Image

Dramatisk transaktionsminskning i september

Bolag Transaktionsvolymen i Sverige sjönk med nästan 75 procent under september månad jämfört med samma period 2021 – det illustrerar hur avvaktande marknaden är för tillfället. Under Fastighetssveriges senaste event berättade Newsecs regionchef Henrik Roderhult mer om hur läget blivit så stillastående på fastighetsmarknaden och vilka effekterna kan bli året ut och 2023.


Pulsen Fastigheter, med vd Christer Södeliden, ska utveckla Pulsen-området i centrala Borås.

Fastighetsbolaget på frammarsch i textilstaden

Bolag Delar av Borås centrum står inför en spännande utveckling de närmaste åren då Pulsen Fastigheter ska förtäta med närmare 60 000 kvadratmeter bostäder och kommersiella ytor. Nyligen avslutades samrådet för den detaljplan som håller på att tas fram, och här berättar Pulsens vd Christer Södeliden mer om planerna för området – och hur bolaget siktar på att växa i övrigt framöver.


Viveka Frankendal och Monica Fallenius.

Annehems operativa chef lämnar

Bolag Annehems operativa chef Viveka Frankendal kommer lämna sin roll i november. Hon lämnar även bolagets ledningsgrupp.


Max Keysberg.

JLL utser Maximilian Keysberg till ny chef för Project & Development Services

Bolag JLL utser Max Keysberg som ny chef för Project & Development Services (P&DS) och förstärker samtidigt teamet med två nya medarbetare.


Tobias Brynjer.

Niam rekryterar Tobias Brynjer

Bolag Niam anställer Tobias Brynjer som Director Acquisitions i Sverige. Han har nära 25 års erfarenhet av fastighetstransaktioner i Norden och kommer närmast från Arctic Securities. Tobias Brynjer tillträdde sin nya tjänst den 26 september.


Andreas Gustafsson, vd för Götenehus Group

Efter varslet – den nya riktningen för Götenehus

Bolag "Det är fler som kommer behöva göra de här åtgärderna" säger Götenehus vd Andreas Gustafsson när Fastighetssverige ringer upp efter beskedet om att 25 medarbetare varslats. Det är en kortsiktig lösning på ett kortsiktigt problem. Men samtidigt satsar Götenehus på att tuffa tider betyder att de kan göra nya fastighetsförvärv.


Därför lär konkurserna öka inom byggindustrin

Bolag Konkurserna fortsätter att öka i Sverige och det gäller i de flesta branscherna, det visar den senaste månadsstatistiken från kredit- och affärsinformationsföretaget UC. Bland annat byggindustrin och detaljhandeln börjar se en ökning och den lär tillta under de kommande månaderna, det berättar UC:s ekonom Johanna Blomé för Fastighetssverige.


Novier får fortsatt förtroende att förvalta Gamla Livs Fastighetsportfölj.

Novier får fortsatt förtroende att förvalta Gamla Livs fastighetsportfölj

Bolag Novier har efter upphandling i konkurrens fått fortsatt förtroende avseende totalförvaltning från Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv (publ) ("Gamla Liv")


Newsec rekryterar sju.

Newsec stärker rådgivningsteamet

Bolag Newsec stärker rådgivningsteamet och sitt erbjudande med flertalet starka rekryteringar. Affärsområdet Valuation, Research & Strategic Analysis utökar med sju nya medarbetare.


Covitum investerar i Boden.

Nytt bolag satsar i Boden

Bolag Fastighetsbolaget Covitum, med grundaren och vd Ingvor Sundbom samt Erik Selin Fastigheter AB som huvudägare, blir en av de centrala aktörerna när det gäller att förse den snabbt växande arbetsmarknaden i Norrbotten med moderna och kvalitativa hyresrätter. Covitum har genom en direktanvisning från Bodens kommun fått uppdrag att skapa cirka 170 nya hyresrätter i kvarteret Narcissen som ligger på centralast möjliga plats i staden.
– För oss är det högintressant att etablera vårt boendekoncept med social hållbarhet i fokus just i Boden. Vår insats kommer att underlätta den samhällsomställning som Boden står inför, säger Ingvor Sundbom.


Mikael Rånes, tidigare bland annat vd för Amasten som han lämnade i mars.

Fastighetsveteranen: "Inte det minsta oroad för en bubbla i fastighetssystemet"

Bolag Det kliar i bolagsfingrarna på Amastens tidigare vd Mikael Rånes – efter ett halvårs ledighet med långresa, spontanköpt fastighet och mycket familjetid är han återigen sugen på att bygga bolag. Under ledigheten har han följt den dramatiska utvecklingen på fastighetsmarknaden och berättar för Fastighetssverige om hur han ser på utmaningarna, framtiden och lösningarna.


Götenehus varslar inom småhusproduktionen

Götenehus varslar om uppsägningar

Bolag Det senaste årets kraftiga kostnadsökningar, tillsammans med stigande räntor och en orolig omvärld, har lett till en minskad efterfrågan på nyproducerade bostäder. Detta påverkar Götenehus anläggning i Götene. För att anpassa verksamheten till de nya förutsättningarna har bolaget idag varslat 25 medarbetare om uppsägning. Varslet berör främst tjänstemän och beräknas leda till sänkta omkostnader på årsbasis med cirka 20 miljoner.


Brunswick och Pictet lanserar nytt bolag.

Brunswick och Pictet startar danskt last mile-bolag

Bolag Pictet Alternative Advisors och Brunswick Real Estate lanserar Lindu Ejendomme. Det nya danska fastighetsbolaget grundas med en portfölj om tio separat förvärvade fastigheter och en tydlig strategi för framtida investeringar inom last mile-logistikfastigheter. Målet är att minst fördubbla portföljen i storlek.


Wojciech Wondell.

Wojciech Wondell blir COO på Titania

Bolag Titania har befordrat Wojciech Wondell till COO/Operativ Chef. Wondell har varit anställd på Titania sedan 2008 och ingår sedan börsintroduktionen i företagets optionsprogram. Wondell har under de senaste åren varit anställd som projektchef och främst drivit Titanias större projekt.


Annica Ånäs.

"Många bolagsledare har fortfarande skygglapparna på"

Bolag Annica Ånäs tror på tre tuffa år framöver för fastighetsbranschen och samtidigt upplever hon att många företagsledare fortfarande har skygglapparna på när det gäller den ekonomiska krisen. Under Fastighetssveriges senaste event berättade Atrium Ljungbergs vd mer om hur hon ser på utmaningarna framöver med svårare finansiering och annalkande räntesmällar.


Ilija Batljan, vd för SBB

Ilija Batljan kritiserar blankarna på Twitter: "Sprider rykten"

Bolag SBB:s grundare och vd Ilija Batljan attackerar återigen blankarna på Twitter. I ett inlägg under helgen skriver fastighetsprofilen att blankare sprider rykten om att Nordea kan ta hela hans ägande.


Sisabs nya vd Ebba Agerman.

Hon blir ny vd på Sisab

Bolag Sveriges största skolfastighetsbolag har fått en ny vd. Ebba Agerman, med lång erfarenhet av Stockholms stad, tillträder idag den 3 oktober.


Wallenstam har startat nybyggnationen av det 20-tals klassicistiska kvarteret Nacka Grace mitt i hjärtat av Centrala Nacka.

Wallenstam sammanställer kvartalets byggstarter

Bolag Under kvartalet byggstartade Wallenstam 169 hyreslägenheter i projektet Nacka Grace. Dessutom startades ett ombyggnations- och påbyggnadsprojekt i en kommersiell fastighet på Stampgatan i centrala Göteborg.


En ny rapport visar det allvarliga läget på projektmarknaden.

Byggfakta-rapport visar allvarliga läget på projektmarknaden

Bolag En ny rapport från Byggfakta visar att det nu finns rekordfå nya projektplaner samtidigt som byggstartsvolymen minskar och projekt flyttas fram. I rapporten lyfts även orsakerna bakom ändrade projektplaner fram.


Fler företag som fått pandemistöd går i konkurs

Bolag Konkurserna fortsätter att öka, enligt den senaste månadsstatistiken från kredit- och affärsinformationsföretaget UC. Statistiken visar också att det sedan sommaren rör sig om en ökad andel bolag som fått pandemistöd. För de bolag som utsatts för kris efter kris är situationen inte längre hanterbar, menar Johanna Blomé, ekonom på UC.