Image
Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i företagsekonomi och PwC:s expert på social hållbarhet och social finansiering.

"Vinst är medlet – inte målet"

Bolag Akelius avbrutna köp av skolkoncernen Academedia satte fingret på frågan om vad som är viktigast för aktiebolag – verksamheten eller vinsten. Sophie Nachemson-Ekwall expert social hållbarhet, finansiering och rapportering, PWC Sverige menar att bolagens styrelser, även inom fastighetsbolagen, skulle må bättre av en omprioritering. Samtidigt finns risken nu när bolagen lägger om fokuset från tillväxt till lönsamhet att ESG-arbetet faller mellan stolarna.


Så vill utredaren Peter Larsson att man ska stimulera bostadsbyggande i norra Sverige.

Så ska bostadsbyggandet i norr stimuleras – fyra miljarder i kapitaltillskott

Ekonomi/Finansiering Under förra veckan lämnade utredare Peter Larsson in en delrapport om hur man ska kunna stimulera bostadsbyggandet i tillväxtorterna i Västerbotten och Norrbotten. Där kommer tre förslag på just de ekonomiska förutsättningarna – Fastighetssverige har tittat närmare på förslagen.


Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Kritik mot Boverkets nya remisser: "De har redan bestämt sig"

Bygg/Arkitektur Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, är besviken på att Boverket inte tagit till sig mer av den kritik som kommit på förslagen på nya byggregler. Visserligen har Boverket backat om på punkten om att helt ta bort krav på utsikt från fönster, men står fast vid att alla rum inte måste ha just fönster. Inte heller har Boverket tagit tillfället i akt att tillföra regler om cirkulärt byggande säger han.


Enligt Colliers månadssammanfattning av januari gjordes det tolv affärer i Sverige för totalt cirka 6,7 miljarder kronor.

Tolv affärer och måttlig transaktionsaktivitet i januari

Transaktioner Januari blev en ganska långsam start på transaktionsåret med 49 affärer och en volym på 1,6 miljarder euro i Norden, men jämfört med januari 2023 var volymerna högre i alla länder utom i Norge, detta enligt Colliers senaste månadssiffror. I Sverige var det måttlig transaktionsaktivitet med tolv affärer, men en volym på 0,6 miljarder euro, cirka 6,7 miljarder kronor. Den största affären var DNB:s tvångsförsäljning av Oscar Properties blandade portfölj till Erik Selin Fastigheter för cirka 2,2 miljarder kronor.


Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

Hyresgästföreningen: "Fastighetsägarna vill slå oss i huvudet med ett facit"

Bostäder Hyresgästföreningen vittnar om att årets hyresförhandlingar på ett sätt går lättare i år. Trepartsmodellen har klarnat och förhandlingspunkterna har blivit tydligare. Men det finns en käpp i hjulet – alla de ärenden som Fastighetsägarna tagit till Hyresnämnden för att låta avgöra hyreshöjningen med skiljeman. Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningens förhandlingschef kritiserar Fastighetsägarnas agerande och ifrågasätter hur villiga de egentligen varit att förhandla.


Adam Tyrchas är PhD, Head of Research på Newsec.

Tillväxtmarknaderna går mot en "segregation" menar Newsec

Sverige Newsec publicerar årligen två rapporter om tillväxtmarknader, omfattande 29 kommuner i Sverige. För Fastighetssverige beskriver Adam Tyrcha, Head of Research på Newsec att vi kan se ett större gap öppna sig.


Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta

Ovanligt lätta hyresförhandlingar för Sveriges Allmännytta

Bolag Det är en splittrad bild av hyresförhandlingarna för Sveriges Allmännyttas medlemmar. På ett sätt går det ovanligt lätt att lösa det lokalt utan att blanda in Hyresmarknadskommittén. Samtidigt har trenden av att förhandla hyran över två år vuxit sig starkare.


Stora Kontorsdagen GBG
Nina Rapp.

Stora Kontorsdagen GBG: Microsoft om det nya hybrida kontoret

Stora Kontorsdagen Göteborg Den 22 februari på Radisson Blu Scandinavia Hotel är det dags för Stora Kontorsdagen GBG. Under dagens fullspäckade program får du bland annat möta Microsofts Nina Rapp i en programpunkt om hur man kan navigera i det nya hybrida arbetslivet.


SBC:s Markus Pålsson.

Sveriges Bostadsrättscentrum spår året för landets BRF:er

Ekonomi/Finansiering Det senaste året har skakat om många bostadsrättsföreningar, som bland annat fått en stor utmaning ekonomiskt. Hur kommer 2024 se ut för landets bostadsrättsföreningar, vilka trender kommer och vilka lagar är viktiga att ha koll på? Det går Sveriges Bostadsrättscentrum igenom i sin nya rapport.


Max Barclay är chef för Newsecs rådgivningsverksamhet och vice koncernchef.

Newsec: "Nya internationella investerare i logistiksegmentet 2024"

Sverige 2023 präglades av en övergripande svaghet på den svenska transaktionsmarknaden. Inom lager-, logistik- och industrifastigheter har vi dock sett en betydande drivkraft. Med en andel på 27 procent av den totala transaktionsvolymen, har detta segment visat sig vara det mest robusta och framstående under förra året. Max Barclay, chef för rådgivningsverksamheten på Newsec, berättar vad vi kommer se under 2024 på logistikmarknaden.


Sofia Hansdotter.

"Regeringen har inga åtgärder av betydelse för att få igång byggandet"

Bostäder Det byggs och kommer att byggas för lite i Sverige. Höga byggpriser, hög inflation och höga räntor har lett till att bostadsbyggandet rasat.
En av de stora producenterna av nya bostäder har historiskt sett varit Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, men nu visar deras egen prognos på en kraftig minskning av nyproducerade lägenheter fram till 2027.
– Bostadspolitiken har varit nedprioriterad under flera decennier, säger Sofia Hansdotter, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.


Riksdagens öppnande hösten 2023.

SD har inte svängt i frågan om marknadshyra

Bostäder Det vad 2021 som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet fällde den dåvarande regeringen för att man genom Januariöverenskommelsen ville gå fram med förslag om friare hyressättning vid nyproduktion, som V menade skulle innebära införandet av marknadshyra. I onsdagens partiledardebatt kom frågan upp då Moderaterna beslutat att börja driva frågan på nytt.


Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GRF.

Fastighetsägarna testar nya tvistlösningen i hyresförhandlingarna: "Tankevurpa"

Juridik Årets hyresförhandlingar går trögt menar Fastighetsägarna GFR:s vd Rikard Ljunggren. I flera områden har de nu valt att testa den nya tvistlösningen med skiljeman genom Hyresnämnden. – Förtroendet för trepartmodellen är naggat i kanten, säger han.


Det var Fastighetssveriges läsare mest nyfikna på 2023

Sverige Karriärer som tar vändningar, bolag i turbulens och vad vd:arna hade i plånböckerna – det är några av de ämnen som Fastighetssveriges läsare velat veta mer om under 2023.


Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Den mörka skuggans år för arkitektkåren

Bostäder Näringen äter kultur till frukost säger Sveriges Arkitekters förbundsordförande Tobias Olsson. 2023 blev ett år som sved för arkitektskrået – med ökande arbetslöshet och bottenrekord i upphandlingarna. För Fastighetssverige blickar han både bakåt på årets viktigaste händelser och framåt för vad som väntar arkitektbranschen.


Pantbanken expanderar och öppnar i Kista Galleria.

Pantbanken expanderar och öppnar i Kista Galleria

Uthyrning Pantbanken Sverige öppnar upp i Kista Galleria i mars i år.


Så minns vi fastighetsåret 2023

Sverige Höga räntor, pressade bolag, kris för bostadsbyggande och vikande transaktionsmarknad – men också fonder och institutioner på frammarsch samt en rad individer som testar vingarna på egen hand. Med ett nytt år för dörren blickar Fastighetssverige tillbaka på några av händelserna som formade fastighetsåret 2023.


God jul önskar Fastighetssverige alla läsare!

Fastighetssverige önskar alla läsare en riktigt god jul

Sverige Fastighetssverige önskar alla läsare en riktigt god julhelg! Nyhetsbrevet är tillbaka igen på onsdag den 27 december.


Oanmälda inspektioner ska öka.

Regeringen vill öka antalet inspektioner på svenska arbetsplatser

Sverige I förra veckan omkom åtta personer i arbetsplatsolyckor i Sverige. Hittills i år har 60 personer omkommit i olyckor på jobbet. Det är det högsta antalet sedan 2011. Den negativa utvecklingen måste brytas. Därför vidtar regeringen nu åtgärder för att öka antalet inspektioner skriver de i ett pressmeddelande under fredagen.


Fem personer avlidna i hissolycka på byggarbetsplats i Sundbyberg

Sverige Fem personer har omkommit i den hissolycka som inträffade på en byggarbetsplats i Sundbyberg under måndag, bekräftar Åklagarmyndigheten.