Image
Josefine Larsson.

Fastighetsägarna Service rekryterar marknadschef

Karriär Josefine Larsson blir ny marknadschef på Fastighetsägarna Service. Hon kommer närmast från Akademiska Hus där hon ansvarat för utveckling inom kundupplevelse, kommunikation och digitalisering.


Fastighetsägarna Service har rekryterat Nina Berggren som chef för bolagets affärsområde juridik.

Fastighetsägarna Service rekryterar chef för affärsområde juridik

Bolag Fastighetsägarna Service har rekryterat Nina Berggren som chef för bolagets affärsområde juridik. Nina har en stark erfarenhet av att driva tillväxt och digitalisering av juridiska tjänster och rådgivning. Hon kommer närmast från en tjänst som affärsområdeschef på Ludvig & Co och innan dess har hon arbetat som utvecklingschef på Blendow Group och jurist på Stockholms Handelskammare.


Anders G Johansson.

Han ersätter Christina Heikel på Fastighetsägarna GFR

Karriär Fastighetsägarna GFR anställer Anders G Johansson som ny näringspolitiskt ansvarig för Göteborg. Han kommer närmast från Moderaterna där han varit stabschef för partiets regionstyrelsekansli i Västra Götaland. Han ersätter Christina Heikel som gått vidare till Västsvenska Handelskammaren där hon ansvarar för stadsutvecklingsfrågorna.


Hyrorna är klara för 18 000 hushåll i Malmö.

Hyrorna klara för 18 000 hushåll i Malmö

Bostäder Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen har avslutat de årliga hyresförhandlingarna i Malmö. Här kommer hyrorna att höjas med 5 procent under 2023.


Christina Heikel går från Fastighetsägarna till Västsvenska Handelskammaren

"Man måste förtjäna sina invånare" – Så ska Christina Heikel styra upp Västsveriges stadsutveckling

Karriär Fastighetsägarnas näringspolitiska talesperson Christina Heikel blir ny ansvarig för stadsutvecklingsfrågor på Västsvenska Handelskammaren, där hon efterträder Gunilla Grahn-Hinnfors. Fastighetssverige fick ett långt samtal som berör allt från gestaltning, näringslivet bostadsbehov och vilket som är Göteborgs sämsta stadsutvecklingsprojekt.


Detta gäller för 2023

Nya lagar som påverkar fastighetsbranschen 2023

Juridik Tvistelösning i hyresförhandlingar, starkare skydd på bostadsrättsmarknaden, fastighetsnära förpackningsinsamling och att universitet ska få hyra ut bostäder till doktorander är de nya lagar och förordningar som nu är gällande i Sverige. Läs mer om reaktionerna på vad de nya årets lagar har att bjuda på.


Daniel Bergström.

Bli en mer attraktiv fastighetsägare med miljöcertifieringar

Energi/miljö Miljöcertifieringar blir en allt viktigare del i fastighetsbranschen. Att miljöcertifiera sina fastigheter ger såväl underlag för förbättringsåtgärder som en trygghet i att fastigheterna förvaltas på ett bra sätt – och med det stiger värdet. Med specialiserad hjälp från Fastighetsägarna Services team får du som fastighetsägare hjälp och stöd i att miljöcertifiera och utveckla din fastighet.
– Det finns företag som har som krav att endast sitta i miljöcertifierade fastigheter, säger Daniel Bergström, energikonsult på Fastighetsägarna Service.


Anna Thuresson, näringspolitisk talesperson Fastighetsägarna

Dans med flera kavaljerer – så kan du underlätta konverteringen av fastigheter

Bygg/Arkitektur Den beskrivs om onödigt komplicerad – processen för att ställa om en fastighet från ett slag till ett annat. Det krävs rätt dokumentation, information, kommunikation och tid samtidigt som ärendet rör sig mellan handläggare, inspektör, granskning, samråd och beslut. Att göra processen smidigare är också nödvändigt i hållbarhetssynpunkt menar Anna Thuresson, näringspolitisk expert för Fastighetsägarna.


Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Fastighetsägarna: Bra för hyresmarknaden att tvistlösning införs

Juridik Det är bra att riksdagen beslutat införa en oberoende tvistlösning för de kollektiva årliga hyresförhandlingarna. Det kommer ge snabbare och effektivare förhandlingarna när det finns en möjlighet att vända sig till en oberoende instans om det inte går att nå en överenskommelse om den allmänna hyresutvecklingen mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen, skriver Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.


Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Fastighetsägarna: En av tre tycker planprocessen är för komplicerad

Bolag Närmare var tredje tycker att den kommunala processen för att ändra användningen av lokaler är komplicerad. Bygglovsprocessen tar dessutom för lång tid. Det anser en majoritet i en ny kartläggning som Fastighetsägarna och arkitektkontoret White tagit fram.


Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm

Fastighetsägarna efter Balders hyres-deal: "Svårt att förstå en sådan uppgörelse"

Uthyrning Hyresgästföreningen och fastighetsbolaget Balder har nått en överenskommelse om hyror för 2023 berättade de i under tisdagen. Det är cirka 3 000 lägenheter i Stockholm som berörs av överenskommelsen som innebär en genomsnittlig hyreshöjning på 3,25 procent från 1 januari 2023. Detta fick snabb kritik från Fastighetsägarna - "Jag har svårt att förstå den typen av uppgörelse" säger deras fastighetsmarknadschef till Fastighetssverige. Läs även Balders kommentar om hyresuppgörelsen.


Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta

Så ser Sveriges Allmännytta på hyresförhandlingarna

Uthyrning Hyresförhandlingarna för 2023 har pågått i snart en månad och debatten har duggat tätt mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Båda parter har hänvisat till Trepartsmodellen, en uppgörelse som slöts i somras om vilka parametrar som ska vägas in i förhandlingarna som skulle underlätta hyressättningen framöver. Men som namnet antyder är de tre i överenskommelsen, och för Fastighetssverige berättar Sveriges Allmännyttas vd hur de ser på förhandlingarna nu.


Jonathan Hall.

Nya tekniken revolutionerar hållbarhetsarbete

Energi/miljö I arbetet med att minska klimatavtryck på fastigheter revolutionerna nu den helt och hållet klimatneutrala lösningen DLE-tekniken marknaden när det gäller värmeåtervinning. Genom att använda koldioxidmaskiner minskas klimatavtryck och cirka 1,2 miljoner kilowattimmar sparas per år.
– Det här är hållbarhet på riktigt, säger Jonathan Hall, projektledare på Fastighetsägarna Service, som just nu implementerar tekniken i en stor bostadsrättsförening på Södermalm.


Oskar Öholm, vd för Fastighetsägarna Stockholm.

Fastighetsägarna om Hyresgästföreningens motbud: "Vi står långt ifrån varandra"

Ekonomi/Finansiering För drygt en månad sen meddelade Fastighetsägarna Region Stockholm att de gärna ser en nästan tioprocentig ökning av hyran under 2023. Nu har hyresförhandlingarna inletts och ett ramavtal ska tas fram som sen ska rekommenderas till de privata hyresvärdarna. Hyresgästföreningen har tidigare kallat Fastighetsägarnas förslag för "absurt". Nu kommer deras motbud: 2,4 procent.


Den nya regeringen, Andreas Carlson (KD) andra personen från höger.

Branschens kravlista till nya bostadsministern Andreas Carlson

Bolag Efter det otippade valet av Andreas Carlson (KD) till infrastruktur- och bostadsminister så öste det fram förslag och krav på vad han kommer behöva tackla framöver. Här är några av branschens idéer på vad han och den nya regeringen bör hugga tag i.


Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Fastighetsägarna: Reformerna som den nya regeringen behöver genomföra

Bolag Fastighetsägarna välkomnar att det inom kort kommer finnas en ny regering på plats. Den tillträdande regeringen behöver snabbt hantera energikrisen, öka tryggheten och genomföra reformer som främjar ökade investeringar i bostäder. I ett pressmeddelande går Fastighetsägarna igenom de reformerna som den nya regeringen behöver genomföra inom fastighetsföretagande och bostadspolitik.


Patrick Krassén, samhällspolitisk chef på Företagarna, och Anna Thuresson, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna.

Framtiden för coworking – åsikterna går isär

Uthyrning Fastighetsägarnas medlemsorganisation menar att intresset för flexibla kontorslösningar är starkt och kommer fortsätta växa. Företagarna däremot ser redan nu en minskande efterfrågan bland sina medlemmar på den sortens lösningar. Fastighetssverige reder ut hur de två ser på coworkinglokalernas efterfrågan och möjligheter.


Swedbanks huvudkontor.

Swedbank: Så kan hyreshöjningarna påverka inflationen

Ekonomi/Finansiering I fredags förra veckan var sista dagen för hyresvärdarna att skicka in framställan om hyresjusteringar inför 2023 års hyresförhandlingar. Fastighetsägarna Stockholm gick under september ut med en uppmaning om att fastighetsägare skulle efterfråga en hyreshöjning på 9,5 procent. Fastighetssverige har kollat närmare på hur det skulle påverka inflationen om Fastighetsägarna fick sin vilja igenom.


Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Tung duo med sex förslag för att ta Sverige genom energikrisen

Bolag Hushåll och företag behöver skyddas mot kraftigt stigande elpriser. Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lägger därför idag sex konkreta förslag för att ta Sverige genom energikrisen: Lansera en nationell energibesparingskampanj för att sänka energikonsumtionen, sänk elmomsen och frys energiskatten på dagens nivå.


Oskar Öholm och Nathalie Brard.

Fastighetsägarna: Hyrorna i Stockholm behöver höjas med 9,5 procent

Bolag För att hantera de kraftiga ränte- och förvaltningskostnaderna skulle hyrorna behöva höjas med upp mot 25 procent under 2023. Enligt den överenskommelse som bostadsmarknadens parter ingick tidigare i år ska dock stor hänsyn tas till tidigare års utveckling, vilket innebär att hyreshöjningen mer än halveras i förhållande till behoven. Fastighetsägarna Stockholms yrkande inför de kommande förhandlingarna om 2023 års hyresjustering är en höjning på 9,5 procent.