Image

Försäljningsdatum klart för omtvistad försäljning

Juridik Kronofogden har satt ett datum för försäljningen av den omtvistade "ryska" fastigheten på Lidingö. Men Ryssland tros försöka förhala försäljningen än en gång.
Publicerad den 13 Augusti 2012

På fredag, 17 augusti ska försäljningen annonseras och 27 augusti blir det visning, skriver Dagens Industri.

Den 7 september ska fastigheten säljas.

- I det här fallet kommer visningen att vara speciell, eftersom man inte kommer att kunna gå in. Det blir ett ovanligt ärende med den här visningen och hur vi ska klara av den här visningen, säger Anton Konechny på Kronofogden, till Dagens Industri.

I slutet av februari fick den planerade värderingsrundan ställas in, eftersom värderingsfirman inte kunde komma in i huset.

Fastigheten, som ligger på Baggeby på Lidingö, har ändå åsatts ett marknadsvärde om 62 miljoner kronor.

Efter Carl Bildts vädjan till Kronofogden (som han blev KU-anmäld för) har Ryska federationens ombud Anders Börjesson i en skrivelse till Kronofogden bett om ett beslut som är möjligt att överklaga. Försäljningsdatumet kan ses som ett sådant beslut.

Kronofogdens jurist skriver, enligt Svenska Dagbladet att ”KFM:s beslut att utsätta auktionsdagen skulle kunna anses vara överklagningsbart. Klaganden skulle även kunna yrka att tingsrätten beslutar om inhibition.”

Advokat Leif Silbersky säger till Svenska Dagbladet:

– Den försäljning som kronofogden nu har utannonserat kommer att ske. Svensk lag gäller oavsett politiska intressen. Ska vi ta sådana hänsyn hamnar vi i ett moras.

Bakom tvisten ligger en mångårig dispyt mellan ryska staten och den tyske affärsmannen Franz Sedelmayer. En svensk skiljedomstol beslutade 1998 att Ryska federationen var skyldig Sedelmayer runt 30 miljoner kronor för att man ska ha konfiskerat tyskens tillgångar då man lagt beslag på fastigheten. Kronofogden har haft i uppdrag att sälja fastigheten, men försäljningen har hela tiden skjutits upp.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige