Image
Rosendal har uppmärksammats i hela världen för sitt nyskapande och hållbara samhällsbygge. Nu flyttas positionerna fram ytterligare med en klimatpositiv stadsdel. (Bild från etapp två)

Storbolag ratade när Uppsala utsåg markvinnare i klimatpositiv stadsdel

Bostäder Nyligen utsågs fyra vinnare till de fem områden som framöver ska bli Sveriges första klimatpositiva stadsdel. Det är i Uppsala och området Rosendal som totalt 41 500 kvadratmeter ska byggas. Bland de som lagt anbud på markanvisningstävlingen finns flera storbolag som ratades av kommunen, enligt de dokument Fastighetssverige tagit del av. "Högt prioriterat projekt" säger en av vinnarna.


Rosendal har uppmärksammats i hela världen för sitt nyskapande och hållbara samhällsbygge. Nu flyttas positionerna fram ytterligare med en klimatpositiv stadsdel.

De ska bygga Sveriges första klimatpositiva stadsdel

Bostäder Uppsala kommun fick in hela 17 bidrag till markansvisningstävlingen från byggaktörer som vill vara med och utveckla Rosendal. Detta trots – eller kanske tack vare – extremt höga klimatkrav. De vinnande aktörerna är nu klara: Trähem, Folkhem trä, Nrep och Lillskär ska tillsammans bygga ut fem kvarter som blir den klimatpositiva stadsdelen.


Fokus Skärholmen ska med tiden generera 4 000 bostäder.

Storsatsande Klövern på väg mot nytt exploateringsavtal

Bostäder Redan i år har Klövern planer på att starta minst 800 bostäder i Kista. Nu kan det snart bli aktuellt med ytterligare bostäder i södra Stockholm. Fastighetssverige berättar mer.


Nreps Logicenters köper i Eskilstuna.

Logicenters köper i Eskilstuna

Transaktioner Logicenters förvärvar en lagerlokal i Eskilstuna med en total yta om 71 600 kvadratmeter. Logistikbolaget Logent – som opererar för Beijer Byggmaterials vägnar – kommer att vara hyresgäst i fastigheten. Anläggningen inkluderar även en byggrätt om närmare 27 000 kvadratmeter och förväntas stå klar i slutet av april 2024.


En av Nrep:s storaffärer på den svenska marknaden under 2023 var deras köp av en portfölj med vårdhem från Vectura Fastigheter.

Storshoppande Nrep siktar på att göra fler fastighetsaffärer i Sverige

Bolag Nordiska fastighetsfonden Nrep, med drygt 20 miljarder kronor i kassan, planerar att göra fler fastighetsaffärer i Sverige. Det uppger moderbolaget Urban Partners vd Claus Mathisen i en intervju med Bloomberg News.


Nrep köper av SPG.

Nrep förvärvar 283 nyproducerade hyreslägenheter

Transaktioner Nrep förstärker sin närvaro i Bålsta, Håbo kommun, genom att förvärva 283 nyproducerade lägenheter med hög hållbarhetsprofil av Scandinavian Property Group (SPG). Förvärvet ses av Nrep som ett bra tillfälle att öka närvaron i segmentet som trots rådande utmaningar har en stark efterfrågan driven av ett långvarigt underskott på bostäder.


John Sjölund, CFO på ALM Equity, berättar om det speciella förutsättningarna som rådde när de tillsammans med Corem grundade Klövern.

ALM Equity kommenterar Nreps köp av Klövern: "Flera var aktuella"

Bolag John Sjölund, CFO på ALM Equity medverkade på Stockholm Corporate Finance kapitalmarknadsdagar med fokus på fastighetsmarknaden. Han berättade bland annat att det fanns flera intressenter på Klövern, men också vad som fällde avgörandet till Nreps fördel i den affären. Samtidigt ser han ljusa förutsättningar för nyproducerade hyresbostäder framåt.


Sigtuna Steninge 1:30, ett svanenmärkt bostadsprojekt i Sigtuna kommun, är ett exempel på ett objekt som förvärvats med kapital från Nrep Income+.

Urban Partners tar in ytterligare 3,1 miljarder kronor i fonden Nrep Income+

Ekonomi/Finansiering Urban Partners har genomfört en tredje fondstängning i Nrep Income+ med cirka 3,1 miljarder kronor i kapital. Nrep Income+ är Nordens största core-plus fond och sammanlagt uppgår nu dess totala kapital till 22 miljarder kronor. Med fokus på kassaflödesfastigheter som erbjuder attraktiva marknadsmöjligheter investerar fonden framför allt i moderna logistikanläggningar, hyresbostäder och äldreboenden i Norden som kan bidra till att sänka koldioxidavtrycket.


Rickard Langerfors blir ny vd för Klövern. Obs. Bilden är ett montage.

Här är nästa steg i Klöverns storsatsning

Bolag Med Nrep som ny huvudägare görs förändringar på vd-stolen i Klövern. Nye vd:n Rickard Langerfors berättar för Fastighetssverige om nya tjänsten, den ambitiösa målsättningar för Klövern och de medföljande utmaningarna, på vilka marknader bolaget vill växa och om möjligheten till nya förvärv.


Rickard Langerfors.

Rickard Langerfors ny vd för Klövern

Bolag Rickard Langerfors blir ny vd på bostadsbolaget Klövern per den 11 september och ersätter nuvarande vd, Patrik Mellgren. Rickard Langerfors kommer närmast från Nrep, Klöverns nya majoritetsägare.


handskak

Corem och Alm Equity har genomfört Klövern-affären med Nrep

Transaktioner Den affär som kommunicerades 3 juli mellan Nrep och Corem Property Group, Alm Equity och Broskeppet Bostad genomfördes under torsdagen, det framgår av två separata pressmeddelanden från Corem och Alm Equity.


En av 7R:s logistikanläggningar i Polen.

Nrep ny huvudägare i den polska logistikutvecklaren 7R

Transaktioner Nrep fortsätter expansionen i Europa via sin logistikverksamhet Logicenters. Genom att förvärva 80 procent av aktierna i 7R – en av Polens största utvecklare av logistikfastigheter – förstärker Nrep sitt fotfäste på den snabbt växande polska logistikmarknaden. Affären som uppgår till cirka 2,3 miljarder kronor utökar Nrep sin totala logistikplattform, inklusive pipeline, till mer än 4,2 miljoner kvadratmeter i sex länder.


Matthias Kettelhoit, Logicenters.

Logistik och lager – ett segment i förändring

Energi/miljö Som Fastighetssveriges läsare vet träffade vi Matthias Kettelhoit för en pratstund under Almedalen. För några dagar sedan presenterade vi hans beskrivning av Logicenters resa och föutsättnngarna som behövs för byggandet av lagerfastigheter. Idag gör han en framtidsspaning av logistikens framtid och hur branschen behöver förändras.


Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

Kettelhoit om logistik: "Absolut ingen kris – men stora boomen har varit"

Bygg/Arkitektur Enligt Mattias Kettelhoit, Head of Logicenters, NREPs logistikplattform, kommer expansionstakten för logistikföretagen snart att börja sakta ner. Samtidigt ser han ingen kris i logistikbranschen.
– Jag tror inte vi har skrivit under så många kontrakt som vi gjort det första halvåret av 2023.


Kilenkryssets vd och ägare Jan Persson kommenterar bolagets senaste miljardförsäljning till Logicenters.

Fastighetsveteranen efter ännu en miljardaffär: "Trodde på finanskris, men..."

Bolag Branschveteranen Jan Persson har hunnit bli 76 år men basar fortfarande över Kilenkrysset med samma driv och entusiasm som han gjorde när han äntrade fastighetsbranschen i början av 90-talet. För Fastighetssverige kommenterar han vägen till bolagets senaste miljardaffär med Nrep:s Logicenters och varför han inte längre tror att det blir en finanskris likt den på 90-talet.


Redan i år ska Klövern nu kunna byggstarta 800 lägenheter i Kista berättar Rickard Langerfors, bostadschef på Nrep.

Så vill Nrep förändra branschen genom köpet av Klövern

Transaktioner Nrep spänner musklerna på bostadsmarknaden genom att köpa 51 procent av Klövern för 2,5 miljarder kronor. Nu vill Nrep vända på den tvärtnit som bostadsbyggandet hamnat i genom att göra Klövern till ett av de största bostadsbolagen i Sverige, det berättar Nreps bostadschef Rickard Langerfors för Fastighetssverige.


Patrik Essehorn och Rutger Arnhult.

Ny kapitalstark ägare på plats – här är nästa steget för Klövern

Transaktioner Nrep är de kapitalstarka ägarna som Klövern sökt efter en tuff start när bland annat Corem skulle skala av sig bostadssegmentet, det menar ordföranden Patrik Essehorn. Samtidigt har Corem som en av storägarna slagits hårt av omfattande belåning och höga räntor. Rutger Arnhult, Corems vd sedan några veckor tillbaka, säger till Fastighetssverige att Klövern nu kommer kunna accelerera på ett mycket snabbare sätt än bolaget hade klarat annars.


Kista Square Garden blir ett av de första projekten med planerad produktionsstart i höst.

Nrep blir ny huvudägare i Klövern – investerar cirka 6,5 miljarder

Transaktioner Fastighetsinvesteraren Nrep har idag avtalat med Corem Property Group, Alm Equity och ägarna till Broskeppet Bostad om att köpa 51 procent av aktierna i bostadsbolaget Klövern för cirka 2,5 miljarder kronor, inklusive en utdelning. Vidare kommer Nrep att teckna sig i riktade nyemissioner i Klövern med ett belopp som över tid förväntas uppgå till cirka 4 miljarder kronor, för att göra Klövern till en ledande aktör på bostadsmarknaden.


Carl-Adam von Schéele, Investment Director på Nrep med ansvar för samhällsfastigheter, berättar mer om jätteaffären med Vectura.

Nrep efter jätteaffären med Vectura: "Finns 90 miljarder i förvärvsutrymme"

Transaktioner I förra veckan stängde Nrep en rekordstor fastighetsfond med drygt 41 miljarder kronor i kapital, och det tog inte lång tid för investeraren att sätta sprätt på en del av kapitalet. Under fredagen aviserade man den största affären för äldreboenden som någonsin gjorts i Sverige i och med ett förvärv av 22 fastigheter från Vectura till ett värde av knappt fem miljarder kronor. För Fastighetssverige berättar Nrep:s Investment Director Carl-Adam von Schéele mer om bakgrunden till storaffären och de fortsatta ambitionerna med den nyligen stängda jättefonden.


Nrep och Vectura i jättaffär om äldreboende.

Nrep förvärvar fastighetsportfölj med äldreboenden för närmare fem miljarder kronor

Transaktioner Fastighetsinvesteraren Nreps verksamhet inom samhällsfastigheter, Altura, förvärvar 22 fastigheter till ett värde av knappt fem miljarder kronor – den enskilt största transaktionen för äldreboenden som har gjorts i Sverige. Säljer gör Vectura. Genom förvärvet stärker Altura sin ställning som en av landets största ägare och förvaltare av moderna omsorgsfastigheter.