Så stora att staden tillsatt en chef för stora projekt på exploateringsförvaltningen vid namn Christer Niland. Han säger att även om de nu har väldigt konkreta mål satta i en tidsram som ska följas, så är det viktigaste att inriktning, vision och strategin håller.


Efter förvärvet så äger Framtidenkoncernen kvarter 3 och 4 till 100 procent.

Miljardaffären i Karlastaden ska granskas

Juridik Göteborgs kommuns bostadskoncern AB Framtiden köpte 151 000 kvadratmeter byggrätter i Karlastaden för en miljard kronor från fastighetsbolaget Balder och byggkoncernen Serneke. Nu ska affären granskas efter ett beslut under kommunfullmäktige, skriver GP.


Karlastaden.

Karlastaden-affären i hamn

Transaktioner Förvaltnings AB Framtiden har fullföljt köpet av byggrätter i Karlastaden från Balder och Serneke.


Terje Johansson, vd för Framtidenkoncernen i ett montage mot bakgrunden av illustrationen av kommande Karlastaden.

Framtidens vd om miljardförvärvet: "Omsorgsfull överenskommelse"

Transaktioner Under måndagen stod det klart att en flera månader lång dialog mellan allmännyttiga AB Framtiden och Doxa, Balder och Serneke landat i en överenskommelse om en affär i Karlastaden. Affären är i miljardklassen och för Framtidenkoncernen innebär det möjligheten att bygga mellan 300 och 400 bostäder. Koncernens vd Terje Johansson berättar mer om deras resonemang bakom att de sökte upp trojkan i Karlastaden. Han kommenterar också turbulensen i det allmännyttiga bolaget Poseidon som uppdagades i början av året.


Visionsbild av Karlastaden.

Balder och Serneke säljer byggrätter i Karlastaden till Framtidenkoncernen

Ekonomi/Finansiering Fastighets AB Balder och Doxas portföljbolag Serneke säljer cirka 151 000 kvadratmeter byggrätter i Karlastaden till Göteborgs allmännyttiga fastighetskoncern Förvaltnings AB Framtiden.


Doxas vd Victor Persson kommenterar uppköpet av Serneke och möjligheterna med Karlatornet.

Doxa-toppen: "Tycker så klart att vi betalat lite för Serneke"

Bolag Vd:n Victor Persson berättar om varför värderingen av Serneke gått upp över 200 miljoner efter förvärvet, styrkorna i Karlatornet och hur Doxa ska realisera maximalt värde i det tidigare noterade bolaget.


Karlatornet ska stå helt inflyttat om lite drygt ett år.

Först att flytta in i Nordens högsta hus

Bostäder På måndag är hissen bokad för inflytt för Armin Ghoroghi. Han är en av de som nu får flytta in i Karlatornet den kommande tiden. Det är mellan våning fem och 27 som bostadsköparna nu kommer kunna slå sig till ro.


Erik Selin, vd för Balder och Ola Serneke, vd för Serneke Invest-

Karlatornet står inflyttningsklart – stor intervju med Serneke och Selin

Bostäder Så var dagen kommen för de första personerna att flytta in i Karlatornet. För vissa har väntan varit lång. Inte minst för Ola Serneke. Fastighetssverige var på plats när det gavs en tur av entrén och visningslägenheten på våning 25. I lägenheten fanns även Balders vd Erik Selin, som likt Ola Serneke gav sin syn på läget framåt.


Sernekes vd Michael Berglin är inte oroad över det faktum att försäljningarna av Karlatornets resterande lägenheter i princip står till.

Försäljningarna i Karlatornet står still: "Behöver inte förändra prisbilden"

Bolag I oktober 2021 var 450 av de 611 lägenheterna i Karlatornet sålda och ett år senare var den siffran 488 stycken – efter första kvartalet 2023 har det i princip inte hänt något på försäljningsfronten och antalet sålda lägenheter räknas nu till 489. Sernekes vd Michael Berglin menar att stiltjen speglar marknaden men att han inte är oroad för fortsättningen. För Fastighetssverige berättar han mer om försäljningsläget, bolagets gir mot samhällsfastigheter och förändringen han vill se när det gäller markanvisningar.


Doxas vd Victor Persson kommenterar bolagets uppköpsbud på Serneke.

Doxas vd: "Ett vänskapligt bud efter tät dialog"

Transaktioner Doxas vd Victor Persson berättar för Fastighetssverige om vägen fram till bolagets miljardbud på Serneke, varför ett uppköp lockar så mycket och Karlatornets del i Sernekes attraktivitet.


Sernekes vd Michael Berglin om bolagets utmanande 2022 och det stora fokuset på utvecklingen av Karlatornet och Karlastaden.

Berglin utesluter inte fler sparprogram: "Kommer inte tveka..."

Bolag Under presentationen av bokslutet gav Sernekes vd Michael Berglin en passionerad och beslutsam redogörelse för bolagets situation efter ett utmanande och turbulent 2022. Han är besviken på resultatet men samtidigt fast besluten att vända utvecklingen för bolaget och utesluter inte att det kan komma fler sparprogram framöver. För Fastighetssverige berättar han också att bolaget har utestående fordringar för byggrätter i Karlastaden som såldes under 2022.


Markus Arfvidsson, ny regionschef på Serneke, ser sig som en hoppjerka

Ny regionchef syr om Sernekes kostym

Karriär Visionen är ännu inte klar. Inte så konstigt då Markus Arfvidsson enbart hunnit sitta på stolen som regionchef för Serneke Göteborg i några veckor. Hans uppdrag är att stärka bolagets affär och få det att växa på göteborgsmarknaden. Fastighetssverige tog ett samtal om varför han gillar vägar och hur det var att lämna Skanska efter 27 år.


Capella, huset som vårdbolaget Medtanken ska flytta in i

Ny hyresgäst klar till Karlastaden

Uthyrning Hemsö har tecknat ett 12-årigt hyresavtal om cirka 1 000 kvadratmeter med vårdbolaget Medtanken Group. Verksamheten öppnar våren 2024.


Michael Berglin.

Serneke skiftar fokus och skalar av sig kostnader

Bolag "Jag är definitivt inte nöjd" säger Michael Berglin, vd på Serneke, om den senaste delårsrapporten. Uteblivna transaktioner och en konkurs hos en underleverantör har drabbat det högt siktande bolaget hårt. Förändring kommer ske, redan nu flyttas fokus från bostäder till samhällsfastigheter. Inom kort väntas ytterligare besked om hur Serneke ska bli mer kostnadseffektivt.


Daniel Massot ska leda Karlastadens fortsatta utveckling.

Han ska leda Karlastadens fortsatta utveckling

Bolag Svenska Hus tidigare vd Daniel Massot blir ny projekt- och utvecklingsdirektör för Karlastaden.


Illustrationen till höger visar gestaltningsförslag från DinellJohansson. Det är inte en slutgiltig utformning utan kommer under processen att justeras.

De ska rita 27-våningshus i Karlastaden

Bygg/Arkitektur När kvarteret Virgo ska ta form i Karlastaden blir det arkitektkontoret DinellJohansson som får uppdraget att gestalta det 27-våningar höga huset. Enligt planen ska Virgo stå klart under 2026.


Illustrationen visar gestaltningsförslag från Kanozi Arkitekter. Detta är inte en slutgiltig utformning utan kommer justeras under processen.

De ska utforma kvarteret Lynx i Karlastaden

Bygg/Arkitektur Det är dags för ytterligare ett av Karlstadens kvarter att ta form. Uppdraget att gestalta kvarteret Lynx, som bland annat kommer att innehålla ett 17-våningshus, har tilldelats arkitektbyrån Kanozi.


Karlastaden.

Serneke och Balder utvecklar nytt kvarter i Karlastaden

Transaktioner Serneke och Balder fortsätter sin gemensamma utveckling i Karlastaden. Parterna har avtalat om att tillsammans utveckla kvarteret Auriga, som kommer att bli det tredje högsta bostadshuset i Göteborg med en höjd på cirka 125 meter.


Kvarteret Capella.

Hemsö hyr ut till Amerikanska gymnasiet i Göteborg

Uthyrning Hemsö har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Amerikanska gymnasiet för lokaler i den nya samhällsfastigheten i stadsdelen Karlastaden i Göteborg.