Image

Fastighetsägarna: ”Skrinlägg räntehöjningarna”

Sverige I Fastighetsägarnas senaste konjunkturrapport är man tydliga med att Sverige inte bör fortsätta att höja räntorna.
Publicerad den 25 Augusti 2011
Tomas Ernhagen. Bild: Fastighetsägarna. Bild: Fastighetsägarna
Tomas Ernhagen. Bild: Fastighetsägarna.

- Det är ett mycket känsligt läge i den globala ekonomin och risken för en ny recession har ökat påtagligt. Lägre räntor och råvarupriser kan emellertid bidra till att recessionen uteblir, men det bygger på att centralbankerna gör sitt yttersta, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

- Det tyngsta ansvaret faller på Europeiska Centralbanken (ECB) som måste bli tydligare med att den kommer att stödköpa euroländernas statsobligationer. Det är det enda som snabbt kan stilla finansmarknadernas oro för att även större länder ska få betalningsproblem. Vi tror inte att de politiska förutsättningarna för att exempelvis införa gemensamma euroobligationer finns i dagsläget, säger Tomas Ernhagen.

Fastighetsägarna räknade redan i sin prognos från februari med att ekonomin skulle dämpas framöver, varför tillväxtprognoserna i stort ligger fast. Svensk BNP förväntas öka med 3,5 procent i år och med 2 procent 2012.

- Vi behåller uppfattningen att reporäntan kommer att ligga kvar på nuvarande nivå året ut. Om Riksbanken tidigare tyckte sig sakna argument för att lägga räntehöjningsplanerna på is, borde sommarens statistik ha ändrat på den saken, säger Tomas Ernhagen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige