Image

Ryska diplomathuset sålt

Transaktioner Kronofogden sålde i går det ryska diplomathuset på Lidingö på exekutiv auktion för 20,5 miljoner kronor. - Vill de stanna kvar så får de betala hyra, säger köparen om ryssarna.
Publicerad den 19 Februari 2014

Bakgrunden till tvångsförsäljningen är en gammal tvist mellan den tyske affärsmannen Franz Sedelmayer och den ryska staten, där Ryssland enligt domstolen är skyldig Sedelmayer cirka 42 miljoner.

Kronofogden har tidigare försökt tvångssälja fastigheten utan att lyckas. Men i går såldes den alltså. Köparen är Billy Üney, 42, från Södertälje, som har köpt fastigheten tillsammans med ett antal medinvesterare.

- Vi tänker försöka få hit ryska samarbetspartners, hyra ut den eller göra bostadsrätter, säger Billy Üney till Svenska Dagbladet.

Angående att Ryssland motsätter sig försäljningen säger han:

- Vill de stanna kvar så får de betala hyra som alla andra. Vi vet att de har immunitet men vi har tänkt ta hjälp av svenska staten, lagar och regler ska följas. Det måste göras på rätt sätt och vi känner att det här är en bra affär för oss, säger Üney och tillägger att Ryssland gärna får köpa ut dem om de inte kommer överens.
Ryssland företräds av två svenska advokater, som menar att försäljningen strider mot Wienkonventionen.

- En försäljning skulle utgöra en kränkning mot den diplomatiska immuniteten och därmed utgöra ett brott mot både svensk och internationell lag, säger advokaten till Svenska Dagbladet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige