Image

"För snabb räntehöjning hotar uppgången"

RAPPORTER Den svenska ekonomin har påbörjat en långsam återhämtning, men beroendet av fortsatt låga räntor och statliga stödåtgärder är stort. Därför kan en alltför tidig höjning av räntan sätta stopp för den bräckliga uppgången pekar Fastighetsägarna Stockholm på i sin senaste konjunkturprognos.
Publicerad den 9 December 2009

Utvecklingen på arbetsmarknaden har förbättrats och pessimismen hos hushåll och företag har minskat påtagligt. Fastighetsägarna räknar därför med att ekonomin ska växa med 2,2 respektive 2,3 procent under 2010 och 2011. Men det kräver fortsatt låga räntor och statliga stödåtgärder.

- En höjning av reporäntan redan tidigt i vår, vilket flera bedömare efterlyser, skulle äventyra den bräckliga återhämtningen. Därför bör den första räntehöjningen komma tidigast under hösten 2010, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Att den låga räntan skulle leda till en bostadsbubbla i de svenska storstäderna bedömer Tomas Ernhagen som liten.

- Efter en bubbla följer en krasch och någon sådan tror jag inte på, även om priserna kan falla något då räntorna väl börjar stiga. Men det stora efterfrågeöverskottet på bostäder i storstäderna håller emot. Och det lär inte minska i framtiden, snarare tvärtom, säger Tomas Ernhagen.

Den mindre negativa utvecklingen på arbetsmarknaden har stor betydelse för den kommersiella fastighetssektorn. Det gäller inte minst i Stockholm, som har klarat sig bra i den pågående lågkonjunkturen. Fastighetsägare med kontor och butiker räknar dock med att det kommer att bli sämre innan det blir bättre.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige