Kommittén föreslår att det ska införas ett nytt system för bolagsbeskattning. Kommitténs förslag består av två delar.
I den första delen begränsas avdragen för räntekostnader och andra finansiella kostnader genom att enbart finansiella kostnader som motsvaras av finansiella intäkter får dras av.
Därutöver får inga avdrag för finansiella kostnader göras. Förslaget innebär således ett slopat avdrag för negativa finansnetton.
I den andra delen införs ett schablonmässigt avdrag för alla finansieringskostnader - ett så kallat finansieringsavdrag - som uppgår till 25 procent av företagets hela skattemässiga resultat.
Finansieringsavdraget får göras oavsett om företaget har motsvarande kostnader eller inte och är för företagen ekonomiskt likställt med en sänkning av bolagsskattesatsen med 5,5 procentenheter.
De som får betala sänkningen av bolagsskatten är företag med hög belåning. Det drabbar i synnerhet lågavkastande företag. Dit hör många företag i fastighetsbranschen, som med Företagsskattekommitténs förslag enligt Fastighetsägarna kommer att få en skattehöjning på 3,2 miljarder kronor.
– Det är naturligtvis ett förslag som kommer att få mycket allvarliga effekter för nyproduktionen av bostäder, när det blir dyrare för bostadsbolagen att investera. Det kommer innebära att en redan ansträngd situation på bostadsmarknaden kommer att bli ännu värre, säger Reinhold Lennebo.
Fastighetsbranschen är till sin natur mycket kapitalintensiv. Kombinerat med en låg avkastning gör det att räntekostnader utgör en stor del av företagens kostnader. Med en sådan kraftfull försämring av avdragsmöjligheterna som Företagsskattekommittén föreslår skulle många fastighetsbolag tvingas till värdenedskrivningar på sina fastigheter, när deras finansiella ställning försämras, menar Fastighetsägarna.
Fastigheter utgör samtidigt en stor andel av bankernas panter. Vid en omfattande nedskrivning av värdena skulle detta få konsekvenser för banksystemet, som kan hota hela stabiliteten i det finansiella systemet.
– Den svenska tillväxten är bräcklig. Att i en sådan situation genomför åtgärder som riskerar att skapa omfattande instabilitet i finanssektorn skulle innebär ett dråpslag mot möjligheten till fortsatt tillväxt, säger Reinhold Lennebo.
Kommittén föreslår att bestämmelserna ska träda i kraft den 1 januari 2016.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.