Image

"2009 ett av de lönsammaste åren"

RAPPORTER Tack vare låga räntor och relativt stabila hyror, kan lågkonjunkturens 2009 bli ett av de lönsammaste åren någonsin för de svenska fastighetsbolagen. Det framgår av Fastighetsägarna Stockholms finansieringsenkät som genomfördes i maj.
Publicerad den 4 Juni 2009

Några större fastighetsaffärer lär det dock inte bli förrän läget på kreditmarknaderna normaliserats.

Sedan Lehman Brothers konkurs i september förra året har tillgången till lån för att finansiera nya fastighetsaffärer minskat kraftigt. Drygt 80 procent av fastighetsbolagen uppger att tillgången till finansiering via banklån eller utgivning av egna värdepapper är sämre eller betydligt sämre än normalt. Den största förändringen skedde under hösten. Ungefär hälften av bolagen anger att situationen har lättat något sedan dess, medan vart tredje bolag anser att läget är oförändrat.

– Men det råder ingen tvekan om att läget fortfarande är ansträngt. Vart femte bolag tycker till och med att det har blivit svårare att erhålla banklån under våren. Skärpta lånevillkor och ovanligt stora utlåningsmarginaler är ett problem för de flesta bolagen, säger Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Stockholm.

Enligt 87 procent av bolagen har den tuffare situationen på kreditmarknaderna påverkat deras investeringsbeslut, vilket bidrar till att förklara den kraftiga minskningen av antalet genomförda fastighetstransaktioner. I dag är det främst institutioner och välkapitaliserade privata fastighetsägare som genomför fastighetsaffärer. Eftersom det krävs egen finansiering har också storleken på affärerna minskat jämfört med situationen för något år sedan.

Det relativt lilla antalet affärer har, tillsammans med den stora osäkerheten avseende konjunkturens vidare utveckling, försvårat möjligheten att få en entydig bild av prisutvecklingen på fastigheter. Varningar om risk för stora prisfall till följd av panikförsäljningar har dock hittills kommit på skam. Det låga ränteläget har minskat bolagens kostnader samtidigt som de generellt sett relativt stabila hyrorna har hållit uppe intjäningsförmågan.

– Även om situationen skiljer sig mellan fastighetsbolagen beroende på vilken typ av fasigheter de äger, är en klar majoritet av dem för tillfället är mycket lönsamma. Trots att Sverige har drabbats mycket hårt av den globala krisen, kan därför 2009 bli ett av de lönsammaste åren för fastighetsbranschen någonsin, säger Tomas Ernhagen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige