Image
Svensk Handel kommenterar SCB:s inflationssiffror.

Svensk Handel: Hyresökningar med 10,9 procent hotar den svenska handeln

Handel Under tisdagen presenterade SCB nya inflationssiffror som visade att inflationstakten i oktober enligt KPI låg på 10,9 procent. Dessa siffror är av stort intresse för svenska handlare, som nu tvingas konstatera att hyresökningar på 10,9 procent kan bli verklighet, menar Svensk Handel.


Monica Bruvik, vd för föreningen City i Samverkan

Handeln i centrum: Unika utmaningar kräver kreativa lösningar

Handel Pandemins efterskalv kan faktiskt vara bra för citykärnorna. Det menar Monica Bruvik, vd för City i Samverkan. Föreningen som hjälper till i samarbetet mellan fastighetsägare, Stockholms Stad och handeln tror att stadskärnorna och cityhandeln har goda chanser att klara sig genom lågkonjunkturen.


Christina Nyman.

Handelsbankens fastighetsrapport: Bostadsbyggandet ned 40 procent

Ekonomi/Finansiering Det är stiltje på fastighetsmarknaden, med låga transaktionsvolymer både på privata och kommersiella fastigheter. Handelsbankens prognos är att bostadsbyggandet minskar med cirka 40 procent jämfört med 2021. Fastighetsägare höjer hyrorna i snabbare takt men det väger inte upp för fastighetsbolagens stigande finansieringskostnader.


Jonas Ericsson, affärsområdesansvarig och kundansvarig arkitekt för handel på Strategisk Arkitektur.

Handelns förändring: "Nu handlar det mer om överlevnad"

Handel Strategisk Arkitektur ville veta mer om hur viktig den gestaltade miljön är för upplevelsen av köpcentrum och handelsplatser, och tog därför rygg på en undersökning som involverar cirka 500 köpcentrum runtom i landet. Några av slutsatserna förvånade Jonas Ericsson som är kundansvarig arkitekt för handel på Strategisk Arkitektur. För Fastighetssverige berättar han mer om fynden, hur fastighetsägare ska tänka kring upplevelsen och butikerna samt vilka aktörer som kommer klara sig bäst i den pågående lågkonjunkturen.


Johan Davidson.

Johan Davidson blir statssekreterare åt bostadsministern

Karriär Regeringen har utsett Johan Davidson till statssekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.


Antalet fysiska butiker minskar

Butikerna på nedgång – pendlingsorterna och lågprisbutikerna klarar sig

Uthyrning HUI research presenterade sin studie för Handelsrådet hur de sett en nedåtgående trend i antal butiker de senaste fem åren. I dagarna meddelade modejätten Indiska att de ansöker om konkurs. Om det kommer bli vanligare kan inte Emma Wähl, analytiker på HUI, säga, men det kommer bli tufft och det kommer nog ske förändringar på marknaden framöver.


Handelsbanken flyttar till Masthuggskajen och Stuveriet.

Handelsbanken flyttar in i Stena Fastigheters Stuveriet på Masthuggskajen

Uthyrning Stena Fastigheter har tecknat hyresavtal med Handelsbanken i Stuveriet på Masthuggskajen i Göteborg. Inflyttning sker våren 2023. Med sin flytt till Stuveriet får Handelsbanken nya moderna lokaler i en Leed-certifierad fastighet i ett av Göteborgs mest attraktiva lägen.


Handelbankens analytiker Johan Edberg inför fastighetsbolagens Q3-rapporter.

Analytikern inför rapportfloden: "Först 2023 som besvären börjar"

Bolag På fredag startar rapportsäsongen igen för fastighetsbolagen då Atrium Ljungberg och Emilshus släpper sina Q3-rapporter. Fastighetssverige tar hjälp av Handelsbankens analytiker Johan Edberg för att få en bild av hur bolagen ligger till, vad som kommer vara mest intressant i rapporterna och vilka bolag som han tror kommer leverera de starkare respektive svagare rapporterna.


Gallerian i Stockholm

Retailexperten: "Vakna och följ med i utvecklingen"

Handel Vinnarna och förlorarna inom handeln – Ulrika Carlsson, projektledare på RSD Retail berättade om de mindre orternas framgångar under pandemin och riskerna i lågkonjunkturen under Fastighetssveriges senaste event i Borås.


Därför lär konkurserna öka inom byggindustrin

Bolag Konkurserna fortsätter att öka i Sverige och det gäller i de flesta branscherna, det visar den senaste månadsstatistiken från kredit- och affärsinformationsföretaget UC. Bland annat byggindustrin och detaljhandeln börjar se en ökning och den lär tillta under de kommande månaderna, det berättar UC:s ekonom Johanna Blomé för Fastighetssverige.


Efterfrågan på hotell lär minska när hushållen tappar köpkraft spår Stockholms handelskammare

Ingen hotellkris – än så länge

Ekonomi/Finansiering Även september blev en bra månad för hotellen med god beläggning och stabila intäkter, men frågan är när den begynnande lågkonjunkturen börjar synas i form av färre hotellnätter.


Atrium Ljungberg fyller på med hyresgäster i slussen

Två starka finansaktörer till nya Slussen

Uthyrning Atrium Ljungberg har tecknat avtal med fintech-bolaget Froda och Handelsbanken om kontor i nyrenoverade Katarinahuset i Slussen. Inflyttning sker under 2023 i den ikoniska byggnaden med utsikt över Djurgården och Gamla stan.


Handelbankens analytiker Johan Edberg om Corems obligationsbesked.

Analytikern efter Corems obligations-smäll: "Ännu ett svaghetstecken"

Bolag Corem drar tillbaka återköp av befintliga obligationer och under tisdagen blev aktien återigen skoningslöst straffad på börsen. Vd:n Eva Landén ger en kort kommentar till Fastighetssverige samtidigt som Handelsbankens analytiker Johan Edberg ser beskedet som ytterligare ett svaghetstecken i marknaden. Han ser just nu en mycket bekymmersam finansieringssituation för bolagen inom fastighetssektorn.


Gratisbutiken.

Frölunda Torg öppnar butik där allt är gratis

Handel En butik där allt är gratis, kan det verkligen stämma? Ja, nu öppnar Frölunda Torg sin egna gratisbutik där du som besökare både kan lämna in saker du inte längre använder och hämta saker du behöver – utan att betala!


E-handelns omsättning minskade i juni och juli visar Svensk Handels E-handelsindikator.

Svensk Handel: Fortsatt nedåt för e-handeln i juni och juli

Handel Svensk Handels E-handelsindikator för juni och juli månad visar att e-handelns omsättning minskar med 20 respektive 11 procent jämfört med samma månader föregående år. Omsättningen har backat hela året men juni månads utveckling är den hittills sämsta under året.


Knud Lauridsen blir ny fastighetschef på Svenska Handelsfastigheter

Bolag Svenska Handelsfastigheters har utsett Knud Lauridsen till ny fastighetschef efter Monica Fallenius med tillträde den 1 juli.


Johan Edberg, analytiker på Handelsbanken.

Analytikerns dystra prognos: "Ingen lättnad i sikte för fastighetsbolagen"

Bolag Onsdagen var ytterligare en tung börsdag för fastighetsbolagen men trots att sektorn har sjunkit med drygt 45 procent sedan årsskiftet tror inte Handelsbanken att botten är nådd. För Fastighetssverige berättar analytikern Johan Edberg mer om de stora orosmolnen för fastighetsbolagen, varför han tycker det är för tidigt att prata om någon vändning för branschen och hur stor konkursrisken är inom sektorns bolag.


Ica har släppt sin framtidsrapport som fokuserar på hur framtidens matbutik kommer att se ut och fungera.

Så kan framtidens matbutik förändra fastighetstänket

Handel Ica har för sjätte året i rad släppt sin Framtidsrapport och i år fokuserar den på framtidens butik – hur den kommer se ut, vilka behov den ska svara upp mot och vad kunder efterfrågar både idag och i framtiden. För Fastighetssverige berättar Ica:s framtidsanalytiker Ann-Katrin Tottie mer om framtidens butiker och hur fastighetsägare som är exponerade mot dagligvaruhandeln och matbutiker borde agera för att anpassa sig till utvecklingen.


Lennart Sten, vd för Svenska Handelsfastigheter.

Svenska Handelsfastigheter köper sju Ica-fastigheter

Transaktioner Svenska Handelsfastigheter har tecknat avtal om förvärv av sju fastigheter med en total uthyrningsbar area om 11 721 kvadratmeter, varav 11 340 kvadratmeter (97 procent) hyrs av Ica. Fastigheterna är belägna i Ljusdal, Örebro med omnejd, Skövde och Falköping.


Monica Fallenius.

Monica Fallenius blir ny vd för Annehem

Bolag Monica Fallenius är utsedd till ny vd för Annehem. Hon ansluter till bolaget senast i oktober och kommer närmast från en tjänst som fastighetsdirektör på Svenska Handelsfastigheter.