Image
Butiker och kedjor dumpar hyresavtal i protest mot höjda hyror enligt Dagens Industri.
Butiker och kedjor dumpar hyresavtal i protest mot höjda hyror enligt Dagens Industri. Bild: Svensk Handel

Butiker och kedjor dumpar hyresavtal i protest mot höjda hyror

Uthyrning Både butiker och kedjor dumpar nu sina hyresavtal på bred front. Det handlar inte bara om omförhandlingar utan det sker även rena nedstängningar. Det uppger Svensk Handel Juridik som är ett ombud kring hyresavtal, det rapporterar Dagens industri.
Publicerad den 31 Mars 2023

– Allt fler inser att det är ekonomiskt vansinne att teckna på årets indexnivå, säger juristen Lina Sabadello till Dagens Industri.

En stor del av avtalen har uppsägningstider om nio månader. De som kan säger upp, uppger hon vidare.

Som känt är det många fastighetsbolag som höjer hyrorna enligt ett fastställt index kopplat till inflationen, i år 10,9 procent. Sabadello menar att chanserna att lyckas förhandla ned sina hyror är ganska goda.

Dagens Industri har även talat med sportkedjan Stadium som sagt upp alla hyresavtal i protest. Totalt rör det sig om 140 kontrakt. Kedjan kräver bättre villkor. De menar också att de har stöd i att butiker stänger.
– Uppgifter om fulla köpcentrum är ganska lätt att slå hål på, säger Johan Reberg, kontraktschef på Stadium, till Di.

Stadiums krav är att man minst justerar ned med 10,9 procent, som årets hyror räknats upp med. Orsaken är att man menar att marknadshyrorna har gått ned.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Polestar letar fastighetsägare till jätteetableringen på Hisingen

Göteborg När Fastighetssverige får tag i kommunstyrelsen ordförande Jonas Attenius (S) är han på väg över Hisingsbron, till den plats där 400-årsjubilieumet ska arrangeras. På samma plats som elbilsföretaget Polestar nu har fått en direktanvisning. Han säger att det här är startskottet för den stadsutveckling som kommer ske i Frihamnen. Nu startar försöken att hitta en lämplig partner och framtida fastighetsägare säger Polestars pressansvarige i Europa.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige