Image
Arkitektbranschen har drabbats hårt av lågkonjunkturen, men nu kan en vändning vara på gång. Det visar en ny rapport från Tendium och Byggfakta.

Här är arkitektbolagen med flest projekt och högst intäkter

Bolag Arkitektbranschen har drabbats hårt av lågkonjunkturen, men nu kan en vändning vara på gång. Det visar en ny rapport från Tendium och Byggfakta som Fastighetssverige tagit del av. Här kan du bland annat läsa om vilka arkitektbolag som toppar listorna över antal projekt och högst intäkter.


Oscar Properties rekonstruktionsansökan har fått avslag av tingsrätten.

Oscar Properties rekonstruktionsansökan avslås

Bolag Konkurshotade Oscar Properties får inte godkänt på sin rekonstruktionsansökan, det framgår av tingsrättens beslut som Fastighetssverige tagit del av. Det innebär att den planerade konkursförhandlingen satt till den 20 maj fortfarande kvarstår.


Stina Lindh Hök, vd för Nyfosa.

Nyfosa genomför nyemission – avyttrar inte sin andel i Söderport

Bolag Nyfosa genomför riktad nyemission av 17 miljoner stamaktier och tillförs cirka 1,7 miljarder kronor – kvarstår som ägare i Söderport-JV:t efter emissionen.


Kåpan Pensioner och Fjärde AP-fonden köper Länsförsärkringas andel i Svenska Handelsfastigheter

Bolag Svenska Handelsfastigheters storägare Kåpan Pensioner och Fjärde AP-fonden har påkallat förvärv av Länsförsäkringar Livs aktier i Svenska Handelsfastigheter. Efter affären kommer de båda att äga knappt hälften var av bolaget, medan vd fortsatt kommer att äga en minoritetspost.


Anna Jepson.

Anna Jepson blir ny CFO för Atrium Ljungberg

Bolag Anna Jepson tillträder rollen som ny CFO den 1 december 2024. Hon kommer närmast från Besqab där hon varit CFO.


Magnus Andersson, vd Besqab.

Besqabs vd kommenterar varslet

Bolag Under onsdagen meddelade Besqab att man tänker varsla 25 anställda om uppsägning efter sammanslagningen mellan Aros Bostadsutveckling och Besqab. Det nya bolagets vd, Magnus Andersson, svarar nu på Fastighetssveriges frågor om, bland annat, vad tanken bakom varslet har varit och hur det känns att ge beskedet till de anställda.


Jacob Torell och Erik Selin.

Wallenberg och Selin bildar nytt fastighetsbolag

Bolag Erik Selins Next Step Group och Wallenbergarnas Vectura Fastigheter bildar ett nytt bolag kallat Steptura, det rapporterar flera medier. Det initiala fastighetsvärdet i bolaget är drygt fyra miljarder kronor.


Fastigheten Verkstaden 4 6, som Nivika nu köpt.

Nivika förvärvar två kommersiella fastigheter i Ulricehamn

Bolag Nivika har förvärvat två kommersiella fastigheter, med lätt industri, i Ulricehamn om totalt 7 300 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 71 miljoner kronor.


Johan Eklund.

Svenska Handelsfastigheter rekryterar från NP3

Bolag Svenska Handelsfastigheter stärker organisationen genom att rekrytera Johan Eklund som regionchef Nord.


Malin Collin.

Malin Collin blir COO på Croisette

Bolag Malin Collin ansluter till Croisette Real Estate Partner och blir Chief Operating Officer.


Sture Nilsson, vd och koncernchef för Byggpartnergruppen.

Sture Nilsson nöjd med orderstocken – missnöjd med lönsamheten

Bolag När första rapporten för 2024 nu presenterats står det klart att Byggpartnergruppens orderingång sjönk med 32 procent, jämfört med första kvartalet 2023. Siffror som bolaget menar dels beror på registreringsdatum, dels på selektivitet i tagandet av uppdrag i en tuff tid.
– Vi fortsätter förbättra och stärka vårt resultat, det är den viktigaste signalen i den här rapporten. Vi har en soliditet som är på en godkänd och acceptabel nivå, säger vd Sture Nilsson.


Magnus Andersson, vd Besqab.

Besqab kan säga upp medarbetare efter samgående

Bolag Besqab varslar nu om uppsägningar till följd av den genomförda sammanslagningen mellan Aros Bostadsutveckling AB och Besqab. Varslet berör cirka 25 medarbetare.


Oscar Properties har ansökt om rekonstruktion för att rädda bolaget. Grundaren Oscar Engelbert kommer att lämna bolaget helt och hållet samtidigt som en ny vd samt styrelse kommer att tillsättas efter eventuellt genomförd rekonstruktion.

Här är Oscar Properties plan för rekonstruktionen

Bolag Konkurshotet hänger över Oscar Properties samtidigt som bolaget ansökt om företagsrekonstruktion, en åtgärd som om den går igenom kommer innebära att grundaren Oscar Engelbert lämnar bolaget helt. Dokument som Fastighetssverige tagit del av visar hur bolagets rekonstruktionsplan ser ut:


* Planen för nya ledningen
* Draget kring likviditeten
* Alternativen för refinansiering


Listan visar: De negativa värdeförändringarna börjar plana ut

Lista Ända sedan Q3 2022 har bolagens fastighetsvärden sjunkit i varje enskilt kvartal, men under årets första kvartal kan man börja skönja ett trendbrott hos de flesta bolagen. Efter rapportfloden har Fastighetssverige synat fastighetsvärdena hos de noterade bolagen på de två största listorna och kan konstatera att det till och med börjat ske värdeökningar hos vissa bolag. Här är hela listan.


Max Qwarnström.

Nya sitsen på transaktionsmarknaden för samhällsfastigheter: "Fler säljare"

Bolag RE Equity Omsorg tar ett stort steg på vägen mot sitt tillväxtmål genom att förvärva samhällsfastigheter för 800 miljoner. Vd:n Max Qwarnström berättar för Fastighetssverige om nya förvärvet, hur man ska nå målsättningen om fastigheter för tre miljarder inom två år, var och med vad man vill fortsätta växa och om den förändrade konkurrenssituationen inom segmentet.


Projektet Helix.

Uppgången och fallet för Engelberts skapelse

Bolag Konkurshoten har haglat över Oscar Properties genom åren – men likt en katt så tycks bolaget haft nio liv under sitt 20 år långa historia. Med planerad konkursförhandling om en vecka och ansökan om rekonstruktion så tycks nu slutet vara nära. Fastighetssverige har kartlagt bolagets alla upp- och nedgångar.


Jonas Bengtson.

Ny marknadschef på AMF Fastigheter

Bolag Jonas Bengtson tillträder nya rollen som marknadschef på AMF Fastigheter.


Andreas Koch.

NCC rekryterar ny kommunikationsdirektör

Bolag NCC har utnämnt Andreas Koch till ny kommunikationsdirektör och medlem i koncernledningen. Han kommer närmast från motsvarande position i det nordiska omsorgsföretaget Attendo och tillträder senast i november 2024.


Amanda Tevell.

Amanda Tevell ny vice vd för Hifab Group

Bolag Hifab Group har idag utsett Amanda Tevell till vice vd. Amanda Tevell har arbetat på Hifab sedan november 2022, både som en del av koncernledningen och som vd för dotterbolaget Hifab Advisory. Hon kvarstår i sin roll som vd för Hifab Advisory och aktiv rådgivare i kunduppdrag.


Sture Nilsson, vd och koncernchef för Byggpartnergruppen.

Byggpartner stärker resultatet

Bolag Byggpartnergruppens delårsrapport för första kvartalet 2024 visar bland annat på gögre rörelsemarginal och stärkt soliditet, samtidigt som både orderingång och orderstock minskat något jämfört med föregående års period.
– Koncernens samlade lönsamhet fortsätter förbättras kvartal för kvartal, skriver Sture Nilsson, vd och koncernchef för Byggpartnergruppen AB, i rapporten.