Image
Swedish Logistic Property fokuserar på logistikfastigheter och har på kort tid genomfört flera uppmärksammade förvärv.

SLP köper logistikfastighet i Nyköping och tecknar 10-årigt hyreskontrakt

Bolag Swedish Logistic Property har idag förvärvat och tillträtt en fullt uthyrd logistikfastighet i Nyköping. I samband med transaktionen tecknas ett 10-årigt avtal med Hedin Parts & Logistics AB, ett dotterbolag inom Hedin Group. Årshyran, som är fullt indexreglerad, uppgår till cirka 28 miljoner kronor.


Det polska byggbolag Lambds stäms av Byggnads på 1,4 miljoner för brott mot kollektivavtalet.

Byggnads stämmer polskt byggbolag för brott mot kollektivavtal

Bolag Fackförbundet Byggnads stämmer det polska byggbolaget Lambda AS i Arbetsdomstolen. Företaget har arbetat som underentreprenörer åt Skanska och Peab vid bland annat sjukhus- och universitetsbyggnationer i främst Småland och Blekinge. Byggnads granskning visar att företag systematiskt betalat ut för låga löner och ersättningar till ett 115-tal anställda inom bolaget.


Andreas Gustafsson, vd för Götenehus Group

Tre varsel på ett halvår – så ser Götenehus vd på den vikande marknaden

Bolag Tre varsel på ett halvår som omfattar totalt 115 anställda ska leda till sänkta omkostnader på årsbasis med cirka 80 miljoner kronor för Götenehus. Bolaget brottas precis som hela branschen med kraftigt vikande efterfrågan och för Fastighetssverige berättar nu vd:n Andreas Gustafsson hur bolaget anpassar sig efter den nya verkligheten och varför ljusningen på marknaden sannolikt inte kommer under 2023.


Björn Thiemann, SVP och Head of Northern Europe på Prologis.

Prologis letar efter fallande änglar

Bolag Prislappen måste vara rätt när Prologis är ute efter att förvärva mark, fastigheter och andra företag vid denna tidpunkt. "Vi har starka fonder och kan köpa och investera när vi hittar en bra affär" säger Björn Thiemann, SVP för norra Europa till Fastighetssverige. Men det finns mörka moln vid horisonten.


Jani Nokkanen, CIO och partner på NREP i Finland.

"De flesta ser ingen osäkerhet i närheten till Ryssland"

Bolag NREP:s CIO och partner Jani Nokkanen synar fördelarna och nackdelarna samt de heta och svaga segmenten på den finska fastighetsmarknaden.


Joacim Sjöberg är ny vd för Castellum.

Det blir Castellums fokus under nye vd:n

Bolag Efter Rutger Arnhults avsked har branschens mest uppmärksammade vd-stol nu fyllts sedan Joacim Sjöberg utsetts till vd för Castellum på permanent basis. För Fastighetssverige ger Joacim Sjöberg sin syn på nya rollen, perioden som tf vd, styrkan i att ha suttit i styrelsen för bolag och hur han ser på Castellums position nu och inför framtiden och vilka fastigheter bolaget kommer fokusera på framöver.


Ilija Batljan, vd för SBB.

Batljan: SBB har en väldigt stark kreditportfölj

Bolag Fastighetsbolaget SBB har en väldigt stark kreditportfölj. Det budskapet kablades ut av vd Ilija Batljan i samband med en kreditkonferens anordnad av Pareto, det rapporterar Dagens industri.


CBRE rekryterar hyresgästrådgivare

Bolag CBRE har rekryterat Alexander Wijkman som Director till affärsområdet Occupier, Tenant Representation.


Sverker Källgården.

Cibus tar in 810 miljoner i emission – rabatt på drygt tio procent

Bolag Cibus har genomfört en riktad nyemission vilket innebär att bolaget tillförs cirka 810 miljoner kronor före transaktionsrelaterade kostnader.


Per Berggren, Joacim Sjöberg och Roger Akelius.

Castellum siktar på arbetsro med Sjöberg: "Behöver lite lugn och ro nu"

Bolag Efter två turbulenta år med flera vd-byten och ett stort förvärv av Kungsleden siktar Per Berggren och Castellum in sig på en mer lugn period med Joacim Sjöberg som ny permanent vd vid rodret. För Fastighetssverige berättar han mer ingående varför valet föll på den tidigare tf vd:n, varför han kommer att vara en tillgång under dessa ekonomiskt utmanande tider och hur han ser på bolagets aktiekurs som just nu skvalpar kring ett så lågt värde som inte setts sedan sommaren 2016. Även Roger Akelius kommenterar tillsättningen av Joacim Sjöberg.


Andreas Gustafsson, vd för Götenehus Group

Götenehus varslar igen – 65 får gå

Bolag Hög inflation och stigande räntor har lett till en minskad efterfrågan på nya bostäder. Detta tvingar Götenehus Group att lägga ett varsel om uppsägning som påverkar 65 medarbetare. Det är tredje varslet som Götenehus lägger sedan i oktober förra året.


Rutger Arnhult.

Arnhult har sålt mer i Castellum

Bolag Rutger Arnhult fortsätter att minska sitt innehav i Castellum och har sålt flera miljoner aktier den senaste månaden. Samtidigt fortsätter aktien att backa på börsen och är nu nära den nivån som Akelius köpte in sig på i oktober förra året.


Alla stora lokaler har tomma småytor.

Små ytor blir stor affär för Storage365

Bolag Ett stort fastighetsbolag har en stor lagerlokal som är nästan helt full. Men bara nästan, för det finns några kvadratmeter här och där i lokalen som står outnyttjade. Ytan är för liten för fastighetsbolaget att lägga resurser på att få uthyrt, men detta är precis vad Storage365 letar efter. För Fastighetssverige berättar grundare och vd Thomas Modner om idén med bolaget som fyller hål i logistikbranschen.


Att se om sina hus kommer att bli normen, tror Thomas Holm.

Blivande vd:n om Svenska Handelsfastigheters stora kapitaltillskott

Bolag En fortsatt tuff marknad men stora möjligheter för den som vill göra förvärv. Och nu stabiliseras Svenska Handelsfastigheters bolagstopp. Thomas Holm berättar för Fastighetssverige om steget uppåt i karriären och planerna för bolaget samt vad de nya pengarna kan tillföra.


Debatt: "Stockholm stads villkor gör det omöjligt för bostadsrättföreningar att köpa marken"

Bolag Friköp är inte en möjlig utväg för bostadsrättsföreningar med tomträtt. Nu måste stadens borgarråd göra verklighet av förslaget om ett tak för markhyran. Det skriver företrädare för Bostadsrätterna, Fastighetsägarna Stockholm, HSB Stockholm och Riksbyggens intresseförening Stockholm i en debattartikel.


Joacim Sjöberg blir ny vd för Castellum.

Joacim Sjöberg utses till verkställande direktör och koncernchef för Castellum

Bolag Styrelsen har idag utsett Joacim Sjöberg till vd och koncernchef för Castellum AB med omedelbart tillträde. Joacim Sjöberg kommer att avböja omval till styrelsen på Castellums årsstämma den 23 mars.


Alex Andersson.

Nordika rekryterar investeringsanalytiker

Bolag Nordika har rekryterat Alex Andersson som investeringsanalytiker i investeringsteamet.


Helsingfors.

Dystra siffran blottar mager start för finska transaktionsåret

Bolag Den finska transaktionsmarknaden började sakta in under Q3 2022 och hittills under 2023 har aktiviteten varit skral med en transaktonsvolym på ynka 300 miljoner euro, drygt tre miljarder kronor. För helåret 2022 nådde den finska marknaden upp i en volym på 7,2 miljarder euro. Hanna Kaleva på KTI berättar mer om det finska fastighetsåret 2022 och utsikterna för 2023.


Lennart Sten lämnar vd-posten i Svenska Handelsfastigheter och ersätts av nuvarande vice vd Thomas Holm.

Thomas Holm ny vd för Svenska Handelsfastigheter – som får en miljard i kapitaltillskott

Bolag Svenska Handelsfastigheter går in i nästa fas. För att möjliggöra detta tillförs bolaget totalt en miljard kronor genom kapitalåtaganden som nuvarande ägare Fjärde AP-fonden och Kåpan Pensioner tillskjutit. I samband med detta föreslås vice vd Thomas Holm att utses till ny vd att efterträda Lennart Sten.


Vällingby Centrum.

Så sätts rätt team med unikt rekryteringsarbete

Bolag Genom ett annorlunda rekryteringsarbete har NREP och Fastighetsägarna Service hittat rätt team för att förvalta och utveckla det historiskt viktiga Vällingby Centrum. Johan Wejdmark, chef strategisk affärsutveckling på Fastighetsägarna Service, och Pernilla Tellberger, fastighetschef för Vällingby Centrum, berättar om det unika rekryteringsarbetet gällande centrumledning och driftspersonal och om fördelarna med att utföra det inom ramen för ett partnerskap.
– Det har fungerat jättebra hela vägen. Framför allt är jag supernöjd med de rekryteringar som gjorts, säger Pernilla Tellberger.