Image
Lars Göran Bäckvall

Lars Göran Bäckvall har gått ur tiden

Sverige NP3s medgrundare Lars Göran Bäckvall har efter en tids sjukdom gått ur tiden meddelar familjen.


Boverket i Karlskrona.

Boverket får i uppdrag att föreslå lättnader i byggkraven för studentbostäder

Bostäder För att minska kostnaderna vid byggandet av studentbostäder och möjliggöra ett ökat och mer differentierat utbud ger regeringen Boverket i uppdrag att ta fram förslag på betydande lättnader i byggkraven.


Bornstein Lyckefors Arkitekter, numera Olsson Lyckefors Arkitektur vann Kasper Salin-priset. Herrarna längst fram mitt i bild är från vänster till höger Andreas Lyckefors, Per Bornstein och Johan Olsson.

Exklusiv intervju med vinnarna av Kasper Salin-priset

Bygg/Arkitektur Igår gick Arkitekturgalan av stapeln i Lisebergshallen i Göteborg. Vinnaren av det prestigefyllda Kasper Salin-priset tilldelades arkitekterna bakom Platzers och ByggGötas Merkurhuset, placerat i närheten av Järntorget i Göteborg. Andreas Lyckefors, partner i Olsson Lyckefors Arkitektur säger att vinsten beror på gott samarbete med beställaren. "Det var svårt att hålla tårarna borta".


Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Sveriges Arkitekter: "Oron är att fastighetsbolagen faller ihop som en sufflé"

Bygg/Arkitektur Konkurserna haglar in från byggbranschen och Sveriges Arkitekter ser ständigt nya varsel. Så sent som i fredags rapporterades om att några av Göteborgs största arkitektkontor, Wingårdhs, White och Semrén & Månsson, tvingats varsla personal. Ikväll hålls för första gången Arkitekturgalan i Göteborg, och Fastighetssverige tog temperaturen på läget för de svenska arkitekterna.


Brf Oceankajen i Helsingborg.

Oron ökar bland landets bostadsrättsägare

Bostäder Allt fler bostadsrättsägare oroar sig för sin förenings ekonomi. Det visar sig när SBC, för sjätte året i rad, presenterar Sveriges Bostadsrättsrapport. Ränteökningar, avgiftshöjningar och den rådande elkrisen visar sig vara de främsta orsakerna till den växande oron.


"För att avhjälpa för snabb avrinning av skyfall behövs något annat än det gamla vanliga stupröret, brunnen och vattenledningen i marken," säger Johan Holmqvist på IVL.

Sveriges bostadsbolag ligger efter med klimatanpassning – nu får de vägledning

Energi/miljö IVL Svenska Miljöinstitutet och Sveriges Allmännytta har som projekt tagit fram en vägledning för hur bostadsföretag kan arbeta systematiskt med klimatanpassning. Johan Holmqvist på IVL berättar för Fastighetssverige hur det är tänkt att fungera.


Roger Akelius gästar Anna Hedenmo i Min sanning på SVT.

Roger Akelius: "Börsanalytikerna är astrologer"

Sverige I SVT-programmet Min sanning svarade Roger Akelius på frågor om sitt liv, sin karriär i fastighetsbranschen och gav sin syn på börsanalytikers förmåga att analysera framtiden för marknaden.


Boverket i Karlskrona.

Boverket minskar med 30 anställda

Sverige Boverket får mindre pengar nästa år och har därför startat ett arbete för att anpassa verksamhet och organisation. Den långsiktiga personalramen ska minska med 30 personer, från 245 till 215, och 15 miljoner ska sparas på övriga kostnader.


Daniel Kjørberg Siraj.

Obos i byggstarts-topp: "Man måste gasa också"

Bolag Enligt den norska publikationen Boligprodusentene var Obos det bolag som byggstartade flest bostäder i Norge under 2022. Fastighetssverige har talat med Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef för det nordiska bolaget, som berättar mer om de fortsatta satsningarna i Norge och varför delar av den svenska verksamheten behövt varsla fler anställda än den norska den senaste tiden.


Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

Hans Wallenstam blir inte sentimental av fastigheter

Sverige Under torsdagen gästade Hans Wallenstam, vd för familjeägda Wallenstam, Fastighetssveriges event Lokalmarknadsdagen Göteborg. Han klev på rollen som vd samma år som 90-talets fastighetskris briserade. Vår reporter frågade bland annat vilken byggnad som är Hans Wallenstams favorit och vilket som egentligen är det sämsta läget.


Robin Rushdi Al-sálehi anser att vi behöver slå hål på de urbana legenderna.

Robin Rushdi Al-sálehi: Urbana legender i bygg- och fastighetsbranschen

Sverige Robin Rushdi Al-sálehi, grundare av lokaldelningsplattformen Vakansa och affärsutvecklare på Codesign, menar att vi måste slå hål på de "urbana legenderna" för att få ett mer hållbart samhälle.


Nyheterna som intresserade flest av Fastighetssveriges läsare under 2022

Sverige Ni är 40 000 som nås av våra nyhetsbrev. Det här var de mest lästa artiklarna på fastighetsverige.se under 2022.


Detta gäller för 2023

Nya lagar som påverkar fastighetsbranschen 2023

Juridik Tvistelösning i hyresförhandlingar, starkare skydd på bostadsrättsmarknaden, fastighetsnära förpackningsinsamling och att universitet ska få hyra ut bostäder till doktorander är de nya lagar och förordningar som nu är gällande i Sverige. Läs mer om reaktionerna på vad de nya årets lagar har att bjuda på.


Ilija Batljan, Roger Akelius, Rutger Arnhult, Biljana Pehrsson och Ylva Sarby Westman hade alla viktiga roller under fastighetsåret 2022. OBS. Bilden är ett montage.

Så minns vi fastighetsåret 2022

Sverige Efter år av guld och gröna skogar mötte fastighetsbranschen en ny verklighet med vikande marknad, svikande börssiffror och stigande räntor. Molltonen gick igen i många av händelserna som färgade fastighetsåret 2022.


Anders Sjelvgren, Generaldirektör på Boverket

Boverkets Generaldirektör: "Risken är att det rasar ihop"

Sverige I en unik intervju med Fastighetssverige berättar Anders Sjelvgren om förvåning, förändring och framsteg som myndigheten gjort under hans snart sex år i rollen som generaldirektör för Boverket. Det bjuds på efterkloka insikter och förhoppningar för framtiden – både för Sjelvgren själv och för myndigheten. Han svarar bland annat på vad en eventuell efterträdare skulle behöva tänkta på, om han inte får ett förnyat förtroende från regeringen.


God Jul önskar Fastighetssverige alla läsare!

Fastighetssverige önskar alla läsare en riktigt God Jul

Sverige Fastighetssverige önskar alla läsare en riktigt god julhelg! Nyhetsbrevet är tillbaka igen på tisdag.


Sofia Hansdotter, expert på Sveriges Allmännytta

Nästan hälften av allmännyttan stoppar byggstarter

Bygg/Arkitektur En stor del av de allmännyttiga bostadsföretagen har redan nu ändrat sina byggplaner och kommer att bygga färre bostäder nästa år. Det visar en ny enkät som Sveriges Allmännytta gjort bland sina medlemmar.


Anette Frumerie, vd för Rikshem.

Rikshem ansluter sig till Sveriges Allmännytta

Bostäder Rikshem är ny associerad medlem i Sveriges Allmännytta. Rikshems ansökan godkändes på Sveriges Allmännyttas styrelsemöte den 9 december 2022.


Markus Kallifatides (S) och Malcolm Momodou Jallow (V) från fredagens debatt

Ny lag om tvistelösning för de privata fastighetsägarnas hyresförhandlingar

Sverige Under fredagen klubbades en ny lag som börjar gälla 1 januari nästa år. Den ska hjälpa till med tvistelösningen med privata hyresvärdar. Fastighetssverige tog reda på vad Socialdemokraterna velat åstadkomma med lagförslaget som nu klubbats och varför vänsterpartiet har invändningar mot den.


Vasakronas hållbarshetschef Anna Denell

Vasakronan: "Antingen bygger vi för 300 år eller för att kunna montera ner"

Bygg/Arkitektur Att fortsätta bygga nytt hela tiden är något fler och fler anser inte är hållbart. Så hur ser branschen till att återbruka och omformulera befintligt fastighetsbestånd – det var en av debattpunkterna under Boverketdagarna. Kan man till exempel bygga om en köplada till bostäder? Oavsett måste det bli lättare att gå mellan olika fastighetsslag menar Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell.