Image
Fastighetsägarnas Sverigebarometer visar att det fortsatt är ansträngd ekonomi för många fastighetsägare.

Fortsatt ansträngd ekonomi för många fastighetsägare

Ekonomi/Finansiering 2023 blev ett tufft år på fastighetsmarknaden. Höga kostnader och fallande reallöner halverade bostadsbyggandet samtidigt som handeln med fastigheter minskade med drygt 60 procent. Förväntan om lägre räntor och starkare konjunktur ger hopp om en vändning under 2024. Under tiden fortsätter många fastighetsägare att kämpa med svag lönsamhet. Det framgår av Fastighetsägarnas Sverigebarometer, som presenteras i dag.


Patrik Stenman tror på en mix av kommunala kreditvärden och privat framåtanda.

Finansrådgivaren: "Ofta billigare för kommuner att äga fastigheten själv"

Ekonomi/Finansiering SBB-krisen har gjort diskussionen om kommuner och regioners fastighetsinnehav till en het potatis. Många politiker vill fortfarande sälja ut delar av beståndet istället för att äga och driva fastigheterna i egen regi. Patrik Stenman, finansrådgivare på Kommuninvest, menar dock att kommuner som tror att man tjänar på att sälja fastigheter och sedan hyra dem tillbaka begår tankefel.
– Man byter ett finansiellt åtagande mot ett annat, ofta sämre alternativ ur ekonomisk aspekt.


Ilija Batljan.

Ilija Batljan Invest vill ändra villkoren för sina gröna obligationer

Ekonomi/Finansiering Investmentbolaget Ilija Batljan Invest, som ägs av tidigare SBB-vd:n Ilija Batljan, vill genom ett skriftligt förfarande få obligationsinnehavare att ge samtycke till vissa ändringar av villkoren för bolagets seniora icke-säkerställda gröna obligationer.


Fastighetsbolaget Kvalitena bestrider konkursansökan. Bilden är av bolagets prestigefastighet på Strandvägen 5 i Stockholm.

Kvalitena begär rekonstruktion – bestrider konkursansökan

Bolag Efter beskedet att Kvalitena begärts i konkurs inleds nu en företagsrekonstruktion i bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande.


Höjt bolånetak skulle öka skuldsättningen hos hushållen menar Finansinspektionen.

Finansinspektionen sågar regeringens förslag om höjt bolånetak

Ekonomi/Finansiering FI har fått i uppdrag av regeringen att ta ställning till en höjning av bolånetaket från 85 procent till 90 procent. Samtidigt föreslår regeringen att avdragsrätten för lån utan säkerhet, så kallade blancolån, ska fasas ut. Bedömningen är att en höjning av bolånetaket skulle leda till en högre skuldsättning hos hushållen och en ökning av de risker som hög skuldsättning medför. Det gäller även om ränteavdragen för blancolån tas bort.


Så vill utredaren Peter Larsson att man ska stimulera bostadsbyggande i norra Sverige.

Så ska bostadsbyggandet i norr stimuleras – fyra miljarder i kapitaltillskott

Ekonomi/Finansiering Under förra veckan lämnade utredare Peter Larsson in en delrapport om hur man ska kunna stimulera bostadsbyggandet i tillväxtorterna i Västerbotten och Norrbotten. Där kommer tre förslag på just de ekonomiska förutsättningarna – Fastighetssverige har tittat närmare på förslagen.


Chefsanalytiker på Nordea, Susanne Spector.

Nordea: Stockholm tappar mot resten av landet

Ekonomi/Finansiering Skillnaderna i tillväxt mellan olika delar av landet är fortsatt stora i spåren av pandemin, inflation och höga räntor. Läget är särskilt utmanande i Stockholm som tappar fart jämfört med resten av Sverige. Norrlandsregionerna går bäst med fortsatt urstarka arbetsmarknader. Detta visar Nordeas rapport Regionala Utsikter.


Mattias Baggfelt, chef för Debt & Financial Advisory på JLL, tror på ett 2024 där ränteläget successivt kommer bli bättre och där en första sänkning kommer någon gång kring maj/juni.

JLL:s expert: "Väldigt positivt på obligationsmarknaden just nu"

Ekonomi/Finansiering Inledningen av året har inneburit några bakslag för de korta och långa räntorna och sent som häromdagen kom det dåliga inflationssiffror från USA som påverkat den noterade delen av fastighetssektorn på ett negativt sätt. Men Mattias Baggfelt, chef för Debt & Financial Advisory på JLL, tror ändå på ett 2024 där ränteläget successivt kommer bli bättre och där en första sänkning kommer någon gång kring maj/juni.


Alexandra Laurén på Grand Hôtels sceb i Spegelsalen under Stora Samhällsdagen i Stockholm, 7 februari.

Specialfastigheters vd: "Skriande behov av fängelser"

Ekonomi/Finansiering Alexandra Laurén, vd för Specialfastigheter, är bekymrad och lite orolig för hur hennes bransch ska möta framtidens behov. Hennes eget bolag mår bra, men segmentet säkerhetsfastigheter skulle kunna må bättre. Lösningen stavas "fler aktörer" och "bättre framförhållning".
– Ett hus står ju inte där helt plötsligt bara för att det finns ett skriande behov av det.


Vakansgraden minskar för Neobo

Ekonomi/Finansiering Fastighetsbolaget Neobo, en avknoppning från SBB, redovisar hyresintäkter på 230 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2023 (204).


Roger Akelius blir ny huvudägare i Academedia.

Roger Akelius nya miljardinvestering – blir ny huvudägare i Academedia

Ekonomi/Finansiering Roger Akelius stiftelse Akelius Foundation förvärvar Mellby Gårds post på 24,4 procent av aktierna i utbildningsbolaget Academedia. Den totala köpeskillingen uppgår till cirka 1,68 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.


Sara Persson, Ekobrottsmyndigheten, tipsar om hur man skyddar fastigheter från kriminella gäng.

Så skyddar du fastigheter mot kriminella

Ekonomi/Finansiering Vård- och omsorgsföretag beskrivs som ett nytt affärsområde för kriminella gäng och fastigheter i segmentet används specifikt som verktyg för att begå ekonomisk brottslighet. För att stoppa det krävs mer samarbete, nya system och en kulturförändring. Det menar Sara Persson som är brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.


Balder tar in närmare 1,2 miljarder i nyemission

Ekonomi/Finansiering Balder har genomfört en riktad nyemission på cirka 1,17 miljarder kronor före emissionskostnader. Emissionen omfattar 18 miljoner B-aktier till teckningskursen 64,85 kronor, motsvarande en rabatt på 0,4 procent jämfört med måndagens stängningskurs. Tecknare i emissionen var AMF och Swedbank Robur.


Christofer Fjellner har blicken mot ett Stockholm med bättre ekonomi. Lösningen stavas "färre fastigheter i kommunal regi".

Fjellner (M): Stockholms stad blöder fastighetspengar

Ekonomi/Finansiering Stockholm läcker som ett såll när det gäller investeringar i fastigheter. Det menar Christofer Fjellner, moderat oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholms stad. På Stora samhällsfastighetsdagen var han del av en panel som diskuterade hur mycket en kommun egentligen ska äga när det gäller fastigheter. Fastighetssverige fick en exklusiv intervju med Fjellner direkt efter paneldiskussionen:
– Jag är genuint orolig över att stockholmarnas pengar inte används på rätt sätt.


Vem äger våra viktiga samhällsfastigheter idag? Det här grundar sig på geopolitiska faktorer, oro, långsiktighet, rådighet, menar Katrin Wallensjö på Svefa.

Så ser marknaden för samhällsfastigheter ut idag

Ekonomi/Finansiering Hur ser marknaden för dagen ut inom samhällsfastighetssegmentet och vilka är trenderna? Katrin Wallensjö, analyschef på Svefa, presenterar en initierad inblick över vad vi kan vänta oss på transaktionsmarknaden under året.
– Det ska vara rätt ägare till rätt fastighet, säger hon till Fastighetssverige.


Det blir nyttigt för bolagen att tvingas bli konkurrenskraftiga menar Mats Hederos.

Så slår geopolitisk osäkerhet och en skavd Sverigebild mot fastighetsbranschen

Ekonomi/Finansiering "Supervalåret 2024" ska hälften av världens befolkning går till valurnorna och populism och högernationalism är på frammarsch. Samtidigt fortsätter striderna i Ukraina och kriget mellan Israel och Hamas skapar ringar på vattnet som kan spilla över på fastighetsmarknaden. Det skapar frågor om transaktionsmarknaden och lönsamheten framöver, vilket PWC:s senaste rapport om trenderna i fastighetsmarknaden belyser.


Kestutis Sasnauskas.

"Det blir lättare att navigera i det här universumet"

Bolag Eastnine har haft ett berg-och-dalbane-år. Trots det rapporterar de det bästa året hittills operativt. Vd Kestutis Sasnauskas säger att de nu är i flera diskussioner inför kommande transaktioner.


Stockholm har halkat ner på listan av attraktiva städer att investera i.

Stockholmsmarknaden fortsätter svalna: "Ganska rimligt"

Ekonomi/Finansiering I PWC:s senaste rapport om trenderna Europas fastighetsmarknad så spår de att framtiden kan erbjuda en bredare palett i fastighetsbeståndet. Framöver kommer inte bara "the big three" kontor, retail och logistik vara attraktiva objekt när samhället står inför stora förändringar. Vad gäller var investeringarna ska ske så indikerar rapporten att Stockholm faller som attraktiv stad att investera i.


Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

Minskat resultat är kvittot på Obos tuffa år

Ekonomi/Finansiering Obos hade hög aktivitet under ett mycket krävande år för bostadsbranschen. "I både Sverige och Norge var Obos en av aktörerna med högst byggnadstakt, men resultatet visar tydligt att det var ett tufft år", säger Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.


Carola Lavén, avgående vd för Besqab.

Carola Lavén: "Lämnar med varm hand över vd-rollen"

Bolag Om uppköpet från Aros Bostad går igenom så presenterade Carola Lavén troligen sin sista kvartalsrapport som vd för Besqab. Efter samgåendet med Aros Bostad kommer bolaget ta ett nytt steg i sin historia. Hon berättade också om vilken nisch som bolaget kommer ha i sina byggstarter inledningsvis 2024.