Bakgrunden är en nästan 20 år gammal konflikt mellan den tyske affärsmannen Franz Sedelmayer och Ryssland, skriver Dagens Industri, som berättar historien:
Sedelmayer bildade i början av 90-talet ett gemensamt bolag med polismyndigheten i Sankt Petersburg. 1994 beslutade Ryssland att fastigheterna som polisen lagt in i bolaget skulle förstatligas. Sedelmayer drev till följd av detta ett antal juridiska processer mot Ryssland, bland annat vid en svensk skiljedomstol där Sedelmayer vann 1998.
Men Ryssland vägrade betala, och Sedelmayer vände sig till Kronofogden. Den aktuella fastigheten på Lidingö är den ryska handelskammarens gamla kontor som de flyttade ut från 1976. Eftersom huset inte används för officiella ändamål omfattas det inte av den statsimmuniteten – vilket har fastställts av Högsta Domstolen – och kan således tvångsförsäljas.
Ryska federationen hävdar att byggnaden sedan 2010 har använts för officiella ändamål, och att sälja byggnaden skulle följaktligen vara ett brott mot den diplomatiska immuniteten.
29 februari i år skulle fastigheten värderas, men två dagar före värderingen ringde Peter Stigefelt till värderingsfirman och ställde in värderingen.
- Vi behövde mer tid för att utreda vissa frågor som jag inte kan gå närmare in på, säger han till Dagens Industri.
Men den 20 februari hade Kronofogdemyndigheten fått ett brev från den ryska ambassadören Igor S Neverov, som enligt DI skrev:
”Verkställande av Kronofogdemyndighetens planerade åtgärder på att utmäta och tvångsförsälja den ryska diplomatiska egendomen i Sverige kommer att leda till en allvarlig försämring av rysk-svenska relationer samt svarsåtgärder från Ryska federationens sida.”
- Det var skrivet i en ton som väl var till för att få oss att agera, om man ska uttrycka sig milt, säger rikskronofogden Eva Lidström Adler till DI.
Den planerade försäljningen är nu uppskjuten på obestämd tid, skriver DI.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.