Image

85 procent tror på fortsatt god lönsamhet

Sverige 85 procent av fastighetsägarna räknar med fortsatt god lönsamhet. Samtidigt har andelen som tror att Sveriges konjunktur kommer att förstärkas ytterligare minskat. Det framgår av Fastighetsägarnas senaste Sverigebarometer.
Publicerad den 20 Juni 2011
Tomas Ernhagen. Bild: Fastighetsägarna. Bild: Fastighetsägarna
Tomas Ernhagen. Bild: Fastighetsägarna.

- Den utveckling vi ser nu är glädjande för fastighetsbranschen och gynnar hela Sverige. Det är positivt att fastighetsföretagen ser en ökad lönsamhet och att många av dem vågar genomföra större investeringar igen, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Andelen fastighetsägare som tror att Sveriges konjunktur kommer att förstärkas ytterligare under det kommande året har minskat från 54 till 36 procent sedan årsskiftet. Andelen som tror på sämre tider har samtidigt ökat från 3 till 12 procent.

Fortsatt återhämtning på arbetsmarknaden gör dock att runt 90 procent av fastighetsägarna tror på stabila eller minskade vakanser under året. Motsvarande optimism gäller hyrorna. 67 procent räknar med högre kontorshyror.

Majoriteten tror på fortsatt stigande priser, även om andelen som räknar med lägre priser har ökat från 8 till 15 procent under det senaste halvåret. Flest optimister finns i Stockholm där 60 procent tror på högre kontorspriser.

52 procent av fastighetsägarna planerar att göra större fastighetsköp under året och 85 procent av dem tror på oförändrad eller förbättrad lönsamhet.

Förväntningarna om framtiden ska ses mot bakgrund av det senaste halvårets starka utveckling. 90 procent av landets fastighetsägare uppger att vakanserna har minskat eller varit oförändrade under den tiden. 63 procent uppger att kontorshyrorna har stigit. Motsvarande för butiker, industrier och bostäder är 51, 36 respektive 81 procent.

Fastighetspriserna har utvecklats väl, framför allt i storstäderna. I Stockholm anger exempelvis 74 procent av fastighetsägarna att priserna på kontorsfastigheter är högre i dag än för ett halvår sedan. I Göteborg, Malmö och övriga riket är motsvarande andel 55, 59 respektive 35 procent.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige