Image
Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

Storbankens dystra prognos för byggandet: "Ingen snabb återhämtning"

Ekonomi/Finansiering En möjlig mjuklandning i ekonomin men inte inom bostadsbyggandet – det konstaterar Handelsbanken i sin senaste konjunkturprognos som släpptes samma dag som regeringen presenterade sin höstbudget. Tvärniten inom bostadsbyggandet tynger BNP med mer än en procentenhet i år och bankens prognos för de närmaste åren är inte särskilt munter.


Finansministern Elisabeth Svantesson när hon presenterade höstbudgeten igår onsdag.

Branschens reaktioner: Utbredd besvikelse över regeringens budget

Sverige Fastighetssverige har samlat röster från branschen för kommentarer på regeringens budget som presenterades under onsdagen. Att det inte kom fler poster för att hjälpa det krisande bostadsbyggandet beskrivs med besvikelse och samtidigt är man inte förvånade att det blev just så.


Christina Heikel, Västsvenska Handelskammaren.

Västsvenska Handelskammaren om budgeten: "Kommer inte avhjälpa halverat bostadsbyggande"

Sverige Idag presenterar regeringen sin budget för 2024. Av förslagen på åtgärder inom bostadsbyggande återfinns det som tidigare presenteras, där bland annat ett förstärkt ROT-avdrag och stimulans till omställning av lokaler till bostäder – som presenterades i förra veckan. Till Fastighetssverige säger Västsvenska Handelskammarens stadsutvecklingsansvarige Christina Heikel att budgeten missar målet för att möta det halverade bostadsbyggandet.


Snabbgross öppnar i nya lokaler i Malmö och Kristianstad under 2024 och 2025.

Snabbgross öppnar i nya lokaler i Malmö och Kristianstad

Bolag Axfoods restauranggrossist Snabbgross flyttar in i nya lokaler i både Malmö samt i lokaler som uppförs av Svenska Handelsfastigheter i Kristianstad.
– Att modernisera vårt butiksnät är en viktig del i vår satsning framåt, säger Eva Pettersson, vd på Snabbgross.


Hudiksvall i sommarljus.

Svenska Handelsfastigheter förvärvar livsmedelsfastighet i Hudiksvall

Ekonomi/Finansiering Svenska Handelsfastigheter förvärvar en fastighet för livsmedelshandel i Hudiksvall av Västra Hamnen Utveckling. Fastigheten om knappt 2 800 kvadratmeter ligger i östra Hudiksvall och har ICA som främsta hyresgäst.


Hui presenterar handelsstatistik för 2022.

Så gick det för handeln i Sverige 2022

Ekonomi/Finansiering På uppdrag av Handelsrådet genomför HUI årligen en studie av Sveriges regionala handel. Kartläggningen, som pågått sedan 1992, innehåller unika uppgifter och är en av de mest tillförlitliga källorna till kunskap om detaljhandel på lokal och regional nivå. Idag publiceras 2022 års siffror.


Örjan Rystedt region vd för Castellum, Christina Heikel stadsutvecklingsansvarig på Västsvenska Handelskammaren och Fredrik Ottosson, affärsområdeschef på Hufvudstaden, kommenterar hur de ser på kontorsmarknaden i Göteborg. Bilden är ett montage med visionen för Första Långgatan och Masthuggstorget där många av kontorsetableringar har skett senaste åren – och där fler väntar.

Nya kontorsanalysen – så mår Göteborgsmarknaden om ett decennium

Göteborg Från underskott till överskott. Från tre procents vakans till tio. Och med 36 projekt i pipeline från 25 ägare eller byggherrar det kommande decenniet så skulle man kunna tro att kontorsbehovet skulle vara löst. Men så verkar inte bli fallet enligt en rapport från Citymark Analys.


Thomas Holm, vd för Svenska Handelsfastigheter.

Svenska Handelsfastigheter minskar förvaltningsresultatet

Bolag Svenska Handelsfastigheter redovisar ett lägre förvaltningsresultat under andra kvartalet, jämfört med samma period året innan. Hyresintäkterna uppgick till 305,1 miljoner kronor (264,2), en ökning med 15,5 procent mot föregående år.


Butikshandlarnas framtidstro försämrades i augusti.

Sämre framtidstro bland butiker – upp för e-handlare

Handel Butikshandlarnas framtidstro försämrades i augusti. Framtidsindikatorn, som väger samman förväntningar kring försäljning, antal anställda och lönsamhet, sjönk till 78,6 i augusti jämfört med 80 i juli. E-handlarnas framtidstro förbättrades. Framtidsindikatorn steg till 91,6 i augusti från 86,5 i juli. Det framgår av Svensk Handels Handelsbarometer.


Wallenstams förslag innebär att arkader kan byggas in längs Drottninggatan, invid Östra Hamngatan. Den aktuella fastigheten hörde tidigare till Handelsbanken som sålde den till Wallenstam för över 1,1 miljarder kronor i slutet av 2021.

Wallenstams nya grepp kring centrala miljardköpet

Bygg/Arkitektur I slutet av 2021 köpte Wallenstam den centrala pärlan Inom Vallgraven 15:13 av Handelsbanken för över 1,1 miljarder kronor. Nu tar fastighetsjätten ett nytt grepp kring det värdefulla nyförvärvet.


Visionsbild som visar hur det är att tänkt att se ut när mötesplatsen byggs ihop med IKEA Kungens Kurva.

Miljardinvestering i expansionen av Kungens Kurva

Handel Kungens Kurvas Shoppingcenter har påbörjat en omfattande expansion på över 28 000 kvadratmeter för upplevelser inom mat och skönhet, samt en sammanslagning och gemensam entré till det intilliggande Ikea-varuhuset. Investeringen överstiger två miljarder svenska kronor och sträcker sig över tio år. Först ut att slå upp dörrarna är Matvärlden, som kommer att öppna en butik med mat från hela världen vid slutet av 2024.


Den nya butikslokalen på Östra Hamngatan 29 i Göteborg.

Designtorget öppnar dubbelt under året

Handel Designtorget firar sitt 30-årsjubileum under hela året och satsar bland annat på att öppna två nya butiker under andra halvan av året. En butik på Östra Hamngatan mitt emot NK i Göteborg slår upp dörrarna oktober/november och i Uppsala öppnar en butik i Gallerian Gränbystaden. Med öppningarna har Designtorget totalt åtta butiker runtom i landet.


Emelie Persson Lindqvist, chef hållbar finansiering i Handelsbanken.

Hållbarhetsexperten: 80 procent av svenska fastigheter kan behöva renoveras

Energi/miljö – Fastighetsägare behöver planera för stora investeringar och hårdare hållbarhetskrav de kommande åren. De bolag som ställer om kommer ha en konkurrensfördel, säger Emelie Persson Lindqvist, chef hållbar finansiering i Handelsbanken.


Heimstaden samarbetar med Ikea i den nya e-handelsplattformen.

Heimstaden och Ikea i samarbete: E-handelsplattform för studenter

Handel Heimstaden och Ikea Sverige har inlett ett samarbete som syftar till att ge studenter en anpassad och flexibel e-handelsupplevelse. Piloten för samarbetet har precis lanserats i Sverige och tanken är att konceptet ska introduceras i fler länder.


Malin Ekwall, Emma Lundberg och Sara Ekesiöö.

Malin Ekwall ny CFO på Svenska Handelsfastigheter – förstärker ekonomigruppen

Bolag Svenska Handelsfastigheter stärker sin ekonomi- och finansieringsavdelning genom internrekrytering samt nyanställningar av sammanlagt tre nyckelpersoner. Malin Ekwall rekryteras internt till rollen som CFO med tillträde under veckan.


Platzers nya samarbete med Handelsbanken ska främja hållbarhet.

Platzer och Handelsbanken samarbetar inom hållbar finansiering

Bolag Platzer har sjösatt hållbarhetslänkade villkor i sina lån från Handelsbanken och tanken är att lånen ska minska finansieringskostnaderna. Lånen är kopplade till Platzers mål om att minska energianvändningen, främja gröna hyresavtal och ta socialt ansvar genom att erbjuda unga talanger möjligheter till praktik och projektanställningar.


Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman kommenterar Riksbankens senaste räntehöjning.

Christina Nyman: "Finns nog ingen absolut smärtgräns för räntan"

Ekonomi/Finansiering Utmaningarna ökar för fastighetsbolagen i takt med att Riksbanken fortsätter att höja styrräntan, och med en räntebana som väntas toppa strax över 4 procent ökar vikten för de mest pressade bolagen att få ner sin skuldsättning. För Fastighetssverige kommenterar Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman torsdagens räntebesked.


Handelsbanken öppnar nytt på Borganäsvägen i centrala Borlänge.

Diös utvecklar för Handelsbankens satsning i centrala Borlänge

Uthyrning I november tar Handelsbanken plats i ett nytt, modernt bankkontor hos fastighetsägaren Diös på Borganäsvägen i centrala Borlänge. Hela verksamheten kommer att samlas på ett våningsplan som omvandlas till attraktiv kontorsyta anpassad för rådgivning och nätverkande för Handelsbankens kunder.


Platsen som elbilsmärket Polestar kommer etablera sitt huvudkontor i Frihamnen.

Polestar letar fastighetsägare till jätteetableringen på Hisingen

Göteborg När Fastighetssverige får tag i kommunstyrelsen ordförande Jonas Attenius (S) är han på väg över Hisingsbron, till den plats där 400-årsjubilieumet ska arrangeras. På samma plats som elbilsföretaget Polestar nu har fått en direktanvisning. Han säger att det här är startskottet för den stadsutveckling som kommer ske i Frihamnen. Nu startar försöken att hitta en lämplig partner och framtida fastighetsägare säger Polestars pressansvarige i Europa.


Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman om fastighetsbolagens utsatta situation i den långvariga lågkonjunkturen.

Christina Nyman: "Ytterligare motvind väntar fastighetsbolagen"

Ekonomi/Finansiering Den långsamma nergången av inflationen talar för att det dröjer till nästa sommar innan Riksbanken trappar ner räntan, detta enligt Handelsbankens nya konjunkturrapport som släpptes i förra veckan. Chefsekonomen Christina Nyman berättar för Fastighetssverige vad det betyder för fastighetssektorn och de problemen som bolagen redan brottas med.