Image
Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm
Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm Bild: Fastighetsägarna

Hyrorna klara i Stockholms län – höjs med 5,9 procent

Bolag Hyrorna i stora delar av Stockholms län höjs med 5,9 procent under 2024. Det beslutade den skiljeman som fick avgöra ärendet efter att förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna brutit samman. Höjningen gäller retroaktivt från den 1 januari.
Publicerad den 16 April 2024

Tidigare i år fastställde skiljemannen att hyrorna för Fastighetsägarna Stockholms förhandlingskunder i Stockholms stad ska höjas med 5,8 procent från den 1 april i år. När nu besked har lämnats för ytterligare tio kommuner i länet handlar det om en höjning på 5,9 procent från den 1 januari.

Höjningen är långt ifrån den nivå på tolv procent som Fastighetsägarna yrkade på när förhandlingarna inleddes i september 2023. Givet de senaste årens kraftiga kostnadsökningar anser Fastighetsägarna Stockholm att en höjning i den storleksordningen behövs för att fastighetsägare ska kunna bedriva en långsiktigt hållbar förvaltning av sina fastigheter.
– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

Kommunerna som berörs är Danderyd, Huddinge, Lidingö, Nacka, Nynäshamn, Solna, Sigtuna, Sollentuna, Sundbyberg och Södertälje. Skiljemannen lämnade samtidigt besked om hyreshöjningen på Gotland. Där blev höjningen 5,7 procent från den 1 januari, vilket motsvarande skiljemannen beslut för Norrtälje föregående vecka.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hjärnan i fokus när AMF "labbar" framtidens kontor

Bygg/Arkitektur Med hjärnan i fokus. Så kan man kanske sammanfatta hur AMF Fastigheter tillsammans med Merry Monday tagit sig an det nya huvudkontoret. I hjärtat av Mood-huset så kommer kollegorna med start måndag välkomnas in i tre av årets årstider. Fastighetssverige var där för att få ta del av de tankar som format det framtidsspanande kontorslandskapet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige