Image
Butiker och kedjor dumpar hyresavtal i protest mot höjda hyror enligt Dagens Industri.
Butiker och kedjor dumpar hyresavtal i protest mot höjda hyror enligt Dagens Industri. Bild: Svensk Handel

Butiker och kedjor dumpar hyresavtal i protest mot höjda hyror

Uthyrning Både butiker och kedjor dumpar nu sina hyresavtal på bred front. Det handlar inte bara om omförhandlingar utan det sker även rena nedstängningar. Det uppger Svensk Handel Juridik som är ett ombud kring hyresavtal, det rapporterar Dagens industri.
Publicerad den 31 Mars 2023

– Allt fler inser att det är ekonomiskt vansinne att teckna på årets indexnivå, säger juristen Lina Sabadello till Dagens Industri.

En stor del av avtalen har uppsägningstider om nio månader. De som kan säger upp, uppger hon vidare.

Som känt är det många fastighetsbolag som höjer hyrorna enligt ett fastställt index kopplat till inflationen, i år 10,9 procent. Sabadello menar att chanserna att lyckas förhandla ned sina hyror är ganska goda.

Dagens Industri har även talat med sportkedjan Stadium som sagt upp alla hyresavtal i protest. Totalt rör det sig om 140 kontrakt. Kedjan kräver bättre villkor. De menar också att de har stöd i att butiker stänger.
– Uppgifter om fulla köpcentrum är ganska lätt att slå hål på, säger Johan Reberg, kontraktschef på Stadium, till Di.

Stadiums krav är att man minst justerar ned med 10,9 procent, som årets hyror räknats upp med. Orsaken är att man menar att marknadshyrorna har gått ned.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige