Image

Kraftigt prisras på omtvistade Rysshuset

Juridik Nu ligger Ryska handelskammarens hus på Lidingö ute till försäljning igen. Den kontroversiella fastigheten har nu en prislapp på en sjättedel jämfört med för ett och ett halvt år sedan.
Publicerad den 30 Januari 2014
Ryska handelskammaren. Bild: www.torgpredstvo.ru
Ryska handelskammaren.

Bakgrunden till försäljningen av Ryska handelskammarens hus på Lidingö är en tvist mellan ryska staten och den tyske affärsmannen Franz Sedelmayer. Enligt en svensk skiljedomstol är Ryssland skyldigt honom ett antal miljoner och tvångsförsäljningen är ett sätt att få in pengar till honom.

Men den planerade försäljningen har rört upp heta känslor. Ryska UD har kallat affären både för ”olaglig” och ”ärekränkande”. Och uppgifter har tidigare förekommit om att Ryssland ska ta den svenska ambassaden i Moskva i beslag om affären blir av. Dessutom har utrikesminister Carl Bildt varnat för att affären kan skada de svensk-ryska relationerna.

Men på Kronofogden har man ändå för avsikt att sälja fastigheten.
- Det finns ju ett domstolsbeslut från Högsta domstolen på att vi ska genomföra försäljningen, säger Henrik Brånstad, pressekreterare vid Kronofogden till Dagens Industri.

I september 2012 hölls en auktion. Fastigheten var då värderad till 62 miljoner kronor. Den ende som bjöd var den tyske affärsmannen. Han bjöd en miljon och det blev ingen affär då.

Nu ligger prislappen på 10,5 miljoner kronor, alltså en sjättedel jämfört med för bara ett och ett halvt år sedan.

En visning är planerad till den 6 februari, men då kommer eventuella spekulanter sannolikt inte att släppas in i själva fastigheten. Auktionen är planerad till den 18 februari, skriver DI.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige