Image
Göteborgsoperan vid Jussi Björlings Plats i Göteborg.

Kultursektorns hyror utredda: "Skattenivåer och prioriteringar är i slutänden politiska"

Ekonomi/Finansiering Komplexa utmaningar – men lösningarna finns. Det är slutsatserna i den utredning om hyror för kulturverksamheter som Katja Lindqvist, docent vid Lunds universitet, har gjort på uppdrag av VGR:s kulturnämnd. Utredningen är den första i sitt slag.


Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm

Privata hyresvärdar vill höja hyran drygt 15 procent

Bolag Fastighetsägarna Stockholm, som representerar privata hyresvärdar i Stockholm och på Gotland, vill höja hyrorna med upp till 15,4 procent från 1 januari 2025.


Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg.

Ny undersökning: Majoritet av svenskarna emot marknadshyror

Ekonomi/Finansiering En ny undersökning utförd av Indikator Opinion på uppdrag av Hyresgästföreningen visar att en överväldigande majoritet av svenskarna är emot marknadshyror. Och resultatet står sig oavsett vilken partitillhörighet man säger sig ha, vilken upplåtelseform, eller vilket län man bor i.


Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm

Hyrorna klara i Stockholms län – höjs med 5,9 procent

Bolag Hyrorna i stora delar av Stockholms län höjs med 5,9 procent under 2024. Det beslutade den skiljeman som fick avgöra ärendet efter att förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna brutit samman. Höjningen gäller retroaktivt från den 1 januari.


Cresnias Grundare och vd Joachim Bozorgnia.

Debatt: Skrota begreppet "marknadshyra" – verkliga värdet av lokaler går långt bortom generella priser

Bolag Konceptet av "marknadshyra" har under lång tid varit en tveksam indikator på verkliga hyror för lokaler. Detta begrepp, som historiskt sett applicerats för att generalisera priser på en mängd lokaler inom ett specifikt område, misslyckas nämligen ofta med att erbjuda en korrekt bild av det verkliga värdet. Det skriver Cresnias Grundare och vd Joachim Bozorgnia i en debattartikel.


Skiljeman utsedd – ska pröva tvist om hyresändring i Stockholm

Bostäder Hyresnämnden i Stockholm har beslutat att utse före detta hyresrådet och myndighetschefen Håkan Julius till skiljeman för att pröva tvister om ändring av hyran i Stockholm för 2024. Hyresgästföreningen motsätter sig användandet av en skiljeman då man menar att fastighetsägarna inte haft för avsikt att komma överens om den årliga hyresändringen utan i stället inväntat tiden för att kunna ansöka om utseende av skiljeman. Nämndens nuvarande myndighetschef Eva Melander Tell berättar mer för Fastighetssverige om den omtvistade åtgärden som nu tas till för första gången.


Fejden mellan fastighetsbolagens förmedlingsföretag och den juridiska uppstickaren

Juridik Orimlig Hyra är en tjänst som erbjuds personer som bor i andra hand. Genom tjänsten kan hyresgästerna få hjälp att bland annat söka tillbaka den överhyra de betalt, genom att Orimlig Hyra driver ärendet i Hyres- och arrendenämnden. Nu kan en ny dom sätta stopp för bolaget menar uthyrningsbolagen – men vd:n på Orimlig Hyra menar att den snarare kan leda till att det är bolagen som förlorar sitt existensberättigande.
– De slåss med näbbar och klor.


Hyreshöjningarna 2023 var de största sedan 1994, visar ny statistik från SCB.

SCB: Största hyreshöjningen på 30 år under 2023

Bostäder Hyrorna i hyresrätter har i genomsnitt höjts med 4,1 procent under 2023, visar ny statistik från SCB. Det är den största hyresförändringen sedan 1994.


Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner.

Fastpartners vd känner viss oro för årets indexerade hyreshöjning

Bolag Indexeringen ser ut att bli 6-7 procent för 2024 och Fastpartners vd tror att hyresgästerna kan få lite större problem med den indexerade hyreshöjningen den här gången jämfört med 2023. Här berättar han mer om varför och hur han ser på obligations- och transaktionsmarknaden för Fastpartners del.


Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm

Fastighetsägarna vill höja hyran med tolv procent nästa år

Ekonomi/Finansiering Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Stockholm och Göteborg och Fastighetsägarna yrkar på att höja hyran med tolv procent. De menar att utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att Sveriges hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt.


Listan är sorterad efter de som ökat sina hyresintäkter mest i procent.

De ökade hyresintäkterna mest under första halvåret

Lista De noterade fastighetsbolagens hyresintäkter har varit föremål för upphettade diskussioner under det andra kvartalet 2023. Fastighetssverige har listan på vilka tungviktare som ökat intäkterna mest under det första halvåret jämfört med motsvarande period 2022.


Hemliga hyror skadar handeln, menar Handelsrådet i sin nya rapport.

Handelsrådet vill ha bort hemliga hyror

Ekonomi/Finansiering Den höga inflationen har både ökat kostnadsläget för handlarna och minskat efterfrågan på deras varor. Nu visar en ny rapport från Handelsrådet att den senaste höjningen av lokalhyrorna gör det extra svårt för många handlare. Rådets Cecilia Hermansson förklarar för Fastighetssverige vilka brister som finns i hyresbildningen och vilka åtgärder som behövs för att minska risken för fler konkurser.


Butiker och kedjor dumpar hyresavtal i protest mot höjda hyror enligt Dagens Industri.

Butiker och kedjor dumpar hyresavtal i protest mot höjda hyror

Uthyrning Både butiker och kedjor dumpar nu sina hyresavtal på bred front. Det handlar inte bara om omförhandlingar utan det sker även rena nedstängningar. Det uppger Svensk Handel Juridik som är ett ombud kring hyresavtal, det rapporterar Dagens industri.


Årslista: De ökade hyresintäkterna mest 2022

Lista Fastighetssverige har tittat närmare på de noterade fastighetsbolagens hyresintäkter under 2022 för att få reda på vilka tungviktare som ökade intäkterna mest jämfört med 2021. Här är hela listan.


Allt fler hyresförhandlingar blir klara runtom i landet, samtidigt har flera också strandat längs vägen.

Kartläggning: Hyrorna som är klara för 2023 – och förhandlingarna som strandat

Bostäder Hyresgästföreningen kommer löpande överens med fastighetsägare runtom i landet om hyreshöjningarna för 2023. Fastighetssverige har kartlagt vilka nivåer höjningarna hamnat på hittills, vilka förhandlingar som avbrutits och vilka höjningar vissa fastighetsägare yrkat på under hösten och vintern.


Markus Kallifatides (S) och Malcolm Momodou Jallow (V) från fredagens debatt

Ny lag om tvistelösning för de privata fastighetsägarnas hyresförhandlingar

Sverige Under fredagen klubbades en ny lag som börjar gälla 1 januari nästa år. Den ska hjälpa till med tvistelösningen med privata hyresvärdar. Fastighetssverige tog reda på vad Socialdemokraterna velat åstadkomma med lagförslaget som nu klubbats och varför vänsterpartiet har invändningar mot den.


De har ökat hyresintäkterna mest hittills i år

Lista Fastighetssverige har tittat närmare på de noterade fastighetsbolagens hyresintäkter under årets tre första kvartal för att få reda på vilka tungviktare som ökat intäkterna mest jämfört med motsvarande period 2021. Här är hela listan.


Olof Andersson, vd Trianon.

"Inte givet att vi får full inflationstäckning vid årsskiftet"

Bolag Högre energi- och räntekostnader belastade Trianons förvaltningsresultat under Q3 och det kommer att fortsätta på det viset det kommande året enligt vd:n Olof Andersson. Samtidigt räknar han med lägre byggkostnader en bit in på nästa år vilket kan få fart på projekten igen, och när det gäller bostadshyrorna är han positiv till att bolaget på sikt kommer att få täckning för inflationen, även om man inte får det fullt ut vid årsskiftet.


Stefan Dahlbo.

Därför oroas inte Dahlbo över Fabeges höga vakansgrad

Bolag Vakansgraden på tio procent i Fabeges förvaltningsbestånd är ovanligt hög för bolaget och också en siffra som Stefan Dahlbo och co jobbar hårt med att få ner – dock väntar de sig inte särskilt stora förbättringar under 2022. Här berättar Fabeges vd mer om utmaningarna och framtiden på hyresmarknaden och hur bolaget ska jobba för att minska vakanserna.


Alexander Köhler och Johan Rydholm.

Ny studie visar: Så mycket högre hyra ger miljöcertifierade kontor

Bygg/Arkitektur En nyligen publicerad studie vid KTH visar att miljöcertifierade byggnader ger betydande hyrespremier. För Fastighetssverige berättar författarna Alexander Köhler och Johan Rydholm hur stora premierna är, om slutsatserna i deras studie och hur de tror att kontorsmarknaden kan påverkas av att bli mer hållbar.