Image

Regionala skillnader förstärks

Sverige Enligt Fastighetsägarnas Sverigebarometer har en avmattning på fastighetsmarknaden börjat märkas nu under våren.
Publicerad den 31 Juli 2013
Tomas Ernhagen. Bild: Fastighetsägarna
Tomas Ernhagen.

Låga räntor tillsammans med stabila vakanser och hyror har under de senaste åren hållit uppe lönsamheten i de svenska fastighetsföretagen. Under våren har dock tecken på en avmattning börjat synas. Den är tydligast i Malmöregionen där fastighetsbranschen tyngs av den svaga danska ekonomin. Göteborgs- och Stockholmsregionerna är visserligen fortsatt stabila, men det tar längre tid att hyra ut lokaler och hyreshöjningarna är relativt små. Det framgår av Fastighetsägarnas Sverigebarometer.

– Fastighetskonjunkturen är fortfarande god och risken för en kraftig försvagning är liten. De flesta fastighetsägare i vår barometer har en positiv syn på utvecklingen framöver. En majoritet av dem planerar för större köp under det kommande året. Däremot är det uppenbart att de regionala skillnaderna har förstärkts under våren, säger Tomas Ernhagen som är chefekonom hos Fastighetsägarna Sverige.

I Malmöregionen uppger 33 procent av fastighetsägarna att kontorsvakanserna har ökat under det senaste halvåret. Motsvarande andelar i Göteborg och Stockholm är 14 respektive 13 procent. Endast 13 procent av Malmös fastighetsägare uppger att kontorshyrorna har ökat under det senaste halvåret. Motsvarande andelar i Göteborgs- och Stockholmsregionen är 57 respektive 40 procent. Men även på dessa marknader har utvecklingen dämpats något under våren. Fastighetsägare uppger att det tar längre tid att hyra ut lokaler och att de höjningar som kommer till stånd är relativt små.

– De regionala skillnaderna förväntas förstärkas framöver. Exempelvis räknar 25 procent av fastighetsägarna i Malmö med att kontorsvakanserna kommer att öka under det kommande året. I Göteborg och Stockholm har endast fem procent av motsvarande uppfattning, säger Tomas Ernhagen.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige