Image

Sabokritik mot Företagsskattekommittén

Juridik Inställda bostadsbyggen och färre energieffektiviseringar vid renovering. Det är att vänta om Företagsskattekommitténs förslag blir verklighet, enligt Sabos vd Kurt Eliasson.
Publicerad den 20 Oktober 2014
Kurt Eliasson Bild: Sabo
Kurt Eliasson

- Regeringen har lovat 250 000 nya bostäder till år 2020. Om förslaget går igenom smular det sönder de allmännyttiga bostadsbolagens möjligheter att bidra till det målet. Företagens räntekostnader skulle beskattas till 75 procent. Med sådana villkor är det mycket svårt att få ihop kalkylen för nyproduktion, säger Kurt Eliasson, vd för bransch- och intresseorganisationen Sabo.

Företagsskattekommitténs förslag är att i skattedeklarationen förbjuda avdrag för negativa räntenetton och samtidigt införa ett schablonavdrag med 25 procent av den skattemässiga inkomsten.

De allra flesta bostadsföretag tar lån för att finansiera större delen av ett nybygge och om skatt betalas på räntorna ökar alltså bolagets utgifter för nyproduktionen. Om bostadsföretagen ska få ihop kalkylerna för nyproduktion under sådana omständigheter måste hyresnivåerna höjas jämfört med i tidigare nybyggda bostäder och risken är att många blivande hyresgäster inte klarar av att betala. Saknas möjligheten att höja hyrorna spricker investeringskalkylen och bygget stoppas.

- Det är förödande för bostadsbyggandet och därmed ett slag mot arbete, näringsliv och offentlig service. Tillväxten hotas. Regeringen måste inse förslagets konsekvenser och säkra bostadsbolagens möjligheter att bygga bort bostadsbristen, säger Kurt Eliasson.
Skatten för Sabos medlemsföretag skulle totalt öka med cirka en miljard kronor om förslaget går igenom. Den utgiften skulle inte bara slå hårt mot nyproduktionen utan främst mot bostadsföretagens möjligheter att renovera sina fastigheter.

- Det är oroande med tanke på alla hyresgäster i miljonprogrammet som väntar på att deras hem ska renoveras. De allra nödvändigaste åtgärderna skulle visserligen genomföras, men företagen skulle behöva välja bort energieffektiviseringar och många andra åtgärder eftersom kostnaderna blir för höga, säger Kurt Eliasson.

Några röster från allmännyttiga kommunala bostadsföretag:
Igny Winberg, ekonomichef på Lunds Kommuns Fastighets AB, Skåne:
”Vi har planer på att bygga nära 1 800 bostäder de kommande sex åren. 300 har påbörjats i år, 300 är planerade för start 2015 och resten 2016-2019. Om Företagsskattekommitténs förslag blir verklighet kommer vi att tvingas bromsa ej startade projekt trots ökande bostadsbrist i Lund.”

Hans Green, vd på Bergs Hyreshus, Jämtland:
”Vi behöver bygga 50-60 bostäder i de norra delarna av kommunen. Förslaget skulle kraftigt försämra kalkylerna och om vi trots det skulle bygga, blir det problem med både Allbolagens krav på affärsmässighet och statsstödsreglerna. Den ökade skatten skulle även försämra kassaflödet och därmed underhåll och renovering.”

Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden i Linköping, Östergötland:
”Vi är mycket bekymrade över förslaget, det kommer att försvåra nyproduktion av bostäder. Redan idag är hyresrätten missgynnad skattemässigt och förslaget gör det ännu svårare att bygga nya hyresrätter när fler nya bostäder är en avgörande faktor för Linköpings utveckling.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Yield-spreaden mellan logistik och lättindustri har varit alldeles för stor"

Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige