Image
Biltema etablerar sig på Bernstorp.

Biltema till Bernstorp

Handel RED har ingått avtal med Biltema som etablerar sig på handelsområdet Bernstorp.


Helena Olsson, chef för stadsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm.

Stockholm: Minskad omsättning med 30 procent under pandemin

Handel Det kommersiella bokslutet för Stockholms stadskärna pandemiåret 2020 är nu klart. Priset för restriktionerna blev en minskad omsättning med 29,4 procent. Stockholms innerstad klarade sig bättre, där minskade omsättningen med 15,5 procent. Det visar Cityindex som mäter den årliga omsättningen i alla Sveriges stadskärnor.


Lennart Sten, vd för Svenska Handelsfastigheter.

Svenska Handelsfastigheter säljer norskt dotterbolag för över en miljard

Transaktioner Svenska Handelsfastigheter har tecknat avtal om att avyttra samtliga aktier i det norska dotterbolaget 3KR Norwegian Retail AS. Köpeskillingen uppgår till över en miljard NOK. Köparen är Slate Asset Management, en global alternativ investeringsplattform med fokus på fastigheter. Försäljningen av bolaget slutförs den 15 december 2021, då samtliga aktier överförs till köparen.


Emma Hernell.

Emma Hernell blir vd på HUI

Karriär Emma Hernell, tidigare vice vd, tar steget upp och blir vd på HUI. Hon efterträder Jonas Arnberg.


Monica Bruvik, senior detaljhandelsanalytiker på HUI Research.

HUI:s analytiker: "Bekymrar oss över avtagande urbanisering"

Handel Handeln ser en återhämtning inom flera branscher efter det att vaccinationerna fått effekt på bred front i Sverige. Men än är det långt kvar till nivåerna innan pandemin, framför allt för den fysiska handeln, och på HUI är man bland annat oroade över den avtagande urbaniseringen och dess möjliga effekter på stadskärnor och handelsområden på lång sikt.


Christina Nyman.

Handelsbanken: Fysiska klimatrisker allt viktigare

Sverige Fysiska klimatrisker – som skyfall och jordskred – blir en allt viktigare fråga för fastighetssektorn. För att begränsa potentiella kostnader krävs investeringar – till allt från att stabilisera sluttningar till att anordna flödesvägar för att minska risken för översvämning, enligt Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman
– Det är hög tid för fastighetssektorn att identifiera sina klimatrisker.


H&M har för avsikt att nettostänga 250 butiker under 2021.

H&M stänger flera svenska butiker – så exponerad är branschen

Handel Fastighetssverige har tittat närmare på vilka fastighetsägare som är exponerade när H&M stänger ytterligare butiker på flera olika orter i Sverige.


I somras togs det första spadtaget för den nya Bauhaus-etableringen i Umeå vid Sandbäckens Handelsplats.

RED fördjupar samarbetet med Bauhaus i Umeå

Handel Bauhaus etablerar en ny anläggning hos RED vid Sandbäckens Handelsplats i Umeå.


Ikea öppnar en planeringsstudio på Frölunda Torg i november/december.

Ikea öppnar planeringsstudio på Frölunda Torg

Handel På fredag öppnar Ikea sin planeringsstudio på Kungsgatan i Göteborg – och nu står det klart att man även öppnar en planeringsstudio på Skandia Fastigheters Frölunda Torg till vintern.


Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

E-handeln slår rekordstarka tillväxttal

Handel Trots att e-handeln gick starkare än någonsin under pandemin fortsätter tillväxten. Under andra kvartalet i år växte e-handeln i Sverige med åtta procent jämfört med samma period förra året. Det visar Svensk Handels nya E-handelsindikator som har presenterats för första gången.


E-handel

E-handelsexperten: "Ingen pratar om att Amazon finns i Sverige"

Handel E-handeln har tagit en allt större andel av marknaden de senaste åren vilket innebär goda tider för ägare av lager- och logistikfastigheter. Under Fastighetssveriges event Stora Logistikdagen berättade Per Ljungberg, vd för Svensk Digital Handel, mer om utvecklingen och trenderna, möjligheterna framöver och vad, om något, Amazons intåg på den svenska marknaden har betytt.


Johan Edberg, analytiker på Handelsbanken.

Handelsbankens analytiker ser "dolda värden" i stort bolag

Bolag Handelsbanken har gjort en genomgång av fastighetssektorn som utvecklats betydligt bättre än börsen sedan april. Tre bolag får sänkta rekommendationer men det finns också två favoriter hos banken. För Fastighetssverige berättar analytikern Johan Edberg mer om sektorns status och vad som talar för dess långsiktiga styrka.


Svenska Handelsfastigheter anställer tio

Bolag Svenska Handelsfastigheter fortsätter att växa och i samband med förvärvet av fastighetsbolaget Tre Kronor i somras skapades ytterligare behov av att förstärka organisationen. Under innevarande kvartal börjar tio nya medarbetare i roller som teknik-och hållbarhetschef, distriktschef, projektchef, personalchef, förvaltare samt driftansvariga. Flera roller är nya då Svenska Handelsfastigheter identifierat ett behov av kompletterande kompetens i takt med bolagets tillväxt.


Lennart Sten, vd för Svenska Handelsfastigheter.

Svenska Handelsfastigheter tecknar trippelavtal med Dogman

Uthyrning Svenska Handelsfastigheter har tecknat ytterligare tre hyreskontrakt med husdjurskedjan Dogman för nyetableringar i Norrköping, Gävle och Umeå. Totalt uppgår nyuthyrningarna till drygt 4 100 kvadratmeter med planerad öppning i höst av samtliga butiker. Därmed hyr Dogman totalt drygt 9 400 kvadratmeter av Svenska Handelsfastigheter på nio olika orter runt om i Sverige.


Karin Johansson.

E-handlarna väntar sig en stark höst

Handel Även om framtidstron i butikshandeln faller tillbaka något ligger den på historiskt höga nivåer. I e-handeln ökar återigen optimismen efter några ljumma sommarmånader. Det visar månadens Handelsbarometer – Framtidsinidikatorn stiger med 2,5 enheter till 111,4.


H&M släcker samtliga Afound-butiker – så exponerad är branschen

Handel Fastighetssverige har tittat närmare på vilka fastighetsägare som är exponerade när Afound ska fokusera på sin digitala verksamhet.


Jula laddar för fler elbilsbesökare

Handel Jula, en av Sveriges ledande butikskedjor, väljer Chargenode som leverantör av smart elbilsladdning till flera av sina anläggningar.


Ikea öppnar butik på Kungsgatan, mitt i centrala Göteborg.

Ikea öppnar planeringsstudio i centrala Göteborg

Handel Ikea fortsätter sin satsning på planeringsstudios för att komma närmare människor i ett tiotal svenska städer. Redan till hösten öppnar Ikea sin nästa enhet på Kungsgatan, mitt i Göteborg. Syftet är att nå fler kunder och göra det lättare att få hjälp med att planera, inreda och beställa produkter ur sortimentet.


Moderatorn Günther Mårder med Erik Granström, Johan Edberg och Jan Ihrfelt.

Analytikernas favoritaktier just nu: "Får stigande hyror även om topphyrorna sjunker"

Bolag Ledande analytikers tankar från Kapitalmarknadsdagen i Båstad. "Går inte att hantera fastighetsindex som en homogen grupp längre."


Ikeas planeringsstudio i Bromma Blocks öppnade på onsdagen.

Ikeas planeringsstudio i Bromma Blocks öppnad

Handel På onsdagen öppnade Ikea den första enheten i sin Stockholmsatsning – en planeringsstudio i Bromma Blocks.