Image

Förvaltaren: Skatteförslag bromsar våra möjligheter att bygga nytt

Juridik Företagsskattekommitténs förslag om förändrade skatter innebär att kommunala Förvaltare i Sundbyberg kan tvingas stoppa byggandet av nya bostäder, skriver Sten Olsson, ordförande i Förvaltaren.
Publicerad den 11 November 2014

Sten Olsson skriver:

”Företagsskattekommitténs förslag om förändrade skatter innebär att vi i Sundbyberg riskerar att tvingas stoppa byggandet av nya bostäder.

Kommittén, som hade alliansregeringens uppdrag att se över reglerna om skattemässiga ränteavdrag och sänkt bolagsskatt, har föreslagit att företagens räntekostnader ska beskattas till 75 procent. Med sådana villkor är det mycket svårt för Fastighets AB Förvaltaren att få ihop kalkylerna vid nyproduktion.

Det är mycket oroande med tanke på kommunens väntade inflyttning av cirka 20 000 personer de närmaste åren. Det finns behov av moderna bostäder som möter nya krav på tillgänglighet och tekniska lösningar. Fler bostäder behövs också för att komma tillrätta med den stora bostadsbristen i Stockholmsområdet.

Företagsskattekommitténs förslag gör att det blir dyrare att låna pengar. Fastighets AB Förvaltaren tar, liksom de allra flesta bostadsföretag, lån för att finansiera större delen av ett nybygge. Om skatt ska betalas på räntorna ökar alltså våra utgifter för att bygga.

Ska vi få ihop kalkylerna under sådana omständigheter måste hyresnivåerna i nyproduktion bli högre än beräknat och risken är att många i Sundbyberg inte klarar av att betala dessa hyror. Om förslaget går igenom skulle inflyttningshyran i Fastighets AB Förvaltaren nybyggda hus behöva höjas med cirka 8 procent eller cirka 1 140 kronor per månad för en fyra eller cirka 800 kronor för en tvåa.

Går det inte att höja hyrorna spricker vår investeringskalkyl och vi tvingas stoppa byggandet. Förslaget skulle alltså få som konsekvens att Fastighets AB Förvaltaren inte kan bidra till de mål som politikerna satt för bostadsbyggandet i Sundbyberg.

Kommitténs förslag har nu remissbehandlats. Vår förhoppning är att regeringen stoppar förslaget. Då kan vi fortsätta bostadsbyggandet i Sundbyberg.”

Sten Olsson
Ordförande i Fastighets AB Förvaltaren

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sannolikt med sprickande bostadsbubbla: "Politiken måste desarmera krisen"

Bostäder Hur måste eller bör bostadspolitiken förändras och vad är solidarisk bostadspolitik? Det har en grupp på sex forskare har kartlagt i boken "Kris i bostadsfrågan". Fastighetssverige ringde upp en av forskarna för att höra vad de kommit fram till.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige